:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 194
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Делата за строителство се точат до 6 години

Делата за незаконно строителство или преустройство на сгради удрят рекорда по бавене и често траят по 6 години. Това заявиха вчера участници в дебат за съдебните практики по Закона за устройство на територията.

Според Светла Попова от Института по пазарна икономика колкото по-обемен е един закон, толкова повече чиновници са ангажирани в процеса. А съкращаването на хората по веригата би довело до намаляване на корупцията и скъсяване на срока за решаване на казусите.

Честите промени в законодателството до голяма степен спъват нормалното функциониране на строителния процес, правата на гражданите и работата на съда. Строителният закон е променян 25 пъти от 2001 г. досега, отчете председателят на Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство Стоил Сотиров.

"Подобни дела се движат много трудно, засягат се много права, трудно се установяват собствениците и съседите на даден имот", коментира Мария Вранеску, съдия в СГС. Вещото лице Йоланта Недева се оплака, че често общинската администрация спъва работата им, като бави искани справки, подава невярна или непълна информация. Тя препоръча чиновниците нормативно да се задължат да предоставят цялата налична документация по даден случай. Потърпевши граждани, в чиито кооперации се правят преустройства, пък алармираха, че често се крият документи или не се изпълняват решения на съда.
1193
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД