:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,448
Активни 139
Страници 24,082
За един ден 1,302,066
КРИЗА

Парализираната Европа

25-те не могат да се разберат по нито един въпрос за бъдещето на ЕС
РОЙТЕРС СНИМКИ
Още на другия ден след срещата на високо равнище на ЕС в Хемптън корт, която трябваше да възстанови разбирателството между европейските държавни и правителствени ръководители чрез заглушаване на спорните теми, наново избухна несъгласието между 25-те по един от най-трудните въпроси в дневния ред на Европейския съюз: преговорите за либерализация на търговията в рамките на Световната търговска организация (СТО), и по-специално в селското стопанство.



Франция се захвана здраво с този спор,



като отхвърли предложенията, направени преди две седмици от Европейската комисия, и я обвини, че превишава пълномощията си.

Конфликтът навлезе в особено оживен етап, когато Париж поиска и получи съгласие за извънредна среща на външните министри на 18 октомври, за да се опита да постави под контрол европейския комисар по външната търговия британеца Питър Манделсън. Оказала се в малцинство, Франция заплаши да блокира споразумението със СТО, ако Комисията продължи да упорства. Пред тази заплаха Комисията, изглежда, реши да успокои играта. Контакти между Париж и Брюксел създадоха впечатлението, че може да бъде намерено помирително решение.

Нищо подобно не се случи. Новото предложение, направено в петък от Питър Манделсън, което отива по-далеч дори от предишното, може да отрови спора.

Засега Франция се задоволява просто да заяви по дипломатически път, че продължава да е против предложенията на Комисията. Тя смята, че френската позиция е изразена ясно в декларацията в Хемптън корт на Жак Ширак, според която Франция отказва да направи "още една крачка". Тази видима сдържаност не може да скрие блокажа, който парализира Европа.

Тони Блеър, който първоначално призова 25-те да преразгледат европейския социален модел, после се отказа, за да не задълбочи разединението между изразителите на различни концепции. Той извади също от дискусиите двете големи теми, по които



Европейският съюз удари на камък



през пролетта: ратификацията на конституционния договор и приключването на преговорите за бюджета. На срещата 25-те не се разбраха дори по дребното предложение на Комисията за създаване на фонд за приспособяване към глобализацията.

По всичко изглежда, че съвземането на Европа не е на дневен ред. Разединението между държавите членки е твърде голямо, за да се очаква нов подем. Примирието от Хемптън корт ще бъде кратко. Европейският съюз чисто и просто е в криза по всички въпроси, като се започне от селското стопанство. Дори и да избегне разрив, ЕС ще трябва да постигне нещо повече от компромиси в последната минута, за да установи, както желае Тони Блеър, "стратегически консенсус" за бъдещето си.
 
Жак Ширак каза, че по спорните въпроси Франция вече е направила последната си крачка.
11
1452
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
01 Ноември 2005 01:02
Нищо ново.
01 Ноември 2005 09:23
На България И влиза НАТО и ЕС .... нищо и по-големи неща са ни влизали ...
01 Ноември 2005 09:47
На фона на този еврочаос каде се натискаме и ние???...Франция мойе да си позволи да за6тити селското си стопанство ама ние за пореден път 6те се хванем за палците - с ЕУРО-цени и БГ-заплати!!!..
...само да направят тази епохална гре6ка и да ни пуснат вутре през 2007-а!
Скоро не сме уни6тоявали толкова цивилизована империя...С УССР ни бяха нуйни 45-50 години но сега сме зна4ително по-добри терминатори от тогава!
Интересното предстои тепърва...


Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 01/11/2005 г/ 09:59:10

01 Ноември 2005 10:27
Нема съюз да не сме влезнале и да не са се скарале, а ние още не сме влезнале, а като влезнем какво ще стане...
01 Ноември 2005 12:20

Един от най-нечестните аргументи на привържениците на “да”, по време на референдума за европейската Конституция е без съмнение този, че една силна Европа може да бъде като противотежест на САЩ.Достатъчно е да прочете човек какво писа по този въпрос американската преса или да се чуе какво говорят американските управляващи, които подържат това “да”, за да се види, че този аргумент е най-малкото-съмнителен.

Първият, най-често употребяван аргумент в полза на европейската Конституция, е на тези, които считат че Европа трябва да стане противотежест на американската хегемония-Европа, носителка на ценности и култура, на щедрост и сътрудничество, като алтернатива на имперския подход на Америка.И на другите-които все гледат към другата страна на Атлантика, които споделят неолибералната, егоистична, арогантна визия, която е налагана от САЩ.За жалост, този подход става начин на поведение в Европа и в отношенията й с останалия свят.Все по-често могат да се чуят мнения от кулоарите на международните институции като СТО, МВФ, че преговорите със САЩ и ЕС водят всички страни към “кланицата” -с тази разлика, че европейците имат по-изтънчено поведение.Тези страни много често си задават въпроса как е възможно да се говори непрекъснато за хуманизъм, демокрация, солидарност-а в същото време на масата за преговори да се практикува същата арогантност , непоколебимост и особено несправедливост-както американците.
01 Ноември 2005 12:57
Разединението все повече ще се задълбочава. И не толкова за Конституцията, колкото за бюджета! Последните 10 присъединени много натежаха...
01 Ноември 2005 15:23
Пак либерализация. Единственото спасение за това момче Менделсон е някой да либерализира притока на информация в тъпата му либерална кратуна. Най-лесният начин е удар с тъп предмет. В резултат на което, той ще стане първия либерал с гънка в мозъка
01 Ноември 2005 15:33
Мето, Европа е носителка на ценностите, които доведоха до 1914-1918 и 1939-1945. САЩ я извади от батака. В момента единствената разлика в подхода на САЩ и Европа е, че единият е силен, а другата - слаба и разединена. За да стане силна, Европа ще заприличва все повече на САЩ. За да не заприличва на СССР.
01 Ноември 2005 15:48
Ами така е- те чакат нас и румънците за да дръпнат напред! Дръжте се още малко- идваме- ако не 2007- то до 2010 г. все ще сме вътре- стига вас все още да ви има... Че както гледам Германия и Франция ако напуснат ЕС то си остава един малко разширен СИВ...
01 Ноември 2005 16:36

Чичо, считам че имаш доста нюансирано виждане за същността на този въпрос.Дали голямото разстояние или липсата на достатъчно информация са причина да не се отнасяш с необходимата сериозност-не зная.Позволи ми само да ти разкажа някои неща, които биха могли да ти бъдат много полезни за в бъдеще, когато коментираш отношенията м/у Европа и Америка.
Може много странно да ти изглежда, но намиращата се от години на брюкселската сцена- AmCham (европейският комитет на американската търговска камара), e доста странен и важен актьор от областта на индустрията-представител на мултинационалните компании базирани в САЩ, който пренася американските индустриални интереси в Европа.

Най-напред трябва да се спомене, че тя налага своето летаргично присъствие в европейската столица още през 70-те години, след което “внася енергия”в дебатите през 80-те, за да стане едно от най-мощните индустриални лобита, което се “грижи” за американските бизнес интереси и систематично оказва влияние в/у политиката на европейската Комисия.
Макар че, трансатлантическото сливане и мондиализацията превръщат националните индустрии все по-неясни, AmCham остава доста предпазлива към европейските предприятия под американско ръководство. Боинг. Дупон, Ексон, Генеръл Мотърс, Макдоналдс, Монсанто, Проктър&Гемблър и др., фигурират измежду 130 индустриални гиганти събрани в тази група за оказване на натиск. Въпреки че тези големи американски компании се радват на успехи на европейския пазар-създаването на Общия пазар и по-късно на общата европейска валута, благоприятстваха за нова вълна от американска експанзия в Европа.До към 2000 год.компаниите в AmCham имат приблизително 3мил. раб. ръка и над 350 милд.инвестиции в Европа.

AmCham предлага на своите членове доста изтънчена стратегия за лобиране-методите й са голям източник на вдъхновение за нейните съперници в Брюксел.Към края на 80-те, AmCham се налага на индустриите в търсенето на сведения за политиката на ЕС.Нейната мисия се състои в следното:да следи политиката и механизмите с които се действа в ЕС; да доставя на своите членове достоверна информация и да допринася за “конструктивното участие в процесите на законодателството”.С две думи-да оказва натиск.След като се спре на някой от законите в ЕС-“достоен за интереса им”, AmCham се свързва с отговорни служители от Комисията и почва да дава своите “предложения” за специфични “подобрения”.
Също така, AmCham има достъп и до друг политически актьор в Брюксел- комитета на постоянните представители COREPER-групата на “посланиците” в Съюза, която подготвят решенията за Съвета на министрите.

В резултат на някои ефикасни машинации и натиск, тя успява да обезкуражи прилагането на “неблагоприятна фискална система” в ЕС за американските фирми, състояща се в държавно регулиране, преразпределяне на богатствата и отговорността на предприятията.Транснационалния характер на AmCham позволява налагането на своите закони и регламенти, което радва американските фирми намиращи се в Европа.Понастоящем, все повече от европейските регламенти в търговията, носят марката на AmCham.Като своите европейски посестрими, AmCham , е ревностен привърженик на разширяването на Европа, осигурявайки присъствието и просперитета на своите фирми в новите страни-членки.Затова AmCham проявява повече интерес към увеличаване властта в индустриалната и търговската сфера на Брюксел, отколкото да се отнася с уважение към специфичните интереси на отделни страни-членки на ЕС.
Все пак, чувствай се свободен да отстояват твоята теза, но тя винаги ще стои по-близо до един мит, отколкото до реалността.


01 Ноември 2005 19:22
Ето това е Президент избран от цялата нация, президент , който защитава жизнено важните интереси на нацията си. Как да сравниш Ширак и Първанов, нали са все президенти. Първият школуван във властта над четиридесет години, нашият дошъл от нищото. При това се готви свежа смяна -Доминик де Вилпен, който доказва непрекъснато капацитета си. Ние от сега си мислим да направим ли Симеонча бъдещия Президент на все по- скапващата се и оциганена България.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД