:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 181
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Къде зимуват щъркелите?

В Страсбург носачите на бебета работят целогодишно и раждаемостта е висока
Табела в страсбургския зоопарк показва с червен цвят къде обитават белите щъркели през лятото в Европа и къде би трябвало да зимуват в Северна Африка.
Страсбург закъсва за детски домове. Помощ, не достигат 6700 места за бебета в яслите!, алармира в края на януари местният вестник "Дерниер нувел д'Алзас". Цяла Европа се оплаква от застаряване, а североизточната френска провинция Елзас, чийто административен център е Старсбург, отчита голямо нарастване на раждаемостта, след като преди три десетилетия е била в демографска криза.

На какво се дължи този обрат? Ако се вярва на легендите, заслугата е на щъркелите. За разлика от други страни, където те се задържат само през топлите месеци, Страсбург ги е научил да не отлитат на юг през есента, а да си остават по гнездата и в студа. Щъркелите в Елзас са единствените, които се радват на снега като на зимен курорт.

Всичко започва преди 30 години, когато става ясно, че щъркелите са на изчезване. През 50-те години на ХХ в. орнитолозите смятат, че популацията им е стабилна, като отчитат всяка пролет пристигането на около 130 двойки. Но от началото на 60-те години Елзас започва да губи по 10 щъркелови гнезда годишно. Пернатите семейства не се връщат в тях и те се разпадат. Обясненията са различни, но главната причина е индустриализацията и пресушаването на блатистите места около Рейн и други реки, за да бъдат заети от селскостопански култури - предимно царевица. Така през 1974 г. е отчетена най-тревожната статистика: останали са само 9 двойки щъркели. Тогава паркът Туркхайм прави експеримент в нарушение на законите на природата, но с ясното съзнание, че вече почти няма какво да се губи, защото следващата година щъркелите могат да изчезнат окончателно. Орнитолози решават да затворят последните щъркели с мрежа над гнездата им, за да не отлетят. Преди това обаче преместват гнездата им на пънове и ниски стойки.

Така след няколко поколения щъркелите забравят маршрутите на сезонната си миграция. Експериментът се оказва успешен. До 1987 г. се наблюдава бавно увеличаване на полулацията, а след това нарастването й става по-бързо. През 1995 г. са преброени 160 двойки в Елзас, а през 2000 г. - над 250. За 30 години заседналият начин на живот става за тях естествен. Разбира се, никой не знае какво би станало, ако хората спрат да ги хранят и ги оставят да се оправят сами. Не е изключено пристигащите диви щъркели да им припомнят пътя на юг. Сигурно е обаче, че щъркелите, отглеждани от човека, живеят 30 години, а оставени на себе си, изкарват не повече от 20 години.

Елзас толкова се е привързал към щъркелите, че през последните десетилетия ги е превърнал в свой символ. Най-продаваният сувернир в Страсбург е плюшеният щъркел във всякакви размери - от ключодържател до естествена големина.

Що се отнася до връзката между щъркелите и бебетата, поверието в Елзас е още по-приказно, отколкото в други държави. Според него бъдещите майки дават заявка за бебе, като поставят бучки захар върху первазите на прозорците. След като ги клъвнат, щъркелите се отправят да търсят бебета в изворите или блатата. Там дяволчетата изваждат от дълбините на земята душите, паднали от небето с дъждовните капки, които се прераждат в бебета. Щъркелите, които обитават влажните местности, поемат щафетата от дяволчетата и се отправят по адресите, където са им направени заявките.

Освен това хората вярват, че ако щъркел кацне на покрива им, започва да им носи щастие във всичко: на първо място гарантира плодовитост и вярност в семейството, но също така обещава богатство, здраве и прочие, та чак защита от мълнии. Щастието, разбира се, трябва да се споделя с всички и затова се смята, че заселването на щъркел е благословия за целия град.

Страсбург, столицата на Европа, има всички блага, които поверието свързва с щъркелите, и много е доволен, че не го напускат и зиме.
 Тези щъркели са свободни да отлетят отвъд ниската ограда и понякога кръжат над парка Оранжри, но не отиват надалеч и се връщат при храната.
 След като са забравили маршрута си на юг, птиците си остават по високите гнезда дори когато зимата ги напълни със сняг.
 Мрежата, покриваща частично сектора над ниските гнезда, показва как е започнало задържането на щъркелите в Страсбург.
 Щъркелът е символ на Страсбург и областта Елзас, от което търговците на сувенири печелят добре.
16590
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД