:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,531,388
Активни 124
Страници 6,179
За един ден 1,302,066
Безсилие

И държавата, и общините вдигат ръце от строежите по морето

Докато институциите спорят безплодно за правата си, курортите станаха бетонни джунгли
Снимка: Велислав Николов
Местната или централната власт е виновна за строителния бум по Черноморието и невъзможността да се контролира процесът. Това е най-големият спор между черноморските общини и Министерството на регионалното развитие и подопечната му "Дирекция за национален строителен контрол"(ДНСК). От години двете администрации само си прехвърлят отговорността. В това време минават сезон след сезон и се строят хотел след хотел. И заинтересуваните с лекота намират оправдание в нормативната уредба. Красноречив пример за това е спорът между ДНСК и кмета на Варна за строежите в курорта Златни пясъци. Кирил Йорданов е недоволен от липсата на правомощия за реален контрол върху строителството. "Етажността на хотелите, броят на леглата, процентът на застрояване - всичко това е в ръцете на регионалното министерство", каза той. Строителните разрешения се издават от общината, но само за вече одобрени в София проекти.Кметът няма право да спира строителството на обекти, за които е дал разрешениеТова е в правомощията само на ДНСК. Оттам пък твърдят, че контролът е изцяло в ръцете на общината, а строителната дирекция осъществява последващ административен надзор.

След издаването на строителното разрешение органите на местната власт, които издават това разрешение, приключват участието си в по-нататъшната част на процеса. "Общината се стреми, от една страна, да въздейства - чисто морално, с характер на апел, и, от друга страна, чрез дискусия да окаже влияние върху решаващите органи, какъвто е например е законодателят", каза варненският кмет. В новото Народно събрание неизбежно трябва да се повдигне този въпрос и да предприемат съответните мерки за ограничаване на масовото строителство. Трябва да се даде възможност за реален, ефективен контрол заради интереса, който всички ние имаме туризмът ни да бъде печеливш и доходоносен, казва Кирил Йорданов.

Според ДНСК, когато собственикът на един спрян обект подаде жалба в съда, това автоматично спира действието й. Има голяма вероятност магистратите да отменят заповедите за спиране на строителните работи. Така стана в началото на юни, когато Варненският окръжен съд отмени заповедите на регионалната дирекция за строителен контрол във Варна за спиране на строителните работи на три хотела в Златни пясъци - "Иглика 1", "Иглика 2" и "Джоя парк".

За съжаление, няма големи изгледи този проблем да бъде решен скоро. В предизборната кампанияне се чуха конкретни решения за контрола на строителната експанзияпо Черноморието, а само вяли обещания и политически обвинения. Надежда Михайлова обеща бързо приемане на стратегия за развитието на туризма. "Поради липсата на закон за туризма всеки инвеститор строи какъвто си иска хотел, българският крайбрежен туризъм е пред срив", алармира пък Христо Кирчев от Новото време. Той обвини регионалния министър Валентин Церовски за пълната липса на контрол върху застрояването. "Частният капитал нахлу, а няма никакъв ангажимент към инфраструктурата", посочи още бившият варненски кмет.

За разлика от него водачът на червената листа във Варна Петър Димитров каза, че там, където "се изливат милиарди, държавата не си мърда пръста за пътища". Той обясни, че позицията на БСП била "държавата да се откаже от ролята си на регулатор, а да стане партньор" на частния бизнес в туризма. Строителният контрол трябва да е подчинен на областния управител, заяви предшественикът на Церовски и сегашен водач на БСП-листата в Хасково Костадин Паскалев.

За разлика от тях Мирослав Севлиевски бе категоричен, че държавата трябва да "излезе" от туризма и да го остави на частната инициатива. Където всъщност той е.ПозицияТрябва ни закон за Черноморието

Това твърди Георги Даракчиев, шеф на дирекция "Строителство" в ДНСК, София- Г-н Даракчиев, кои са пречките за прилагането на строителния контрол?

- Най-голямата пречка е спирането на строителството през лятото по Черноморието. Това не е регламентирано законово и би трябвало в нормативната уредба да се посочат точни периоди, през които строителството да е забранено - примерно от 1 май до 30 октомври. В закона трябва ясно да се регламентира какво се случва, ако тези срокове не се спазват.

- Но нали в строителните разрешителни има срокове?

- Да, но на Златни пясъци, например, те не се спазват. Освен това в самия Закон за устройство на територията не е регламентирано ясно какво става в такъв случай. Конкретно в Златни пясъци ДНСК предприе всички законови мерки за спиране на строителството - издаде съответните заповеди и някои от тях са обжалвани пред съда. Има и такива, които са отменени от магистратите, примерно за хотелите "Иглика 1", "Иглика 2" и "Джоя".

- Очевидно нещо куца в контрола. Защо не се завишат санкциите?

- Контрол има съгласно закона. Застрояването се определя в подробен устройствен план на съответния район, който се изготвя и одобрява от кмета на общината, а за обекти с национално значение - и от министъра на регионалното развитие. Одобрението на проектите и разрешенията за строителство се издават според подробния устройствен план от главните архитекти на общините. След това те минават за одобрение през ДНСК на база действащи подробни устройствени планове. В сегашната нормативна уредба за незаконен се счита обект, който няма разрешение за строеж. В случая

по Черноморието обектите не са незаконни, а просто не са спазили сроковете в строителните разрешителни.

А след това всички заповеди за забрана за достъп, за спиране на вода и ток подлежат на съдебен контрол. Обжалването в съда в някои случаи спира изпълнението на тези заповеди. И така строителството продължава. Може сроковете за ограничаване на строителството в курортите да се запишат в закона за Черноморското крайбрежие, чието приемане е належащо, а последствията при неспазването им да се опишат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Там може да се добави, че при обжалване на заповедите на ДНСК не спира тяхното изпълнение.

- Кметът на Варна Кирил Йорданов хвърли вината за непрестанното застрояване по Черноморието върху ДНСК. Според него общината издава разрешително за строеж въз основа на одобрени от ДНСК проекти, но контролът е в правомощията на дирекцията.

- Ако говорим конкретно за Златни пясъци, общината трябва да предприеме съответните действия съгласно ЗУТ, където е записано, че във всяка община има служба за контрол по строителството. Тя контролира и констатира нарушение в строителството. Освен това общинските администрации са длъжни да следят дали строителството се изпълнява според подробния устройствения план, разрешението за строеж и протокола за линия и ниво. Общинските администрации упражняват превантивен контрол. Постоянният ежедневен контрол е на строителя и строителния надзорник. Трябва да стане ясно, че ДНСК упражнява само последващ административен контрол. Тя издава заповеди за спиране, забрана за ползване и за премахване на незаконни строежи. Местните власти могат да издават и актове и след това да ги изпращат в ДНСК за издаване на наказателно постановление.
 
Кметът на Варна Кирил Йорданов се оплаква, че съдът автоматично спира действието на заповедите за спиране на строежите. Освен това общините нямат думата по това как ще изглежда един курорт, как ще се развива, колко големи хотели може да има и т.н.
7
1479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Юни 2005 23:34
Ами, явно им трябва "Атака" на строителите по морето. Пък после питайте защо тази нелепа коалиция има повече поддръжници от СДС.
27 Юни 2005 23:43
Какво очаквате-бандитите да замразят за една година по няколко десетки милиона? Само за 5-10 хиляди могат да се разправят както си знаят с всеки който се опита да им мъти водата.
28 Юни 2005 00:18
Става въпрос за много , ама много пари и дирята им идва от парламента . Не зная по колко човека играят в тези "инвеститорски" отбори , но явно са много и мутрите са само за фасада . Един нормален инвеститор ще спечели на търг атрактивен имот , ще го реновира или застрои така, че да стане още по - атрактивен и ще чака търпеливо примерно 15 - 30 - 45 години да се изплати . Тук какво става - нашите инвеститорчета "купуват" или "приватизират" за смешни пари супер атрактивни имоти и понеже са много алчни и са по много на софрата и не се знае докога ще са на хорото имат глупостта да го презастрят така , че да заприлича на луксозен панелен комплекс за да има повече легла , повече квадратни метри и за да се изплати за максимум 5 - 10 години . Знаете ли що пари струва едно ново хотелче на първа линия с капацитет м/у 500 до 800 легла категория **** звезди ? И ний чакаме ДНСК или общинските служби по незаконно строителство да ги спре ! Това е фасадата на нашите партийно-кланови мафиотски империи , говореща за отношението им към мярката , естетиката и природата пречупено през банковите им сметки .
28 Юни 2005 12:10
Абе чудя се, кой е тоя луд клиент дето ще плати два пъти повече пари от утвърдени туристически дестинации като Турция и Гърция, за да дойде в бетонно-асфалтов курорт с лошо обслужване и брой звезди, които не отговарят нито на класата на хотелите, нито на заведенията???
та ако първите две три години се намират луди, по-нататък какво ще ги правят празните хотели? Ще ги събарят?
28 Юни 2005 13:29
Освен идиотите, от цялата далавера печелят и обикновени хора, например строителите.
Европейски надници им се плащат за да завършат бетонните мастодонти.
Е, след време пак ще им се дават едни пари , само че този път за да събарят.

28 Юни 2005 15:30
Значи заглавието не е пълно!
Освен че са ги вдигнали, са си ги сложили в джобовете.
28 Юни 2005 17:01
От статията се разбира, че всяка една от институциите да се запъне и хотелче не може да се построи, но никой не го прави. Явно защото всички по веригата лапат. И от ДНСК, и от министерството, а кмета на Варна всички си го знаем отдавна...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД