:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не, това не е гражданско общество

Дневният ред на скандалите изключва обществото от същинската политика
Борис Попиванов
„Златният телец" на Илф и Петров започва със сцена, в която Остап Бендер влиза пешком в град Арбатов, оглежда с любопитство случващото се по улиците и накрая заключава с поклащане на глава: „Не, това не е Рио де Жанейро". Ако днес Великият комбинатор се разходи из София, вероятно би възкликнал: „Не, това не е гражданско общество".

В съвременния свят се наблюдава странен парадокс. От една страна, десетилетия наред протича рязко разширяване на сферата на демократично управление и демократични институции както в географски мащаб, така и като дълбочина на въздействие. От друга страна, постепенно намалява степента на гражданско участие в политическия живот както в изборните надпревари, така и в ежедневните политически практики. Говори се за криза на представителността. Все повече анализатори посочват, че политиката изразява не толкова интересите на гражданите, колкото на други задкулисни фактори. В глобалния контекст на отдръпване от политиката се вписва и България. От началото на промените насам ние скоростно преживяхме всичко онова, за което на други народи при други условия им бяха потребни столетия. Изминахме пътя от галопираща демократизация и взривно разрастване на гражданското участие до тежки разочарования и ширеща се апатия.

Могат да се дадат различни обяснения. Най-видимото е свързано с възцарилия се дневен ред на скандалите. Той



подмени същинската

политическа дискусия



Нормализацията, постигната след крайностите на прехода, се засенчи от нова вълна на отрицание, компромати и всевъзможни слухове. Получава се така, че обществото реално не участва в политиката и не знае какво прави тя. Информацията, с която то разполага, се оказва сведена най-вече до развитието на един или друг скандал. И като естествена реакция то се затваря в себе си.

Всеки наблюдател на българския политически живот може да си направи извода, че политиката се провежда в медиите, а отношението граждани - публична власт отива на заден план. Медиите с политически профил по дефиниция са посредници между политиците и обществото. В случая обаче те влизат в ролята на единствена територия на политиката. Обществото научава малко факти от това, което се случва. То научава версии, гледа медийни балони, следи нишки, които не водят никъде. Ето защо на най-голям политически успех се радват личности, които най-умело канализират своите цели през медиите.

Обществото така и не участва в дискусиите и вземането на решения за собственото си минало, настояще, бъдеще.

За миналото. Не се виждат сериозни опити за даване на по-балансирана оценка на преживяното през социализма. Води се битка, в която позициите са взаимоизключващи се и се поднасят наготово. Единият фронт се поддържа от жертвите на режима, рисуващи всичко с възможно най-черните бои от палитрата си и използващи призрака на комунизма, за да политизират всяко събитие и оценяват всеки политик. На другия фронт стоят онези, които постоянно провокират носталгии, припомнят изгубения рай и ужасно много настояват да ги възприемаме като морални съдници на демократичното ни битие. Истерията с досиетата ясно демонстрира подходите на преразпределение на позиции сред елита чрез вадене на компромати и пускане на дезинформации. Не знам как трябва да се окачестви реакцията на два централни всекидневника, които в деня след изявлението на президента по повод на неговата „папка" излязоха със заглавия на първа страница, съответно: „Първанов е бил агент Гоце" и „Първанов не е бил агент Гоце". Сигурен съм само, че това едва ли е допринесло за функционирането на едно активно, информирано обществено мнение.

За настоящето. Въпреки наличието на разнообразни организации за защита интересите на гражданството в една или друга сфера, решенията по текущи проблеми и сведенията за тях остават встрани от волята и потенциала за въздействие на обществото. Когато се хвали или оспорва достигнатото равнище на жизнен стандарт, само Ахмед Доган се сеща за хладилниците. Оказва се също, че корупция имало, но корумпирани няма. Престъпността била голяма, но престъпниците са малко. Част от политическия елит предоставя някакви данни за ситуацията, които друга част от елита яростно не признава. Всички настояват да има контрол, но



никой не показва охота да

го възложи на гражданите



Не ми е известно някой сериозно и добросъвестно да е защитил интереса на обществото при серията покачвания на цени на горива, ток, парно, вода. Обикновено едни излизат по медиите да обяснят, че поскъпването е неизбежно, други излизат да кажат, че изобщо не е така, дружно апелират към хората, че ще ги разберат, и в крайна сметка поскъпването е налице. Характерен епизод в контекста на отношението към настоящето е т.нар. Савойска афера. Вместо да се приложат ясни институционални механизми за изясняване на случая и за проверка на вината, ако има такава, се стигна до обмен на обиди, инсинуации и конспиративни умопостроения. Партийните кориди на медийната арена изместиха политическото конструиране на обществения живот тук и сега.

И за бъдещето. Наследената от предишни времена идеологема за светлото бъдеще се превъплъти в един неясен образ на Европейския съюз. Не се разбра какво точно е ЕС и как той ще ни се случи на нас, българите. Преговорите за присъединяване протекоха успешно в смисъла на краен резултат. Но кой какво точно и в чия полза е договорил, решително излезе извън светлината на прожекторите. Нормално е толкова съществен въпрос като усвояването на европейските фондове да предизвика политически светкавици и противопоставяния. Същото важи и за политическата перспектива на България в органите на управление на ЕС. Вместо това дълго време дневният ред се доминираше от спорове за националната отговорност или безотговорност, за заслугите на едни партии и лидери и за неуспехите на други. 1 януари 2007 се обкичи със свещен ореол. Малцина се замислиха за 2 януари, за 3-и, за 4-и.

От всичко, което знаем дотук, почти няма съмнения, че след точно половин година ще прекрачим заветния европейски праг. Със своите медийни стратегии и борби българският политически елит се стреми да стигне до положението, в което вече ще се легитимира като европейски. Но дали българското общество ще стане европейско гражданско общество?

Гражданите трябва да изискват информацията и яснотата, които са необходими за



пълноценно участие в

политическия живот



Да създадат организации, които най-добре ги представляват и имат най-голям потенциал за натиск върху елита. Да използват максимално конституционните си правомощия за контрол върху органите на публична власт, излъчени от тях. Да протестират, когато правата им се нарушават. Да вземат сами всичко онова, което иначе няма да им се даде. Когато публични инстанции като прокуратура и съд не работят достатъчно открито и ефективно, медийните присъди изместват дейността им. Когато не се съблюдават правила на коректност и институционалност в политиката, резултатът е хаос и гражданска апатия.

Надеждата за истинско гражданско общество вероятно звучи утопично на всички, които са готови да махнат с ръка и да кажат: „Нищо няма да се промени". Но докато гражданите не възстановят своята активност и не потърсят решително правата си, ще продължим да си повтаряме, че всички са маскари, и да въздишаме, че нямаме гражданско общество. И да се въртим в омагьосания кръг от скандали.

Съветът, който би дал Остап Бендер: „Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се".

-------

*Борис Попиванов е на 25 г., завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на статии в научния и периодичния печат.
Снимка: Борислав Николов
Поради пълната апатия на местните хора глобализацията ни внесе дори недоволство от чужд произход. Преди месец пред ресторант на KFC международна екоорганизация протестира срещу начина, по който си отглеждат пилетата за веригата. На фона на проблемите, които има да решава българското общество и на практика отказва да го стори, правата на бройлерите си остават непонятна екзотика.
Снимка: Архив "Сега"
1989 г. - гражданското общество едва се зараждаше. Но така и не се стигна до неговото утвърждаване
188
4237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
188
 Видими 
04 Юли 2006 00:15
Да поздравим и да подкрепим младият автор
Колкото до т.н. гражданско общество - то бе окончателно ДОубито по време режима на тов.Костов.
БГ народ е единственият в света /изключая официалните тоталитарни режими/, който доброволно се съгласи да бъде изолиран от абсолютно всички процеси, ставащи в държавата му.
Един път - чрез политическа демагогия и агресия от страна на Тяхната държава и
Втори път - от самосебе си. /навярно си спомняте, а и все още може да се прочете тук, на какво бяха подложени симпатизантите на Атака, дръзнали да изразят своя граждански протест, например относно разполагането на чужди военни бази... и за колко още други неща и събития/
*
За това пък се пръкнаха десетки казионни НПО-та, които само да им свирнеш - или ще ти спретнат дело за "езика на омразата" или ще почнат ти обясняват колко требе сме благодарни на циганите дето ни трепят и пият кръвчицата или ..... или..... квото Партията нареди


04 Юли 2006 00:29
Първият абзац е напълно самодостатъчен
04 Юли 2006 00:56

Добра статия на умното дете на 25 години!



За това и все говорехме тия дни и във форума - че нас, т.н. "общество" всъщност ни управлява четвъртата власт. А когато четвъртата власт произнесе присъдата си, самата тя после самодоволно заключава : "Тоя е вече свършен". Не му трябва друга присъда, дори и да обжалва, се тая.
Четвъртата власт няма как да бъде наказана за злоупотребите си, освен с пренебрежение и демонстративен отказ от консумация на продуктите й.


Аз вече наказах така едно от вестникарските пипала на четвъртата власт, това, дето се има за най-авторитетното .

Гледам, че и други вече го правят.

Мартин Карбовски в "Новинар" - типичен.



---------------


Тази презумпция днес се дължи и на лайняната работа на някои журналисти. Тези дни журналистите като никога са в дълг към политиците, защото се заиграха клозетно с папка на име Виктор. Девалвира истината, след като случаен сайт публикува случаен постинг на случаен журналист от БНР - случайно работил към президентството. Агент Веско Гъза. Девалвира цялата работа на журналистите да казват истината - и без това непостижима у нас. Постинги, публикувани в ежедневници, означава, че ежедневниците не са честни. След такива постинги в мрежата, публикувани навсякъде (каквото казва вестникът - това е!!!), хората си казаха - я, единият Гоце, другият Виктор - я по-добре да гледаме падането от власт на агент Роналдо, той поне ще се разплаче честно накрая, като загуби.


--------------------

Натиснете тук

Редактирано от - Сибила на 04/07/2006 г/ 01:12:17

04 Юли 2006 01:12
При Демокрацията, Властта е у този, който ДЪРЖИ Средствата за Масова Информация /СМИ/!!! От което неминуемо следва, че СМИ информират за това, което е казала и направила Властта, вместо да информират за това, което НЕ е казала и НЕ е направила Властта!
Ако при Демокрацията СМИ можеха да пречат на Властта, те щяха да бъдат забранени! Но тъй като Бедните и Онеправданите от Властта НЕ могат да имат свои СМИ/ те нямат пари за Живот, дори, камо ли за СМИ!/, то Властта се крепи на/от/ богатските СМИ !!!
"Свободата на Словото"/свобода на всеки МАСОВО да разпространява лично/и/ Мнение и Информация/ е КУХА демократична ФРАЗА, щом липсва ВЪЗМОЖНОСТТА за всеки да разпространява масово лично Мнение и Информация!
Дано Интернет промени нещата!!!
04 Юли 2006 01:12
"завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски"....
Това си е негов проблем!....Никой неможе да му помогне!
*****!

Редактирано от - bot на 04/07/2006 г/ 09:06:26

04 Юли 2006 01:17
Всеки егоизъм завършва зле?При прихода ние бяхме свидетели не просто на егоизъм , а на егоизъм чиито резултати са изградени с лицемерие , алчност , корупция , грабеж , ограбване , мародерство.Егоизмът като движеща сила при прехода , доведе да егоистична структура в обществото , до невероятно разслоение на обществото.Неговата структура се състои от едно корумпирано забогатяло нищожно МАЛЦИНСТВО , и , друго ЗНАЧИТЕЛНО МНОЗИНСТВО, което се чуди в кой век и в коя държава живее , неговата или тази на мафията.
Такъв пътеводител се оказа политиката на прехода , афиширана като демократична.
Днес хората няма начин да повярват , отново в политиката , като средство , като до вчерашно средство набутала ги в днешното блато , и, като бъдещо средство , което ще ги извади от това блато.
За никаква апатия и гражданско общество не става въпрос.За такъв въздух под налягане , за такава гола вода , за такива печурки в полето , за такива локумчета въпрос не става , това са дитирамби..Има реалности , има получена реалност , хората бягат от тази криминална и арогантна реалност..
Обществото като ценност е бламирано.Народа като носител на суверенитета е бламиран.Това дава отговора защо се бяга от спекулативната политика.Просто няма смисъл да си улав?Всеки се спасява по единично и така ще бъде много години напред-докато интригите и клюките подменят реалността , за да се прикрие хайдутлука.

Редактирано от - хунвейбин на 04/07/2006 г/ 01:21:30

04 Юли 2006 01:23
FL, съкровище, съвсем излезна от образ
.. и недей да дириш кусури на момчето - ми аку беше завършило философскио?... опаланка - айде при негрите
04 Юли 2006 01:47


Параграфе, интернет промени наистина много неща.
Особено форумът на "Сега", който се чете от всички политически централи / за това знам със сигурност/, а и от четвъртата власт във всичките й подразделения.


Те се съобразяват с "гласа на народа" на тоя форум, има я тая обратна връзка.
Многократно видях в изказвания на политици дословно снети "цитати" от постинги на наши форумци, включително и мои
А и четат нашата оценка за техните си постъпки и деяния и поемат смело напред или дават заден. Като че ли тия дни невидимо си кореспондираме с тях, официалните, пак чрез отражението на четвъртата власт, разбира се.


Това е хубаво, макар ние тук да не сме на митинг, дай Боже по-малко скачане и скандиране и повече елегантност, защото те наистина ни четат, не че за мен това представлява някакъв повод за съображенчество, но все пак.


Ние тук сме едни доброволни сътрудници и на агенции за социални и политически проучвания, барометър на общественото мнение, на настроенията му, на щенията му.
И съвсем незнайни и невъзнаградени.


Ако и да е така : не щеме ний богатства, не щеме ний пари, а даже и слава не щеме - бих казала.

04 Юли 2006 02:13
Демокрацията с много голямо темпо създаде огромни проблеми , без да реши и разреши нито един от тях.

Има един много ясен и точен принцип , когато конфликта е много дълбок , а решението и разрешаването му не удовлетворява огромното мнозинство и дори е унизителен за тома мнозинство, тогава се създава ситуация на границата , гранично ситуация , между НОРМАТА и ПАТОЛОГИЯТА, очакваната нормалност от демократичното развитие и нейният патологичен и въшлив резултат.Само въшки и въшкари изпълзяха на припек , върху гордото чело на демокрацията.Патологичното състояние на обществото днес е космически факт.
Чиста патология е търсенето на причините в апатията и гражданското общество.
Наличието на апатия и липсата на гражданско общество , са СЛЕДСТВИЕ от прехода , а не саПРИЧИНА, за постигнатите резултати и неговото демократично фиаско.
Самото преобръщане на логиката е признак за много дълбока ПАТОЛОГИЯ и на интелекта на отделните индивиди и на обществото като цяло?
04 Юли 2006 02:17
СИБИЛА,
И аз имам усещането, че Форумът на "СЕГА" се посещава, с "обогатителна" Цел, от хора на Политиката, от социолози и политолози и от т. нар. Създатели на т. нар. "Обществено мнение"/журналисти и публицисти/! Вече в няколко авторски публицистични предавания "хващам" поднесени "претоплени" Идеи и Тези от нашия Форум! В което НЯМА нищо лошо! Но е още по-ЗАДЪЛЖАВАЩО ни нас- форумците от Форума на "СЕГА"! Надявам се, че "ИСТОРИЯТА ЩЕ НИ ОПРАВДАЕ!"/ по Ф. Кастро/...
04 Юли 2006 02:19
И това толкова пъти сме го дъвкали. Право е момчето. То не е да се гласува през година-две, а останалото време да се правиш, че не виждаш свинщината наоколо. Гражданското общество е от свободни хора, които си знаят интереса. Ама наистина свободни, а не да си треперят за хляба от някой местен мафиот. Дупница например скача, блокира пътища, Добре, Виденов падна. Това граждански протест ли беше - мисля само донякъде, беше доста дирижирано, начело с кмета Панчо. Който стана и депутат впоследствие. Е, сега градът е поделен между различни мафии. Скандали напоследък, общината срещу някакви "бизнесмени", да не би това да е гражданско движение - по-скоро мафиите се борят за територии. Протест, организиран от общината, смях. Хората тук са просто една играчка.
А за медиите, не мисля, че са противник на хората в разни граждански начинания. Напротив, наблюденията ми са, че те търсят тези теми (нека да е заради тиража) и по-често помагат. Е, разбира се, не може да има независим вестник в Дупница, да кажем, но пък има много други.
04 Юли 2006 02:36
Борисе, момче младо, а да знаеш един друг вестник какви заглавия фраскаше, ама ти сигур не си ги чел. Треска ги беше втресла:


"Царят замесен в скандал с проститутки и подкупи"


"Отчаян опит на царя да се измъкне от италианската афера"



обаче за Първанов сръчно обърнаха левото листо:[/b][/center]


"Първанов проговори за агент "Гоце"


"Десните скочиха срещу Костов заради "Гоце"



Но-оо, Попиванов, ти продължавай борбата за гражданскуту убщиство!

Редактирано от - bot на 04/07/2006 г/ 09:07:31

04 Юли 2006 02:43
Статията е интересна не толкова с оригиналност на мнението, колкото е показателна за начина на мислене на един млад човек, който по условие би трябвало да е "на ти "с материята. Ама не е, а е на вие. Значи началният му постулат не е нашенски патент, а всеобщ. Навсякъде се наблюдава криза на демокрацията и политиката, криза на представителността. Причините-медиокрацията, навлизането на инстинктите като основен пазарен фактор и ПР, заменящ програмите на партиите. Момчето обаче е напипало един болен въпрос” Медиите с политически профил по дефиниция са посредници между политиците и обществото. В случая обаче те влизат в ролята на единствена територия на политиката.”-абсолютен удар! Иде реч за крайното време, в което този въпрос да се каже ясно-скъсаната връзка на партийния елит с хората, заменен от ПР мероприятия по медиите; за подмяна на основен субект в политиката и замяната му с менте. Контактът с хората, заменен с ТВ политическа реклама..
Дебатът за миналото е менте, защото е превърнат от дебат по същество в медиен и пропаганден Твърденията, написанр в статията с въпросително наклонение сме разглеждали подробно-не е възможно всеки път да се връщаме по сто пъти за всеки неразбрал. Което е неясно за бай Стамат, би трябвало да е ясно за новите Миленчовци Мартинчовци. Ми така се връщаме в соца, когато вестниците периодично дъвчеха през кратки интервали едни и същи теми. Нима думите ни не значат нищо-както тогава-ми къв е тогава смисълът да повтаряме едно и също и да се хабим. Е..и, учи...край нема. Носи се дъх на слаба подготовка по важни въпроси на демокрацията.
Разсъжденията по настоящето и бъдещето намирам за наивистични. Все пак, намирам за положително присъствието на такъв тип автори. Бих ги чел с интерес и нарастващ оптимизъм

Редактирано от - Зе Мария на 04/07/2006 г/ 02:49:18

04 Юли 2006 03:01
Сибила, Сибила,
кучетата си лаят, кервана си върви...
*
В статията, купешката теория наготово, силно преобладава над емперично изведената в теоретично обобщение българска практика.
В случая обаче те (медиите) влизат в ролята на единствена територия на политиката.

Хубаво щеше да е ако е вярно, ама не е .
Авторът пропуска най-важната територия на политиката - кръчмата (приятелската компания на чашка). Тази демократична територия на политиката е съществувала винаги в България - и по турско и по фашистко и по комунистическо и по мафиотско време и никоя власт не е била (и не е) в състояние да я озапти.
*
Понятието NGO в България е дискредитирано и е синоним не на гражданско общество, а на префърцунена имитация на куха дейност за прахосване на чужди пари за чужди цели.
*
Колкото и да им се иска на някой, гражданското общество в България няма да се отклони в палиативи по пуритански модел, а ще изригва по избори чрез радикални политически движения.
*
Ако наистина българските медии не бяха на 77 място по свобода и те (а не кръчмата) бяха истинска политическа (а не само PR) територия, то изборните "изненади" на които сме свидетели не биха били изненади.
04 Юли 2006 03:09
ЧЕСТИТО!!!

Връщат домовите книги със закон
В. "СТАНДАРТ"-04.07.2006
СОФИЯ. Старите домови книги пак стават задължителни. Това ще стане с нов закон за етажната собственост, обяви Емилия Масларова след среща с кмета Бойко Борисов. Социалният министър се ангажира законът да влезе в сила до края на август.
Сега адресната регистрация е задължителна, но никой не следи дали човек наистина живее на адреса, който декларира. Затова по документи 200 души живеят на "Суходолска" 3, а 394 - на "Братска дружба" 8. След август адресна регистрация ще се дава само ако преди това домоуправителят ги е записал в книгата...
..............................
Натиснете тук
04 Юли 2006 03:36
Информацията, с която то разполага, се оказва сведена най-вече до развитието на един или друг скандал. И като естествена реакция то се затваря в себе си.

Грешно тълкуване !
Това което най-вече влияе на вземането на едно или друго електорално решение е собствената информация (и мотивация), в най-малка степен добивана чрез медиите. Информацията (по неформалните канали) достига до всеки човек с различна скорост. По време на този процес на неформална обмяна на информация цари оживление и емоции. Скандалът само слага точката на този процес. Той затвърждава убеждението и снема въпроса от дискусия (изглеждащо на автора като "затваряне в себе се"
*
Но не всеки скандал затвърждавайки убеждение дискредитира обектите в него.
Ето само три примера за различния ефект- скандалът Сакскобурготски (Черани), скандалът Първанов (Гоце), скандалът Сидеров (Тракия).
Първият затвърждава убеждението, че Симеон е мошеник дошъл в България воден единствено от мисълта за личната си полза, вторият че Първанов е "наше момче", а третият, че Сидеров е алтернативата на горните, но е опасно публично да го подкрепяш щото може да ти се случи случка ( в тъмната стаичка може ).
04 Юли 2006 03:38
Право си е момчето. Това не е гражданско общество. И селско не е. По-скоро е маймунско.
04 Юли 2006 04:13
Всичко, каквото се казва за медиите е вярно, но нека не залитаме дотам, че да ги обвиняваме тях за липсата на гражданско общество.
На гражданите са дадени права по конституция. Да протестират, да се организират, да изискват и т.н. Гражданите имат достатъчно потенциална власт, за да оказват перманентен натиск върху властите и да ги заставят да си гледат работата. Гражданите имат силата да заставят властите да извадят на светло всякакви приватизационни сделки и подобни. Въпросът е- кой трябва да организира гражданите и да ги води в борбата им за различните каузи? Моят отговор е- българската интелигенция. Но тъй като българската интелигенция е съставена от хора- дребни душици, завистници, интриганти, алчни хора, едни путьовци, то няма и кой да организира, и води гражданството към борби, и битки за правата му. А като няма борби и битки, то няма и какво да отразяват медиите. В България проблемите са хиляди. Колкото проблема, толкова каузи, толкова видове граждански инициативи и организации. Медиите не могат да организират гражданството. Те могат да подпомагат или да пречат, или просто да отразяват обективно, но не и да зародят и развият граждански инициативи.
Някои се обидиха, че нарекох българските мъже путьовци преди два дни, в дискусията за казармата и го приеха лично. Аз не съм искал да ги обиждам. Напротив, тезата ми е, че всички български мъже са жертва на образователната ни система, която смачква индивида, личността, свободолюбието. Както и на наборната служба, която за две години премачква хората и ги окалъпва като търпеливи робски души от една страна, покорни пред силните, и жестоки и безчовечни към слабите си събратя. Първата година младият войник го смачкват от гаври и извращения, втората година той мачка по същия начин останалите. Колкото поражения нанася върху духа на човека новобранството, точно толкова се деформира душата му като стар войник.
Връщам се към тази тема и я свързвам с проблемите на гражданското общество, защото за да има граждански инициативи трябва да има хора със силно изострено чувство за справедливост. Такива в България няма.
Това чувство е убито. По същия начин, както е убито чувството за чест у човек, преминал през затвора, когато и него са го онодили другите затворници, и той е онодил на свой ред.
04 Юли 2006 06:31
Само прочети вестниците:


"В Европа СМЕ", "НИЕ сме бедняците на Европа", "Първи СМЕ в света по аборти", "Децата НИ оглупяват", "Хотелите НИ са пясъчни кули"...


Е, това ни е колективното подсъзнание. Точно това е СЕЛСКОТО общество - винаги НИЕ, никога АЗ, ТИ, ТОЙ, ТЯ и чак тогава НИЕ.
Виж колко дълбоко е вкоренено това чувство за общност, дори някой да изпълзи от тинята (не само материално), куп ръце ще се протегнат и ще го вкарат обратно. Ако ли не - той сам ще се улови за врата и ще се натика пък в говната, с редки изключения.


А на видимото ниво всички сме ярки индивидуалности, всеки е най-умен и разбиращ, гледа с пренебрежение напъните на другите, по-богат е (амчи как!!!), живота му е по-широк и дълбок от онзи на масата.


И това няма да свърши нито днес, нито утре. Не обществото е НАШ проблем, НИЕ сме негов. ХА ХА ХА, дето вика Милчо.
04 Юли 2006 07:41
Статията наистина е добра!
04 Юли 2006 07:41
Това момче, много рано е започнало да дава акъл. Пък нещо не виждам ........ акъла де...........
Драги завършил СУ, ние тука също сме завършили по нещо. Такива глупости можеш да пробутваш на началника си. Граждаско общество в България има, но никой не се интересува от будните. Всеки гледа да се обгради с послушници. Нали чаткаш. Ха сега порови в писанието си и се коригирай, ако не си от послушковците. Ако си.......... твой проблем........
Слабо писание и най-вече НЕВЯРНО.........
04 Юли 2006 08:03
Все пак автора е на 25 години, да не скачаме отгоре му с типичното настървение.Опита да каже нещо, сам по себе си е позитивен. На мен ми се струва, че това е вик, крясък на един млад човек. Чуства се нещо като объркване и търсене на позиция. Естествено , че гражданите участват в политиката по един или друг начин, но не взимат решенията или може би на този етап не оказват необходимото влияние. Тоест казано по общо-политиците си правят каквото искат поради липса на санкции.
04 Юли 2006 08:15
Дни и седмици на ред раята покорна от среднощ се нареждаше на километрични опашки за да си смени автомобилните номера вместо да бойкотира това издевателство Така се реди безропотно и на касите да плаща ежемесечно увеличаващите се електроенергия топлоенергия данъщи билети и какво ли не докато парламентарните и общинските търтеи крадт като за световно а и толкова ходят на работа А здравните услуги А мизерните пенсии Та за какво гражданско общество въобще говорим Я поне не се пънете на тая тема
04 Юли 2006 08:16
Като за начало в кариерата на политически наблюдател, вероятно учил в страната, отлично, даже много добре! Като поизлезе навън, ще разбере че това което са го учили не е чак до там вярно!!! Препоръчвам му малко практика в САЩ, Европа и Япония и тогава ще стане "фръст" както казваше един любим ръководител преди време!
04 Юли 2006 08:23
По-лошото е, че млади хора, току-що завършили Софийски университет (свестен ВУЗ) мислят толкова песимистично. От този младеж няма да излезе Ботев, нито даже и П.Р. Славейков. Той и такива като него най-вероятно ще емигрират. И няма да се върне при евентуални балкански войни. После се чудим защо умираме като нация и младите ни емигрират.
04 Юли 2006 08:31
Прав е младежа.Дано и връстниците му да разсъждават като него.Тук някои форумни влъхви се ласкаят от това, че политици четат мненията им, но още по добре ще бъде, ако им се казва това в очите.Начини и поводи дал Бог.

Зую,
04 Юли 2006 08:38
*****. Слова, слова, и пак думи.

Редактирано от - bot на 04/07/2006 г/ 09:09:15

04 Юли 2006 08:40
В една е сбъркал авторът. Заявявайки "Не това не е гражданско общество", трябваше да посочи какво е гражданско общество. Тогава нямаше завършилите по нещичко да си служат с аргумента на възрастта.
04 Юли 2006 08:46
Eдно клише за главата, друго за краката "Чело котето форума ни"... и си направило дипломната работа, а тука ни пущат реферата...Няма нищо лошо, ама що пък Остап Бендер е месията на Гражданското общество така и не ми стана ясно...Но нейсе, днешното време най-ми харесва с "отчайващото" разнооразие, на идеологеми, полуистини, манипулации, сугестии ауа кви думи и откровенни лъжи, но дано го има , щото ако дойде генерала няма пет шест...Апропо ако прочете статията Остап Бендер вероятно ще каже Това е Антилопа Гну...обаче няма такова животно в България...Ха Ха.
04 Юли 2006 08:48
Каквато е почвата в градината ви, такива ще са и растенията там. Или на определено място виреят само растения приспособили се там!

Не може в България да се очакват реакции на Публиката сходни с тези на французите, например! Нито хората, нито миналото им, настоящето и още по-малко бъдещето им ще са еднакви. Ерго: - Гражданско общество Там (в "загниилият запад" ) и гражданско общество тук (в "изтока" ощатливяван непрекъснато с какви ли не "Присъствия" ), са две напълно различни неща. Тогава въпросът "дали въобще го има" става излишен. Механичното пренасяне насам на там на разните там атрибути на т.н. "демокрация" са смешни работи! То и в "Била"-София и в "Била"-Залцбург също има разллични неща. Някой дори са същите, но пък цените им са пак различни!

- Тъжното е когато се тръгне с Голяма кошница, а сетне в нея се мандахерцат една две гъбки - ако разбира се преди това вълкът не е изял носителя 'и барабар с нея...

... Нещо което се случва най-често по тия географски широти!
***
Находката на автора е добра - тази фиксираната от ЗеМария. А за песимизма му?

- 'ми защо ли се чудим? - Чудното е, че Той все още е тука и все още му се занимава с Кауза Пердута...

... Само в един друг случай днес, ще е радостно, ако късно вечерта ще мога да си перефразирам: - Чао Италия!

Редактирано от - Eisblock на 04/07/2006 г/ 08:50:21

04 Юли 2006 08:59
Не знам каква "наука" е политологията. Сигурно е подобна на историята и социологията. За фичарската философия не искам и да споменавам.
София не е Рио, естествено. Гражданското общество е фикция, мечтаната синтеза от архитектите на Новия Ред (глобализма). Демокрацията в БГ не е нищо по-различно от народната демокрация в НРБ, като изключим положителните елементи. Медиите отдавна не са вече каквото бяха. Пресата се е превърнала в първостепенен разпространител на дигитални носители със, забележете, филми и футболни мачове. Телевизията извън здравата порнография и спорта, е някакъв безкраен кръвосмешателен сериал, прекъсван от реклами и най-различни видове хазарт. Бивши политически коментатори се превръщат в клоуни. Клоуни, недипломирани музиканти, са се превърнали в политически коментатори и крупни бизнесмени. И - най-важното, всички ключови фигури в БГ стават по-известни с агентурните си псевдоними!
04 Юли 2006 09:02
Г-н Попиванов добре е напипал същността на положението и причините:
Обществото научава малко факти от това, което се случва. То научава версии, гледа медийни балони, следи нишки, които не водят никъде.” – по-точно здраве!
Всъщност, статията е за ролята на медиите. Всички тези въпроси неведнъж са поставяни и във форума (Сибила ! Съвсем вярно – форумът се чете и то от години. Досега много пъти съм чел разработки на форумни постановки).
Мисля, че решенията, които дава авторът в края на статията са прекалено принципно-пожелателни. Стратегически, а не тактически. И сега има организации с претенции, че са “говорители” на гражданското общество. Създаването на нови само би увеличило “блъсканицата”. Създадената и утвърдена вече практика, “че политиката се провежда в медиите” скоро няма да се промени, пуснала е корени в голям процент от хората. За примери няма нужда да се ходи далеч.
Затова, според мен, някакво решение е появата на истински граждански медии и особено журналисти. Без партийни и личностни “задачи” и “линии”. Поставящи истинските конкретни проблеми на обществото след добро проучване на същността им и виновниците за тях. Работа доста главоболна и неатрактивна...
“Малък” пример:
Не ми е известно някой сериозно и добросъвестно да е защитил интереса на обществото при серията покачвания на цени на горива, ток, парно, вода.
Сега “Софийска вода” се мъчи драстично да увеличи цените на водата в София. Знаете ли нещо по това? Някакви подробности – като напр., че “Софийска вода” е поела с течове около 47%, а сега гонят 65%? Че 18% от европейската ни столица няма канализация? Че водата, която ни продава “Софийска вода”, я получава напълно безплатно? А да знаете кои общински съветници са против увеличението и кои за? Няма как да го знаете!
Затова пак ще кажем после “Всички са маскари”!

Редактирано от - Графът на 04/07/2006 г/ 09:04:06

04 Юли 2006 09:02
Политолозите в СУ не четат ли Тофлър? *****. Можеше и малко по-задълбочено.21 век сме.

Редактирано от - bot на 04/07/2006 г/ 09:09:58

04 Юли 2006 09:12
мильчо, ако Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей, синът на турския поданик и бивш пандизчия, по-известен като Великия комбинатор, прочете е-вестника и форума най-вероятно би констатирал:
- Ндааа, доста пошло изпълнение...
04 Юли 2006 09:29
На калпав гражданин медиите му пречат

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
04 Юли 2006 09:38
В България не може да има гражданско общество, защото има "родово общество" - една задължаваща форма на роднинство, семейственост, приятелски връзки и взаимоотношения от феодален тип - на всички нива, която изисква от индивида да си затваря устата и очите пред нарушаванто на правилата.
04 Юли 2006 09:41
Младият политолог разсъждава точно и е успял да долови политическите абсурди, господстващи в Отечеството. Чест прави на редакцията, че му е дала трибуна. Bonne chance!
04 Юли 2006 09:46
аз само да припомним заглавието на 24 часа по време на пика на микс скандала Гоце-Чичо Умберто. а то беше "СМОК НАХЛУ В ДЕТСКА ГРАДИНА". е с те такиви букви
04 Юли 2006 09:50
"Младият политолог разсъждава точно" само когато цитира Илф и Петров.
А причината за "липсата на гражданско общество" е изтъкната още във вицовете за "граждани" от времето на бай Тошо
04 Юли 2006 10:05
В същност гражданското общество е като небесната дъга. Нещо красиво и привлекателно, но нереално; нещо като миража в пустинята , който само подхранва фалшивата надежда.
Разковничето е в усъвършенстване на избирателната система. Тя трябва да бъде филтъра, който да отдели за управлението най-чистите и професионо подготвените хора на нацията, а не както сега да ни се предлага да избираме между пяната и утайката, чиито последващи действия "гражданското общество" евентуално да коригира.
"Гражданското общество" не може да ни върне нито БТК, нито Козлодуй, нито войниците от Ирак. То може да помогне на отделни лица, селища или даже райони по отделни въпроси, но не може да реши проблемите на държавата. Ролята на гражданското общество, според мен, е да излъчи достойни представители, които да оторизира да го представляват за 4-5 години, поемайки реално отговорността, че то само си ги е избрало. Сегашният механизъм за номиниране на тези представители е фалшив, както и самото общество, наричащо се "демократично".
Другата проява на "гражданското общество" са референдумите - пряката демокрация. Референдумът трябва да се организира бързо и с минимални формалности, като има правото да решава всичко, от позицията на последна инстанция. Ако хората искат НАТО - НАТО, ако искат ЕС - ЕС, ако искат турско -турско!
ДА, ДА! АМА НЕ!
Ако някой прави аналогия между неправителствени организации и гражданско общество - жестоко се заблуждава или користни мисли се въртят из главата му.
04 Юли 2006 10:10
Неправителствените организации се финансират от правителства, а гражданското общество се изгражда от селяни. Резултатът е ясен и без да бяха хабили тоновете хартия, изписани по този повод през последните 15 години.
04 Юли 2006 10:11
Къртовски уманитарен труд. Както е казал лирическият герой в произведението:
- Балаганов, - представился рыжеволосый, - Шура Балаганов.
- О профессии не спрашиваю, - учтиво сказал Бендер, - но догадываюсь. Вероятно, что-нибудь интеллектуальное
За да получим гражданското общество, трябва да изпълним не само някои, а всички европейски критерии за него, а именно:
Рио-де-Жанейро: "1360 тысяч жителей... " так... "значительное число мулатов... у обширной бухты Атлантического океана... " Вот, вот! "Главные улицы города по богатству магазинов и великолепию зданий не уступают первым городам мира". Мулаты, бухта, экспорт кофе, так сказать, кофейный демпинг, чарльстон под названием "У моей девочки есть одна маленькая штучка" и... о чем говорить! Полтора миллиона человек, и все поголовно в белых штанах.
Засега София изпълнява европейските критерии само по точки:
1. Жители
2. Значителен брой мулати
4. Богатство на магазини по главните улици
За да можем да получим гражданското общество, както и с цел да не ни отложат и клаузират за Европа, трябва още преди следващия мониторинг през октомври да изпълним и останалите, а именно:
3. Залив
5. Кафеен дъмпинг
6. Чарлстон
7. Всички поголовно с бели панталони
04 Юли 2006 10:12
Ми то Каруцар, това заглавие е било многозначително... Читателите сигурно са се сетили за какво става дума...
04 Юли 2006 10:14
Пак се почна, разлайването...леви, десни по средата...Тоя път нЕма да участвувам...Отдавна съм рекъл по тЕя вопроси на команизите и демокраДите...Ха Ха.
04 Юли 2006 10:15
"Не ми е известно някой сериозно и добросъвестно да е защитил интереса на обществото при серията покачвания на цени на горива, ток, парно, вода." реди автора.
За последните две години цените на нефта се удвоиха в световен мащаб.
Като как си представя автора гражданска инциатива в София, може да спре процеса. Има само един начин да се получава по евтин газ или петрол, но той е само за кратко и обикновено в дългосрочен план сметката излиза през носа.
Справка - Сърбия, Украйна, Беларус...
04 Юли 2006 10:24
Shako,
Може би като намаление на акциза. Цените на горивата се увеличили двойно, акциза същият, в държавата два пъти повече приходи, а ние с гайдите...ДГД.
04 Юли 2006 10:26
Текстът на статията явно не познава много от нещата, за които пише и взима готови щампи от книгите. Отново за пореден път се забравя, че за сегашна България в книгите няма почти нищо. Къде в книгите има описание какво представлява криминалната революция извършена в България след 1989-та година? Къде в книгите има описание на държава управлявана от мафията? Къде в книгите има описано гражданско общество при условията на подобна държава и как изобщо би могло да има гражданско общество, което да се противопостави на мафията съединила мощта си с държавата? И още много подобни въпроси. Когато си на 25 години образно казано "всичко, което хвърчи се яде", а конкретно за България - просто не знаеш какво е било, нито как протече криминалната революция. Това, което знаеш е написаното в учебниците за други народи, други народи и съвсем други условия. С други думи утопията за гражданското общество в България е красиво нещо, но си е утопия.

Редактирано от - XYZxyz на 04/07/2006 г/ 10:28:21

04 Юли 2006 10:31
Не съм аз човека, който да защитава повече приходи за държавата, но управляващите са леви по дефиниция и затова на тях им трябват повече приходи в чекмеджето. Избрани са на честни избори и смятам за неуместно акцизи, данъци или каквито и да е държавни дела да се решават от "граждански организации". Обществото така е преценило на миналите избори. На следващите може да реши друго.
04 Юли 2006 10:37
Браво на този млад човек! има и мислещи такива, и то много, които като него се опитват да ОСТАНАТ тук в България и да се справят с трудностите въпреки всичко! Всичко е точно обобщено и казано! още веднъж-браво!
04 Юли 2006 10:47
Като говорим за покачването на цените на горивата на световния пазар, трябва да държим сметка, че монополистите умело използват всеки повод за покачване на цените обикновено с повече, отколкото им струва поскъпването. Излишъците се използват за кьор-софри, джакузита, командировки в чужбина и т.н. Поне такива факти изнесоха във вестниците, какво стана след това така и не се разбра.
Проблемът с българското общество е не че не се изнасят факти за злоупотреби и корупция, но че от това по принцип не следва нищо. Ако на Запад съдия или прокурор забатачи умишлено едно дело за това му се иска оставката и поведението му се разглежда от дисциплинарна комисия. Тука... нищо. И понеже обществото постоянно е изложено на всякакви скандали поведението на нашите публични личности е еднотипно - снишават се докато мине скандала, после всичко продължава по старому. В белите държави след скандала с Филчев трябваше освен неговата да има и поне още една оставка, тука виновните лица се скриха зад някаква си комисия...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД