:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Как се заменят недвижими имоти

Правилата са както при продажбата на собственост
Красимир Добрев
Недвижим имот може да се придобие по много начини - чрез продажба или дарение, по наследство, по давност. Има обаче още един способ, който се използва нерядко - например или за да се вземе по-голямо като размер жилище, или като възможност за получаване на ведомствен апартамент, или заради преместване в друг град, или за получаването на недвижим имот от общината или държавата. Става дума за замяната като вариант за придобиване на недвижим имот.

Замяната е възмезден, двустранен договор. При нея се използват основно правилата за продажбата, макар че нормативните документи й посвещават и специални текстове.

Трябва да се отбележи, че могат да бъдат заменяни и ограничени вещни права - например да се замени право на строеж или надстрояване срещу апартамент. Могат да се заменят имоти в различни нотариални райони - например имот в София срещу такъв във Варна. Предмет на замяната може да са реални имоти, но може и да са идеални части. Възможно е да се заменят неравностойни като цени имоти и в такъв случай законът допуска изравняване с пари. Може да се заменят и движима вещ за недвижим имот - например луксозна кола за гарсониера.

При замяната важат всички изисквания като при продажбата относно лицата, които могат да я извършат. Те трябва да са дееспособни. Замяна от лица под запрещение или малолетни и непълнолетни се допуска само с разрешение на съд.

При този договор може да се използва пълномощник, но в пълномощното трябва изрично и подробно да е описан имотът, за който се дава правото да бъде заменен. Същото се отнася и за прокуристите, търговските пълномощници и управителите на дружествата - те трябва да имат изрично и подробно пълномощно, при това с нотариално заверен подпис. Ако се заменя имот на ООД, то в случая може вместо пълномощно да се представи заверен протокол от Общото събрание на дружеството.

Замяната се изповядва пред нотариус в района на имотите. Ако този район е различен, то тогава страните имат право на избор в кой от тях да го сторят. Нотариалното производство се движи по общите правила. Заменителите трябва да представят документ, удостоверяващ, че са собственици, данъчни оценки, документ, че са погасили задълженията си към държавата, пълномощно - ако сделката ще се изповядва от пълномощник, акт за граждански брак - ако някой от имотите е съпружеска имуществена общност, удостоверение за наследници - ако имотът е наследствен, и т.н.

Местният данък по сделката се плаща преди изповядването й. Ако не е уговорено друго, този данък се плаща от лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност. Може обаче да се уговори, че данъкът се дължи от двете страни, и тогава те отговарят солидарно. Местният данък е в размер на 2% и при замяна е върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

Нотариалните такси се плащат според закона и тарифата. Плаща се и такса за вписване на сделката, която е 0.1% от стойността, но не по-малко от 5 лв.

Накрая се получава и нотариален акт, в който е описано подробно какво прехвърля единият и какво другият, изрично се записва, че страните са съгласни да извършат замяната на описаните имоти при определените условия.

Този нотариален акт е документът, който доказва и извършването на сделката, и правното основание, на което ще се владее имотът.
6154
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД