:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,238,462
Активни 70
Страници 5,185
За един ден 1,302,066
Sit-Rep

Границите на цивилизацията

Всички диктатори са луди, но само Вилхелм Райх и, донякъде, Теодор Адорно са успели да ги анализират с методите на психологията. Всъщност няма защо да се отива чак дотам. Класическата политическа философия дава достатъчно възможности за пълноценен анализ - т.е. разбиране на явлението и прогнозиране на неговото поведение - на диктаторството.

Това личи и от един фрагмент, който се разпространява на принципа "самиздат" из родината на Марк Шагал вече две седмици. Написан от незнаен майстор, фрагментът е озаглавен "The Ambient Leader (A.L.): a philosophical sketch", което в не особено точен превод гласи "Всеприсъстващият лидер: философски шарж". Привеждаме превод на текста с незначителни съкращения.Цивилизацията е изкуствен продукт -създаден с усилие на волята, саморефлектиращо и съзнателно поддържано състояние на неестествено живеене. Колкото по-изкуствен - по-далеч от природното състояние - е животът, който водиш, толкова по-цивилизован си.

Изкуствените конструкции са съставено от компоненти, които са ясно отчленени един от друг. Такъв конструкт е мостът, прехвърлен през река. Той е нещо, по същината си различно от паднало през реката дърво, макар и по двете да можеш да я пресечеш.

Цивилизацията - това са ясните граници между нещата. Колкото са по-видни границите, толкова по-цивилизован си. Английският селски пейзаж е по-цивилизован от руския такъв. Английският поп-философ Бъркли е по-цивилизован от руския поп-философ Соловьов. Първият прокарва граници там, където не заварва такива. Вторият прави усилието да заличи граници, които вече са изградени.

Разделението на властите и върховенството на закона са границите, които цивилизацията чертае на арената на властта.Докато тези граници съществувати се поддържат пред очите на публиката, имаме политика. Няма граници - няма политика. Има само власт. Властта, която няма вътрешни граници, не е цивилизация. Тя е като безкрайното, кално руско поле през пролетта.

A.L. не разполага с мозъчния софтуеър да види или разбере границите между нещата. В качеството си на държател на властта, той разрушава границите, които заварва и оставя властта да следва своята природа и да се съсредоточава в едно място - в него. Затова според конституцията, подписана от него, ако негов указ се сблъска с някой закон, указът има надмощие.

Така той става равен на фараоните. Макар да са живели в свят, през който вече е минал Хамурапи Първи-Законодател, фараоните не са желаели да имат нищо общо с идеята за граници върху тяхната воля. Всяко тяхно разпореждане е било закон, дори да е обратното на предишно тяхно разпореждане, дадено по същия повод предната сутрин.

Това е състоянието на нещата, описвано с руската дума "беспредел" ("без-предели"), използвана от критиците за описание надействията на всеприсъстващия лидерОграниченията - пределите - върху волята могат да дойдат само от три места. Първо: от степен на цивилизованост, вътрешна на индивида, която е от по-висок порядък от окръжаващата цивилизация. Това е на практика невъзможно и се вижда само от време на време в действията на историческите герои. Второ: самата цивилизация. Трето: традиционното общество, с неговите нерефлектирани ритуали, табу и предварително определени роли ("традиции"), което отвън ограничава индивидуалната воля.

Не-цивилизованите индивиди обикновено просто се крият в ограниченията на традиционното общество, за да не се окажат голи пред лицето на света - на Хайдегеровото "всеприиждащо Битие". A.L. не прави така. Той не е ограничен нито от изкуственостите на цивилизацията, нито от ограниченията на традицията. Оттук нататък той може да изпълнява само една роля: както зрелия Ким Ир Сен,да се самообяви за божествоНо не е в природата на човешките същества да бъдат богове. Човешката природа не е такава, че да може да носи тежестта на пълната власт. Затова, както посочва още Аристотел, човек, живеещ отвъд правилата на човешката общност и нейните ограничителни кодове, може да бъде едно от две неща: не само (и не предимно) Бог, но и Звяр.

Повечето от тези, които се опитват да бъдат богове, стават зверове. Техните слуги и лакеи, които ги имитират, но не притежават истинска власт, стават бледи подобия на Звяра - насилници. Вземането и налагането на решения става просто насилие - едно малко кръгче от "беспредел", което се оформя около всеки слуга на Звяра.

И оттук: всяко държавно решение, с което международните институции се сблъскват в тази ситуация, най-вероятно е просто насилие, упражнявано от насилник, а не - продукт на някаква артикулирана (цивилизована), определяна от правила ситуация, която да трябва да бъде подробно разбрана, за да бъде оценено действието и неговия резултат. И всяко обяснение за каквото и да е, давано от което и да е официално лице, най-вероятно е лъжа, родена на момента, а не - честно обяснение на някакъв процес на вземане на решения.

Оценките на международни институции в такива ситуации се превръщат в безпомощно упражнение по свръхобяснение в една ситуация, която по терминологията на Луи Алтюсер, е тежко "под-детерминирана".
88
4481
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
88
 Видими 
22 Март 2006 20:48
Ако затуй вися сума ти време в Беларус, язък за напъна
22 Март 2006 20:52
Ако редакцията усеща липсата на качествени материали да обяви конкурс за преводни, щом Дайната го е докарал до тук.
22 Март 2006 21:02
тва уникално чтиво може да докара коментарите до границите на цвилизацията.
22 Март 2006 21:12
... секи абзац е находка, над която сценаристите на Слави ще скубят коси (квото има) в едротонажна завист. Особено ме впечатлиха 50-60 лафа от подобен тип:
Изкуствените конструкции са съставено от компоненти, които са ясно отчленени един от друг. Такъв конструкт е мостът, прехвърлен през река. Той е нещо, по същината си различно от паднало през реката дърво, макар и по двете да можеш да я пресечеш.

Дайнов направо посочи с пръст и Пътя, и Истината, и Живота. Същински кедър над the stormy river
22 Март 2006 21:21
Женята как успя да сътвори те тоа бисер руската дума "беспредел" ("без-предели"?
(справка: беспредельно=безкрайно)
22 Март 2006 21:24
Ако редакцията усеща липсата на качествени материали да обяви конкурс за преводни, щом Дайната го е докарал до тук.

Браво бе, калпачор..
Дайната не знам докъде я е докарал, но баш наблюдателят отдавна го е ударил на реминисценци и преводи. То след като довършикопи пейста на вчерашния преводен препечат, е окончил с нещо от миналата година..
Представям си как хора като нашата кадровичка, която казваше "портокалски" са назначили Сергей Антонов за зам.директор на бюрото на БГА "Балкан" в Рим. Той живял в апартамент, който е голям, а не е просторен. Унило безличен като повечето служебни квартири и не влиза слънце, понеже е в долната част на стръмна уличка. Една подробност ще ви накара да се усмихнете. И то не с арктическата усмивка на 007, а от сърце. Големият прозорец в тоалетната, гледащ към гърба на съседната кооперация. Вместо да му сложи проста щора или завеса, някой го обезопасил с триплексово стъкло, дебело като многослойния плексиглас, който предпазваше от куршуми пилотите на едновремешните бойни самолети.

А за Кръстника сме чели барем пет пъти.. Няма лошо, пак казвам-човек не може да е неизчерпаем.
Но калпачорите поне могат да се стремят към обективност, щото без нея сме царство на лумпените, на Срядата на хвалбата и Четвъртъка на омразата.
Кво ме бърка ли?
Ми заради такива като теб не мога да си купя тъмна бира. Не я купували повече калпачорите и не зареждат..

Редактирано от - Зе Мария на 22/03/2006 г/ 21:27:46

22 Март 2006 21:26
DAYNOFFFF....I TI SI LUD, MA BEZ KEF TE CHETEME...

22 Март 2006 21:33
Наистина английския пейзаж на Стъбс е истинска Аркадия, и чудех се, кое чуство първо е изпитал някога човек, страх или любов, любов от страх, страх от любовта
22 Март 2006 21:36
Цитат от друга днешна статия:

"И печатните медии нарушават авторски права. Това става най-често при препечатването на аналитични материали от чужди вестници и списания, а също и при публикуване на снимки от интернет. По закон актуалните новини, сведения и данни не са обект на авторско право. Макар да е актуален обаче, цял аналитичен материал не може да се препечата без съгласието на автора, обяснява Георги Дамянов. Могат да се използват само цитати."
22 Март 2006 21:38
Дайнов, legalize it!
22 Март 2006 21:55
Хубава статия на Дайнов.
Не бих казал, че диктаторите са богове или зверови. Това звучи почти като комплимент. Бих казал, че са обикновени лайнарчета, които са се озовали на върха случайно. Когато се разбърка социалния жабурняк утайката от дъното изплува на повърността. Диктаторите имат нужда да им се внася демокрация. След вноса на демокрация те биват изчовърквани като червеи от дупките, в които са се скрили, и после или ги трепят, или ги съдят. Кога как се случи. Комунистическите диктатори се разминаха, макар че бяха записали в Конституцията като Член Първи че само те могат да бъдат на власт и никой друг.
22 Март 2006 21:59
Това за моста ми напомня цитат от "Швейк" (цитирам по памет):

Книгата, господа, представлява множество листове хартия с еднакъв формат, които са напечатани, събрани в едно, подвързани и стуткалени. Знаете ли какво е това туткал? Туткалът е лепило.

22 Март 2006 22:01
Всъщност, статията е много хубава и вярна. Както за Беларус така и за Булгаристан(в малко по-малка степен) и др. подобни, но е написана на стил, който идва малко над способностите за възприятие на горните коментиращи....
22 Март 2006 22:04
Ган, беспредел у нас немного не то Посмотри "творить беспредел" в Яндексе примерно...
22 Март 2006 22:09
фък... человекът е написал апокриф... да го разпространяват, напечатан на цигарени книжки... из переулъците на минкс... заедно с пакетче травка... да свиват гаражанъй па адин джойнт афтър прочит... да не остават следи... само в мозгът им да се засява заразата на демокрацията... туй е дело опасно и конспиративно... и само от въображения за безопасност разправя гадът, че било превод на текст на неизвестен майстор... срамота... уж сте се милицюйнери, пък таквиз ачик работи не видите, таваришчи... остаревате... кой ше ви замести в борбата с чумата на демокрацията незнам...
22 Март 2006 22:17
Ей, то дрогата верно не води на добро. Горната статия да се дава за пример на всички поддържащи движението "Legalize It!".
Явно Е.D. прекалява с крека. Чудя се дали не е минал на гъби? Някъде навремето четох, че мухоморките, ако не се дъвчат, а поглъщат на едри парчета, дават много интересни видения без летални последици.
22 Март 2006 22:32
Fani,

мухоморките се пушели. без летални последици, но с временни ментални последици
23 Март 2006 00:06
Perkele, четох го някъде за северните елени и ескимосите. Ама няма голямо значение. Колкото по на север, толкова по-малко отрова в гъбите, така че из Белорусия може и да са напълно безвредни. Ама се сетих друго - в страните от бившия СССР имаше много силно сдружение на любителите на кактуси. А един от тях, по-точно Лофофора, или по индианскому пейотл, е с голямо съдържание на халюциногени. В Европа можеш да си го гледаш спокойно, докато у наше село е забранен с федерален закон. (Май даже на индианците не дават да го търсят за ритуалите си.) Нищо чудно Д да е набарал някой любител на кактуси и да му е изял колекцията.
23 Март 2006 00:14
може, може... може и кактуси


а може и да е докопал някоя жаба отделяща халюциноген в слузта по кожата си


ама някак си не си го представяме Дайнов да ближе жаби, нали?
23 Март 2006 00:14
Дайнов, не усещаш ли че заличи границите между журналиста, учения и пропагандатора от дружество Г. Кирков, завършил АОНСУ???
Ако не усещаш, ти го напомням и посочвам, че пропагандаторът най-безцеремонно е помел границите, журналистът е събрал от 1000 източкника 2000 думи, а ученият се скрил в миша дупка, още при вида на пропагандатора...
Владимир Соловёв не заслужава да бъде наречен поп. Явно, че не си го чел!
Бъркли също не заслужава.
Но не може да ти се направи забележка, защото нямаш собсвена мисла - всичко е чуто недочуто и писано-недопреписано...
23 Март 2006 00:23
>>><<<
Фани, чудя се подозрителна ли си, бдителна или....просто ...сладур...
23 Март 2006 00:31
Слънчо, според майка ми - първото, според щерка ми - второто, според съпруга ми - третото.
23 Март 2006 01:06
Границите на цивилизацията...
Макар да са живели в свят, през който вече е минал Хамурапи Първи-Законодател, фараоните ....

Не мога да разбера защо Дайнов е пропуснал да разгледа периода от Началото на цивилизацията до Хамурапи Пръви-Законодател, а е започнал от Хамурапи-то нататък. Ако не е разполагал с подходящ матриал, да беше са обадил, та да му подадем некоя и друга сламка:

д-р Стефан Гайд от Института по трансцедентални науки в Лонг Бийч, Калифорния, най-после декодира древното тракийско писмо

"Учени откриха в България най-старата писменост в света, предшестваща тази на Шумер и Египет с около две хилядолетия[/red]. В сакрални плочици от петото и четвъртото хилядолетие преди Христа, намерени у нас, е декодирано древно тракийско писмо. Това съобщи авторът на декодирането - д-р Стефан Гайд от Института по трансцедентна наука в Лонг Бийч, Калифорния. Гайд е българин, живеещ от дълги години в САЩ. Той е експерт в областта на лингвистиката, криптографията и трансцедентния анализ. Институтът по трансцедентна наука, съоснован от него в началото на 90-те години в Лонг Бийч, публикува откритието му в подготвената за печат на български език книга "Тракийското писмо декодирано". Д-р Стефан Гайд посочва, че плочиците, намерени при Градешница и Караново, са известни на научния свят вече няколко десетилетия. Те са експертно установени като автентични - както по физикалност, така и по датировка."Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 09:00:02

23 Март 2006 02:11
Много хубав материал, особено в началото. По-нататък реториката срещу Лукашенка напомня за нашите упражнения в 1989. Но идеята за границата като основа на цивилизацията е правилна. Това всъщност е законът за тъждеството, противоречието и изключеното трето - основата на логическото мислене. Всекидневния ни живот плува общо взето в дологическа мъгла, но принципът на реалността ни вкарва отвреме навреме и в релсите на логиката.
23 Март 2006 05:39
Чудесна статия! А на тези, които се чудят защо авторът е писал точно така, вече не може да се помогне - само Бог може да им е на помощ. С какво не са съгласнси? С идеята за цивилизацията като граници? С идеята за разделението на властите? Не мислят, че Лукашенко е диктатор? Искат и у нас да дойде един Лукашенко, което, за жалост, е възможно? А ако не разбират похвата, в който авторът се крие зад уж намерен апокриф, то ще е по-добре да се върнат в прогимназията, въпреки че за някои и това няма да помогне. Браво, Дайнов!
23 Март 2006 05:45
Моабет да става.......... Напишете нещо реялно, нещо което да помогне на тая държава и на тоя народ да се събуди. Не пишете отнесени философски търкувания....... Спосибо..........
23 Март 2006 06:25
Marc Chagall или Мойше Захаравіч Шагалаў, хубава страничка Натиснете тук. Иначе, за голяма жалост на Йевгенчо и Еничо Чичо времето на Гросман, Шрагин, Померанц, Амалрик, Плющ, Белоцерковски, Янов и осталата юдейо-русофобска сволоч в Русия и Беларус ... безвъзвратно отмина. Конец.
23 Март 2006 06:36
Когато времето на дайнов, стойнев, волгин, беров, бареков, коритаров, ваксберг, тицин, терзиева, дачков и останалата явна-неявна българофобска сволоч отмине, тогава ша съ опрайм!
23 Март 2006 07:02
Кракра
Статийката
Агитпропчетата на чичо Шмуел
23 Март 2006 07:02
Някои индивиди даже и не са разбрали, че НЕ ДАЙНОВ Е АВТОР на горната статия.


Само да вметна нещо за цивилизоваността. Значи, цивилизован си, ако харесваш (или просто знаеш) Марк Шагал. Звученито на името му е такова, че не позволява да не го знаеш, ако имаш определени претенции. Гледам, че автора има.


В съседното градче има къща-музей (не родния дом обаче ) на този творец, посещавал съм веднъж. Смятам, че в репродукции малък формат (резолюция към 72 дпи) картините на този художник са чудесни. Като ги видях в оригинал си казах, че племенниците ми рисуват по-добре.


Е, аз цивилизован ли съм, или естествен?

Редактирано от - цуцурко на 23/03/2006 г/ 07:08:04

23 Март 2006 07:17
фък, нали така се казваше... гледам, че на два пъти съм маркирал ЕД като "автор"... Opus Lingvi, меа кулпа, дет се вика
23 Март 2006 07:18
Не си, Цуцурко, естественор че не сил И си го знаеш.
23 Март 2006 07:40
Русофобите вече могат да спят спокойно! Да живее демокрацията! Да живее мира! Да живее САЩ! УРААААААААААААААААААА!

САЩ имат шанс да унищожат Русия с един удар

Стратегическите ядрени сили, с които в момента разполага Русия, едва ли са боеспособни и САЩ за първи път през последните 50 години са на границата да доминират в областта на ядрените оръжия. Скоро САЩ ще имат възможност да унищожат целия стратегически ядрен потенциал на Русия още с първия удар, смятат експерти на американското списания "Форин афеърс". Те обосновават своите изводи в статия, публикувана в последния брой на списанието.

Кир Либър и Дарил Прес твърдят, че докато САЩ усъвършенстват своите ядрени системи, то руският ядрен арсенал стремително деградира. Още с края на Студената война САЩ подмениха балестичните ракети с подводно базиране с подобрения тип "Трайдънт II D-5", завършиха укомплектоването на бомбардировачите В-52 с ракети с ядрени бойни глави и подобриха своя "невидим" бомбардировач В-2.

В същото време стратегическите бомбардировачи на Русия намаляха с 39 процента в сравнение с последните години на СССР. С 58 процента намаляха руските междуконтинентални балестични ракети и с цели 80 процента подводниците с балестични ракети, пишат US-експертите. Истинските мащаби на разпаденето на руския арсенал са далеч по-значителни отколкото може да се съди по тези цифри, смятат американците.

Ако тази ситуация не се промени, то политиката на ядреното сдържане повече няма да играе никаква роля, отбелязват Либър и Прес.
Ако САЩ нанесат първи ядренен удар, то отговорът на Русия може да бъде само с отделни ракети, които американската противоракетна отбрана е способна да прехване.
23 Март 2006 09:08
Цуцурко, не си цивилизован, а само имаш прилична обща култура. А нали знаеш кво било общата култура — обемът знания, който очакваме другите да притежават.
23 Март 2006 09:29
Не прочетох пасквила, ама е много гаден
23 Март 2006 09:36
Кракра, ма не щат да пробват... само бесен лай...
23 Март 2006 09:44
Позив, разпространяван из Беларус на английски, прихванат от бдителния наблюдател Дайнов и уважен от него с превод на български, е направо христоматиен пример за безпредела на цивилизацията.
23 Март 2006 10:48
Епа ясно е че Евгений "The Voice of Europe" Дайнов не е писал статията, но в случая това е без значение. По- важното е че е успял да си спаси живота след заплахата на президент Лукашенка да откъсне главите на чужденец- провокатори като на пате ( шат на патката главата )
Целта на сия статия е да се надроби попара от текст да могат уманитар- интелегентите да утолят духовния си глад и сетне да дуднат. Ако има ненаяли се или получаващи наново вътрешни позиви могат да идат ЕЙ ТУКА и да си цъкат. Даже може да пускат prepechat и за други гладуващи.
23 Март 2006 11:19
Кракра ти ако очакваш, че тази пасмина сама ще се измете си голям идеалист. Гледам че напоследък доста го лансират дачлето - явно олигархията разчита на него да й свърши малко ПР работа с език.
Това за което трябва да бием камбаната е факта че България ВЕЧЕ е failed state, тя е територия, полигон, нищо повече. И това "очовечаване" на мангасарите уж да се приближели до стандарта ни живот си е лъжа от страна на помиярите във властта.
23 Март 2006 11:21
Някой трябва да напомни на селкор-а, че годината е 2006-та.
Време е да захвърли "Наръчник на агитатора", нищо че е скъп спомен от тейко му.
23 Март 2006 11:25
Оле Божеееееееееее!!!!!!!! Повече не може!
Миндята пак се е изпуснал.Този път направил превод на някаква си глупост.
И как героично започва:
...Всички диктатори са луди, но само Вилхелм Райх и, донякъде, Теодор Адорно са успели да ги анализират с методите на психологията....
Още това първо изречение не е вярно. Ако погледните в историята, ще видите само диктатори: египетските фараони, Перикъл, Ксеркс, Крез, Александър Македонски, Цезар, Август, Карл Велики, Отон 1-ви, Филип Хубави, Луи 14-ти, Хенри 8-ми в Англия, Кромуел, Марат, Робеспиер, Наполеон, Бисмарк, Ленин, Сталин, Мао, Хо Ши Мин и т.н.
Ето това са хората, които са оставили имената си в историята. Те са стоели наело на големите буфуркации на историческия процес.
Разбира се Лукашенко не е от тяхния калибър, но той успя да спаси страната си от разграбването, което ни сполетя нас с нашите "нормални" дИмУкрати и да осигури на хората един нормален стандарт. Пък нека Миндята да го обявява за луд.
Най лощото е, е самия Дайнов е луд за връзване и както каза по-горе Кракра цялата тази пасмина от дИмУкрати трябва да бъде изрината, за да си отдъхне родината ни от глупостите им.
Е затова ще е нужен още едни диктатор и у нас.
23 Март 2006 11:29
Като гледам къде половината от уражняващите се по плюване нямат необходимия капацитет да разберат днешнния дайнов материал.

Не ви и трябва, разбирането само затруднява плюването.
23 Март 2006 11:35
Сигурно имаш право.
Тези, които имаха капацитет да разберат блестящите Дайновите съвети, сега са в глуха опозиция. И мислят, мислят...
23 Март 2006 12:03
Значи връщам се аз в края на март в родната България.
И какво виждам. Дачков бил пуснал с вестника си "Гласове" речите на Тодор Живков на СD носител. Уж да го осмее. Пък народът масово се тълпи да ги купува като спомен от щастливите години на социализма. Та се налага Дачков да увеличи тиража на този брой, да го преиздаде (инак Дачковият парцал се търкаля по бутките, без някой да го удостоява с внимание).
23 Март 2006 12:28
Марксе, ако не си успел да се уредиш за диска, Натиснете тук

Редактирано от - цуцурко на 23/03/2006 г/ 12:29:28

23 Март 2006 12:33
*****

Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 12:39:25

23 Март 2006 12:34
Той за да си вдигне тиража, като нищо ще отпечата в подлистници с продължение и ония луксозни десетина тома "Избрани съчинения"
Ако купи от Жени авторското право, разбира се...
23 Март 2006 12:47
'Границите на цивилизацията', Дайнов, се виждат в рубрика 'България', където научваме, че "4-годишна присъда за полицая, убил Елеонора" и "Държавата строи къщи за ромите в 8 общини".. Иначе, четивото е 'развлекателно'... , но трябваше да е в рубриката "Хороскоп" или "Отблясъци", може също.Но най-отива на 'Искрено и лично' за в-ик "Лична драма"23 Март 2006 12:48
Дайна, чукнахте ли си по едно коленце с Асан Ага у хотело? От скука...
23 Март 2006 12:51
М-даа...
...има, има аналогия между това дето го е на/пре-писал Дайнов и българската действителност. И тук, границите се размиват. И тук крайностите са "беспредельни". Единствената разлика е че тук, никой не упражнява власт.
Аа, и глупостта е също така безкрайна...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД