:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Водата поскъпва от догодина

С новите цени ще се стимулира пестенето й
Всичките 49 водоснабдителни дружества в страната трябва да представят до октомври в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бизнеспланове и предложения за цени на водата. Те трябва да бъдат одобрени в срок от три месеца и ще влязат в сила от началото на 2006 година. Това заяви шефът на дирекция "ВиК" в Министерството на регионалното развитие Пламен Никифоров на форум за проблемите пред сектора. До края на юни ще бъдат одобрени методика за определяне на допустимите загуби на вода и три наредби: за качеството на водата, за регулиране на цените и за регистрация на специалисти.

"Проблемите пред сектора са огромни, но се надяваме, че ще бъдат решени след последните промени в закона за водите, направени в началото на годината", обясни председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Според него цените ще стимулират пестенето на водата. По-високите цени са единственият начин ВиК дружествата да върнат инвестициите си, казаха експерти.

Комисията ще определи нивата за качеството на водата и допустимите загуби за всяко ВиК дружество. На тази база то ще изчисли колко трябва да инвестира и каква ще е цената на водата. Според закона за водното регулиране социално поносими са цените, при които разходите за ВиК услуги на средно домакинство не са над 4% от общите му доходи. Те са определени при месечно потребление от 2.8 куб. м на човек. Средно за страната загубите на вода са 63%. В нормативната уредба не е записано какви точно разходи ще бъдат признавани, но комисията няма да одобрява харчове за луксозни коли и апартаменти например, каза Никифоров.



каре: Челен пример



1.20 лв. без ДДС (1.44 лв. с данък) трябва да струва кубик вода в София, сочат изчисленията на концесионера на столичното ВиК - "Софийска вода". В момента тя е 85 ст. с ДДС. Преди месец Столичният общински съвет реши водата да поскъпне със 70% от октомври. Новата тарфифа обаче трябва да бъде одобрена от регулатора. Директорът на дружеството Кевин Старлинг обясни, че новата тарифа е изчислена на база доход на средно домакинство от 536 лв. месечно и потребление от около 4.6 куб. м на човек. Така разходите на домакинството за вода ще са около 3.5% от общите приходи, каза Старлинг. Цената трябва да се одобри от ДКЕВР. Компанията планира през следващите 15 г. инвестиции от 793 млн. лв. и кандидатства за 127 млн. лв. по програма ИСПА.

ДКЕВР заяви преди дни, че дружеството "Омонит" няма право да получава пари за мониторинг на ВиК концесията в София, защото дублира дейността на регулатора. "Омонит" получава годишно около 1 млн. лв. от "Софийска вода". Концесионерът е превел 500 хил. лв., но след влизането в сила на регулатора (20 януари 2005 г.) отказа да плати останалите. Общината иска да запази контрола върху концесията, но не е ясно как ще стане това след оттеглянето на "Омонит".
3
546
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Май 2005 10:17
да бе да, така ще кажат - вдигаме цената за да я пестят водата. глупости. искат да им покриваме загубите по мрежата за да могат да я карат още по-рахат отсега. като гръмне тръба никой няма да се трйогва да я запуши, защото и така си получават пари за изтеклото от язовира. ще се получи че на практика от хорските чешми тече по-малко, а от резервоарите изтича повече. а ВИК-ато прибира повече кинти за безотговорността си.
27 Май 2005 11:39
Още вчера разбрах че се канят да увеличават цената на водата, като прочетох, че щели да правят инвестиции в сектора.
27 Май 2005 20:05
А пък аз си мислех, че инвестициите се правят с цел намаляване на разходите и увеличаване на приходите.
Май нещо малко съм се пообъркал.
То било така:
1. Увеличават се приходите
2. Правят се инвестиции
Ами разходите?
Или те ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД