:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КАТ започва проверки за "Гражданска отговорност"

Застрахователите решават дали полиците да са само едногодишни
Масови проверки за сключена "Гражданска отговорност"

започва КАТ от началото на юли, съобщи Insurance.bg. Засилените проверки са заради това, че голяма част от тримесечните застраховки изтичат в края на юни и водачите трябва да ги подновят. Глобата за липса на задължителната застраховка е от 100 до 500 лв. за физически лица, а за юридически е между 500 и 5000 лв. От началото на юни влязоха в сила стикерите, които доказват наличието на "Гражданска отговорност". Всички водачи, които са сключили застраховката след тази дата, трябва да получат лепенката от своя застраховател и да я поставят на предното стъкло на автомобила. Стикерите не са задължителни за тези, които са сключили годишни застраховки.

Възможно е краткосрочните застраховки "Гражданска отговорност" да отпаднат и да останат само едногодишните. Очаква се на заседанието си тази седмица Комисията за финансов надзор (КФН) да одобри на първо четене проекта на Кодекс за застраховането, който ще регламентира срока на полиците. Преобладаващото мнение сред застрахователните компании е "Гражданска отговорност" да бъде за една година, тъй като краткосрочните застраховки са изиграли своята роля. Благодарение на тях, обясниха застрахователи, вече отпадна кампанийността на "Гражданска".

Другият нов момент, който трябва да залегне в кодекса, е да отпадне минималната цена на застраховката. Досега "Застрахователен надзор" към КФН определяше минималната премия, под която застрахователните компании не могат да продават полиците. Примерно за автомобили до 1800 кубика застраховката не може да е под 95 лв. годишно.

Цената на "Гражданска отговорност" ще се определя на пазарен принцип отсега нататък, коментираха подчинените на Ралица Агайн. Ако парламентът одобри кодекса до края на тази година, този текст ще влезе в сила от началото на 2006 г., коментираха неотдавна от комисията.



каре - Коментар

Отпадането на административно определяната минимална премия не означава, че цената на застраховката ще се понижи, коментираха експерти. Във връзка с влизането на страната в ЕС лимитите на отговорност ще се повишават. А с това се увеличава и цената. За тази година за вреди на имущество лимитът е 140 хил. лв., а за случаите на телесни увреждания и смърт - 400 хил. лв. при един пострадал в катастрофата, а при двама и повече пострадали лимитът е 480 хил. лв.
6
619
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
28 Юни 2005 00:27
Ми да, след големия харч по изборите требвада има възвръщаемост!
28 Юни 2005 08:40
Въпреки че предстои отлагане на приемането на България в ЕС, по-високите цени на гражданската отговорност няма да се отложат.
28 Юни 2005 10:22
За какво да се увеличава таксата като така или иначе когато отидеш за изплащане на пари не дават нищо. Особено тоя дето те е ударил ако е сключил застраховката си за 5лв по-евтино при баи пешо дето бачка в компаниика от долноуино
28 Юни 2005 10:35
Така е XaMaB - като те удари некой, дето си е сключил полица срещу бензин/ пиле/ бонбони и отидеш за обезщетение - почти сигурно ще те мотат докато свят ти се завие... Е, остава възможността да съдиш лично бай Пешо - знам няколко такива, осъдени, дето им дойде нагорно, ама са само няколко...
А сега, като подне минималната тарифа, вярвам че ще купуваме и по-евтини полици...
Само, че Ралица Агайн е предложила и методика за обезщетяване - мисля си като удари бай Пешо кварталната мутра, дето кара 15 годишен Мерцедес за 8-10 хилядарки, а по методиката му платят 1500 лв, за ремонт дето излиза 4-5 хил, щото колата е стара /к`во като е Мерджан/ как ли ще реагира той?
***
Досега поне 2-3 фирми плащаха достатъчно, че да не те дърпат после, ама сега следва и те да плащат по въпросната методика... да не говорим, че за ударена Лада ще ти дадат 20-30% от ремонта - ха, честито!

Редактирано от - +- на 28/6/2005 г/ 10:37:09

28 Юни 2005 12:26
А бе почему[цян][/цян]тази статия за КАТ излазя в рубриката ИКОНОМИКА[bлацк][/блацк]
28 Юни 2005 23:14
Та това е сериозна икономика...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД