:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,531,796
Активни 129
Страници 6,587
За един ден 1,302,066
Фина механика

Какво значи рационален избор

Камбаните на една църква в Кърджали бият като за празник. С бясна сила. 25 юни, късна доба, минава полунощ. Ден след Еньовден и няколко часа преди Петрови заговезни. Пред камерата на една национална телевизия местният свещеник объркано обяснява, че хората го поискали. Българите. От осем години в Народното събрание районът изпраща депутати само от ДПС - една неетническа, либерална партия, както твърди ръководството й и както е фиксирано в партийните документи. А в тази нощ, няколко часа след края на изборния ден за 40-о обикновено народно събрание, предварителните резултати сочат, че ще има депутат и от БСП - актьора Стефан Данаилов.

На пръв поглед това е абсолютно против правилата. Камбаните се бият само по религиозни поводи, по определен начин и в съответното време. Нали църквата е независима от държавата?

Но в лицето на своите свещеницицърквата никога не е била откъсната от политикатаКамбаните бият при много буни през тъмните векове. През онези векове, които позитивистката историческа наука нарича тъмни.

Сега ние също ще извършим редукцията на анализатори, които не искат и не могат да разберат логиката на тези действия. Те ще ни изглеждат емоционални, ние няма да можем да приемем, че са рационални. Какво рационално има в това камбаните да бият за политически вот? При това, защото бил избран депутат с нетурско име? Защо църковните служители ще изразяват радостта си от избора за депутат на представител на партия с атеистична идеология? Ние, които живеем далеч от региона, в който едно етническо малцинство за страната като цяло се явява мнозинство, не можем да приемем, че всички тези действия са дълбоко логични и че в чрезмерната радост има много рационалност.

Давам примера с Кърджали, защото той не е изключение, той потвърждава необходимостта от промяна на съдържанието на понятието за рационално. През същата тази нощ на изборите пред камерите застана и главната редакторка на нискотиражен, но престижен културен седмичник. Г-жа Копринка Червенкова заяви, че на тези избори рационалният вот е взел превес над емоционалния. Рационален според нея бил вотът според интереса, гласуването за онези, които ще защитават твоя бизнес. Емоционален - вотът за харизматичен лидер или опияняваща, но мъглява идея. Опасявам се, че тази позиция е наивна и страда от високомерие. Защото участващите в избори винаги са движени от няколко мотива, нонито един не гледа на избора си като на породен от емоцияНужно е да приемем, че рационалното е преди всичко онова, чиято мотивация може да бъде структурно описана. Нима не е рационален изборът на т. нар. твърд електорат, всички онези, които гласуват за една партия по силата на своето желание за стабилна идентичност? Нима не е рационален вотът на онези, които искат в парламента да текат по-оживени дебати? Или дори вотът на онези, които искат парламентът да ги забавлява?

Случаят с отношението към "Атака" е същият. Нека не разчитаме гласувалите за тази политическа сила като ирационални тъмни субекти. Това по-скоро са политически активни граждани, които обаче смятат наличната политика за непоследователна и непрагматична. Различна е представата им за рационално. Те вярват, че българските държавници могат да поддържат по-твърда външна политика, те смятат, че главно под външен натиск се развива престъпността, защото либералните отношения и мултикултуралистките и толерантни мерки оправдават много престъпления. Те са убедени в това. Но нима мнозинството, което ги счита за ирационални, не е приело практически на доверие едни също толкова условни понятийни схеми? Имаме ли обществен дебат какво значи България да е част от обединена Европа? Защото имам чувството, че за "рационалните" български граждани Европа е ценност, защото разполага с присъединителни фондове. Французите и холандците гласуваха "за" или "против" Европейската конституция - колко от активните граждански българи имат представа какво е съдържанието й?

Тези избори повдигат и проблема за онова, което наричаме прагматизъм. Слава богу, не живеем във времена, в които тази дума е пейоративна.Прагматизмът не се счита за немораленНо пък можем да станем свидетели как за високоморално е посочено едно откровено криминално разбиране за допустимо и дори препоръчвано политическо поведение. Видяхме го в голямото интервю с Ахмед Доган, председателя на ДПС, осъществено от екипа на "Шоуто на Слави Трифонов". Сценаристите на предаването, този път в роля на водещи, изразиха възхищението си от позицията на един прагматичен и честен според тях лидер. Какво предизвика възторга им? Твърдението, че всяка свястна партия си има мрежа от фирми, които да я подкрепят. Отговорът на въпроса: "Ще оказвате ли политическа подкрепа на онези, които са финансирали предизборната ви кампания?" "Разбира се, който е дал, ще получи." Мисълта, че един партиен лидер не се различава от фирмаджията: "Нима аз не съм с ранг на банкер?"

Предполагам, че мнозина се възхищават на партиен лидер, който като коалиционен партньор на управляващата сила се интересува единствено от това как да осигури държавни поръчки на фирмите, които са го подкрепяли. Звучи рационално, политиката добива конкретен и лесен смисъл. Това, че този прагматизъм е заявка за закононарушения, че това е предизвестие за корупция, не притеснява. Защото политическото за мнозина изглежда рационално само така.

Но откровен или дори арогантен не значи честен. А разликата между рационалния и разумния избор е също толкова значима, колкото и онази между прагматизма и цинизма.
21
2117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
27 Юни 2005 22:06
Ако се говори за рационален избор при
българите единствените литературни похвати
са ирония и самоирония!
Авторе, авторе!!!
Например много ми хареса как българите (45% от етническите такива)
бяха застанали във философска поза
през целия ден на изборите " Да гласувам или не? That is the question."
а цигано-турската сган чинно си гласува
за Бие-Сие-Пието и Дие-Пие-Сието.
7 Партии влезоха в парламента , драги зрители,
нямаше за кого да гласувате ли?
Аз Привиждах 4 правилни избора. Хак да ви е Доган!
27 Юни 2005 23:18
Рационален избор след изборите е:
НДСВ + БСП(бкп) , Симеон премиер, Станишев външен министър !!!
Всичко друго е абсолютно ирационално и антибългарско!!!
27 Юни 2005 23:21
Добре, Евтимов, браво !

Осмеляваш се да критикуваш един от най-силните олигарси у нас. Дано издържиш. Дупе да ти е яко !
27 Юни 2005 23:28
Относно камбаните и атеизма на Стефан Данаилов. Какво лошо има в това, че кърджалийци-българи се радват за успеха на Ламбо. Затова, че има малко светлина и за тях. Тук няма нищо общо религията (поне що се отнася до спечелените гласове МАЖОРИТАРНО от Данаилов). Кога най-сетне и хората в Кърджали ще почустват, че живеят в България?
28 Юни 2005 00:01
рационален избор е избор въз основата на цялата информация за обстановката и предпочитанията на избиращия.

в конкретния случай немаше кво да се избира, така че въпросът отпада.

айде поздрави,
28 Юни 2005 00:17
Е тоя път браво на Ефтимов!
28 Юни 2005 01:21
Само едно не ми е ясно: българите в Кърджали, Търговище, Разград и другите смесени райони не знаеха ли за Атака? Щото процентите там май не са от най-високите. Ако не сазнаели, на следващите избори със сигурност ще знаят.
28 Юни 2005 06:05


FINITA LA COMEDIA


Дотук със скотското търпение!
Атака!
Атака - кобен знак
за самозвани лидери.
Те знаят до един
от днес какво ги чака.
Ако не знаят,
да попитат
Волен Сидеров...[/b][/left][/b]
Мнението е редактирано поради

- излишни тагове

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 28/6/2005 г/ 10:59:27

28 Юни 2005 07:57
Бай Иван е ясен!
Пнеже бай Тошо го няма, нека е бай Смион! Почти в нищо не се различават...
А защо БКП-то е в скоби?...
Защо само сменяме имената, а всичко остава постарому...
И уж млади журналисти, а все едно са учили преди 30 години...
28 Юни 2005 08:29
Не знам доколко Доган е нагъл, но че на базата на своя електорат, който е предвидим , става все по откровен е само от полза за нас от масовката. Доган пръв от колегите си призна в прав текст всеобщата практика от години. И това пейоративно ли е или пей си Яворов, кой ли те слуша...
28 Юни 2005 08:48
Стига с тази нещастна "Атака"!
Политическа маша с малък срок на годност. Истинският проблем за българската политика е, че в нея най профи е Доган, а ДПС е партията, спечелила най-много през последните 15 години.
Най-добре е описал нещата един българин, който живее в Канада от 1990 г. - Веселин Веселинов - Натиснете тук. Тук се лансира и знаменито предложение:
Името му е Ахмед Доган и програмата му е минимална, но невероятно ефективна: винаги да е на власт, без риск да получи “наказателен вот” на следващия мач, оп, избори. За да се отхвърли този анахронизъм, решението е просто - краят на Доган е именно Доган начело на правителство. Тъй че, госпожици, госпожи и господа - крайно време е.

Иначе в статията си този г-н Веселинов разказва защо не е участвал на последните избори в "родната" Канада. Знаменито!
28 Юни 2005 09:34
Това е положението-Атака е в парламента и тепърва на много политически играчи ще им се наложи да се съобразяват с този факт!
28 Юни 2005 10:26
пейоративна. .... разликата между рационалния и разумния ...
А каква е разликата между рационалния и разумния избор ???.Още един писач, който не знае какво говори.
28 Юни 2005 10:39
Европейската конституция - колко от активните граждански българи имат представа какво е съдържанието й?

По големи глупости не бях чел отдавна (примерно от вчера). А избирателите на "Атака" да не би да са чели идиотската и програма?
.
Влезе си в парламента тази ми ти фашистка партия като стой, та гледай, а възвишените интелектуалци като автора пръста си не мръднаха. Сега пък имат наглостта да обясняват, че всъщност изборът за "Атака" не бил ирационален, поне не повече от всеки друг.
.
Защо се опитвате да легитимирате кретенския избор на 8% от гласувалите? Това, че имаха право да направят такъв избор не променя факта, че е кретенски.

Редактирано от - олезатвориочички на 28/6/2005 г/ 15:00:16

28 Юни 2005 12:17
Доган става все по-арогантен!
Сценаристите са поплювковци!
28 Юни 2005 12:37
Разликата, между разумния и рационалния е мъдростта. И рационалния и разумния винаги намират начини да поправят грешките си, а мъдрия не ги прави...За голямо мое съжаление Доган е от последните...Заслепени от антикомунизма си много от "колегите" тука, кито или са самите десняци или техни оръженосци, могат волю, неволю да ни тласнат в друга орбита, но да спи зло под камък. Атака е само бегли акварелни нюанси на процеса...
28 Юни 2005 13:07
" Атака"
28 Юни 2005 14:46
Някои хора като си затворят очичките им се разтваря друго едно отверстие. 1 цол.
28 Юни 2005 14:50
Олезатвориочички, 4% от избирателите. Избирателната активност беше 50%.
28 Юни 2005 15:00
Благодарско, Симпли, поправих се.
28 Юни 2005 19:36
Браво.... А сега плеснете с ръце и се прегърнете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД