:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,380,461
Активни 140
Страници 24,229
За един ден 1,302,066

Още 4 града в Югозападна България минават на газ

"Булгаргаз" няма да плаща дивидент на държавата, ще увеличи инвестициите си
снимка: Борислав Николов
Половината от дивидента, който "Булгаргаз" трябва да внесе в държавния бюджет, ще остане в компанията и тя ще го инвестира в построяването на газопроводни отклонения в Югозападна България. Това реши вчера Министерският съвет.

Според финансовия отчет на "Булгаргаз" компанията трябваше да внесе 59 млн. лв. в хазната. "С половината от тази сума на практика се увеличава инвестиционната програма на "Булгаргаз" и с тези близо 70 млн. лв. ще бъдат построени газопроводни отклонения за Гоце Делчев, Симитли, Банско и Благоевград", съобщи енергийният министър Мирослав Севлиевски. В момента се газифицират Самоков, Дупница и Кюстендил. Всички селища влизат в създадения преди месец нов регион за газифициране "Запад". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е обявила конкурс за издаване на лицензия за газифициране на този регион. Според Севлиевски, ако не се намери желаещ, регионът ще се раздроби и е възможно лицензите да се дават за всяко селище поотделно.

"В най-смелите си мечти съм си мислил, че не е невъзможно държавата да опрощава поне част от данък общ доход на хората, които са вложили някакви пари в енергийната ефективност, включително и в газифицирането на собственото си жилище", каза шефът на "Овергаз" Сашо Дончев на тържество послучай 4-тата годишнина на "Софиягаз". 1500 потребител на "Софиягаз" Божидар Генчев получи от фирмата модерна готварска печка.

Според Дончев дори домакинствата с ниски доходи у нас имат финансова полза от достъпа до природния газ. Ако те харчат 80-90 лв. месечно за отопление с ток, техните разходи за синьо гориво ще са само 35-37 лв. месечно и още 16-18 лв. за изплащане на първоначалните инвестиции. Това означава 25-30 лв. месечно спестени от енергийни разходи, посочи той. Договорите между "Овергаз" и 4 банки - ОББ, ДСК Банк, HVB Bank Biochim и Пощенска банка, предвиждат газовата компания да поеме гаранция пред финансовите институции за обратно изкупуване на уредите, ако потребителят прекъсне плащанията.
9
759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
27 Май 2005 02:39
Шефът на "Овергаз" Сашо Дончев-===>Това ще да е могъща мафия!?
Намира ли се някой компетентен форумец да знае нещо повечко за това червено бандитско-свърталище?
27 Май 2005 09:09
Да, аз. Задай конкретен въпрос. Опитай се да е и интелигентен.
27 Май 2005 13:39
На мен ми е интересно например защо трябва държавната фирма Булгаргаз да инвестира в разширяването на бизнеса на частната Овъргаз. Природният газ е безперспективен за България, нямаме собствени ресурси, цените на вносния се качват непрекъснато и това ще продъжи. После се чудим откъде това отрицателно търговско салдо.
27 Май 2005 14:04
Булгаргаз е монополист в газопреносната дейност за България. Само той и никой друг може да изгражда такава мрежа. В случая става дума точно за това и Овергаз няма нищо общо с тези строежи. Още повече, че изброените градове са от регион Запад, за който тепърва ще се обявява конкурс и който може да е спечелен от всеки. Но който и да го спечели, ще изгражда разпределителна мрежа вътре в градовете, където е територията на лиценза.
Такова отклонение например чакат лицензиантите за Казанлък, където топлоенергията е по-скъпа и от тока. Както беше в Търново, което сега преминава на газ, защото Овергаз вместо Булгаргаз след 10 години чакане изгради 50 км преносно трасе, което задължително трябва да се прехвърли в собственост на Булгаргаз.
Що се отнася до безпереспективността на енергоносителя, нека оставим животът да покаже. Още повече, че инвестициите на Булгаргаз идват от печалбата от пренос на този безпереспективен газ, а не от кроссубсидиране и данъци на неползващите газ.
За отрицателното салдо от енергоносители, ние, както и Япония, сме обречени на такова. Ако не е газ, ще е нефт или въглища. Които вече струват освен цената си плюс транспорт и преработка и загуби в КПД и пренос и допълнителните екотакси и зелени сертификати, ставащи задължителни след няколко месеца. Надявам се не предполагаш, че наш уран или въглища могат да намалят дефицита.
27 Май 2005 19:07
Йори , от 5 години обещават газификация на Пловдив и нищо!Знаеш ли нещо от "кухнята"?

редактировал(а) - tupakmango на 27/5/2005 г/ 19:30:35

27 Май 2005 21:13
Мога само да приветствам оставянето на пари за инвестиции от държавата!
Колкото до природния газ - не смятам, че е безпреспективен и Йори правилно го е казал!
27 Май 2005 21:58
Безперспективен е защото цената му постоянно расте и няма никакви изгледи това да се промени. Йори, разбира се че държавата трябва да насочи усилията си в развитието на енергетика базирана на собствени ресурси като ядрената. Вярно е, че в момента внасяме ядреното гориво от Русия, но цената му не е определяща за произвежданата енергия, ако това се промени имаме възможност и сами до го произвеждаме. Що се отнася до битовото отопление въобще не е справедливо да се подпомага частна фирма като Овергаз, а да не са дават изгодни заеми на населението само да се погрижи за проблемите си като изгражда локални парни отоплителни системи или за саниране/изолиране на жилищата. Като наливаме държавни пари в Овергаз задълбочаваме енергийната си зависимост от Русия и от международните цени на природния газ. Казват, че скоро петролът ще бъде 100 долара за барел, подобно увеличение ще има и на газта - ще бъде ли тогава цената му по-изгодна на гражданите от електричеството и няма ли да бъде то жестоко набутано с обързаността си към Овергаз ?
27 Май 2005 22:43
Има доста реклама за природния газ но има и истини. Изобщо не е безперспективно нещо, дори напротив. Е не е решение на всички проблеми, но няма ли газ ще стане страшно. Парното е преработен газ, немалка част от химията също. За много потребители това си е едно много добро решение. Като скочи цената на петрола скача и газа, но скачат и въглищата, гори вече почти не останаха, ако поскъпнат енергоносителите токът също ще е по-скъп а и ще поскъпва още и с какво да се топлят хората тогава?
Изобщо не виждам връзка с АЕЦ и ТЕЦ. АЕЦ прави неща които газът не може и обратното. АЕЦ и големите ТЕЦ правят много и евтин ток но не са достатъчно гъвкави. Газовите централи правят доста по-скъп ток но реагират много бързо на променливи потребности. Има предостатъчно място и за едните и за другите.
А и в момента се дават изгодни заеми за саниране. Е зависи какво се разбира под изгоден заем. Много народ смята, че изгоден заем е такъв който няма да се връща, но тази песен свърши.
28 Май 2005 09:00
Пловдив, като част от регион Тракия, беше спечелен на конкурс на ДКЕВР от италианската фирма Римини. Не съм запознат точно с ангажиментите на лицензианта - темпове за навлизане, цени и такси, но когато започнат да работят в града, със сигурност ще се чуе. В началото във всеки случай им трябват месеци за кадастър, проектиране, съгласуване, разрешителни и пр.
Heat, достатъчно си точен и обективен, за да добавя нещо.
Докторе, кажи ми по каква наука си доктор, за да се опитам да ти обясня ситуацията с термини, които разбираш. Аз ти казвам, че до момента държавата и стотинка не е дала на Овергаз нито като облекчение, нито като субсидия и дори Овергаз инвестира вместо държавната компания в газопренос. Ти си повтаряш своето, че държавата помагала.
Помага, само че холандската държава, която дава пари за емисии. За да си ги изтъргува след това.
За това, че помощите трябва да са насочени към населението, си напълно прав. Нали това са предложенията на Овергаз - приспадане на разходи за саниране от ДОД и пр. И затова има преференциални кредитни линии с 4 банки, за които не се иска гаранция от хората, тъй като Овергаз гарантира пред банките вместо тях. И отделно има лизингови схеми на компанията за оборудване. И затова сме създали и компания за изграждане на локални котлета и топлинно разпределение, при поискване, за хората, които не искат газ директно в къщата си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД