:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,485,303
Активни 116
Страници 11,450
За един ден 1,302,066
Прогноза

Безнадеждно

Още в началото на мандата стана безпощадно ясно, че здравеопазването няма да е обещаваният приоритет. От което ще пострадаме всички
Снимка: Архив "Сега"
Никога досега в началото на мандат бъдещето на здравната система не е изглеждало така отчайващо безнадеждно. Разбира се, едва ли някой е повярвал на премиера Сергей Станишев, когато и в изборната нощ, и часове преди да се закълне в конституцията като министър-председател, убедено повтаряше, че здравеопазването ще е приоритет. Важното е дали той си е вярвал. Ако да - лошо, защото не може да се готвиш за управление, без изобщо да знаеш каква е реалната ситуация. Ако не си е вярвал - още по-лошо. Защото лъжата рано или късно се наказва.

Най-лошото е, че ще пострадаме всички. Проблемът не е само в твърде малкото пари, които за поредна година се отделят за здравеопазване у нас. А в концентричните омагьосани кръгове, в които системата се разпада и изражда. В резултат на което, след 1-2 години достъп до що-годе прилично лечение ще имат единствено хора с връзки, които могат да си платят. Само пари в безконтролна, хаотична и некачествена система няма как да помогнат.КръговетеДогодина, в общи линии, здравната система ще разполага със същите средства като тази, миналата и по-миналата. Леко увеличение ще има само за повечето видове лечение в болниците. Рязко ще е намалението за други - психиатрии, отдалечени болници, хемодиализа, трансплантации, капиталови разходи. Като цяло парите отново няма да стигат, ще се трупат дългове и дефицити. За животоспасяващите лекарства, които МЗ осигурява, сред които и тези за рак, финансите са крайно недостатъчни. Не се променят средствата за доболничното лечение, плащано от здравната каса, т. е. талони за прегледи и изследвания пак няма да има за всички, които се нуждаят. В резултат мизерията и рекетът по болници и кабинети ще ескалират, пациентите пак ще си плащат прегледи, изследвания и лекарства. Все по-масово ще отказват да ходят на лекар и в болница и ще се лекуват кой с каквото намери.

Само че въпросът не е само в парите. Те не са достатъчно, но не са и малко - близо 2 млрд. лв. за догодина. Проблемът и причината Министерството на финансите да отказва увеличение е, че средствата изтичат в яма без дъно. Ако в системата имаше контрол и не се крадеше от първото до последното ниво - от санитаря в болницата до чиновниците в МЗ и НЗОК, с тези пари щеше да се осигури много повече. Ако в болниците не се купуваха твърде скъпи лекарства и консумативи, не се правеха лъскави ремонти на съмнителни цени, съкратеше се излишният щат и легла, а директорите контролираха подопечния си персонал. Всичко това не се случва, защото вместо да се опитат да съкратят разходите си, лечебниците спокойно трупат съмнителни дългове, които всяка година МЗ покрива безотказно. При ефективен контрол нямаше да се надписват и клинични пътеки. Парите за онколекарства и за медикаменти, които НЗОК осигурява, щяха да стигат за повече, ако нямаше комисиони при търговете.

Проблемът е, че тази практика продължава с години. За хранилката са се вкопчили лекари, ръководства, администрация, фирми, управници, политици. И естествено, колкото повече време минава, толкова по-трудно става те да бъдат откопчени, а хранителната верига - прекъсната.

Затова и ефектът на проверките, започнати от новото ръководство на МЗ, по-скоро ще е нулев. Министър Радослав Гайдарски вече обяви, че 9 от най-големите болници са натрупали близо 120 млн. лв. дългове, при това не за лекарства, а от ремонти. Което, най-малкото, е съмнително. По тази причина Гайдарски поиска да уволни ръководствата им. Което би могло да се приеме като първа крачка към така необходимия контрол.

За целта обаче министърът официално поиска политическата подкрепа на кабинета и парламента. Отчаян жест, който идеално илюстрира ситуацията. Защото здравният министър не смее да отстрани директори на болници, чийто собственик е именно здравно министерство, а не МС или НС. Между другото, от години неформалнонаричат тези директори "барони"А без въпросната политическа подкрепа те не биха могли да станат такива. И пак тя ще е тази, която ще реши кой да си иде - министърът или директорите. Тоест кой е по-големият приоритет - здравеопазването или личният интерес.

Но както е безсмислено да се дават пари на нереформирана система, така и реформа не може да се прави без пари, обичат да казват от МЗ. Толкова нисък бюджет, дори без да е обременен от корупционни течове, не може да помогне за елементарно развитие - преобразуване на болници, инвестиране в реално необходими ремонти, които да спестяват разходи, вместо да осигуряват мраморен блясък без качествено медицинско покритие; финансово подплатени профилактични програми.

В опитите да осигури повече пари за ресора си Гайдарски заплаши и с друго - че от 2007 г. здравната вноска ще скочи от 6% на 10-12%. Необходима за системата, но непопулярна мярка. Догодина здравната каса почти ще изпразни трупания с години резерв в БНБ, за да може да покрие разходите си за лечение в болници. Проблемът е, че приходите й остават същите. За да може НЗОК да плаща на лечебниците и през 2007 г., трябва или да се вдигне вноската, или държавата да субсидира касата. Което в общи линии е едно и също, тъй като и в момента държавата плаща голяма част от осигуровките за здраве - на деца, пенсионери, бедни. Но за да се увеличи вноската, трябва да се намали друг данък или осигуровка. Което вече 5 г. никое управление не е направило. И поради нежеланието на Министерството на финансите да налива пари в нереформирана система едва ли ще се случи и занапред.

Това вече ще доведе до пълен срив, тъй като пари няма да има, а сегашното недофинансиране ще изглежда като богат обяд. Особено за онези пациенти, за които единствената останала алтернатива - плащането, ще е невъзможна.
6
1365
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
31 Октомври 2005 23:06
Е да, ма българинът поумне.
Над 1, 1 млн българи не вложиха и цент в поредната финансова пирамида.
Мина времето на Капустата.

_______________________
Прехода зе да еде децата си.
01 Ноември 2005 08:36
Доста пъти бях писал как се оправя държавен батак -- чрез конкуренция, но истинска конкуренция, а не някакви полу- или изцяло държавно-гарантирани монополи (за справка вижте какво се случва в застраховането -- задължителни мин. цени, и прочие несъвместими с пазарната логика държавни действия).
-----
Ето накратко предложението ми за справяне с "батака":
http://forum.segabg.com/topic.asp? topic_id=81472&S=1
----
Разбира се, ясно ми е, че никой няма да се захване сериозно, защото, както винаги, "няма политическа воля". А няма политическа воля, защото има финансов интерес.


Редактирано от - гошо на 01/11/2005 г/ 08:53:13

01 Ноември 2005 08:51
Те не са достатъчно, но не са и малко - близо 2 млрд. лв. за догодина.


И още една проста сметка -- ако допуснем, че рисковата група е около 1/3 от гражданите (пенсионерите и малките деца), то излиза че за ВСЕКИ ЧОВЕК от рисковата група в здравния бюджет има около 1000 лв годишно!

Нека авторката да каже дали всеки от рисковата група ползва лекарства и здравни услуги на тази стойност.
01 Ноември 2005 16:32
Ние не сме открили сега болниците. Не е наше творение и доболничното и болнично лечение. Не сме нито първите нито последните с машинации в здравеопазването. Иначе казано нищо в тази област не е измислено и сътворено от нас и има някакъв елемент на новост. Единственият въпрос е трябва ли да имаме функционираща здравна система и нужна ли ни е тя въобще! След като си отговорим на този въпрос- ако отговорът е положителен- вземаме опит от нашите бъдещи партньори от ЕС, ако не сме дорасли внасяме си специалисти по въпроса- както след Освобождението сме си внесли княз и си решаваме проблемите. Ако ли пък отговорът е отрицателен- просто си продължаваме по същият начин. Така, че господа няма нищо безнадеждно! Просто не е отговорено публично на въпроса ТРЯБВА ЛИ НИ ФУНКЦИОНИРАЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! Нито повече нито по- малко!
01 Ноември 2005 16:51
Безплатно здравеопазване ще има само за цигани и турци. Българите да мрат, ако не могат да платят на чирковците. Ционизъм в действие.
01 Ноември 2005 21:13
Нещата са елементарни. Тъй като здравето не е обикновена стока, съответното министерство можеше да определи цени на всички "здравни услуги". Останалата част от държавата трябваше да се погрижи мнозинството граждани да могат да заплатят така определените такси. Всичко друго е блъф, защото противоречи на елементарните физични и икономически закони; не може мнозинството граждани да платят здравето на малцинството "болни" граждани, след като поотделно те не биха могли да си го позволят. Но нямаше да има панорамни асансьори и автомобили за долнопробни бюрократи. Това е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД