:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,443
Активни 139
Страници 24,077
За един ден 1,302,066

Лъже-будители

Снимка: Архив "Сега"
Всяка година по това време българските високи сини планини, горите и златните равнини са заливани от пискливите гласове на съвременните будители. Глашатаите на българщината, проповедниците на националното достойнство заемат подходящата поза, глътват коремчетата, покашлят се тежко и започват да каканижат тривиалните си словеса. Интересно, как за толкова години обхванатите от родолюбива страст лица не казаха нещо ново. Бъркайки в протритите си исторически чували, те винаги вадят едно и също - славната 1300-годишна история, Крум Страшни, Симеон Велики, Златния век, напъните да се превземе Константинопол, България на три морета...Разбира се, ваденето на тези вехтозаветни артикули не се прави току-така. Разполагането им на националистическата сергийка има една основна цел - да покаже колко велики са били прадедите ни, и



колко жалко и нищожно е съвременното поколение



А защо е жалко и нищожно? Ами защото повечето днешни българи не желаят да гледат на кръв другите балкански народи, не им се заканват, че ще отмъстят за петвековното робство или предателството през 1913 г., а след третата ракия не пеят македонски песни и не мечтаят за Велика България.

Аз също не мечтая за Велика България. Тази мечта ми се вижда скучна и глупава. Така и не успявам да изпитам интелектуална възхита нито от снопчетата на Кубрат, нито от маниите на Симеон Първи да бъде император на българи и ромеи, нито от чутовните подвизи на хайдутите, за които обирането на някой османски керван е било висша форма на патриотизъм. Ето по това се различаваме с повечето днешни будители, за които най-големият признак на родолюбие е радостта от гореописаните факти. Според тях бедите на съвременна България идвали преди всичко от дълбокото непознаване тъкмо на тези велики исторически събития. И оттук рецептата за съвременния български възход изглежда удивително проста - достатъчно е да се изпълним с гордост от славното си минало и мигом икономическият ни ръст ще се изразява в двуцифрено число.

Въпреки че да говориш пред патриотите-будители за икономика, изобщо не е проява на добър тон. Те предпочитат да разсъждават за къде-къде по-възвишени работи. Например - за ролята на България в човешкия прогрес, за ренесансовата Боянска черква, за космогонията на Петър Берон, за овчарчето Захари Стоянов, издигнало се до парламентарен шеф, за великите ни литературни образци, които не са станали част от световната съкровищница на мисълта единствено заради малко познатия ни език.

За тези и други подобни мисловни върхове родолюбивите интелектуалци говорят с особено упоение. Те дори не говорят, а



бият с тях по главите заспалите си сънародници,



които вместо да четат съчиненията на патриарх Евтимий и поезията на Добри Чинтулов, гледат "Море от любов" или "Биг брадър". Днешните будители, разбира се, знаят кои са главните виновници за това духовно падение. Според тях основната вина носят училището, където нямало вече никакъв ред и страхопочитание, и медиите, които с вулгарния си език развращавали неукрепналото българско съзнание. Вероятно крепителите на българщината със съжаление въздишат по времената, когато учениците ходеха с униформи, момчетата ги гонеха от час, ако не бяха чинно подстригани, а на момичетата им намаляваха поведението заради паднало от джоба на престилката червило. Сигурно будителите съжаляват и за онзи високопарен журналистически стил отпреди 1989 г., където властваха възхвалите и чинопочитанието.

Какво да се прави, колкото и да излизат от кожата си родолюбците, повечето ни сънародници не изпитват трепетен възторг, когато им разказват за белеещите се византийски кости петдесет години след битката при Анхиало. Колкото и да се стараят учителките по литература, колкото и патетично да звучат гласовете им, учениците не се покъртват интелектуално при анализите на "За буквите" или "Опълченците на Шипка". И това е така, защото учениците, а и техните майки и татковци, си имат къде-къде по-важни работи, за които да мислят, отколкото да се прехласват пред стародавното величие. Родителите трябва да изкарват пари, а отрочетата им не искат да слушат за Крали Марко и Петко войвода, защото предпочитат да имат друг тип знания, които да им помогнат да продължат образованието си не в София или Свищов, а във Франция, Германия или Америка.



Това желание може и да не звучи родолюбиво, но пък е умно



Най-малкото, защото е много по-полезно да завършиш престижен университет в някоя от тези държави, отколкото да си окачиш в хола тапията от поредния български лъже-ВУЗ.

Всъщност, ако днешните будители искат да свършат нещо наистина хубаво за страната си, по-добре да престанат с високопарната патриотарска риторика, с лакардийките за хитрите славяни и страховитите прабългари. С подобни приказки не само няма да събудят сънародниците си, а ще ги вкарат в още по-голяма дрямка. Много по-полезно за събуждането ще бъде внушението, че вместо да гради самочувствието си на някакви истински или мними исторически достижения, човек трябва да гради сам съдбата си и да вярва на собствените си сили. Гражданите на онези държави, към които така неистово искаме да се присъединим сега, са правели и правят точно това. Вместо да боготворят историческото си величие, те са работели за бъдещето си. Ние, кой знае защо, все не успяваме да се пренастроим.
288
1783
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
288
 Видими 
31 Октомври 2005 22:34
31 Октомври 2005 22:42
Много е хубаво да се правят провокации от време на време, за да се събудим.
За съжаление провокациите често са също толкова едностранчиви, колкото това, срещу което се обявяват.

Няма да правя анализ на статията. Само един малък детайл:
"Те (патриотите-будители) предпочитат да разсъждават за къде-къде по-възвишени работи. Например - (...) за овчарчето Захари Стоянов, издигнало се до парламентарен шеф..."

И по-надолу:
"Много по-полезно за събуждането ще бъде внушението, че вместо да гради самочувствието си на някакви истински или мними исторически достижения, човек трябва да гради сам съдбата си и да вярва на собствените си сили."

Ами там е работата. Захари Стоянов затова е пример - защото е показал какво значи "човек да гради сам съдбата си и да вярва на собствените си сили"!
31 Октомври 2005 22:44
Едно е отвореното общество в България и Волгин е неговият...? Не го е срам. Хайдутите ограбвали турските кервани, напъните на Симеон (не на оня дето ни оправи за 800 дни) и т.н. и алтернативата от отвъд океана - биг брадър. Добра алтернатива. Нали?
31 Октомври 2005 22:49
Браво, Волгин.Не съм ти била фенка никога, но статията я бива.
Истина е, което си написал, а и знаеш ли- смятам, че си по-патриот от много други...но така, по-фин, не така дърварски като Сидеров...браво!
И не се стягай, че форума ще те почне е-сега Никой не е пророк в собствената си страна.

31 Октомври 2005 23:08

Не знам какво е харесала в писанията на ВОлгин тая, дето се прави на "Желязна лейди". Аз съм по-склонен да подкрепя Аримана.

Не виждам как пропагандата на безродието може да подкрепи българщината. И не виждам как без да знаем кои сме и кои сме били можем да бъдем нещо утре.

31 Октомври 2005 23:13
Ау, Волгин....сетих се за бубойко...асоциации некви..

_______________________
Прехода зе да еде децата си.
31 Октомври 2005 23:25
Калки, може би "тая" като оценка за непознат човек в писанята ти е именно израз на възгледите ти генерално? Човек има право да харесва или да не харесва нещо и това не го прави "тая" или "уважаемата". Прави го гражданин на 21 век, където трябва малко да се поогледат именно тези "будители", за които говори Волгин.Благодаря, че уважаваш правото ми на мнение/поне/; и оценяваш избора ми на nick.
Никой не отрича миналото, но малко да се погледне и в бъдещето, това е идеята.
31 Октомври 2005 23:28
Чудех се кой ще ни плаши за Hallowe'en, зелееееееее
31 Октомври 2005 23:34
Волгин ,
31 Октомври 2005 23:58
Плоско, още по-плоско, текст на Волгин
*
Човече, нескопосно, я отиди в Япония , та да видиш какво означава традиция и постмодерност на едно място - и не си пречат, напротив.
Комуто е тясна душата, той за повече от 2 идеи място в нея няма.
Та и Волгин - като не може да вмести Вазов и Еко в главата и душата си - другите му виновни
31 Октомври 2005 23:58
фък... много паисий, малко юрод...
01 Ноември 2005 00:00
БГ-ТР,

01 Ноември 2005 00:01
..Жигулин отново е наговорил глупости.. Те са толково много, че не ми се ще да ги анализирам.Психарски феномен.Може би изпитва някаква възбуда да провокира пишейки недостойни /меко казано/ нещица. Провокация.Трябва да се накаже с невнимание, въпреки че подозирам бурни освирквания към него и тук таме към форумци "прозрели" дълбочината на мозъчните му напъни.Имам подозрения, че Тоя и доФтора ги пускат от газетата с цел сплотяване на форумо.
01 Ноември 2005 00:06
Подобен пасквил единствено разваля "имиджа" на СЕГА. Не знам къде са били редакторите, но в съседните нами балкански държави най-малко с глоба ще се отървеш. А авторът може без къща, зъби и дори пръсти да остане.
01 Ноември 2005 00:21
Бравос , Волгине , айде гледай Биг Брадър и си лягай .
01 Ноември 2005 00:29
битката при ахелой! не при анхиало. то и там е имало ама по времето на хан тервел. Нейсе запуши я ! в германия и другите изброени на тез' неща не се гледа много много.
01 Ноември 2005 00:31
Много точна статия. По мое време трябваше да се развиват литературни теми по шедьовъра на европейската култура "История Славяноболгарска" от П. Хилендарски. Наиситна, беше въпрос на голям напън да развиеш теза и контратеза на база на единственото запомнящо се изречение "О, нерзумний юроде..." - изобщо не искам да се сетщам, какви локуми сме си изсмуквали от пръстите и как сме поставяли Паисий редом с Балзак и Мигел де Сервантес. А по мои скромни наблюдения най-големите поборници за "българщината" са като цяло същата категория хора като тези, които си паркират колата на тротоара или на детската площадка, хвърлят си фасовете в саксийте и боклука през прозореца. Колкото по-бързо се отървем от тях, толкова по-скоро ще дръпне България.

01 Ноември 2005 00:45
..айдеее, започна се Гос'ин Belchev, аз се смятам за "българщник", ама не си фърлям фасовете, не паркирам Жигулито по градинките, не гледам Биг Брадър, за боклука - дума да не става..Да не би да си се объркал нещо?! Или пък, кокетния Жигулин си изхвърля душевните отпадъци във вестника, а не при докторите?
01 Ноември 2005 00:52
писал е на български волгин , ама не познава БЪЛГАРИНА !
ПП - за да понаучи нещо повече трябва да чете форума ! Ама си го мързи к`во нъл му плащат за нищописане ?!?
01 Ноември 2005 00:58
..почти винаги се намира някой самозван гений, дето зор да се направи на интересен, па развали Празника
01 Ноември 2005 01:05
Просвета прав си
Честит празник на будителите които ни отварят очите - даже и съвременни да са !

Натиснете тук
01 Ноември 2005 01:14
..мда.., хубав ден.., Да си спомним за предците-Будители, дето скромно и безкористно са поднасяли светлина в душите мрачни.
01 Ноември 2005 01:33
Тука ще бъде купонът!
01 Ноември 2005 01:40
>>><<<
За къф народ стаа дума?...народ с изчезващи функции, отглеждащ волгинтъелекталци с изчезващи функции ...
От утре - само ингилизки и китайски...история на вселената и бизнеса, география на петрола и някои полезни изкопаеми, философия на кютука и тва е...
01 Ноември 2005 01:58
Ех, Петре, ех, Волгине... и поради что се срамиш да се наречеш болгарин?...
---------------------------------
На всички, които уважават българската история и творците й, честит празник!...
01 Ноември 2005 02:01
Лъже-будители = Лъже-радетели

или
лъже-радетелите са по прави от лъже-будителите ?!?
Май трябва да се помисли още ВОЛГИН !

Редактирано от - nesnaecht на 01/11/2005 г/ 02:03:20

01 Ноември 2005 02:29
Да ама съм забелязал че "глашатаите на българщината, проповедниците на националното достойнство" не си падат особено по "овчарчето Захари Стоянов" и то именно по причина че неговите записки са доста по-отрезвяващи от, примерно, пасквилите на Волгин.
Не че днешният пасквил не казва и верни неща.
01 Ноември 2005 02:55
По принцип не съм от феновете на автора, но тук се е получила хубава статия. Наистина няма смисъл от помпане на патриотарски мускули с кухи исторически клишета. Народите ги уважават заради това, което представляват днес. Ако към него могат да добавят "славна" история - добре; но само тя не върши работа. Иначе ставаме обект на подигравки.
01 Ноември 2005 03:04
Петър Волгин-изцяло цитира и анализира нашата Радикална Партия във своята статия!!!Употребил е точно наши изрази и позиций но само в едно е сгрешил в ръководството на Радикална Партия никой не употребява Алкохол и не Пуши цигари!!!Това може да му заявиме на слабо информирания Волгин който опита и поиска да се срещне с наши представители на Радикарната Партия но му беше отказано под предлог че ние с хора които хвърлят кал и манипулират слъжи и клевети общественото мнение в Национален Ефир по Българско Национално Радио по Партийте националисти в България ние не разговаряме!!!Петър Волгин който за поред път на чужд гръб се опитва да се прави на велик и да се прехравна от мъкат и страданията на много истински Бългрски Патриоти!!!Да това е човек който много му се иска ама не му стиска и чудно толкова много как в неговто предавне защитава така наречините социално слаби роми -които в голямата си част са една банда която краде, граби, пали, живи, хора изнасилва жени и убиват хора и тези хора от турските малцинства които тормозят Българските Граждани от Джамий с високоговрители и проповядват на чужд език там и манипулират мюсолманите за Българската История като им внушават че това е било Турско и Турско трябва да се върне!!!По повод на нашите цитирания на Български песни ние се стремин да покажем нашата История и Нацоинална Гордост и да предизвикаме интереса ина Тези Български граждани от турски произход с цел и те да научат и изучат нашата Българска Национална култура а не само тази дето им се преподава в Родопите от разни ислямски организацй които са в списъка на Терористични групи и хора на световните Ислямски терористични Радикални групировки които трябва да бъдат унищожавани и заличавни с техните екстремиски учения които проповядват насилие срещу хора от другите религий!!!Колкото до нашите завършвания на постинга винаги с Да живее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!- ние Радикалната Партия се опитваме да събудим Чуството за Национална Гордост във всеки един истенски Български гражданин!!! Де е България?
Иван Вазов
Питат ли ме де зората
ме й огряла първи път,
питат ли ме де й земята,
що най-любя на светът.
Тамо, аз ще отговоря,
де се белий Дунав лей,
де от изток Черно море
се бунтува и светлей;
тамо, де се възвишава
горда Стара планина,
де Марица тихо шава
из тракийска равнина,
там, де Вардар през полята
мътен лей се и шуми,
де на Рила грей главата
и при Охридски вълни.
Там, де днес е зла неволя,
де народа й мъченик,
дето плачат и се молят
се на същият язик.
Там роден съм! Там деди ми
днес почиват под земля,
там гърмяло тяхно име
в мир и в бранните поля.
До чукарите Карпатски
е стигнала тяхна власт
и стените Цариградски
треперали са тогаз.
Вижте Търново, Преслава -
тие жални съсипни:
на преминалата слава
паметници са они!
Българио, драга, мила,
земля пълна с добрини,
земля, що си ме кърмила,
моят поклон приемни!
Любя твоите балкани,
твойте реки и гори,
твойте весели поляни,
де бог всичко наспори;
твойте мъки и страданья,
твойта славна старина,
твойте възпоминанья,
твойта светла бъднина.
Дето ази и да трая -
за теб мисля и горя,
в теб родих се и желая
в теб свободен да умра
Господин Волгин-Даживее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!България на Българите!!!Долу Етническите Портивокунстотуциони Партий ДПС и Евророма!!!
01 Ноември 2005 03:07
"ЧОВЕК БЕЗ ИСТОРИЯ , НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ЧЕРВЕЙ "©
Волгин - все пак е истина колкото да не ти отърва !
01 Ноември 2005 03:10
Ей богу, рядка пошлятина, дори и за СЕГА. А, бе, запъртък, забрави тези мераци. Вече никой не коли ни близък, ни далечен партнер. Просто, при сгода му го слага, и след това му подава клинекса. Независимо от технология, извънземни, вируси и Волгин, хората продължават все така да търсят и вадят дивидент от уникалност, самобитност, характер, традиция. И, като се вгледаш, какво се получава? Успяват не вмакдоналдените марулизации. Get lost (стига това да е достатъчно задоволителен превод на "оди се пери".
Едно нещо, обаче му признавам и охотно освидетелствам на Волгин: свидетели сме на чудо - първият случай на "Brain Drain" без да напуска страната. Така де, и ний сме дали нещо на света.
01 Ноември 2005 03:11
Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

Тъй солунските двама братя
насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за все световната просвета
тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...
Тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духът народен;
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вярна,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков
01 Ноември 2005 03:15
>>><<<
Пак се върнах тук...защо ли?...
Ами зщото след като намерих истините посочени от вългин ми се сгади, но не от тях....
А съм уж нещо космополит...Бе, дали съм?...
01 Ноември 2005 03:16
Честито и честит празник на всички Български народни будители!!! Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент българите избират опита на своето общество. Те се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на българите. Приемат 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски за нов, но всъщност добре познат празник.
Това се случва на 13 декември 1922 година, когато 19-то Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за тази промяна е направено от Правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За него и за правителството, на което принадлежи, въвеждането на новия празник се налага поради следните мотиви:
"Допреди войната образованието и възпитанието в нашите училища бе насочено към едно планомерно и системно развитие всред учащата се младеж на национални и отечествени добродетели, от една страна, и на граждански и културни, от друга. Любов и почит към старинно българското, благоговение пред дейците и строителите на нашето национално верую, старание и съревнование към доброто и хубавото, увлечение към идеалното - бяха мили, симпатични явления, които със своята същност трогваха и правеха живота приятен, съдържателен и високо осмислен. Тия добродетели, насаждани в душите на поколения в продължение на цели десетилетия, бидоха разклатени от отрицателните резултати на войната, преди всичко в самото общество, а оттам - и отражението на отрицателните прояви всред учащата се младеж. Последната се увлече по всекидневното, забавителното и лекото в живота; волност, безгрижие и лекомислие обладаха душите им и лека-полека тя се отдалечи от ценното и същественото в живота и миналото. А в полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновеното увлечение и с една завидна самопожертвователност са служили на своя народ; които не са пожалили ни сила, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот. От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България."

Да живееВелика България!!!Да живее во век и веков!!!
01 Ноември 2005 03:21
Ex, Волгин, Волгин... Има доста талант у тебе, човече, ама кога ли ще го насочиш в правилната посока... Ръка с ръка в творението ти вървят неудобни истини и безподобни глупотевини. Тревожното е, че натрапваш на другите силно повърхностните си и едностранчиви знания по българска! история. Още по-притеснително е рекламирането на доказано вреден и боклучав по своята същност шоу- и изобщо медиен продукт от УСА, изработен с главна цел промиване на мозъци. И аман вече от прехвалената западна образователна система! Нали я виждам кви кретени произвежда в УСА и Канада... Така че, Волгин, полека с мекерливата журналистика, че сметката може да дойде по-бързо, отколкото си мислиш! [/b]

Редактирано от - bot на 01/11/2005 г/ 03:28:49

01 Ноември 2005 03:36
Честит празник на всички Народни Български Будители в Македония!!! Държавите, които поробиха Македония - Югославия и Гърция - са си поставили като главна задача да изопачат миналото, езика и писмеността на нашата народност, за да заличат по този начин нейната българска принадлежност. Кралска Сърбия и Югославия прилагаха една категория насилия и фалшификации в Македония; комунистическа Югославия прилага същите насилия и донякъде променени методи във фалшификацията. Целта, обаче, остава непроменена. Властта на Тито побърза да изхвърли букви от азбуката ни, които отлично подхождат на нашето произношение. Тези букви са характерни в кирило-методиевската азбука, с която най-много ние между славянските народи имаме право да се гордеем. Желанието на белградската власт е да ни приближи и чрез азбуката до сърбизма. Със същото намерение тя внася в езика ни постоянно сръбски думи. Тя не иска да остави книгите на нашите заслужили народни будители да бъдат четени така, както са написани от авторите им; превежда ги на един новостъкмен в Белград език, който може да се нарече сърбо-комунистически, но в никой случай не е наш език.
Същата власт фалшифицирва даже съдържанието на писаните от нашите народни будители книги, изкривява и биографиите на самите писатели. Измежду многото факти тук споменаваме само тоя: титовата власт премълчава, че Григор Пърличев бе увенчан с лавров венец в Атина, като автор па поемата “О Арматолос“, през месец Февруарий 1860 г. Гърция му предложи стипендия, за да учи в чужбина; разбира се, ако се обяви за грък. Пърличев публично заяви там, че е българин и отказа всякаква стипендия. Този знаменит жест на Пърличева, както и всичко друго, което в творчеството и живота му свидетелствува за неговото светло българско съзнание, титовата власт го изхвърля, прикрива го. Настоящата книжка е сама по себе си ценен спомен за големите наши борци от най-славната епоха на новата ни история. Когато ние желаем да останем верни на техните завети, това значи, че оставаме верни на народните идеали, чийто носители бяха те; тези идеали нямат нищо общо с Югославия. Но това значи също, че оставаме верни на езика и писмеността на народа ни, чийто горди изразители бяха безсмъртните наши учители и водачи. Най- скъпи до техните сърца са били езикът и писмеността, с които те си служеха, заедно с цялото наше общество.
Една вера имаме,
един живот живееме,
България цела да е
секой да я знае.
Ако някой рече
България е мала,
има още осум дела,
за да биде цела.
Ние не сме гърци,
османци, ни сърби,
чеда сме на Аспаруха,
гордост най-българска!!!

01 Ноември 2005 03:39
Добра статия!
Добро обяснение на емигрантският проблем на България!
Национализъма не е "родолюбие" а невежество и простотия!
Тези безкраини преподавания по българска литература и история прогонват повече българи в чужбина отколкото безработицата!
Там научават че българите не са толкова "велики" че не сме толкова големи писатели, поети спортисти..И разбират че комунистическото образование е една голяма лъжа което ги прави неподготвени за серизна работа и препитание!
01 Ноември 2005 04:11
ФЛ - чети и стига си баял глупости !

Натиснете тук
01 Ноември 2005 04:23
Нема нужда да се абим да дуднем след тая статия...
Одобрението на еФеЛ-ча е целата рецензия, дето и требе...
01 Ноември 2005 04:32
Петре, Петре, какво си тръгнал да "пробуждаш" хора, които още сънуват "турското" робство. и те замерват с Паисий, понеже нищо друго не са учили? Какво се занимаваш с българи? Не ти е мястото в тази страна, братко, не ти е. Остави ги в кочината, не виждаш ли, че им е толкова хубаво...
01 Ноември 2005 04:45
е па развеселих се тука у таа статиа
само три реда прочетох и ми ареса дека пепе волгин е прозрел че сите сте марсианци бре
видохте ли ся
кви са ми ти тия планетарионизми
веке нема да ме дискриминирате и я нема да съм малцинство оти сите сте зелени човечета с антенки
кой не верва да се погледне у зверкалото
01 Ноември 2005 05:18
Интересно, когато П.Волгин пишеше провокативните си статии по повод реални наши изхвърляния, като Атака, и др. под., бях безапелационно съгласен с него. Обаче сега нещо ми се губи, макар и да казва верни неша, като цяло това е нещо безадресно и затова безсмислено според мен. Кои са тези "глашатаи на българщината" или пък "днешни будители", та да точим пера и да хабим мастило за тях?? Ако става дума дали трябва да познаваме историята си, отговорът е "да" и това е аксиома и не подлежи на доказване. Няма народ без история, без "национални светини", герои, кумири и т.н. Ако ги няма или са недостатъчно, те се създават. Това е последователната политика на съседите ни. Много от нашата история въобще е нелицеприятна, ние не сме били ангели тук на Балканите, никой не е бил. Да не забравяме също, че сегашните ни балкански приятели съвсем наскоро, след последната световна война, бяха готови да ни скалпират напълно. Така че историята трябва да се чете (но може би преди това трябва да се напише). Аз не знам откъде и откога е този "ден на народните будители", той ми е някак изкуствен и изобщо, ама хич, не предизвиква някакви патриотични чувства у мен. При все това, не се наемам априори да го отричам. Както и, макар религиозните бабини деветини изобщо да не ме вдъхновяват, не се наемам и да отричам ролята на църквата в живота ни.
Без история няма държавност, без държавност няма и икономика, и просперитет. Всяка развита страна използва културни и политически връзки, дипломация, разузнаване (а и военна сила, както се вижда) в името на собствения бизнес и косвено - на народа си. Наивно и глупаво ще е да изхвърлим на боклука "националните си идеали" с вярата, че и другите ще направят същото.
Едно уточнение - нямах предвид да възхвалявам сегашната ни мафиотска държава с милиционерския "национално-отговорен" капитал. Да се надяваме все пак, че ще я превърнем в нормална държава.
01 Ноември 2005 06:44
Темата ми допада. Прав е Волгин, че на младото поколение му трябва друго. По темата за неправилното, лъжливо и вредно тълкуване на историята ни съм писал много, но в такива моменти де що е историк из форума се покрива и се прави на обрив.
Тук се засягат два взаимно зависими проблема. Виждането ни за бъдещето и тълкуването на историята ни. От методологическа гледна точка бъдещето и миналото са неразривно свързани. Ние трябва да умеем да прогледнем в бъдещето, за да можем да дадем ново тълкуване на историята ни, да придобием нов поглед върху историята ни. Познанията и разбирането за историята ни ще ни помогнат от своя страна на всеки от нас да намери правилния път към бъдещето. Казвал съм и друг път. Бъдещето е на науката, творчеството, културата. Оценката на човешката история трябва да се извършва на база развитието на човешкото познание, на развитие на творчеството, на науката, на културата и в тази област да натежат приносите на отделните народи. А не на това, кой колко битки е спечелил и колко народи е изклал и поробил. И така, ние трябва реално да оценим нашето място в човешката история и за излъчим онези събития, с които да се гордеем. Тълкуването на историята ни трябва да постави жалони, които ни дават посоката и най-добрия за нас път към бъдещето. Нашите успехи ще дависят от нашето образование, от нашата висока култура и от нашети творчески способности и хъс да се развиваме и доказваме. За тези цели изобщо не ни помага това, както го е посочил Волгин, като извор на национална гордост.
Не зная как ще ви прозвучи, но тълкуването на историята ни не трябва да се оставя в ръцете на професионалните историци. Именно по причината, че те се ровят само в историята. В историята фактите са си факти, но тълкуването им, придаването на различна тежест на едно или друго събитие, оценката за тях, това е нещо, което се променя. И то именно за целите на бъдещето. Историците не могат да видят бъдещето. А и в човешката история историците винаги са били изпълнители на поръчки от високо място.
01 Ноември 2005 06:45
Подобна тъпотия скоро не бях чел. Защо ли я четох. Halloween е по смислен....
01 Ноември 2005 07:00
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 01/11/2005 г/ 09:52:04

01 Ноември 2005 07:33
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 01/11/2005 г/ 09:52:24

01 Ноември 2005 07:36
Не намерих и ред за траките, може и да не са съществували, цял свят се възхищава на културата им, г-на ме кара да ги забравя. Е, Българин съм, такъв съм се родил по Божия воля, и защо да ме е срам. Навсякъде са ме уважавали за качества и можене, уважавам културата и вярата на другите, нормално човешко самочуствие, другите да не са нещо повече от мен, и те са от майка раждани, не си ли уважават историята и културата. Чувал съм, че масоните не вервали в дедо Господ, техен си проблем, аз го обичам
01 Ноември 2005 07:49
Пейчо волгин ми е смешен ! Ако бях професор или преподавател доцент или там как се вика шях да му пиша две шестици давам му дипломата - и щях да го изпратя във щатите за да кара кола със ученици по магистрала 66 ! Там има работа за него ще преподава на кактусите неговата си идеология . Сигурно е като работа
01 Ноември 2005 07:59
Nesnaecht, ами той ме разсмива, теза без доказателства не убеждава, а те развеселявя, било провокация, да бе, мисленето не се дава всекиму
01 Ноември 2005 08:01
По-долу съм представил резюме на статията на Петър Волгин за народните будители. Резюмето е предназначено за тези , които няма да имат нерви да я прочетат в оригинал:
Глашатаите на българщината, ... каканижат тривиалните си словеса... протритите си исторически чували...вехтозаветни артикули ... националистическата сергийка ... жалко и нищожно е съвременното поколение ...не мечтая за Велика България. ..мечта ...скучна и глупава. .. снопчетата на Кубрат...маниите на Симеон Първи ...чутовните подвизи на хайдутите, за които обирането на някой османски керван е било висша форма на патриотизъм. ..бият с тях по главите заспалите си сънародници, които вместо да четат съчиненията на патриарх Евтимий и поезията на Добри Чинтулов, гледат "Море от любов" или "Биг брадър". ..къде-къде по-важни работи, за които да мислят, отколкото да се прехласват пред стародавното величие. .....отколкото да си окачиш в хола тапията от поредния български лъже-ВУЗ....високопарната патриотарска риторика, с лакардийките за хитрите славяни и страховитите прабългари. ...мними исторически достижения...
Ако бях главен редактор на в.Сега или негов собственик (или и двете!) Волгин нямаше да го пускам по-близо до редакцията от отсрешния тротоар. Такава гавра с българщината в деня на будителите не се понася. Смятащия се за интелектуалец Волгин просто си показа цялата простащина, а клакьорите му - още един път антибългарската си същност.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД