:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Армията пак има проблем с бронежилетките

Фирма лъже Близнаков с некачествена стока за близо 5 млн. лв
Снимка: Николай Дончев
Мемориален комплекс на бойците, загинали по време на различни войни, откри вчера в софийското село Негушево военният министър Веселин Близнаков.
Нов скандал, свързан с бронежилетките за Българската армия, разтърси военното министерство, научи "Сега". Некачествени защитни средства заливат контингентите ни в Ирак и Афганистан и подлагат живота на бойците в опасност, коментираха военни.

"При нас проблемът е, че идват с недостатъчна защитеност и ръстовете не съответстват на заявените. По-малки и по-тежки са. Да не говорим за здравината на плата. На мисия сменяме по 50 - 60 бройки. Ние сме дали своите възражения и очакваме дирекция "Управление на доставките" да организира отново нещата", заяви вчера пред "Сега" началникът на ГЩ ген. Златан Стойков.

Този път договорът за доставката на 1750 бронежилетки ще бъде прекратен с българската фирма "Бронет-Атанасов" - Русе. През пролетта военният министър Веселин Близнаков се похвали, че армията ни най-после е намерила доставчик. Цената на една жилетка е около 2800 лв, което прави 4,9 млн. лв. от бюджета на армията, коментираха запознати.

Управителят на фирмата Кристиян Атанасов обясни тогава, че всеки един от комплектите бронежилетка и бронеплочи е бил изпитван по няколко пъти. Контролните изпитания са показали, че деформацията на българските изделия не надвишава 2 милиметра.

Досега са проведени най-малко 15 конкурса за фирма - изпълнител на поръчката. Това е поредният път, в които армията ни страда от странните избори на комисията от МО и ГЩ за избор на доставчик.

Преди това военното ни министерство изгърмя, след като сключи договор с германската фирма "Бургман балистик протекшън".

От договорените през април м.г. 1750 защитни средства бяха доставени само 400. С тях бяха екипирани бойците от петия ни батальон в иракския град Дивания.

До втора доставка не се стигна, тъй като се оказа, че фирмата се е опитвала да пробута некачествени бронеплочи, които са били пробивани дори от пистолет.

Според изискванията при всяка нова доставка на въоръжение и техника се взимат произволни екземпляри и се тестват дали отговарят на изискванията. В случая бронеплочата е трябвало да издържа на 6 бронепатрона.

По принцип армията ни се нуждае от около 9000 жилетки. Средната цена, на която я продаваха провалилите се фирми, бе около 2800 лв., от които поне 1000 са чиста печалба.



ЗАГУБИ

Договорът с израелската компания "Елбит системс" за ремонта и модернизацията на руските ни хеликоптери най-вероятно ще бъде прекратен. Удължили сме срока за изпълнение с 1-2 месеца, каза вчера министър Веселин Близнаков. България ще отиде на вариант ремонтът на машините да бъде извършен от заводите в Русия, а да се търси друга компания за тяхната модернизация. "Ще загубим 50 -100 млн. лева и нови поне 10 месеца", допълни Близнаков. Той уточни, че предпочита да има хеликоптери, а не да получава неустойки по договора.
6
4899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
26 Октомври 2006 09:21
Американски жилетки, клас B III струват $350 има и израелски малко по-евтини.
26 Октомври 2006 11:01
Какво означава "опитала се да пробута"?! След такова изказване, такава фирма трябва да бъде затворена, а шефовете (или собствениците) в затвора.
26 Октомври 2006 16:51
A cop, 30 слоя кевлар струват толкова Не държат и на ТТ от 15-на метра.
Тук искат клас 4 или дори 4+ (по западната класификация).

Редактирано от - Локи на 26/10/2006 г/ 16:53:40

26 Октомври 2006 19:52
За Армията и Полицията...
България - е единствената в СВЕТА изпращата свои представители на мироопазващи операции(полицаи)... социално осигурени само на база минимална заплата и в НЕПЛАТЕН ОТПУСК !?!?!
Някой подробности:
1. За да се ходи на мисия се преминават редица тестове за познания по английски които се правят от представители на ООН,
2. Освен тях кандидатите трябва да са минали период на служба(в полицията), който е достатъчен за да са добили опит за това,
3. Парите които полицаите получават там... идват от командировъчно което ООН плаща без с това да е ангажиран бюджета на страната ни(за сравнение - $85 на ден за войската идват от бюджета на армията за мисии, т.е. от хазната-бюджета). България така или иначе плаща контрибуция като страна членка на ООН(повече от $10 млн. годишно). Няма отделяни пари от нечий български джоб...от данъците и т.н....те идват от там(парите-контрибуция на България в ООН). Кой, коя държава колко души ще прати там(Западна Сахара, Либерия, Косово, Судан, Хаити, Бряг на слоновата кост, Източен Тимур и др.) и колко пари ще вземе обратно...е въпрос на малко акъл..,
4. Подчертавам - Българите са ЕДИНСТВЕНИТЕ...от около 180 държави изпращащи мисионери, ( дори включително и Африканските страни, от Азия и т.н.) които не получават нито лев заплата в родната си държава когато са на мисия. За сметка на това са в подчертавам - НЕПЛАТЕН ОТПУСК.
5. Всички бивши соц. страни също пращат полицаи на мисии, в т.ч. Румъния и новоприетите в ЕС...но не при тези условия - напротив,
6. Никой не е луд да си рискува живота, да живее без семейството си, да се подлага на лишения за този дето духа...главната мотивация, ако не е ясна на някой са ПАРИТЕ - това което е във всички нормални и цивилизовани страни.
7. Там страхливци не ходят, и всеки който се опитва да ме убеди че това е правилно и така трябва, ще е резултат на завист и зъл дух...

Допълнение: За да е точно докрай – Непал и България...са единствените НЕ осигурили своите държавни служители изпратени и предсавящи ги на международни мисии за опазване и подържане на мира!
26 Октомври 2006 20:26
proba
26 Октомври 2006 20:30
Къде са останали все още полицаи в такива мисии - последната не беше ли в Босна...или има и в Косово? Ако това е вярно...нямам думи, страхотно сравнение между армия и полиция, жалко!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД