:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Москва не смятала да праща танкове в Полша

Войчех Ярузелски
СССР нямал намерение да праща танкове в Полша, съобщи пред АП Ева Куй, водещият прокурор по разследването на събитията отпреди 25 години. Полша отбеляза вчера четвърт век от въвеждането на военно положение. Мярката, предприета от тогавашния лидер Войчех Ярузелски, постави извън закона профсъюза "Солидарност" и доведе до ареста и интернирането на десетки хиляди хора.

Тезата, която Ярузелски от години отстоява, е, че с военното положение е предотвратена съветска инвазия и окупация. Събраните от прокурорите 60 тома документи, включително от архивите на Румъния, Унгария и Чехословакия, обаче я опровергават, твърди Ева Куй. Според нея има данни, че даже и лидерите на СССР, въвлечени тогава във войната в Афганистан, нямали интерес към военна намеса в Полша.
9
2297
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
14 Декември 2006 02:14
Ка щяло! Москалите никога не са пращале танкове.
14 Декември 2006 02:31
ева куй и адам пуйка
14 Декември 2006 02:49
Да ама баи Тошо прати БГ армия в ГДР и заедно с ГДР очаква заповед за окупация.Обаче на Брежнев му беше писнало от акъла на Баи Тошо и отказа окупация на Полша.От този момент отношенията межди Брежнев и Тошо много охладнеха.А па при Горби ептем и мекио накрая.
14 Декември 2006 07:50
А католиците знаят ли, колко от тяхната лепта се "изля" в Полша ?
14 Декември 2006 08:35
Не си прав другарю Хъш.

Не съм се отказал от Полша. Но поляците и без нашите танкове се върнаха в правата вяра. А това с Бай Тошо - не го казвай повече. Той ми беше като брат (е-е като бартчет), лека му пръст.
14 Декември 2006 17:29
Въпреки деменцията brejnev си е спомнил истината. По-онова време доктрината за ограничения суверенитет се прилагаше в пълна сила. Тъй че всякакви приказки, че Москва е нямало да прати войски, са опити на близнаците да отдалечат момента на сгромолясването си от власт.
15 Декември 2006 19:29
Защо им е на руснаците да пращат ТАНКОВЕ .
Поляците, германците, японците, Англичаните, Холандцмите само като чуят думичките РУСКИ ТАНКОВЕ НАПЪЛВАТ ГАЩИТЕ ДОГОРЕ.


Просто НЯМА нужда от ТАНКОВЕте.
16 Декември 2006 05:50
Показаха суперракета на президента Путин
В. "НОВИНАР"-16.12.2006
Мобилен ракетен комплекс, оборудван с междуконтинентална балистична ракета Топол-М, бе демонстриран в четвъртък пред руския президент Владимир Путин. Това стана в дивизията на стратегическите ракетни войски в Тейково, на 250 км северно от Москва.
Според световните агенции в близките години оръжието няма да има аналог в чужбина. Ракетата Топол-М стартира светкавично, лети 4-5 пъти по-бързо от звука и не се движи по класическата балистична парабола, а може да криволичи. Всичко това я прави изключително трудна за засичане и прехващане. Ракетата може да носи бойни глави с един или няколко ядрени заряда и да поразява цели на разстояние до 11 000 км.
16 Декември 2006 22:07
Юрий Балуевски: Създаването на американски военни бази в Европа ще има негативни последици за международната сигурност
16 декември 2006 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Юрий Балуевски предупреди, че създаването на американски военни бази в Европа ще има крайно негативни последици за международната сигурност, предаде днес електронното издание на “Гласът на Русия”.
Първите бази за противоракетна отбрана Вашингтон планира да разположи в Чехия и Полша. След това най-вероятно в Унгария, а също и в България
Това може да създаде заплаха за руските стратегически ядрени сили…Русия е длъжна да адаптира отбранителните си програми, за да парира тези заплахи”, заяви руският генерал.



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД