:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,576,375
Активни 140
Страници 599
За един ден 1,302,066

23 нови произведения на матурата по литература

Усложняват се зрелостните изпити по биология, химия и история
Просветното министерство реши да вдигне летвата за задължителните матури, които ще се проведат за първи път през 2008 г. В конспекта за български език и литература са включени още 23 творби на наши автори. Промени има и в изпитите по останалите предмети.През 2008 г. ще се полагат две задължителни матури - по български език и литература и предмет по избор. По желание могат да държат допълнителни изпити по неограничен брой предмети. Още не е ясно каква част от университетите ще зачитат оценките от тях за директен вход. По всяка вероятност първата година тези бележки ще се ползват само като балообразуващи.

Новите произведения в списъка по литература са главно стихотворения. С 3 повече ще са задължителните заглавия при Яворов - "Стон", "Песента на човека", "Маска". 4 са новите стихотворения на Вапцаров - "Песен за човека", "Сън", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока...". При Далчев са добавени "Камък" и "Дяволско", при Смирненски - "Да бъде ден" и "Йохан", при Дебелянов - "Миг", "Един убит", "Тиха победа". Промени има и при разказите на Елин Пелин - добавени са "Задушница", "Мечтатели", "Андрешко", при Йовков "Кошута" е сменена с "През чумавото". Вазов фигурира с 4 нови стихотворения - "Отечество любезно", "При Рилския манастир", "Елате ни вижте" и "Линее нашто поколение". Сменени са и две от стихотворенията на Багряна - на мястото на "Бретан" и "Ръцете" влизат "Потомка" и "Вечната".

"Основната причина да разширим конспекта е отсъствието на емблематични за съответните автори произведения", обясни Красимира Александрова, експерт по литература в МОН. При някои автори като Вазов изцяло са липсвали определени мотиви от творчеството им - като например преклонението пред природата. "Не сме сравнявали конспектите с тези на вузовете", обясни Александрова.

Продължителността на изпита също е увеличена от 3 на 4 часа, но отпадат част от задачите, които ще бъдат включени в него. На матурата по литература абитуриентите ще решават тест от 40 вместо 46 въпроса. Новост е и включването на въпроси с отворен тип отговор. От формата на изпита отпада създаването на текст по зададени параметри - автобиография, заявление, резюме и др. Тестът ще носи 70% от оценката, останалите 30% са за създаване на аргументативен текст върху цяло произведение или откъс от него.

Тестовете по биология и химия ще са с 50 вместо досегашните 35 въпроса, продължителността на изпита се увеличава от 3 на 4 часа. От 12 на 20 се увеличават въпросите в теста по история, отделно от него ще се пише текст по исторически въпрос или източник. Облекчение има за матурата по физика - въпросите падат от 60 на 50. В изпитите по езиците въпросите ще са 60 вместо 80, отделно има и задача за създаване на текст.
14
23714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
06 Декември 2006 04:42
Я па они, тие па са го здогледале отечеството дека да е любезно. Ова е сериозна управа, нешто повеке, вистинска администрация. И тва юначество го сториха за има нема само 15ина годин. Сега, оти са я откриле врелата вода, моеме с полна увереност да ги чекаме да цъфнат налъмите.
06 Декември 2006 05:48
Глупаво е отпадането на създаването на текст по определени параметри Изобщо - върви се в погрешна посока: зрелостниците не могат да си напишат едно прилично CV, но ще разсъждават върху "Вечната" на Багряна Изобщо МОН за пореден път бяга от реалната действителност и ще изпитва зрелостниците върху измислени светове.
06 Декември 2006 08:33
Абе как може да се каже че се вдига летвата след като почти цялата ни оценка ще е от теста !?Не че съм недоволен , даже обратното, но не виждам смисъл да увеличават броя на произведенията щом няма да пишем по тях.Да му мислят учителите -нашатна е лесна.Сега ще трябва да правят нови уроци горките.Понякога дори ги съжалявам , ама май съм малцинство
06 Декември 2006 09:21
Народът мъдро е казал:......
(С извинение! Постинга го бях пуснал по погрешка тук вместо в "Син на зам.-министър в ареста за отвличане", където го и преместих. Но явно е вървял и тук. Сигурно има общочовешко значение. )

Редактирано от - Zmeja на 06/12/2006 г/ 11:20:12

06 Декември 2006 10:18
Сполучливо бе Змейо, ама...каво можеш да направиш...Пък и българинът не е от кресливците...та...

06 Декември 2006 10:49
Аз не смятам, че тези произведения са отсъствали до сега. Не е възможно да бъде изучаван Далчев без "Дяволско" или Яворов без "Стон", "Борбата е безмилостно жестока" на Вапцаров също е емблеметично. Аз не мога да повярвам, че до сега те официално са "отсъствали" от учебната програма. Всъщност, кой знае какъв е истинският й вид, преподаването по литерартура е доста субективно, хубаво, че този пропуск е и официално отстранен вече. само не разбирам защо заглавието на статичта е толкова застрашително сякаш добавянето на няколко заглавия прави програмата "безмилостно тежка"
06 Декември 2006 10:58
Браво! Приветствам нововъведените произведения. Летвата трябва да се вдига още и още, защото младежта в голямата си част остава неграмотна по най-важния предмет на средното образование - литературата. Да се разшири още обхвата на матурата, да се включат и още чужди автори, да се премахне есето като алтернатива за влизане във ВУЗ. Нека да се сведе до минимум броят на учениците минаващи между капките.
06 Декември 2006 11:41
Тия хора скоро не са ходили в училище.
06 Декември 2006 11:44
Те изобщо дали са ходили!!!
06 Декември 2006 11:46
Ако по някаква причина Шекспир научи перфектно български и реши да кандидатства за студент в СУ, просто няма как да бъде приет, защото не е чел произведенията на Багряна. Има нещо тотално сбъркано
06 Декември 2006 12:01
Тия образователни троголдити и техните лоботомирани продукти така и не разбраха, че не се учат произведения, а умения.
Текстовете са само средство за проверка на придобитите способности и затова няма никакво значение кои са заглавията, нито авторите.
Това може да интересува само учениците, които запаметяват безмисленото средновековно плетение словес, наречено "теми" и все повече изглаждат гънките на мозъците си. Или литературните критици, които тероризират беззащитната младеж с откъси от измъчените си дисертации.
Проблемът е, че днешна образована България е съставена от жертвите на този просветен холокост. Просто няма кой да образова образователите.
06 Декември 2006 19:49
Змей, по същата причина, ако ти научиш някога по чудо анлийски перфектно не би могъл га влезеш в английски университет с Багряна или Вапцаров. Оставям на теб да се досетиш защо.

06 Декември 2006 20:42
Всичката сплитка на времето ни се турна пред училището ни , да я разплита горкото ... Доцент Георги Лозанов от вчера , над това се замисли , Манриково слонче...

06 Декември 2006 22:13
Айде сега, мойто слонче виновно, че Шекспир не можел да се оправи с плетката на времето. Той горкият, още на времето не е бил наясно, иначе е нямало да каже:
The time is out of joint: O cursed spite,
That ever I was born to set it right!


_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД