:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПОД ДЪГАТА

Романтичният двор

Арките от рози, глициния или златен дъжд са абсолютен хит през това лято
Снимки: Интернет
Двор като приказка или поне като миниатюрно копие на някой от известните дворци по Лоара. Кой не е мечтал за подобен разкош? От няколко години тенденцията градините да се оформят по подобен начин е трайна и се развива във възходяща степен. Всеки топъл сезон се появяват нови идеи, които в една или друга степен провокират притежателите на дворно място да се замислят в тази посока. Истинският бум обаче е това лято. Само разгърнете луксозните издания за градинарство. Хитът този сезон са романтичните градини с много арки, геометрично оформени цветни лехи и поне една статуя. Мислите, че подобна красота е непосилна? Нищо подобно!

Оформянето и поддържането на градина с такъв вид е по-лесно, отколкото си представяте. Условията, за да добиете подобна зеленина пред очите, са три: двор, мерак и търпение. Последното е много важно, тъй като арка за един ден не става!

----

Обичайно арките се правят от основа и подходяща растителност. Основата може да бъде както метална, така и тръбна. Обикновена тел също върши работа, ако е опъната между два кола. Така сводът ще стане ъглов, за заобленост е добре да се използва тръбна конструкция. Дървените основи пък позволяват оформянето на цели цветни беседки.

Има няколко прости правила, които е добре да се спазват. Когато използвате тел или тънка опора, трябва да направите поне 3 или 4 свода един зад друг, за да се образува тунел. Тръбната конструкция се използва при условие, че искате само една, но много пищна арка. Дървената обикновено върви в комплект с цъфтящи видове. Само зеленина по нея не стои красиво, макар че може да се експериментира и в този дух.

Избягвайте чисто зелените сводове. Този тип растения са по-подходящи за прикриване на стени, в краен случай може да се използват за беседки. Но това, второто, не е актуално, така че забравете.

Имайте предвид, че създаването на арка или покриването на пано, стена или беседка с растения изисква време. Сади се в зависимост от вида на зеленината или цветето. Някои сортове се садят напролет, за да поникнат и се развият през лятото. Други пък растат много бързо и могат да бъдат боднати в земята в последния момент - например грамофончето. А в трети случай - като розите, се налага да се чака с години.

След като се насади избраното растение, се изисква малко търпение, докато поникне. В този период поливайте редовно, но без да заблатявате почвата. След като се покажат първите стръкчета зеленина, разредете водата до количества според вида на цветето. Добре е да торите поне веднъж седмично до появата на цветове. Но има и изключения, разбира се. Задължително се съобразявайте с избраната от вас зеленина!

Това важи и по отношение на мястото. Не може да направите арка, където пожелаете. Има цветя, които харесват по-слънчеви места, и такива, които предпочитат сянка. Компромисният вариант, който допада в почти 80% от случаите, е да направите арката на шарена сянка. Това за розите не важи! Те обичат светлината.

----

КАРЕ ----------------

Какво да изберете



Класика са розите. Някои видове позволяват да се оформят истински произведения на изкуството. Може да се правят и комбинации от два цвята - особено актуални са съчетанията на жълто с бяло и розово с червено. Другият хит са "преливащите" арки. В този случай се прави тунел като първият свод е в червено, вторият в оранжево, третият в жълто, а последният - в бяло. Сред най-пищните видове е "Mrs. F. W. Flight", който цъфти на букети. Но и родните трендафили вършат идеална работа.

Познатият на всички любители на градинската растителност златен дъжд е също подходящ за подобно оформяне. Става дума за растението Laburnum vosii. У нас кой знае защо то се отглежда като храст или дръвче. А е идеално за тунел от геометрични сводове, т. нар. навес. Растението прави добра сянка, без да спира прекалено светлината, така че ако имате нужда от засенчване на част от двора, това е изборът.

Почти същата работа ще ви свърши Euonimus fortunei "Sheridan Gold" или глицинията. Независимо дали ще изберете лилава или бяла. Бялата обаче е по-ароматна и лесно се приспособява към различни форми.

----------------
 
Видът "Mrs. F. W. Flight" е сред най-атрактивните.
 
Най-подходящи са металните основи.
 
Златният дъжд е сред най-ефектните растения за арки.
 
Глицинията става и за покриване на стари зидове.
1595
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД