:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,444
Активни 139
Страници 24,078
За един ден 1,302,066
Цензура

Необявената политическа война срещу свободата на словото

Управляващите не разбраха, че опитите за ограничаване на медиите винаги им се връщат като бумеранг
Снимка: Архив "Сега"
"Какво от това, че съм спечелил и най-великата битка, когато преди това съм обидил историографа."

Тези думи на древногръцки пълководец цитира само преди дни на форум, организиран от фондация "Конрад Аденауер", Матиас Шупе - говорител на Министерството на правосъдието на провинция Саксония-Анхалт. Темата на събирането бе "Медии и правова държава", а репликата трябваше да засили внушението, че никой няма да разбере за добрите действия на полицията, съда, прокуратурата, политиците и министрите, ако ги няма медиите. И още нещо каза Шупе - че властта в Германия бърза да си каже сама грешките, защото противното означава голям проблем с медиите.

Българските аналози на германските политици обаче явно не са достигнали до тези простички истини. През последните години те се опитват да прокарат ограничения за медиите и да превърнат публичността в нарушение и дори в престъпление. Опитаха се да прокарат текстове в Наказателния кодекс, с които



да затворят устата на медиите



по линия на класифицираната информация. Налитаха да пишат закон за печата, искаха да забраняват публикуването на материали и снимки под предлог защита на анонимността...

Миналата седмица дойде и поредното потвърждение, че политическата класа няма да се откаже от това си поведение. До шумно обявената битка срещу престъпността бе наредена и необявената война срещу медиите и свободата на словото.

В сряда парламентът гласува на първо четене законопроект с множество промени в приетия само преди три години закон за защита на личните данни. Аргументите са обичайните за всички приемани напоследък закони - изисквания на Еврокомисията и уеднаквяване на българското законодателство с нейните директиви. Наистина, огромна част от текстовете може да се нарекат необходими. И са буквално



преписани от европейските директиви



Точно сред тях обаче е един доста скандален текст. Той гласи: "Обработването на лични данни, свързани с престъпления, административни нарушения, присъди по наказателни дела, решения по административни дела и мерки за сигурност, да се извършва само от или под контрола на съответните компетентни органи." В комплект с него се предлага и разширяване на понятието "обработване на лични данни" - в него вече е включено всяко действие по "събиране, записване, организиране, съхраняване, консултиране, употреба, разкриване чрез предаване, разпространяване, предоставяне".

Както е отбелязано в становище на авторитетната неправителствена организация Програма "Достъп до информация": "простичко казано, това означава, че медийни публикации, журналистически разследвания, отразяване на съдебни процеси и досъдебни производства, разследвания за административни нарушения на определени служители, репортерски проверки по сигнали за корупция се поставят под контрола на "съответните компетентни органи". По нейно мнение този текст е "противоконституционен, защото въвежда възможност за предварителна цензура върху публикации".

Още по-ясно казано, компетентните органи - държавните институции, МВР, прокуратурата, съдът и т. н., ще могат да казват кое може и кое не може да се пише. И ако без тяхната санкция нещо се изнесе, вносителите на закона са предвидили глоба от 10 000 до 100 000 лв.



Под ударите на тези разпоредби попада всяка медия,



която си позволи да разпространи името на лице, разследвано за престъпление. Наказуемо става публикуването на каквито и да е лични данни - име, пол, години и т. н., на човек, който има влязла в сила присъда по наказателно дело. Както и огласяването на името на извършил административно нарушение. Т. е. всяка медия, която напише кой министър, депутат или магистрат е хванат да шофира пиян или е предизвикал катастрофа например, може да бъде глобена.

Скандалният текст бе вкаран от предишното правителство в миналия парламент. Тогава той бе отхвърлен още на ниво комисии. Сега обаче проектът бе внесен отново от сегашното правителство в сегашния парламент. Бе гледан само от комисията по вътрешна сигурност на НС и мина безпроблемно.

Депутати от почти всички политически сили обявиха, че разпоредбата е буквално преписана от евродиректива. Странно е, че българските депутати четат евродирективите наполовина. Въпросният текст от директива 95/46/ЕО има още един - член 9 "Обработка на личните данни и свобода на словото". И в него е записано, че горните изисквания (за разрешение от компетентен орган) не се отнасят при обработването на лични данни, когато то се извършва "единствено за целите на журналистическа дейност или на литературно или художествено изразяване".

Тази разпоредба някак "случайно" е изпаднала от българския законопроект. Защо?
12
1409
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
31 Октомври 2005 22:58
Ми не е лошо журналистите да не блеете овчи по тоя въпрос, а да действате като чук на наковалня.
Кога?

_______________________
Прехода зе да еде децата си.
31 Октомври 2005 23:31
Това се нарича смяна на правилата на играта в движение.
Излизаш с екип за бадминтон, но вече се играе айкидо...


Възможно решение е пишещото братство масово да се зачисли в шареното ромско семейство. Цензорите трудно ще устискат на обвинения за етнически тормоз.
01 Ноември 2005 03:04
А бе вие журналистите сериозно ли искате свобода на словото?
Та нали президент, премиер а и някои министри ви привикват отвреме навреме под строи и ви казват кво да пишете.
Гледам че всички от вас като един поднесохте венци на Кюлев..и запяхте в хор славословни химни..
Продължаваите да казвате това за което ви се плаща!
Не ообръщаите внимание на народа "мижитурка"!
01 Ноември 2005 03:20
FL, прощавай, катастрофално сбъркана теза. Журналистите не искат нищо. Ти, аз, другия, она, всички, народът трябва да са оценили и наложили свободата. Иначе е точно това, което правиш - демагогия.
01 Ноември 2005 03:36
Пак съм аз, извинявай, FL, пропуснах това, че авторът прави абсолютно същата грешка ("Българските аналози на германските политици обаче явно не са достигнали до тези простички истини.". Ми, то, никъде - ни в свещени текстове, ни в несвещени - не е споменато Господът да е съжелил, че е зарязал творенетеи спрял да почине.
Не към теб, а за нуждите на неграмотниците, които си избирате: European Data Protection Supervisor . В случай на нужда, за партийни активисти и кандидат-депутаци; методологически и правни обяснения Европа има още бол.
01 Ноември 2005 03:40
Мен ми се види, че бая от налистите доста се величаят. 4-та власт ли сте, 5-та ли сте, не знам. Ма кат доде реч за отговорности, почвате с вашта алабалистика. Така че по некой профилактичен бой отвреме-навреме няма да ви се отразява зле. Защото една добра част от цялата гадост, която залива БГ в момента, я ДЪЛЖИМ на вас. [/b]

Редактирано от - bot на 01/11/2005 г/ 16:18:03

01 Ноември 2005 03:55
Този закон Радикална Партия го коментира преди няколко дена във вестник Сега но явно никой не му обърна внимание тогава на това нещо и какви последствиия щи има за Българските журналисти!!!Дори и прослувутия журналист от Скат Георги Ифандиеф с неговото Предаване Между Редовете го беше пропуснал вечерта когато беше гласуван този закон на първо четене в Народното Събрание- прие на първо четене с 83 гласа “за”, 9 - “против” и 3-ма въздържали та се наложи и него да го търсим и той чак на другия ден го коментира и се извинина Българите за своята така по български направена работа набързо без да гледа и да се интересува къде, какво и кога и как се е случило и ще стане!!!
01 Ноември 2005 03:58
425 дена ще имат още свобода да правят каквото си искат . След това е смърт за тях по добре да си подготвят отсега кои ще остане в попрището на журналистиката ! за лъжа или взимане на подкупи или какво забрана да употребяваш професията за срок ! Низвергнат демек !
Никой от вас не си спомня сигурно но за фалшива сметка и бонове хванати на място сервитьора няма право да работи по професията си 2 години ! не съм наказвам но закона беше такъв - така че журналистите ще си закачат своите наказания като им дойде времето !
ПП - забравих отсега се подготвяйте и за да станете свестни журналисти за да имате име бъдете обективни , и не показвайте какво мислите лично !
Йоана Гъндовска е добра като журналист и ако извади своите си мисли от това което пише ще е супер , и не само тя е така !

Редактирано от - nesnaecht на 01/11/2005 г/ 04:04:45

01 Ноември 2005 13:26
Да сме наясно!...Законите, ограничаващи свободнотo слово, за които говори автора са комунистическо безсрамие!
Автора има всяко право да се възмущава!
Малко гневната ми реплика е насочена към журналистите(по голямата част) които колаборират с пълзящата цензура и диктатура на това управление и на този президент!
Автора да не хленчи а да назове по име виновниците!
01 Ноември 2005 16:13
За каква свобода става дума и за кое слово- това мисля, че е същината на въпроса- останалото е "мижи да те лажим"! Ако става дума някой да напопържа опонента си по вестник, телевизия, или да го нацапа където си поиска- свободата е пълна... Ако трябва да се избират говорители с говорни дефекти и речник натъпкат с изрази от каруцарският фолклор... също може! Ако изданията са превърнати в подлистник на гробарска агенция, да осведомяват кой къде са убили, изнасилили, пребили, къде има наводнение, буря ураган и колко са загинали, къде Азис си е сменил, или удължил мъжкото достоинство- свобода колкото щеш! А някъде да сте чули задълбочени политически анализи? Да сте запознати с подробности за плюсовете и минусите от влизането ни в ЕС? Да сте чули ясно защо и по каква причина сме в "пакет" с Румъния? Защо затваряме АЕЦ-а си, а Румъния си построи? Защо съсипахме страната си? Защо най- богатите, умните и проспериращите са от спортните училища и от школата в Симеоново? И не ми казвайте, че народа не го интересува... Не ми казвайте и че се говори по тези теми- нито М. Михнева е пример за говорене нито има практически смисъл от нейното говорене- тя просто изпуска парата събрана в обществото. Аз говоря за задълбочени анализи на хора, които са в състояние да ги направят. Вярно, че не всички се интересуват, но тези които искат да научат какво да направят? Да си чешат езиците по форумите, да ги препрочитат и анализират, да създават специални отдели към съответните служби за проследяване на общественото мнение? Така, че тук е същината на въпроса за свободата на словото- а другото- СЕМ- ки, НЕСЕРЕТЕ или противното са част от масовката! Така, че кажете за коя свобода иде реч и отговорете къде работят и публикуват статии изявени политически анализатори, социолози, учени... Къде е направен разрез на безкрайният ни преход и какви са причините за него? ИМАМЕ ЛИ ШАНС НЯКОГА ДА СЕ ИЗМЪКНЕМ ОТ ТОЗИ ПРЕХОД? СЪСТОЯНИЕТО В КОЕТО СМЕ ВЪБЩЕ ПРЕХОД ЛИ СЛЕД КАТО НЕПРЕХОЖДА? А някой иска ли на анархията да се сложи край? Сега ми отговорете за кое слово ставаше дума в статията.
01 Ноември 2005 16:48
Демокрацията е кратък интервал между две диктатури. Сегашният интервал изтича, не е ли очевадно? В САЩ тече скандал, свързан с принуждаването на журналистка да издаде източника си. Заебете ги ЕИС, тук ще се чува ционистка дума. А тя без цензура не може и да съществува повече от 2-3 години. Гайките постепенно се затягат, правилата се сменят и налагат в движение.
01 Ноември 2005 21:03
Докато хартията, мастилото, компютрите, разпространението на печата и журналистическите хонорари и заплати струват пари, не ми говорете за свобода на словото. А цензурата е неизтребима и няма да посочвам примери, за да не бъда баннат или ботнат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД