:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

В сянката на двете свръхдържави

Опит за прогноза на бъдещето, диктувано от САЩ и Китай
Снимки: Интернет и Ройтерс
Двете световни свръхсили - САЩ и Китай, няма да представляват същата заплаха за останалите, както през годините на студената война. Ядрена война между тях е немислима; икономиките им ще бъдат тясно свързани помежду си. И все пак останалият свят по много причини ще се чувства неуютно
2020 г. сега ни изглежда много далеч. Но следващият президент на САЩ, ако бъде преизбран за втори мандат, през януари 2017 все още ще си бъде на поста. Следващият френски президент също би могъл да заема поста си по това време. Следващото поколение китайски лидери ще бъдат на власт до 2022 г. Затова размислите какъв ще бъде светът през 2020 г., не изглеждат безсмислени.

Светът, в който живеем днес, до голяма степен все още се определя от международни институции и правила, формирани под силното влияние на САЩ.



Ще запазят ли САЩ своите позиции през 2020 г.?



САЩ ще харчат за своите въоръжени сили по 681 до 788 милиарда долара (по цени от 2005 г.) - много повече от другите страни. Разходите за изследвания и разработки гарантират, че военните им технологии ще са най-съвременни, а самото оръжие ще се произвежда на практика изцяло в САЩ. Доминиращото положение на САЩ ще обхване и космоса, където те по всяка вероятност ще запазят лидерството си в оръжейната и технологическата сфера.

САЩ ще запазят вероятно и значително политическо влияние, макар и без да е доминиращо. Поради нахлуванията в Афганистан и Ирак значително ще спадне броят на американците, които вярват, че употребата на сила в чужбина може да е полезна. Въпреки че САЩ ще останат най-голямата световна икономика, относителният дял на икономиката им ще намалее. Американските ценности вече няма да се радват на тъй широко световно признание както преди, американската попкултура ще запада, а стоките и услугите от САЩ все повече ще бъдат заплашвани от конкуренцията на другите държави. И все пак "американският век" ще включи и значителна част от 21-ото столетие.

Реални претенденти за титлата "свръхсила" освен Китай до 2020 г. може да станат



Евросъюзът, Русия и Индия



ЕС демонстрира добри резултати в икономиката и търговията - ще запази позициите си в тези сфери и занапред. До 2020 г. еврото може да стане и водеща резервна валута. Културната притегателност на ЕС ще нарасне, а повечето европейски страни ще успеят да интегрират етническите си малцинства. Членките на ЕС обаче имат твърде различни подходи към проблемите на сигурността. И затова, макар и свръхсила в икономически план, ЕС няма да премине в тежката категория в политиката и сигурността.

На пръв поглед Русия има повече шансове да получи статута на свръхсила до 2020 г. За разлика от лидерите на ЕС руското ръководство вярва в собствените си сили - нещо необходимо за придобиването на такъв статут. Шансовете на Русия да стане свръхсила все пак обаче са твърде малки. Първо, Русия се намира в демографски спад. Второ, тя стана петролна сила и затова е много уязвима от външни шокове на енергийния пазар. Трето, руската армия се формира от наборници и е с нисък боен дух.

Нещата естествено може да се променят през идните 15 години. Където обаче и да погледнем - в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Дагестан, Таджикистан или дори в Чечения - Русия само брани предишните си позиции, без да претендира за нови. И през следващите 15 години руското ръководство вероятно ще има прекалено много грижи по поддържане на статуквото, за да отбележи нов напредък. При това Русия засега не е успяла да създаде инструменти за държавна политика /тоягата и моркова/, с които да прокарва националните си интереси.

Русия е заседнала в миналото, но това съвсем не важи за Индия. Впрочем нейните шансове до 2020 г. да стане свръхдържава също са твърде скромни. Икономиката й бързо расте, но този растеж е нестабилен заради лошата инфраструктура, социалните проблеми, корупцията и сложните механизми за вземане на политически решения.

Индия ще се бори, за да повиши своята политическа тежест. Като един от лидерите на Движението на необвързаните и противник на империализма Индия се притеснява да използва тоягата и не може да си позволи големи разходи за моркови. Липсва й също и вяра в себе си. Индия може да стане голяма сила от регионален мащаб, но не и свръхсила.



Китай още не е свръхсила, но това най-вероятно ще се промени



през идните 15 години. Към 2020 г. военните му разходи ще нараснат до 400 млрд. долара. Това е само половината от очакваните разходи на САЩ, но много повече от военните разходи на всяка друга страна (при годишен ръст от 4% военните разходи на Русия ще стигнат към 2020 г. 100 млрд. долара). Структурата на китайските военни разходи ще включва значителен дял за космически изследвания - те ще се базират на китайски научни разработки, а практически всички оръжия ще се произвеждат в китайски предприятия.

През 2020 г. Китай безспорно ще бъде най-важната търговска държава в света и, може би, най-голямата икономика по обем на БВП (изчислен според паритета на покупателната способност). Ще притежава и най-големите златни и валутни резерви. Китай се стреми да превърне значителен дял от своите парични активи в стратегически активи извън страната.

Китай ще увеличава политическото си влияние в света, като формира пакет от инструменти за прокарване на своите национални интереси. Като най-голям вносител, Китай ще получи огромни лостове за влияние върху другите страни и региони. Той няма да избягва и прекия натиск чрез методи, различни от тези на САЩ, но не по-малко ефикасни, ако не и повече. Същевременно ще нарасне много културната притегателност на Китай - на практика всяко семейство в света ще използва евтини и качествени китайски стоки, а мрежата от Конфуциански институти по света ще съдейства за интереса към китайската култура. Накрая, Китай със сигурност притежава вярата в себе си, необходима за една свръхсила.

Двете световни свръхсили - САЩ и Китай - няма да представляват същата заплаха за останалите, както през годините на студената война. Ядрена война между тях е немислима: икономиките им ще бъдат тясно свързани помежду си. И все пак останалият свят по много причини ще се чувства неуютно.

Първо, глобалните заплахи и предизвикателства като глобалната промяна на климата и разработването на нови глобални подходи в здравеопазването или в предотвратяването на милитаризацията на космоса няма да са приоритети за свръхдържавите. Второ, и двете държави само на думи ще съдействат за укрепване на международната законност и за постигане на международни споразумения. Външната политика на САЩ все така ще се гради върху търсенето на партньори, които споделят целите им и могат да им помогнат. От своя страна Китай, както и днес, ще гледа с подозрение на международните договори и ангажименти, като пренебрегва неудобните за себе си положения, дори включени в подписани вече от него спогодби.

В крайна сметка нито една от свръхдържавите няма да има интерес от реформиране на ООН. Останалият свят може да включва и двеста независими държави, но те са твърде разнородни, за да формират успешно алтернативен дневен ред. И затова повечето страни, доколкото могат, ще съобразяват своите позиции с тези на едната или другата от тях. ("Комерсант", БТА)
 ------------
171
5427
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
171
 Видими 
14 Декември 2006 01:14
И кво стана ся - свръхкомунизма минути преди второто полувреме ще изравни на свръхкапитализма, който ще се оттегли с мрачни предчувствия в съблекалнята?!
Къде е заровено пустото куче, та либералните демокрации да признават, че не вървят на добре? Или ще чакаме остаряването на китайците да предвари края на мача?

Редактирано от - Han на 14/12/2006 г/ 01:21:33

14 Декември 2006 01:20
Мани другото, ами възниква въпросът дали да не зае.ем съмнителната демокрация (особено в българската й версия) и направо да се ориентираме към несъмнено печелившия азиатски комунизъм?
Там такива като Вальо Топлото и четиримата досега да са ги разстреляли 10 пъти, и подозирам, че ще има и бурни аплодисменти от целокупния български народ.
Да не изреждаме и другите заплашени...

Редактирано от - Han на 14/12/2006 г/ 01:21:49

14 Декември 2006 01:21
Туй сякаш Евгени Дайнов го е писал?! Или някой от студентите му?!
14 Декември 2006 01:36
След 20 години България Ще бъде Свръх сила с най-образованите, млади, амбициозни хора. Всички ще живеем по 80 години здрави и доволни от това че сме възстановили славата и гордостта на родината ни и изобщо няма да се интересуваме от китай или америка освен ако не ни се ходи на екскурзия до Гранд Каньон или Китайската стена. Или пък на шопинг до Ню йорк или Шанхай. Като се замисля може и да стане ...
14 Декември 2006 01:50
А като се събудиш, ще станеш... от леглото.
14 Декември 2006 01:53
Ако западния либерален политически и икономически модел е трудно приложим в България, то 'несъмнено печелившия азиатски комунизъм' е абсолютно невъзможен у нас. Как си преставяте да имаме партийни лидери с политическа мисия и десетилетна визия, отгоре на всичко неподвластни на материалните изкущения на Запада. Или пък народ дето бачка упорито по 12-15 часа на ден в мизерни условия за да живеят по-добре децата му след десетилетия.

Редактирано от - Ку-Ку на 14/12/2006 г/ 01:55:39

14 Декември 2006 02:01
чакам еничарчетата да се наредят в боен строй и да запукат с храчкометите тоя отявлен комунизин автора за долните болшевишки лъжи дето е написал
душе, дойде и твоя ден, ще черпиш

14 Декември 2006 02:05
Външната политика на САЩ все така ще се гради върху търсенето на партньори, които споделят целите им и могат да им помогнат.

хехе, това е добро да, сащ наистина търсят партньори. одупени "партньори" със шорти смъкнати до глезените. "партньори" които вършат мръсната работа на чичо сам, пускат гювеч на американските мултинационалки, сами плащат разходите по слугинажа си, а накрая и благодарят на янките за оказаната "чест" да бъдат употребени

14 Декември 2006 02:06
Авторът е изпуснал един много важен момет. А той е, че благоденствието на Западната Цивилизация се дължи на евтиния (все още) петрол. И че ако не се намери негов заместител (или нови големи запаси), който да е достатъчно евтин, ситуацията в 2020 година ще бъде съвсем различна от описаната. Който не вярва да намери в Интернета сайта на конгресмена Rosco Bartlett, и да потърси представянето му пред Конгреса относно различните видове енергии. Има много хубави графики. Роско не е професионален политик, той идва от науката. Според него и прехвалените запаси от въглища ще стигнат за около 50 год, ако се запази сегашното темпо на нараставане на енергийната консумация. Да не говорим, че ако ледовете се стопят, и географията ще бъде различна. Части от изброените "свръхдържави" и "кандидат свръхдържави" просто няма да ги има.

Редактирано от - A_Bulgarian_in_USA на 14/12/2006 г/ 02:10:51

14 Декември 2006 02:10
Много добър анализ! Само нещо мисюлманския свят ми се губи в цялата картина! Какво ще кажем да добавим Иран като нова ядрена държава, как това ще се впише в световния ред?
14 Декември 2006 02:35
Като за руската газета "Коммерсантъ" анализът е много добър. Гладенето на мужиците по косъма, че не всичко е загубено е стар специалитет на британците. Неколкото предпазливо подбрани думи подготвят матушката към преминаването и в китайската сфера на влияние по безболезнен начин. Трябва да се свиква с реалностите.


И да, Америка ще направи от Китай цивилизована държава. Понякога и по този начин.
14 Декември 2006 02:43
ПРОЙЧО,
Анализът НЕ е на "Комерсант", БТА, а е на Виктор Бълмър-Томас, директор на Британския кралски институт за международни отношения!!!
Написано е под заглавието на материала!
14 Декември 2006 02:50
Нашите врагове са свещенни защото те ни правят силни - американска поговорка.
Така е, след шест века експерименти, Китай може би отново ще направи от Америка цивилизована държава.
14 Декември 2006 02:58
уапауапа
Мноо интересно матрялче, даже мисля че е оптимистично за Империята, британците обичат да ги галят по косъма...
Се пак отделни щрауси почват да вадят главите из песъка, та да видят какво ги яде изозад.
Чекаме и тукашни да се присъединят...

Редактирано от - Han на 14/12/2006 г/ 03:02:00

14 Декември 2006 03:02
paragraph39! Това не е към мен, това трябва да е към olo!
14 Декември 2006 03:37
Клубовете на пикейните жилетки и оправячите на световното положение бидоха захранени доволно със сия статия. За всекиго има по нещо...

Редактирано от - Iezuit на 14/12/2006 г/ 03:49:20

14 Декември 2006 04:41
"Където обаче и да погледнем - в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Дагестан, Таджикистан или дори в Чечения - Русия само брани предишните си позиции, без да претендира за нови. И през следващите 15 години руското ръководство вероятно ще има прекалено много грижи по поддържане на статуквото, за да отбележи нов напредък...
Русия е заседнала в миналото!"....
Важен факт за България която дължи изостаналоста си на феодалното руско господство и произвол.
Агентите на тази средновековна държава, Русия, още управляват България и задушават развитието и.
14 Декември 2006 06:50
Тук има една очевидна глупост-че наборната армия е с нисък дух.Категорично не съм съгласен!
И друго-какво ще стане, когато доларът престане да бъде основна резервна валута?
Бедна ви е фантазията, как ще рухнат американските въздушни кули.Или по-точно, тъмна ви е материята.
14 Декември 2006 07:26
Китай не е и няма никога да е свръхсила по една проста причина - не предлага никаква алтернатива на САЩ, няма собствена идея. СССР предлагаше алтернатива на САЩ, но тя се оказа губеща. А КНР имитира външно по маймунски техническата цивилизация на САЩ с политическите форми на Лениновия НЕП и единственото й "предимство" е евтината й безправна работна сила - предимство не абсолютно и не вечно. Освен това е пред много тежки социални, политически, екологически и демографски проблеми и скоро й предстоят трудни времена.
*
Популярната култура (както и високата, вкл. научната) на САЩ, американската корпоративна организация, информационна среда, продукти, стилове и моди господстват много по-видимо в света, отколкото преди 20 г. САЩ е the land of cool. И така ще е в обозримо бъдеще - просто не се вижда конкуренция отнийде, камо ли от шаячната КНР.
*
Ислямският тероризъм е явление, родено от глобализма - то е немислимо технически без американските глобални медии, особено интернета
и кабелните новинарски канали. Постепенно САЩ ще опознава тероризма по-добре и ще изработва по-адекватни методи за борба с него. САЩ спечели студената война, но в 1953, или 1962, или 1973 изобщо не беше очевидно, че ще я спечели. В борбата с тероризма сега сме нещо като в 1953 г.
14 Декември 2006 07:41
Особено ме развесели това:

ще нарасне много културната притегателност на Китай - на практика всяко семейство в света ще използва евтини и качествени китайски стоки, а мрежата от Конфуциански институти по света ще съдейства за интереса към китайската култура. Накрая, Китай със сигурност притежава вярата в себе си, необходима за една свръхсила

Евтините кит. стоки нямат нищо общо с китайската "културна привлекателност" - те не са "китайски", а западни продукти, родени от потребностите и достиженията на западната цивилизация, но изработени физически в Китай от китайски работници заради евтинията на труда им. "Интереса към китайската култура" - това е интереса на западния образован човек към екзотиката на Третия свят и древната мистика. Който има смисъл само в контраст със западната култура. За масите обикновени хора по света влиянието на "китайската култура" е нулево. Много голямо е обаче влиянието в Третия свят на индийското кино, някъде съперничи съвсем сериозно на Холивуд. Японското културно влияние на запад - не само на антикварната "японщина", но на съвр. яп. комерсиална култура - вкл. висша мода по Медисън авеню - е също значително и КНР не може и да мечтае за такова. КНР безспорно няма и "вяра в себе си" като свръхсила - с основание.

14 Декември 2006 07:50

"Ислямският тероризъм е явление, родено от глобализма......."
Сериозно ли мислиш така, чичо?
14 Декември 2006 08:12
Тероризмът е отроче на арабските гета в европейските градове (самите те сравнително скорошно явление на глобализацията от 90-те и 2000-те години) плюс интернет, сателитна телевизия и телефони, кабелни новинарски мрежи и световен левичарски "антиглобализъм" - и не е нищо друго освен своеобразна реакция с/у глобализацията. Самия джихад е глобален по пропагандни амбиции и е най-вече самовъзпроизвеждаща се пропагандна кампания. Без интернет, видео и сателитни комуникации Осама щеше да е някъв неизвестен задръстеняк в няква пещера.
14 Декември 2006 08:19
Тц, никой не ще да си извади главата от пясъка - най-великите, най-притегателните, the land of cool...
14 Декември 2006 08:31
"In Moskau regiert der Geheimdienst
Das ganze Land ist fest im Griff der Spitzel und Spione". Die Welt.
Превод:
В Русия управлява КГБ.(В България също?)
Цяла Русия е в ръцете на агенти и шпиони!
14 Декември 2006 08:36
Браво Чичо Фичо, и този път не изненада никого...Обаче сега си прав. Тези мечтания за някакво изместване на САЩ от лидерското място в света са утопия в близко бъдеще.
14 Декември 2006 08:50
Явно под свръхсила се има предвид - икономическа свръхсила. И това прави нещата много марксистки.
14 Декември 2006 08:57
Да, най-вероятно точно така са изглеждали по-дългосрочните прогнози и в периода 1900-1915г.
И тогава Англия, Франция и Германия са си гледали пъпа и не са броели нито САЩ, нито Русия. И най-вече грабителите на света изобщо не са броели бедните и ограбените като фактор за драстични промени.
Аз не можах да схвана тази публикация анализ ли е, прогноза или гледане на ръка.
Само да подсетя форумците, че нещо бавно но сигурно и неотклонно става в Латинска Америка. И пълзи към САЩ. И вместо да погледне по-разумно към последните избори в Мексико, Буш взе да строи китайска стена за "варварите".
Но по тези и други въпроси вижте в новият ми проект Натиснете тук
14 Декември 2006 09:00
"В сянката на двете свръхдържави"
Изненадващо некомпетентна статия.Не ме изненадва постоянството на редакцията да ни поднася третостепенен материал!
Китай не е "свръхдържава" по никакъв показател.Близкото бъдаще ще покаже дали изобщо ще се запази като държава!
Автора повтаря фронта на неудачниците които не могат да понесат че други народи и страни , като САЩ , ги превъзхождат!
Всъщност суперсилата на бъдащето лесно може да бъде не САЩ а Европа.
Достатъчно е да си пооправят бюрокрацията и да покажат кукиш на социализъма!
Икономиката на комунистически Китай е по" free Market" от тази на "капиталистическа"Европа.

14 Декември 2006 09:39
А КНР имитира външно по маймунски техническата цивилизация на САЩ ...


China sub stalked U.S. fleet
By Bill Gertz
THE WASHINGTON TIMES
November 13, 2006 ...
...The surprise encounter highlights China's continuing efforts to prepare for a future conflict with the U.S., despite Pentagon efforts to try to boost relations with Beijing's communist-ruled military.

Най-големият бюджетен дефицит срещу най-бързо развиващата се икономика !
Изходът е ясен !
14 Декември 2006 10:33
Твърде оптимистично звучи за Запада написаното от автора за след 13 години.
Опита на САЩ да прави износ на "демокрация" по целия свят ще завърши по същия начин, както завърши опита на СССР да прави износ на "комунизъм" по същия този НАШ СВЯТ. САЩ не са България. При този комерсиален и потребителски дух на американците е достатъчно жизнения им стандарт да падне с 10% за да последва тежко "заболяване" в държавността, постепенно намаляване на имунните способности на държавата и разпад. Не забравяйте, че кохезията в американското общество по естествения му генезис и исторически сложили се обстоятелства е много по-слаба от тази в българското.
Не ме смятайте за лош пророк. Напротив, аз съм добрият пророк.
-------------
Според съобщение на Reuters от вчера президентът Буш се готвел да поиска допълнително още 100 милиарда долара за войните в Ирак и Афганистан...В доклад на демократите се подчертавало, че Конгресът вече бил отпуснал за войната в Ирак 379 милиарда долара.
Исканите допълнителни средства означават рязко нарастване на цената на водените войни в двете държави, при това "на фона на песимистичните обществени настроения" съобщава агенцията.
-------------
Важното е, че Чичо Фичо е оптимист!


Редактирано от - Zmeja на 14/12/2006 г/ 10:44:03

14 Декември 2006 10:44
Статията е изключително слаба, директно написана от МИ 5 или МИ 6 и пълна с откровенни глупости. Първо, че наемната армия била по мотивирана от наборната е абсолютна глупост. Стигне ли се до реални жертви наемниците гледат да изчезнат и да се покрият - все пак те са там да изкарват пари, а не да защитават Родината. Военните разходи на Китай щели да бъдат половината от Американските през 2020 година. Възможно е, но трябва да се има в предвид че в момента са малко по-големи от тези на САЩ. За икономиката няма какво да говорим - по БВП ще ги изпреварят през 2008, а през 2010 Китайската индустия ще произвежда 4 пъти по-голяма продукция от тази на САЩ - 100 годишната мечта накрая ще се сбъдне. А за растежа на евроикономиката (2% срещу 7% на Русия и Индия и 11% на Китай) и евроиндустрията (0-1% срещу 5% за Русия, 7% за Индия и 30% за Китай) е доста смешно да се говори. А до колко Китайската икономика ще бъде свързана с американската, която ще е 10 пъти по-малка от нея през 2020 мисля че е ясно. Американците ще продават месо и други храни, а ще купуват индустриални стоки.
14 Декември 2006 10:53
Между другото, целта на глобализацията, която в същност е издигане на принципите на държавната планова икономика на ниво световна планова икономика, е 200-300 фамилии да надживеят с 2-3 поколения останалите милиарди жители на планетата при изчерпването на енергийните и суровинни източници, очаквано в обозримото бъдеще.
Затова си мисля, че на тези 200-300 фамилии може да им преседне, в още по-обозримо бъдеще.
14 Декември 2006 10:53
А какво я чака България след 15 г.-просто такава държава няма да има, ще остане само име на географска област, като Тракия, Мизия и др.Защо-просто такава държава с такъв народ не трябва да съществува.Народ, търпящ геноцид и издевателства над себе си в последните 17 г. няма право на съществуване.И още нещо-държава, чието възстановяване дължи на друга братска държава и по такъв мазохистичен начин винаги е изразявала своята неблагодарност не само , но и откровена враждебност към тия , които са и помогнали да се възроди неминуемо е обречена на отмиране.Ние не само имаме робска психика и коленопреклонение пред уж силните на деня, но нямаме и елементарна признателност към тези , които са ни помогнали в съдбоносни моменти, но не умеем и да ценим свободата, защото тя ни е подарена.И още нещо, както винаги нашите т.н. политици, а те са едни бандити реално, отново, за кой ли път застават на губещата страна и избират модел, абсолютно неотговарящ на нашата същност и водещ към небитието-единственото правилно нещо е отхвърляне на ЕС веднага и ориентиране и сближение с Русия-спомнете си завещанието на леля Ванга-това тя го е препоръчала, а на нея трябва да се вярва.....
14 Декември 2006 11:10
И куцо, и сакато взе Нобелова награда за икономика, а забравиха Дън Сяо Пин. Тая китайска работа некак си не се вписва в никакви теории. Не е ли така?
14 Декември 2006 11:27
чичофиче,
Преди има няма 1000 години нямало ни радио, ни ТВ, ни интернет. Тогава прототипите на Осама бин Ладен все пак не обитавали пещерите, а събирали войски и нападнали запада да го покоряват и налагат исляма с огън и меч, което безспорно и тъпоглавите конкистадори правели в америките. Така че да обвиняваме интернет е СМЕШНО, както и твоята реакция срещу Китай, ти кво се запени такъв бе?! Не била Китай сила та не била, ми добре, не е. И кво ся?! по-спокоен ли си?
Айде, бичвай сега главата пак в пясъка и не мисли, какво става в тревата или какво лети високо в небето. То ще те споходи и без друго.
14 Декември 2006 11:38
"Харесвам китайците, казва Фредерик Бегбеде. Единственият народ, способен да бъде едновременно много капиталистически и много комунистически."
14 Декември 2006 11:50
Символично:
Световния търговски център - височина 420 м.
Спиърс Тауър в Чикаго - височина 442 м.
Кулите Петронас в Куала Лампур - височина 452 м.
Световен финансов център в Шангхай - височина 460 м.
---------------
Освен това кулите от кредитни карти лесно се рушат.
14 Декември 2006 12:36
Тея писачи четат библията, ама китайците дъл са я чели, за американците съм сигурен, че не са...ха Ха.
14 Декември 2006 12:56
Тоз Китай, барабар с комунизма, не ви излиза от главите ей...Защо му расте БВП на Китай? Щото му расте износа. А кой му купува евтните дрънкулки на Китай? САЩ и ЕС му ги купуват. Защо САЩ и ЕС стимулират иконом. растеж в Китай? За да го подкупят, да признае САЩ като единствен хегемон. Ако Китай не слуша, какво ще направят САЩ и ЕС? Ще му затворят износа. И китайците пак ще мрат от глад. Впрочем вижте статистиките, там и сега милиони мрат от глад всяка година...
14 Декември 2006 13:03
Всъщност в Китай няма комунизъм! Има възможно най-див капитализъм с елементи на монархизъм. Но на китайците не им пука. Те знаят, че който може, ще оцелее. Намират го за нормално и не се замислят дори дали има демокрация при тях или не. Можеш да затвориш 10 китаеца в 12 квадрата стая и тя ще си живеят добре, даже ще имат място където да си хвърлят кокалите на земята.
14 Декември 2006 13:04
Ползотворна дискусия, пълна с интересни прозрения като например, че интернет бил американска медия, а глобализацията имала цел
14 Декември 2006 13:17
Verdy
от Bulgaria,
Е те това не всеки може да го измисли. САЩ и ЕС нарочно си създават конкуренти, нарочно се превръщат в пазар на Китай за да го командват. Та нали уж световните войни бяха за пазари?!
Когато говориме за зависимостта ни от руския нефт логиката не е ли обратната?

Редактирано от - Zmeja на 14/12/2006 г/ 13:22:00

14 Декември 2006 13:23
имам предвид оглозганите кокали от ядене. Даже и баня не им трябва, могат и по земята да си плюят и храчат. Това е китайската култура днес.
14 Декември 2006 13:28
Змей,
знаеш ли кво значи да ти плащам за да си реформираш къщата по мое желание? Я ми кажи що митата за китайски стоки в САЩ са преференциални? Що си правят конкуренция сами? Същата работа е в ЕС. При това са дали на Китай големи квоти за износ на тяхна територия. Що?
14 Декември 2006 13:37
herr vasko, прав си. нека автора иде да каже на скандинавските, швейцарската или изаелската армия че са с нисък дух. пък послед да провери духа на нашите наемници

14 Декември 2006 13:39
По данни на Eurostat доставките на руски нефт за ЕС са възлизали на 185 млн.т, или 32% от всичкия нефт внесен в съюза. От година на година този % се увеличава и по обем надвишава втория "нефтоснабдител" Норвегия два пъти.
Най голям внос от Русия имат:
Словакия - 100%
Унгария - 98%
Литва - 97%
Полша - 95%
Финландия -70%
Чехия - 70%
-----------------------
Само България ще се бори за енергийна независимост! На борба, другари!
-----------------------
АМИ ГАЗТА ??? Леле мале, бях забравил че там е още по-кофти положението.
Но все пак! На борба , другари срещу общия враг! (На който, за съжаление на някои, май хич не му пука!)
Големи смехурковци са наш'те политикани!
14 Декември 2006 13:39
освен това нека автора погледне в историята какви проценти загуби в жива сила може да поеме една наборна армия преди да се разбяга (примерно световните войни) и какви загуби са поемали разните наемници, авантюристи и кондотиери преди да се чупят или да сменят господаря си

14 Декември 2006 13:44
чичо фичо е верен на комсомолския почин и хвали сащ както баща му е хвалил ссср. затова му е простено заслеплението. фичле, само за едно нещо ще те помоля да се присетиш - през 50-те и 60-те "японско" е синоним на евтин боклук, а само 20-30 години по-късно е вече марка за качество и технологичен напредък. а сега си го представи съшото това японско чудо как се развива в десеторен мащаб. почваш ли да чуваш плясъка на крилата на излитащия дракон?!

14 Декември 2006 13:46
Всичко по въпроса за САЩ, Китай и икономическите им взаимоотношения е описано ТУК . Въпрос на цифри и числа, при това зети по данни на САЩ. А ако се погледне и мнението на ЦРУ по въпроса за външния дълг на САЩ и по-големите им кредитори в техната factbook, то ще издиша не само Verdy, но и професора, дето толкова услужливо са го публикували в Комерсант.
14 Декември 2006 13:51
най-нелепо в изказването на ЧФ е че китайците копирали некадърно и сляпо руския опит. защо тогава минали-неминали 10 години от края на ВСВ и ссср и китай вече се гледаха на кръв?! ами защото китайския вариант на всяко нещо е преди всичко "китайски" и после вече е съответното нещо. примерно виж китайския комунизъм - много повече "китайски" и по-малко "комунизъм". на практика беше някакъв феодализъм базиран на светска идеология, който си преля в чист капитализъм, от типа на западноевропейските през 19 и ранния 20-и век. китай наваксва развитието си вземайки 5 години за една и това темпо се ускорява с напредъка през етапите на развитие! успокоявай се че сащ ще остане номер едно до твоята смърт, но не пропускай да пратиш децата на по някой курс по китайски че не е се знае знае ли се - може те да продължат еничарската традиция в родата и да идат на служба при мандарините

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД