:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,506,707
Активни 118
Страници 5,432
За един ден 1,302,066

До седмица ще са ясни обезщетенията по "Гражданска отговорност"

В средата на следващата седмица ще е готов окончателният вариант на методиката за оценка на щетите по "Гражданска отговорност". Това съобщи за в. "Сега" Йордан Кифов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). На вчерашното заседание на асоциацията са били направени нови предложения към методиката. "Те трябва да бъдат съгласувани с компаниите в бранша", обясни Кифов.

Целта на методиката е да уеднакви начина, по който застрахователните компании ще изчисляват обезщетенията по "Гражданска отговорност". Първоначалният вид на документа бе приет на първо четене от Комисията за финансов надзор през декември 2004 г. Той предвижда обезщетението да се определя според модела на автомобила, годината на производството му, труда и материалите, вложени за отстраняване на нанесените щети при катастрофа. Зададени са начините за определяне на количеството вложен труд, пределните норми за разход на материали за определени модели коли.

Цените на нови части от различни доставчици не могат да надвишават посочените в Eurotax Schwacke ("Евротакс Шваке"). Друг въпрос, който трябва да бъде решен, са сроковете, в които застрахователите трябва да уредят помежду си плащанията по задължителната застраховка.
7
602
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Май 2005 00:22
К`ВА Нова Методика, бе! К`ВИ Пет лева, бе!
Докато "ОЦЕНЯВАНЕТО" се извършва от лица, които са служители, или на хонорар, при Застрахователя- НИЩО НОВО НЯМА да има и хората винаги ще бъдат Ощетявани ПО СТАРОМУ!
ТРЯБВА Оценителите да са НЕЗАВИСИМИ ! Най-добре, най-лесно и най-безболезнено ще е, ако те са от Кръга на Вещите Лица към Съдилищата! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 27/5/2005 г/ 00:23:48

27 Май 2005 07:56
първо събрана парите , а пък чак сега се сетиха за методика. ограбването на българския водач няма да спре.
27 Май 2005 11:03
Недоумявам защо все още заменяме естествените пазарни процеси, изразени в пресечна точка на търсене и предлагане, с бюрократична корумпирана пасмина, оторизирана да "определи" минималните "реални" стойности по ГО?! Малко ли са ни 45-те години соц-планова икономика, плюс още 15-те години "преход" към несконачеми държавни регулации?

Нормалната ситуация е тази, при която застрахователите САМИ си определят стойностите на полиците. В техен интерес е да не прекалят с цената, нито да предложат прекалено евтини спрямо "реалното" полици. Ако прекалят, няма да имат клиенти. Ако компанията не може или не иска да изплаща обезщетение, следва съдебен процес, налагане на санкция и обезщетяване на клиентите, дори ако това трябва се налага да стане чрез разпродаване имуществото на застрахователя.

Нека червените кратуни из форума започнат с плюенето сега!
27 Май 2005 14:36
VLADI SD,
/:/ "...Ако компанията не може или не иска да изплаща обезщетение, следва съдебен процес, ..."
..............................
Компанията РЯДКО НЕ може да плаща/трябва да е фалирала?!/ и рядко НЕ иска да плаща- защото ще й избягат клиентите!
Но Компанията печели от това, че НЕЙНИ хора/ на щат или на хонорар/, а НЕ НЕзависими експерти "ОЦЕНЯВАТ" стойността на Щетата- върху която стойност Компанията трябва да плати на Застрахования!!! Например, много рядко и много малко са/въобше, има ли в България такива?!/ застрахователните компании, които поемат да извършат - за тяхна сметка, в рамките на Полицата!-поправката на колата ти след катастрофа! Компаниите предпочитат да ти дадат ПАРИ кеш- при това толкоз пари, колкото човек от /или на/ Компанията е преценил /оценил/, а НЕ по оценка на НЕЗАВИСИМ експерт-вещо лице !!!
27 Май 2005 14:38
Нов скандал се задава в застраховането заради допълнителен стикер за Гражданска отговорност, искан от Гаранционния фонд
27 май 2005 | 13:01
Агенция "Фокус"София. Нов скандал се задава в застраховането, ако се реализира задължителната продажба на нов стикер по застраховка Гражданска отговорност, замислен от Гаранционния фонд, съобщиха разтревожени застрахователни агенти.
Десетки телефонни обаждания до Агенция “Фокус” предизвика намерението на Гаранционния фонд да започне да събира допълнителна нова такса от 1, 5 до 3, 5 лева срещу нов стикер за предното стъкло на автомобилите.
Чрез продажбата на този стикер трябва да се гарантират автомобилите, които нямат сключена застраховка Гражданска отговорност към момента. Гаранционният фонд смята да започне продажбата на допълнителните стикери от 1 юни.
Досега новата такса е държана в дълбока тайна, за да не се предизвика масово недоволство у гражданите.
Според застрахователни агенти и шофьори, новата практика е повече от порочна, защото тези, които вече са си платили Гражданска отговорност в началото на годината, сега трябва да плащат допълнително.
27 Май 2005 16:30
Параграфе, няма такова нещо като "независим" и "безпристрастен" оценител. Никой не работи с идеална цел. Всеки си гледа личния интерес. В момента, в който на теб като независим оценител, аз в лицето на заинтересована компания, дам съществено "дарение", то ти вече преставаш да си безпристрастен и независим оценител и тръгваш след личния си интерес. Никой не е ангелче, пърхащо с крилца, всеки човек си има цена.

Бедата е, че ако си бюрократ от теб зависи интереса на много хора. Твоят личени интерес е фатален за тях. Ако ти си нормален участник на пазара, било като предлагащ или потребяващ услуга, това няма начин да се случи! В свободните, неманипулирани от регулаторни органи отношения, егоистичните интереси на хората се срещат за да послужат на двете страни. Интересът на застрахователя е да ме задържи като клиент. Моят интерес е да получа адекватно обезщетение. Ако това не се случи отивам при друг застраховател. Ако и той не ми хареса, си задавам въпроса струва ли си въобще да се застраховам. Никакви комисийки, никакви "експерти"!

Ето ти пример: преди месец дългогодишните ми застрахователи направиха занижена оценка на дребна щетичка по колата. Не съм доволен от нея, също и от времето, което ми загубиха за целта. Познай след тази издънка, дали есента ще дотичам отново при тях за да оставя 300-400 левчета?
27 Май 2005 20:30
Това няма да реши проблема, мисля!
***
Пазарът може да е ругелатора при застраховки, когато застрлахованият е и ползващ, като каското и ли имуществените - тогава който не плаща - губи клиентите си. Тези застраховки обикновено не са и задължителни!
По света задължителни обикновено са редица отговорности - когато застрахователя плаща не на скючващия полицата, а на пострадалия от негово действие или бездействие - такава е и ГО.
Доколкото застрахования не е пряко заинтересован, той търси по-скоро ниската цена или пък отстъпки във вид на гориво, безплатни прегледи и т.н.
Когато застрахователя не плати, пострадалия има право да съди виновния, тъй като неговата застраховка не е изрядна - тези случай увеличиха броя си в последните години, но поради тромавата съдебна система все още са пренебрежимо малко - толкова по-изнанадани се оказват осъдените, но...
За това, да се следи да се плаща достатъчно е сформирана Комисията за застрахователен надзор - сега преименувана на Управление или нещо подобно. Тя обаче, вероятно умишлено, стоя няколко години "обезглавена", а сега бе оглавена от най-младата депутатка доскоро - Ралица Агайн.
За съжаление, докато в компания Европа, бе назначен квестор, в друга печално известна компания, отново с астрономическо име /сещате ли се за Орион/ квестор няма, въпреке огромния брой оплаквания, и изпълнителните листове, на осъдили компанията, които обаче не могат да намерят свиткет й за да ги запорират /тук въпросът е към надзора на БНБ - защо банката, която ги крие, също не е санкционирана/
Така, че тази методика ще бъде като мехлем за рана, която има нужда от хирургическо решение
Застрахователния пазар в момента е място на което може "да се лови риба в мътна вода" - ако не се вземат мерки и от следващото правителство, вероятно до 2007ма ще има няколко компании, които ще ударят кепенците след като са събрали парите за ГО, и ще оставят клиентите си сами да плащат щетите - не ви ли напомня на безредието на банковия пазар преди години и фалитите след това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД