:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,236,489
Активни 73
Страници 3,212
За един ден 1,302,066

Отпада таксата за преглед при лекар

По предложение на депутати от левицата социалната комисия на парламента реши потребителската такса за преглед при личния лекар да отпадне. Размерът на таксата е 1% от минималната заплата и в момента е 1.60 лв.

"Нямаме намерение да намаляват доходите на лекарите, защото в замяна ще се обсъди компенсация при заплащането им", поясни соцдепутатът Петър Мръцков. До 15 април здравното министерство трябва да изготви стратегия за развитие на здравеопазването и в нея да регламентира въпросните компенсации, добави той. За 2005 г. средният месечен доход на джипи е 1530 лв., като 299 лв. от сумата се формира от потребителска такса.

Министерството на здравеопазването подкрепя идеята таксата да отпадне. Ако това не стане, от ведомството препоръчват поне размерът й да бъде намален. Според здравната каса обаче, таксата действа дисциплиниращо, защото предотвратява ненужни прегледи.Още - в "България"
79
6784
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
79
 Видими 
22 Март 2006 23:56
Въобще не биваше да се въвежда подобна такса. Изобщо здравето на човека не бива да се поставя в зависимост платежоспособността. Лично аз не мога да възприема за разумна кръчмарската идеология "Безплатен обяд няма".
22 Март 2006 23:59
Таксата бе абсолютно необходима, с цел ограничаване на кафеджийско-пенсионерски режим на работа на лекарските кабинети. Сега ще стане съвсем зле, ама те депутатите не ходят по ДЖипита - имат си частни такива.
23 Март 2006 01:50
Г-н Метър Пръцков реши наболелите проблеми на българското здравеопазване.
23 Март 2006 03:22
"таксата действа дисциплиниращо, защото предотвратява ненужни прегледи."
Завръщане в миналото. Колко сме се молили по времето на комунизма да има такава ограничаваща такаса. Поликлиниките бяха пълни от пенсионери, от които млади хора не можеха да се доберат до лекаря. Султан, не от тази такса, ще спечели населението. Вижте дребната комунистическа хитрост! Ще премахват една незначителна такса, която е по джоба на всеки, а ще наложат други мерки, при които не обяда ами и закуската ще се плаща тройно. Хем да се харесат на пенсионерите (основният им електорат), хем да оскъпят процеса. По-добре платете повече услуги чрез касата или каквото да е там звено и действително помогнете на бедните хора. Където здравеопазването е безплатно, там е и нискокачествено. Здравеопазването трвбва да е допустимо, но не и безплатно! Другото са соц. лозунги без покритие.

23 Март 2006 06:14
таксата съществува в цял свят и има възпираща функция.При нас в момента инвалидите -особено фалшивите инвалиди са без такса и са по 6-7пъти в кабинетите ни месечно.Другия начин за постоянен тормоз е , че същите тези инвалиди нарочно се" разболяват "вечер или в неделя.Аз имам няколко семейства , които за една година са ме повикали по 6-7пъти за различни членове на семейството , което предполага безплатно посещение на крака и поемане на лекарства и консуматив от страна на лекаря и абсолютна безотговорност от страна на болния , защото той не си плаща , това му е нищо да те разакара до домаси , защото цял ден е болно детето му но той е имал друга работа.Аз работя и събота и неделя , обслужвам район от села с радиус 30км и два вечера като повторя с такива адреси съм неадекватен на другия ден.Ние ще отговорим със същото на премахването на таксата , която възтановява част ота разходите ни.Цената на 1пациент е 25стотинки само за закупуване и писане на бланките необпходими за отчитане на прегледа.Никойне отчита и цената на труда на обслужващ персонал, че едно джи пи взема 1500лв и плаща много разходи, вкл и заплати на санитар и сестри и на дежурни денонощно фелдшери , поддържа здравни служби техники и консумативи за спешен шкаф , транспорт, който поселата е вече 500лв месечно особено за далечните райони-другари , кой ще поеме разходите-ние няма да ви ги лекуваме , а вие да вземате без да работите нищо-само да ни провелявате и да ни глобявате, защото никой от вас не е работил пряко с пациент , никой не е плащал от джобаси на някой астматик през нощта 50лв за лекарства-е що си мислите , че ние ще гонаправим.
1.Първо ще въведем ограничаване на броя на прегеледаните до 3 на час и 24 дневно.
2.Чакаща листа на пациенти
3.ако пациента не си заплати консуматива ще бъде препратен дори и в тежко състояние
4. на адреси ще ходиме само ако някой плаща транспорт и консуматив -около 40лв на адрес
5.след два месеца на фалит-ставаме частници-тогава няма здравни каси проверки от сулю и пулю и да пълним гуши на тъпи чиновници
6.отиваме на работа в ЕС при 6 месеца неблагополугни финансови резултати
23 Март 2006 06:51
не трябва ли преди да се помисли за доходите на джипитата който хубави или лоши, са първия филтър в цялата система на здравеопазване да се помисли за, доходите на аптекарите , за системата на аптеките.Никъде в света лекарство не излиза от аптека по презуппция на болния или на продаващия го търговец, а само с лекарска рецепта.Никъде в света няма такава анархия в аптечния бизнес.Никъде в света няма такова неуважение и посотянен тормоз от обществото към лекарската гилдия.
Защо пациента не се дразни като плати 50 лв в аптеката на месец за лекарства и от тях 20 са чистата печалба на аптекаря , който нито го преглежда , нито му носи отговорност, а е един обикновен бакалин , само че продава лекарства.Същия този пациент не ще да даде 1.50 за да се покрият преките разходи на лекаря, който го познава , лекува го , осигурява му достъп до всички здравни услуги, често спасява живота му , написва му навреме необходимите документи за да си получи л-вата и най -важното му носи отговорност, т.е.винаги е виновен и може да бъде осъден при грешка и за всяко неблагополучие.Винаги съм се питал защо един пациент с тежко сърдечно заболяване отива на зъболекар , дава 40 лв за един зъб , който го боли , но първо влиза при мен , преглеждам го , правя му кардиограма и той почва да се дразни като му взема 1.50лв-
НЕКА СЕ МАХНЕ ТАЗИ ТАКСА , НО ДА СЕ УТОЧНИ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА РАЗХОДИТЕ.СЪЩО ТАКА НЕ НИ СРАВНЯВАЙТЕ ПО ДОХОДИ С БОЛНИЧНИТЕ ЛЕКАРИ , ЗАЩОТО НИЕ СИ ПОЕМАМЕ ВСИЧКИ РАЗХОДИ И ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАМЕ ОТ ЗДР.КАСА НЕ Е НАШ ЧИСТ ДОХОД, А ОБОРОТ НА ФИРМАТА ПРЕДИ РАЗХОДИ И ДАНЪЦИ-НО ЯВНО ДЕПУТАТИТЕ ОТ СОЦИАЛНАТА КОМИСИЯ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДОХОД НА ДЖИПИ И ОБОРОТ НА ФИРМАТА МУ
В кой свят и коя държава го видехте това другари .
23 Март 2006 07:33
Глейте сега какви опашки пред лекарските кабинети ша настанат!
Абсолютно популистки предизборен ход!. Като минат изборите, ще кажат "грешка" и ще върнат статуквото!
23 Март 2006 08:28
Социализмът май се завръща.

Как малоумниците от БСП ще компенсират докторите ако махнат потребителската такса, като Здравните фондове перманентно не достигат?!

Някой мозък там явно е решил, че червените бабички поне на това ще се зарадват.

Явно човек трябва да плаща отделно на някой частен лекар, ако не иска да виси пред все по- големите опащки в поликлиниките особено като махнат таксата...
23 Март 2006 08:33
299 лв. от сумата се формира от потребителска такса.
Това прави грубо 200 пациента на месец, 10 на работен ден, 1.25 на час. Ако го сметнем 1.60 на човек, 22 дни, 8 часа, се получава ... 1.061789773 ! gipies 67, ако докторите почнат да преглеждат средно по 3 на час, то значи да работят 3 пъти повече от сега! Искам го! А някои да е чул лекар да е дал касова бележка ? Значи прибират рекет, безотчетен!
23 Март 2006 08:49
Аз пък нямам нищо против за преглед при лекар пациента да плаща по 10 лв, но поне 75% от цената на лекарствата да се поема от здравната каса. Защото сега и да те прегледа безплатно лекаря, да назначи лечение, като няма човек пари как ще се лекува?
23 Март 2006 08:58
Това е едно справедливо решение!
Първоначално таксата беше 40 стотинки и бе нормална! С нея пациента плаща формулярите и химикалкоте, които единствено се използват, като кионсумативи при 90 % от т.н. прегледи при личният лекар!
Тази ътакса бе наистина 1 % от социлната пенсия когато бе въведена.
Справедливо е таксата сега да е 60 стотинки но, в никой случай 1.60 лв с тенденция скоро да стане 2 лв.
Таксата нсега не само е възспираща излишните посещения, тя е непоносима за пенсионерите!
Най-неприятното е, че плащайки тази такса при личните лекари се учим на беззаконие. Няма личен лекар, които да има фискален касов апарат, независимо, че всички са регистрирани като Еднолични Търговци!
23 Март 2006 09:21
*****.От какво ще живеят общопрактикуващите лекари сега?Да не мислите, че получават много?Тоя пък кухавелник Пешо -58
за касови апарати се затревожил.Лекарите си купуват кочани с билети и не им е нужен касов апарат.Обслужването ще стане още по-трудно сега, истински болните няма да могат да се вредят от пенсионерските сбирки пред кабинетите.Майка им да ХХХ на НДСВ, БСП и ДПС.


Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 10:03:14

23 Март 2006 09:44
Chicho Dr. - “Където здравеопазването е безплатно, там е и нискокачествено.
Съвсем вярно и правилно. Когато става дума за “налично” здравеопазване. Когато става дума за нискокачествено или никакво нещо стоят доста по-различно за тези, които са в “никакво”.
За да не говорим празни приказки за неща, за които голямото болшинството от вас само е подочуло нещо, ето ви ориентировка.
Тази такса се плаща при всяко казване на доктора “добър ден”, не само за преглед! Ако мислите, че се издава някаква разписка за нея, много се лъжете – тия 299 лв. са напълно измислени. За пенсионерите (които най-много се нуждаят от здравеопазване по чисто биологични причини) таксата е от 1 до 3 % от пенсията им. Само за едно посещение! Таксата се плаща и когато не е преглед – например при получаване на поредната рецепта за намаление на лекарства за хронично болни. Което автоматично обезсмисля голяма част от тези рецепти – намалението е по-малко от 1.50 лв.
Колкото до “вреждането” за преглед – на лекаря си можеш да се обадиш по телефона и да фиксираш час, в който ще го посетиш. Няма опасност някой млад да си загуби от времето за форум...
23 Март 2006 09:50
gipies 67
Я земи си скъсай дипломата и ходи да караш такси и недей да позориш професията. Нямам познат, на който да му се е наложила лекарска помощ през почивен ден и личния му лекар да е дотърчал. Лично съм се обаждал на моя за висока температура на 4 годишния ми син и съм получавал само съвети по телефона. А иначе моят личен лекар е свестно момче и си гледа съвестно работата. За издаване на касови бележки да не говорим =0. И кви са тия 300 кинта на месец? Един работещ лекар може де прегледа минимум 20 души на ден. по 4 на час за 5 часа работно време, което е добър резултат. 20 дена по 20 души =400 х 1, 6=640 лв. Ако лекарят е по-амбициозен, може само от такса да изкара повече. Не му завиждам халал да са му. Лекаря и той е човек и неговите деца викат "Тати дай".
Ма ти ще ни накарах да се разболяваме по график бе чадо. Имаше в нашия район една гъска ( с извинение на птицата), която ми се караше, че детето ми на 2г. дигнало температура и аз и ИДВАМ В КАБИНЕТА Й ДА И ПРЕЧА ДА СИ ВЪРШИ РАБОТА. Изтърпях я няколко месеца и си намерих свестен доктор (за щастие има и такива, при това те са повече).
Явно и ти си като нея.
Като не ти харесва заеби я касата и мини на часна практика. На тебе поне това закона ти го позволява.
А сега чуй и си го набий в кратуната. Лично аз приемам да се увеличи здравната вноска. Здраве без пари няма. Но да плащам два пъти за едно и също нещо не приемам. В този форум съм писал и друг път на здравна тема.
23 Март 2006 10:00
Твърдо 'за' съм да има някаква такса, включително за пенсионери и инвалиди, които в момента не плащат нищо. Представям си какво ще стане, ако се премахне плащането й - ще се завърне времето на седенките пред лекарските кабинети и реално болните ще са ощетени, докато си губят времето в чакане. Друг е момента, че тя не трябва да се обвързва с минималната работна заплата, защото и в момента 1.60лв са си 1.60лв. Също така би могло да се мине и на принципа на стоматологичното обслужване, при което можеш да посетиш който и да е зъболекар.
23 Март 2006 10:16
gipies 67:Ах докторче рошаво Кой аптекар те е настъпил по мазола та подскачаш така?Аз като аптекарски папагал да те светна на някой неща.1Няма аптекар който да има акъл в главата си и който да даде лекарство за хипертония без рецепта, друг е въпроса ча ако ти или твой колега назначи лечение и то се окаже сполучливо въпросното хипертонично пенсия като се разходи 2, 3 пъти до тебе и се върне с една и съща рецепта накрая почва да ходи директно в аптеката(А още по друг въпрос е че те най често ходят в една и съща аптека и аптекарят им знае лекарствата по добре от рождения си ден)и по тоя начин ти се спестява част от работата която ти с такова нежелание вършиш.2 Пенсийте се дразнят от потребителската такса защото знаят че касата ви плаща за прегледа, а колкто до мнението че не се дразнели като платяли 50 лв. за илачи ела постой малко при мен в аптеката да разбереш какво значи"вой на разярен динозавър" Лекарства който се дават по ъсмотрение на аптекаря са т.нар. ОТС продукти, за тях не се изисква рецепта(питай Chicho Dr. в USA аспирина го продават по бензиностанцийте)А иначе рошльо съгласен съм с теб , потребителската такса трябва да остане щото ако я отменят майка ви жална.сега като се стопли времето маса пенсий ще си уплътняват времето с ходене на доктор(не щото сега не си правят седянки пред кабинетите ама тогава че е...ужас)
23 Март 2006 10:23
Лекарите - аз лично от както има тези лични лекари не успях нито веднъж да се добера до него, а някои от роднините ми успяха един-два пъти, но след 4-6 часово чакане пред кабинета. И това е при наличието на тази прословута потребителска такса. Прехвърлянето на таксата за плащане от пациентите към НЗОК на практика означава безброй фалшиви прегледи. Но има и друг момент - сумата на таксата - не трябва никой да е освободен от нея, но трябва тя да е различна за различните пациенти. Не трябва пенсионер с мижава пенсия и никакви други доходи, да плаща колкото примерно друг пенсионер-реститут на огромни имоти. Един вариант е на всеки да му се определя примерно ежегодно, колко да е тази такса.
23 Март 2006 11:01
НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКСА. Висим с часове за да се доберем до тях; не винаги ги намираме; КАСОВИ БЕЛЕЖКИ НЕ ИЗДАВАТ; изписват лекарства от фирми само от които имат далавера; направленията търгуват и т.н.
23 Март 2006 11:16
Тези 1500 лв доход или приход са?
23 Март 2006 11:17
Гайдаризацията на родното здравеопазване тече с пълна сила. Тези поразии, който прави министъра и екипа му, заедно с червените депутати връща българското здравепазване с 20 години на зад. С премахването на таксата общопрактикуващите лекари губят интереса си да работят. А това означава още по-големи разходи...
Цялата здравна система ни е наред само тази такса беше проблема.
Отговора може да бъде само един НАЦИОНАЛНА СТАЧКА НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ.
23 Март 2006 11:18
Ей, големи умници са тези депутати, еле г-н (др.) Пръцков.Таксата на джипито ли е черната точка в здравната система-това гадно творение на народните избраници, тези дебели задници, пояс от сланина и лоена топка, вместо сърце.
23 Март 2006 11:23
Искам само да светна форумците, който са против таксата, че около 80-90% от пенсионерите са освободени, поради безкрайно дългият списък от хронични заболявания за които не се плаща такса. Премахването и е напълно безсмислено и е чисто популиски ход.
23 Март 2006 11:25
Бъдете спокойни, докторчета. Никой няма да ви виси пред кабинетите толкова повече от сега, като ви премахнат потребителската такса. Дори и бабите. На никой не му се губи времето с тъпаци като вас освен, ако не го е налегнал краен зор. Нали и сега много се опява, че хората не ходели на профилактични прегледи. Ето сега ще ви идват. Сега като детето ми е освободено от потребителска такса да не би да съм си счупил краката да идвам. Примерно в случай на обичайна настинка или симптоми на грип. З какво да идвам , бе лайна, след като последните 1-2 пъти , когато съм имал неблагоразумието да го направя правите едно и също - за това , че му било леко зачервено гърлото и температурка - бам антибиотик за борене на вирус /без установено наличие на бактериална инфекция, ей така за всеки случай/+ най-скъпия боклук на основата на парацетамол /за бързо сваляне на температурата, която впрочем в първите дни е помощник на организма/, някое друго сиропче за кашлица и това е целия ви гении, изсмукан от дипломите, които можете спокойно да си заврете отзад. И всичко това за поне 20 лв. Е, благодаря. Не е нужно да си губя времето с вас. Дори и без такса. От 2-3 години вече практикувам така - когато детето ми се разболее- няколко дена му давам почивка от училище - малко щадящ режим на релакс и здравословно хранене + изпитани простички народни методи. След 2-3 дни детето си е ОК и после само отивам да си взема от тъпото джипи извинителната бележка за пред училищните власти. Защото бюрокрацията така го изисква. Пак ми губят времето , но поне не е двойно. За спестените нерви и пари да не говорим.
Впрочем, аз лично от 10 г. не употребявам нито лекарства нито лекари. И от тогава се радвам на прекрасно здраве.
23 Март 2006 11:26
папагалче не се безпокой за лекарите , аптекарчето в америка ако даде тези лекарства извън аспиринчето влиза в кинг конг-затворчето , а недай си боже да има жалба от какво е умрял пациента в дома си и се окаже , че някой го е лекувал в аптека или сам-нали знаеш-плащаш стотина хиляди долара глоба-е това още не можем да постигнем защото все още аптекарското лоби подкупва гладните чиновници по министерството и лекарския съюз-пък ние си лаем срещу вятъра .За мен не се безпокойте , имам 1800прегледа месечно 2 доктори работят за мен , имам 5200 пациента и 12 души на работа -просто като намалят приходите , ще намалее броя на медицинските кадри , които обслужват това население , а от там и качеството , а малките населени места с под 1200 осигурени остават без никаква медицинска помощ, защото никой не ще да плаща.Парадокс е , че в общината , в която работя се изплащат 4500лв на 15 съветници в общинска комисия по здравеопазване на месец, а вече 10 год няма една стотинка за здравните заведения в общината, няма нито една линейка-всеки чиновник до който съм опрял в тези години ми казва , че трябва да прегледам болния , ако се нуждае от болница да го кача на колата си , да го закарам до най близката болница която е на 40км, а през това време другите да чакат.За касовите апарати имам три -но ви питам един от вас да е виждал такъв при автомонтьор или заболекар -аз плащам данъци и осигуровки на 15 души , а вие?
На федя благодаря за съвета да се откажа от здравната каса -и това много скоро ще стане-стоя само заради моите верни хора , които наистина се нуждаят от някяква грижа.Преди година фалираха 3 практики в околни населени места -хората останаха без лекар и медицинска помощ-стояха по 1 месец през който им умряха 15 човека-разбира се без никаква помощ.
В интерес на истината и аз съм за отпадане на таксата , защото за 5%от пациентите е непосилна , но трябва някой да плаща сметката, но в интерес на истината това са социално слаби и безработни , които итака са си освободени.
Другия парадокс за който никой не взема отношение е как държавата тарикатски се измъква от функциите си .Държавата е поела да плаща на 1500000 деца здр осигуровка и на 2500000пенсионери и на 250000социално слаби.Знаете ли колко е тази вноска-средно между 1.50 и 2 лв месечно -тази сума отива в НОИ и от там се дават пари на всички изпълнители на медицинска помощ-болници , доболнична помощ, значи се генерира неплатена дейност в здравеопазването за 500млн лв, а държавата с наште данъци формира излишък и копува мерцедеси на другарите и обясняват , че мръсните докотори са корумпирани.Т.е 4250000 души вкарват чрез държавата около 90 млн.лева , останалите до 790млн лв се дават от такива като мен дето си плащат данъците-така че имам право на мнение, а то е че както в цял свят лекаря ще е решаващия фактор в здравеопазването , а не чиновника.А вашите претенции може да се изпълнят , когато нашите цени се изравнят с междонародните така както са цените на всички други услуги в страната.

23 Март 2006 11:36
Е, честит ви социализъм, доктори!
Вече отново може да не работите, но заплати ще има. И то добри!!!
А рушветът, е рушветът си е по подразбиране... Който не иска да дава - да мре, то вашата заплата така и така ще си върви, защо ви е да се напъвате бадева...
23 Март 2006 11:44
Също така , не мога да разбера защо плачете за таксуването и трафика на пациенти и по още една причина. Нали от касата ви плащат за брой пациенти и за всеки прегледан пациент?!
23 Март 2006 11:44
Kilgor Trout, човек винаги рано или късно опира до лекари. Н еможе без тях. Ако не ти харесва GP-то просто си го смени с друго.
Защо отричаш нормалното право на лекарите за достойно заплащане на труда, който извършват. И знаеш ли колко години упорит денонощен труд е необходим на един лекар за да стане такъв.
Виновни са не лекарите, а шибаната Здравна каса, която краде парите ни и политиците и министъра, които се правят че не виждат.
23 Март 2006 11:48
Е и какво стана в крайна сметка? Милите родни политици во главе с така наречения здравен министър използват старото правило - РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ. Как? Противопоставяйки две групи от населението една срещу друга. Всичко това са дребни популистки ходове. И естествено отвличане на вниманието от други не по-малко важни неща.
23 Март 2006 11:51
Нали от касата ви плащат за брой пациенти и за всеки прегледан пациент?!

Ти изобщо не знаеш за какво става въпрос. Това са пълни глупости. Като не си осведомен недей да пишеш глупости.
Касата плаща само за брой пациенти + профилактични прегледи. Колкото до последните, себестойноста им (около 4 лв.) е наколко пъти под пазарната цена на консумативите, и изобщо не говорим за лекарски труд при извършването им. А пък са и напълно безсмислени и реално неизпълними. Само за пример ще ти кажа, че за да дадеш изследване за фецес, трябва да си една седмица на бяла диета. Това е абсолютно малоумие и никой нормален човек не би се подложил на такова мъчение ако не е необходимо.
23 Март 2006 11:59
Ми за това иде реч бе gipies 67 от аптека без рецепта излизат само ОТСа те хич не са малко, Хипертония, диабет или пневмония аз не мога да лекувам без диагноза а диагнозата я поставяш ти щото за това си учил.Колкото до аптекарското лоби, в грешка си.Имаме 3 съсловни органоизаций дето се ядат коя е по-легитимна ако това е лоби здраве му кажи.Виж търговците на едро имат лоби и то сериозно ама тва е друга тема. А за скатаването на държавата от функцийте много си прав но като им търпим така ще е.Колкото до мръсните корумпирани лекари нали знаеш-всяко стадо си има и мърша, ако ти си читав и си вършиш работата такива приказки просто ги подминаваш, и на мен ми е писнало да слушам за алчните аптекари дето надували цените ама иди обясняваи че безплатен обяд няма
23 Март 2006 12:05
KZB много се смях като се опитаха да ви накарат(вас джи питата де)да правите профилактичен преглед на простата на всичките си пациенти над определена възраст
23 Март 2006 12:12
Papagal , точно за това става въпрос.
23 Март 2006 12:13
Първо, който смята, че платеното здравеопазване е качествено, а безплатното - некачествено е пълен лаик в тази материя.Аз съм 20 години в системата и твърдя, че през последните 5 години настъпиха страхотни дисбаланси в здравеопазването, направиха се уникални за света безумия.Лекари с килийно образование и средно фелдшерско ниво започнаха да получават по 50 -60 хиляди лева официален годишен доход.Някои щяха да откачат в началото, защото НЗОК ми изплати на калпак за 6 месеца наведнъж по 30-40 хиляди лв на отделни практики в зависимост от броя на записаните пациенти.Протритите панталонки и очуканите лади се замениха за едно лято с беемвета и маркови костюми, а носовете се вирнаха в небето.Започнаха да не поздравяват останалите колеги.То не бяха апартаменти в курортите, то не бяха вили, имоти и прочие.Сега веднага някои ще кажат-този им завижда и затова плюе.Не им завиждам, защото моите доходи също скочиха няколко пъти.Кофтито на цялата тая работа е, че забогатяването противно на очакванията не доведе до повишаване на квалификацията, а напротив-масово джипитата се деквалифицираха, затрупани са с писарска работа и не им остава време за повишаване на квалификацията.Аз ходя през месец на курсове за да науча нещо ново, те ходят на коктейли организирани от фармацевтичните фирми по Слънчев бряг.Повечето от тях са свестни и ясно си дават сметка за реалностите, но има и големи боклуци, които за нищо не стават.Колкото за потребителската такса, публична тайна е, че се взема на ръка и не се декларира.Това е чист доход.Знаят го в Касата, РЦЗ-то и в данъчното.Аз съм изчислявал потребителската такса на джипито, което ми е съсед по кабинет.Плаща се за всичко-преглед, рецепта, талон за еди-какво си, бележка за еди-какво си, манипулация, добър ден, довиждане, и прочие.А бе всичко, което ви дойде на ум.Там празно няма.В най-ненатоварените месеци съм стигал до сумата 1000 лв.И пак повтарям, това е суха пара, без данъци, без нищо.Нашите джипита станаха лихвари, раздават заеми, въртят пари...Освен това, взема се такса и от деца до 18 годишна възраст, които по закон са освободени, има заболявания , които също са освободени от такса, взема се наред, а болните мълчат, защото недай си боже да не разсърдят Величието, а не си дават сметка, че Величието трябва да им ближе задника, защото те го хранят.Сега пак ще се намери някой да каже "Ами работи и ти".Да, ама не!Не може да се работи, защото системата е командно-администрирана, ресриктирана. Казано е -болният задължително трябва да мине през портиера на системата, т.е. джипито и след това да ходи където си иска.На 1 юли 2000 година, когато стартира така наречената "реформа", аз отидох на работа и с ужас установих, че обичайната сутрешна опашка пред моя кабинет се беше преместила пред съседния кабинет, на джипито.И това стана само с една единствена алинейка в закона.Е, а сега кажете ми за какви пазарни механизми и за каква конкуренция може да става дума тука, след като пациентът е крепостен селянин на дадено джипи.Ръцете ми не са навряни в гъза и аз, естествено, после пак си върнах клиентелата, но това ми коства много нерви и усилия.Та думата ми е за тази прословута потребителска такса.Тя е , може би, най-малкият проблем в системата.Най-необходимото в момента е болните да бъдат освободени в избора си на лекуващ лекар, таксата също може да се махне, нямам нищо против, макар че и аз имам доста потребителска такса.Но най-важното е Пациентът X днес да стане и да отиде на преглед при , примерно, невролога Y. А не да чака при някакъв помешчик, който важно важно да гледа през очилата, да бърчи нос, да се прави че всичко знае, и накрая да му каже" ами днес вече нямам талони, ако искаш да се прегледаш при специалист иди и си плати там каквото трябва"Който си мисли, че всичко знае, значи нищо не знае!
23 Март 2006 12:22
Al Bundy, не вземаш ли потребителска такса? Ейтакива юди като тебе и министър Гайдур прецакват здравеопазването. Защото другите съсловия се защитават, само лекарското (част от него) ближе задници. Днес са доходите на GPта, утре ще са твойте.
23 Март 2006 12:38
Много интересна дискусия, няма що. Орел, рак и щука ряпа да ядат. GP-та срещу аптекари, аптекари срещу доктори, млади срещу стари, а всички заедно срещу пенсиите.
Ура и напред към нови висини в родното здравеопазване!
Колективния егоизъм на гилдиите срещу индивидуалния такъв на всеки от нас.
И никой не се наема да погледне как ли пък са решени тия въпроси там закъдето сме се запътили. Т.е. в по-уредените държави от ЕС.
Вместо да се джавкате така грозно, предлагам всеки от нас да каже кратичко как стои адежба тоя въпрос в страната където е, а редакторите на вестника да съберат тая информация и да я връчат официално на тиквите в парламента, правителството, здравната каса и да я поместят на първа страница! Белким свършим нещо полезно.
23 Март 2006 12:43
Нищо полезно не можем да свършим защото управляващите са решени на вредни популиски ходове до дупка поради нарастващата сила на Атака, която краде електората им. И каквото и да измислим, на тях им е през оная работа. Важното е пенсионера да гласува отново за него. Другото няма значение.
23 Март 2006 12:45
Al Bundy,

А колко пъти седмично твоите пациенти ти звънят посред нощ или през почивните ти дни за да им помогнеш? Убеден съм, че те даже не знаят и телефонния ти номер. Така, че стига си смърдял. Имаш фиксирано работно време и след това не те е еня. Така ли е?
А като говориш за лъскавите коли - отиди в двора на Медицинска академия и поразгледай. Недей да правиш генерални изводи от 1-2 дрисльовци.

"Аз съм изчислявал потребителската такса на джипито, което ми е съсед по кабинет." Типично българска черта - да гледаме в чуждото канче.
23 Март 2006 12:47
това е чист популизам.на червените им оредява електората и са решили да зарибят пенсионерите...
23 Март 2006 12:59
шуменско пиво
Това сме го писали вече многократно, обсъждайки дивотиите на сегашния министър. Ама файда никаква. Оплакват се докторите, а забравят, че всяка година ТРИМА ДОКТОРИ подписват така наречения Национален рамков договор и ни те питат къде те боли ни къде те сърби.
Al Bundy
Гледам от скоро си тука
добре дошъл. Можеш да разровиш архива и да прочетеш моите мнения по въпроса. За да не се повтарям пред другите , запознай се с действалата в България до 1952г здравно осигурителна система. Уверявам те, че там ще намериш решения на повечето въпроси, от които недоволствате и вие - лекарите и ние - пациентите. А иначе- бъди здрав!
23 Март 2006 13:00
KZB!Рожбо, момче младо!Доколкото разбирам си джипи, хайде да не се караме, и двамата сме наясно с батака, в който се намираме.При нас всички плащания минават предварително още на касата, имаме си счетоводител, касиер, касов апарат.Така че ако се даде сигнал от София, за един ден ще ви отвеят с една масирана проверка и тогава ще плачете като бебета, защото глобите от Касата ще ви се видят като хубав сън.Колкото до защитаването, не виждам защо трябва да защитавам джипитата, и изобщо когото и да и било.Мен кой ме защитава? Всеки се защитава сам, защото най-хубавата защита е честният и почтен труд.
23 Март 2006 13:09
Не съм GP. Работя в болница. И ти казвам, че днес ще вземат парите на GPта, утре ще са твойте. И ако злобееш към колегите си, ти само помагаш на тези безумни комунистически прасета, който ни управляват в момента. Във всички отрасли в България се говори за увеличение на доходите, само при нас намаляват. И то не защото няма пари, а защото ги крадат в неусвес и не искат да спрат. И най-лесният начин да попълнят дупката е да ги вземат от нашите доходи.
23 Март 2006 13:12
О-о ти си от болничните, те пък са друга порода
23 Март 2006 13:17
Ал Бънди,
23 Март 2006 13:18
Абе, само да ти кажа, че се излагаш. И как после хората да ходят на лекар, като такива като тебе бълват помия срещу колегите. Разбери, че всички сме ЛЕКАРИ и колкото повече плюеш срещу колеги, толкова повече се прецакваш.
Жалка история. Ей такива като тебе подписват Насионалният Рамков Договор. Юда.
23 Март 2006 13:27
Не знам дали потребителската такса изпълнява ролята си на филтър. Лично аз съм наблюдавала пациенти, които се правят на разсеяни и нищо не плащат, други, които вместо такса плащат в натура/кафенце, марулка и т.н./, тези които пък могат да си позволят да плащат, просто прескачат джипито, щото вечно няма талони, има опашки и т.н., и директно отиват на частен прием. А че джипито не издава касова бележка всеки знае, пък и не това е същността на работата му.
Смятам, че основният проблем е Здравната каса с всичките й малоумни решения, да не кажа малоумници, която вместо да синхронизира всички звена във веригата, ги конфронтира с възможно най- примитивни прийоми, така че всички - лекари, аптекари, пациенти във всеки един момент от времето да бъдат потенциални престъпници-длъжници .
23 Март 2006 13:32
Каква мелодрама. Чак се просълзих. Но е хубаво, че понякога, както по повод тази информация в СЕГА бе провокирана дискусия и спор между различни представители на бялата мафия. Така за обикновените хора пациенти се повдига малко края на завесата и се разкрива тъжната и същевременно зловеща картинка. Ето затова, когато стане дума за здравеопазване, лекари и лекарства почва да ми се повдига и получавам автоимунна реакция...
Мили, докторчета, фармацефти и медицински чиновници/работници, продължавайте да си гледате в канчетата , плюйте се, казвайте какво става в съседния на вашия кабинет, кой кого кани на форуми в Слънчев бряг, споделяйте, моля ви, за това колко се печели от потребителски такси и как се отчитат, доколко успявате да се квалифицирате, осветлявайте ни за тънките номера, които правите, само за да вземете по някоя кинта допълнително, за да можем по-добре да си правим сметката как да си общуваме с вас и как да се пазим от вас....
23 Март 2006 13:57
В изказването си Al Bundy насочва вниманието към основния проблем – за какъв дявол изобщо трябва да съществува системата на т. нар. семейни лекари – пенкелери, или ако използваме английското съкращение, джипита?!! Защо са необходими те?! За мене здравноосигурителна система, включваща джипита, е морално остаряла и специално в България, тя вече шеста година доказва своята пълна несъстоятелност. Без да имам претенциите да давам акъл, дайте да видим как стои въпросът със здравните осигуровки (застраховки) в страните с развита медицина. Пример: някои вече споменаха Германия. Гражданите плащат здравните си застраховки (не осигуровки) в съществуващите специализирани компании. Вноските на безработните и лицата без доходи, се плащат от държавата в съответната държавна здравно-застраховат. компания – има няколко такива, както има и частни. Дори и най-мизерната здравна застраховка поема напълно всички прегледи при лекар, болнично лечение, както и стойността на ВСИЧКИ изписани от лекар лекарства. Джипита НЯМА! Всеки гражданин е свободен да отиде когато си пожелае при лекар, който сам си избере. Без талони и без каквито и да са формалности. Една - две седмици след посещението при лекаря, болният получава от него сметката по пощата (може и на ръка). Същата сметка той изпраща на застрахователната компания, която по банков път превежда съответната сума. Всичко е ясно и документално установено. Навсякъде по веригата има контрол и никой не се чувства прекаран, прецакан или излъган. Ако възникне съмнение съответната здравноосигурителна каса прави проверка (тя е заинтересована всичко да е наред!) и при наличието на нарушение се налагат солидни финансови санкции. Това могат да направят по сигнал и данъчните. И забележете – не лекарите имат договор с някаква здравна каса, а пациентите – това е логично, защото те ползват услугата - не лекарите.

Редактирано от - gramove на 23/03/2006 г/ 14:21:40

23 Март 2006 14:21
Gramove!
23 Март 2006 14:21
Какво толкова сте се разфилософствали за здравната система и прочие... Темата е конкретна , за потребителската такса. Отбадането и е глупост и ще влоши още повече обстановката в ДКЦ-тата , ще затрудни добълнително изпълнената и без това с безсмислици работа на ОПЛ. Аз съм един страничен и обективен наблюдател, потребителската такса трябва да остане , и да се увеличи. От нея трябва да бъдат освободени само психично-болните . Всички пенсионери трябва да си плащат поне 3% от минималната работна заплата/ 5 лв /. Така тумбата от безделни пенсии малко ще намалее и току-виж , ОПЛ може и да извършат някоя истинска медицинска дейност или манипулация. Друг е въпросът , че сегашната здравна система е безумна.
23 Март 2006 14:25
Муктада, на теб ти е най-лесно. Защото ще продължиш да бъдеш сред освободените от такса...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД