:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата проверява спряната сделка за "Бобов дол"

Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува проверка по спирането на процедурата за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол", научи в. "Сега". Шефът на отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов е издал постановление,с което забранява на Агенцията за приватизация (АП) да предприема каквито и да е действия по възобновяване на процедурата за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол". Постановлението е издадено след сигнал на Българската минна камара, че има опасност правителството да възобнови спряната процедура за раздържавяване на ТЕЦ-а, с което да ощети държавата, твърдят от камарата. "Ние се притесняваме, че щом бившият шеф на АП Атанас Бангачев обяви публичното спиране на сделката, веднага беше уволнен и на негово място беше назначен нов човек - Тодор Николов. Той може да отмени неговото решение и да възобнови приватизационната процедура", обясни за "Сега" Петър Петров. Той допълни, че камарата не е против раздържавяването, но настоява това да стане по прозрачен начин и ТЕЦ-ът и мината в Бобов дол да се приватизират в пакет.

Процедурата за раздържавяване на ТЕЦ-а беше спряна на 5 май, но това стана известно едва в края на юни. Атанас Бангачев обясни тогава, че е крил информацията в тайна, за да не се спекулира с нея около изборите. Мотивите за прекратяването е, че офертите и на двамата кандидати са били под оценката на консултанта. Броени дни след официалното спиране правителството уволни Бангачев и го замени с банкера от Юнионбанк Тодор Николов. Разликата в офертите на двете фирми беше около 700 пъти: Гръцката държавна енергийна компания PPC (Public Power Corporation) предложи 70.917 млн. евро за 100% от акциите на централата, а италианците от "Енел" - само 100 560 евро. Гръцката компания се закани да обжалва спряната сделка, но не е внесла становището си в АП, казаха оттам.
419
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД