:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КНИГИ

Кой заплашва Балканите?

Това е международната икономика според Марк Мазовер
"Трудно е да се намерят хора, които да кажат добра дума за региона, а още по-трудно е той да бъде разглеждан отвъд критериите за добро и зло", отбелязва Марк Мазовер в началото на "Балканите. Кратка история" (изд. "Прозорец"). А към края: "В живота на Балканите насилието никога не е било повече, отколкото навсякъде другаде." Защо тогава? Ето защо: "Що се отнася до Балканите, те попадат в една междинна културна зона между Европа и Азия - намират се в Европа, без да принадлежат към нея."

Това е новият западен историк. Струва си да го прослушаме, защото книгата е вероятно най-кратката възможна история на Балканите, защото събитията в нея са само колкото за илюстрация и защото е добронамерен. Най-любопитна е втората причина. У нас почти липсват опити да се пише по този начин: историята като обяснение на историята. И най-любопитното е, че историята на Балканите може да бъде една. Отклоненията по държави са инциденти - при Мазовер. Та в нея България е едва ли не тихото място. През 1923 примерно над 1 млн. гърци са преселени от Мала Азия в Гърция и 380 хил. мюсюлмани - обратно. На този фон и в сравнение със станалото в Югославия през 90-те нашенската "голяма екскурзия" от 1989-а си е една голяма екскурзия.

Встрани обаче от такива детайли чуйте това: "Те създават независими централни банки, приемат златния стандарт и се опитват да привличат чужди инвеститори, като спазват строги бюджетни ограничения и изплащат редовно дълговете си" - за балканските държави през 20-те години на ХХ век. И какво става: "Френски, британски и американски капитали се стичат в региона." Не ви ли звучи интимно? Ще прескочим развитието на тази хубавина и ето я развръзката: "Така през 30-те години на ХХ век балканските икономики отново трябва да разчитат единствено на собствените си ресурси. Държавата е принудена да възприеме команден подход и политика на по-голяма намеса в икономиката." Новият западен историк просто ни предупреждава: "Традиционната балканска национална държава вече не е заплашена от някогашните империи; тя не е заплашена дори и от враждебността и съперничеството на съседите си. Главната й заплаха е от международната икономика."
1
717
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Юни 2005 11:48
намират се в Европа, без да принадлежат към нея
Авторе, отдавна сме преодолели пара-азиатските комплекси. Още през 19-ти век. Западна Европа не бива да забравя, че по време на нашия Залтен Х-ти век на книжовността, тя е била 99% неграмотна. И че повече от 1000 години балканските държави я защитават от азиатските набези - отомански, хазарски, аварски и др. Азиатски набези има и сега, фундаменталистки, гастарбайтерски, идейно-политически, социално-културни, пазарно-конкурентни. Така че не бързайте да ни дисквалифицирате, ще ви трябваме още.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД