:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лондон ще си затваря очите за имигранти

Налагането на ограничения за българи и румънци било за самоуспокоение, писа в. "Гардиан"
Графика: в. "Таймс"
С налагането на ограничения за работници от България и Румъния британското правителство е предложило зрителна илюзия, имитираща дейност, за да успокои страховете и на левицата, и на десницата, писа вчера в редакционен коментар в. "Гардиан". Чрез заглавието на материала изданието отправя призив към имигрантите от двете държави: "Елате, но дискретно". Новата политика на кабинета на Тони Блеър може да се обобщи като съглашение с българи и румънци - ние ще се преструваме, че ви държим извън границите си, ако вие се преструвате, че няма да идвате тук, коментира вестникът.

Правителството не представя убедителен аргумент защо България и Румъния, чието общо население е по-малко от половината от населението на приетите през 2004 г. страни, трябва да са предмет на различно отношение, подчертава още в. "Гардиан".

В. "Таймс" пък писа, че незаконно работещи във Великобритания българи и румънци ще бъдат глобявани по 1500 евро. Наказанията, които ще се налагат на работодателите, наемащи нелегални имигранти, ще бъдат от 7500 евро нагоре. Правителството признава обаче, че трудно ще контролира броя на имигрантите, които идват, за да запълнят определените квоти от 19 750 души годишно, тъй като британските власти нямат право да депортират нелегалните работници в страни-членки на ЕС. Вътрешното министерство не може да отговори на въпроса какво ще стане, ако нелегално пребиваващите не платят глобата си.

Правителството на Белгия смята да отвори частично своя пазар на труда за гражданите на България и Румъния, съобщиха местни медии, цитирани от РИА "Новости". Те ще могат да работят в страната, но само в областите, където не достигат специалисти.

Злополука

Български работник загинал в Испания на 16 октомври, но бил идентифициран чак след 8 дни, писа в. "Ел Паис". Той паднал от скеле, докато слагал билборд на шосе край Мадрид. Човекът нямал документи и бил в страната нелегално. Работилите заедно с него българи не знаели името му. И посолството ни не успяло да помогне на властите. Полицията идентифицирала 20-годишния Виктор К. по пръстовите му отпечатъци.
9
1879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
26 Октомври 2006 03:18
Аз не им вярвам че ме викат -ела тихо и безотговорно.Все си мисля, че ми казват, ела ако можеш да пасеш уфтсе и береш ягоди.Ми не мога, не че не мога се науча де, ама що съм учил 17 год., да ходя да им бера уфтсете и да им паса ягодите-нема стане
26 Октомври 2006 08:30
Абе не знам какво става, ама в последната седмица получих две предложения за работа в UK фирми. Човек направо разноглед може да стане. Тия откак казаха, че не ни искат, направо ще се скъсат да ни викат да им работиме. Сега ако се научат и да плащат колкото американците, а не някакви пикливи 50000 лири на година, може даже и да ида в UK...
26 Октомври 2006 11:59
По-точно политиката е: ще вземем каквито ние искаме специалисти, а ако искате да дойдете без покана, бачкайте си черна и нископлатена работа, докогато ние решим да ви приемем или изхвърлим. God, save the Queen!
26 Октомври 2006 12:55
Абе и тези са политици и за да останат във власта угаждат на избирателите си. Либералите управляващи сега в UK пуснаха преди 2 г всички новоприети да пазара си на труда. Икономистите отчитат благотворно влияние за икономиката без увелечаване на безработицата. Сиреч гаст арбейтерите са се насочили към районите дето се търси работна ръка, а не където безработицата е голяма. Евтината работна ръка е направила икономиката им по конкурентноспособна. Увиличили са се официално работните места. И работодателите натискат за неограничен достъп на нас и румънците да пазара на труда. Ама кво да правиш - политика. Повече нема да ги обиждам.
26 Октомври 2006 13:48
emacs Ти ж момента колко изкарваш че 50000 лири били пикливи?
Аз и в щатите съм работил и в UK за 50К почти всеки се навива да работи и в двете страни. Повече можеш да очакваш само ако си много изключителен....от собсвен патент нагоре.
26 Октомври 2006 15:10
Очаквах някой да се заплесне по сумата... Заплатите в моята област за човек с 10-15 г опит са над 100000 долара годишно в Щатите. А това са около 50000 лири. Много трябва да се учи и след това да се набира опит, който в никой университет не се дава. Такива хора са малко и още по-малко стават напоследъка. Верно, че в УК това са бая пари, но за Силициевата долина не са нещо изключително.
26 Октомври 2006 16:12
Тия как ги "изкарват" паундите, сигур се занимават с "бизнеса" на Пандути...или нишата освободена временно от Ванко 1...Ха Ха.
26 Октомври 2006 16:15
Емакс е прав. Разликите между Обединеното Кралство и Щатите освен всичко друго е и в мерните единици. Ако живееш добре с $30К в САЩ, ще ти трябват пак толквоа, но в лири, за да се чувстваш добре на Острова. Даже малко ще ти се наложи да стиснеш зъби, щото най-малкото енегроносителите са с друга цена. Плюс това човек трябва да се пребори с климата, като точно разликата от калифорнийския е зашеметителна. Но въпреки всичко смятам, че Острова е добро място за живеене.
26 Октомври 2006 17:32
Обединяването на Европа и интегрирането на Източна Европа е план на големите бизнеси, който бано но сигурно се прокарва. Той е необратим. За хубаво или за лошо. В крайна сметка те гледат на обидинена Европа като 300 милионен пазар, конкуриращ се с подобния амеркиански а вече и с далечния изток. На големия капитал не му пука за обикновенния французин, англичнин, германец и тяхния стремеж да съхранят стойностната им система. Кофтито е че Европа ще се унифицира, ще загуби своя колорит и разнообразие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД