:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 541
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Компаниите гиганти цензурират китайския Интернет

Вече и Microsoft отказва достъп до новия блог MSN Spaces на посетители, които напишат политически нелицеприятни за властта думи
Посетителите на новия китайски блог MSN Spaces не могат да използват думи като "демокрация", "свобода" и "човешки права", съобщи AFP. Сред другите изрази, които са блокирани в безплатния сайт, са "независимост на Тайван" и "демонстрация".

Потребителите, които напишат тези или други политически нелицеприятни или свързани с порнография думи, получават съобщение, че не е позволено използването им, защото имат непристойно съдържание. Представителите на Microsoft в Китай отказаха да коментират случая.

През март китайските власти издадоха заповед, според която всички местни сайтове трябва да бъдат регистрирани от правителството до края на юни или ще бъдат затворени от полицията.

----

Microsoft не е единствената международна компания, която си сътрудничи с китайското правителство, като ограничава свободата на словото. Yahoo и Google, двете най-популярни търсачки в света, вече бяха критикувани заради подобно поведение. От организацията "Репортери без граници"



осъдиха "безотговорната политика"



на двете американски Интернет компании, защото подпомагат пряко или косвено официалната цензура.

В същото време Google остава най-предпочитана като потенциално място за работа сред програмистите от цял свят търсачка, показа анкета на TopCoder.com. Интересът към нея многократно превишава този към други водещи ИТ компании като Intel, Microsoft и др.

TopCoder.com е онлайн общност на водещи програмисти от цял свят. Наскоро там бе зададен въпросът "Ако предположим, че си търсите работа като програмист и заплащането е еднакво във всички фирми, коя от следните компании бихте предпочели: Google, Intel, Microsoft, Sun Microsystems или Yahoo?" Близо 60% от програмистите са гласували в полза на Google. Втората по интерес - Microsoft, се радва на едва една четвърт от това постижение. По-малко от 10% са пожелали да идат съответно в Yahoo и Intel.

Явлението се обяснява с факта, че повечето участници в онлайн общността на програмистите TopCoder са млади, енергични и постоянно търсещи предизвикателство. Според някои от тях работа в компании като Oracle или SAP би била рутинна, скучна и безинтересна и би довела до закономерно закърняване на способностите и креативността на един програмист.

Независимо от Китай властите в Япония също разглеждат въпроса за ограничаването на достъпа до Интернет, след като миналата седмица бе арестуван младеж, който хвърли самоделна бомба сред съучениците си. След това той призна, че е намерил инструкции за изготвянето й в Интернет, припомня електронното издание MIGnews.

Японското правителство предприема мерки за ограничаването на

"вредното" съдържание в Интернет



простраството още от февруари т. г., но инцидентът от миналата седмица прави това решение неотложно, заяви секретарят на правителството Хироюки Хосода.

Министрите обмислят и как да прекратят нарастването на киберпрестъпленията, като например продаването на наркотици в Интернет и колективните самоубийства, които се уговарят в чатовете. Припомняме, че миналата година 55 души извършиха масово самоубийство, след като намериха съмишленици в Мрежата. Хосода не уточни какви именно мерки ще предприеме правителството, но призна, че няма да бъде лесно създаването на действаща Интернет полиция.
1
596
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Юни 2005 13:38
НСБОП какво чака още! Вижте китайците ни изпревариха!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД