:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,384,575
Активни 157
Страници 1,435
За един ден 1,302,066
Интервю

Мощни застрахователи ще се намесят на българския пазар

Всяка чуждестранна компания ще може да работи у нас, без да е регистрирала свой клон. Вече имаше трусове в новоприетите членки на ЕС, обяснява Теменуга Ненова, изпълнителен директор на ЗПАД "Алианц България"
Снимка: Александър Михайлов
Теменуга Ненова Матракчиева е зам.-председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗПАД "Алианц - България". Родена е през 1953 г. в гр. Елин Пелин. Завършила е немската гимназия в София и Висшия икономически институт, сега УНСС, специалност "Международни отношения". Преминава следдипломни и професионални квалификации в Германия, Швейцария, Малта, Великобритания, Италия, Гърция и Австрия. През 1988 г. постъпва на работа в ДЗИ, в периода 1994-1997 г. е първи зам.-председател на ДЗИ. От 1997 г. е на работа в "България Холдинг" АД, от 1999 г. е изпълнителен директор на ЗПАД "Алианц България".

--------

- Госпожо Ненова, Комисията за финансов надзор прие на първо четене Кодекса за застраховането. Кои са основните предложения на застрахователите, които намериха място в него?

- Един от основните моменти е задължителното застраховане и, в частност, задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Тук се цели да се регламентира и осъществи плавен преход към лимитите, които са действащи в Европейския съюз.

Друг основен момент е въвеждане на свобода на предлагане на услугите. Това ще доведе до много сериозни проблеми на нашия пазар. Всеки чужд застраховател ще може да дойде на нашия пазар и да предложи своя продукт, без да е регистрирал застрахователна компания или дори клон на застрахователна компания у нас.

Много важен въпрос е начинът, по който ще се предлагат застраховките. В дискусиите ни беше засегнато предлагането на застраховки по телефона. Казано така, звучи много интересно. Само че, за да се продават застраховки по този начин, са необходими промени в Търговския закон. Там е казано, че застрахователната полица е документ, който е скрепен с подписите на двете страни. Ясно е, че това създава проблеми за дистанционна продажба. Друг проблем е, че дистанционната продажба не може да обхване всички застраховки. Нашият пазар се разви много в последните 2-3 години, но все още не е преодолял някои типични балкански особености на застраховането.

- В какво се изразяват балканските особености на пазара?

- Най-често става дума за опити за застрахователни измами. Например, опити да се застрахова имущество, което вече е увредено, или да се застрахова автомобил, който вече е откраднат. Той не може да бъде видян при дистанционна продажба, тъй като все още не е налице единната информационна система, която да е свързана с тази на полицията, и да може да се установи какъв е статутът на този автомобил.

- Нашият сектор готов ли е да посрещне конкуренцията от страна на европейските компании?

- Мисля, че не. Застрахователите в България не се замислят достатъчно над това. Колегите от новоприсъединилите се членки на ЕС споделят, че са срещнали значителни затруднения точно заради въвеждането на това правило за свобода на предлагане на услугите. В доста компании се е получило сериозно "разклащане" на портфейлите, защото крупни корпоративни клиенти са предпочели да бъдат застраховани в чужда компания.

- С влизането на страната в ЕС още кои задължителни застраховки трябва да бъдат въведени?

- Трудно е всички да се изброят. Това са групи професионални отговорности (каквито вече има на пазара), групи други задължителни отговорности (например, отговорността на изделието, което ще излезе от страната и ще бъде предложено на чуждия пазар).

Това, което пряко ще засегне българския застрахователен пазар, е задължението всеки собственик и водач на МПС да има застраховка "Гражданска отговорност" и тя да бъде валидна и за чужбина. Което означава по-висок размер на застрахователната премия, по-висок лимит.

- Наводненията повишиха ли интереса към имущественото застраховане?

- Обичайно българинът си мисли: "На мен това няма да ми се случи. Защо да давам пари за застраховка?" И когато настъпи някакво събитие, спорадично хората хукват да сключват застраховки. Но много скоро след това забравят, че се е случило такова нещо. Проливните дъждове и наводненията, разбира се, увеличиха интереса на хората към застраховките на домашно имущество. Но това изобщо не означава, че застрахователната култура на българина е нараснала многократно или пък че се е стигнало до сериозен размисъл за необходимостта от застраховане.

В много случаи хората са свикнали и очакват в такива тежки моменти държавата да застане зад тях и оставят незащитени собствените си домове.

- Застрахователите предвиждат ли, например създаване на пул за наводненията?

- Не е разумно да се прави пул за защита срещу природни бедствия. Това би означавало да се върнем към миналото на монопола в застраховането. Тогава всичко беше задължително, застраховките се събираха чрез данъчните служби.

Освен това такива катастрофични събития настъпват в определени региони, а не в цялата страна. Обичайно градушките и наводненията са локални явления. Не може да се счита, че това са рискове, които могат да бъдат покрити от пул. Не бих приела това за разумно, а хората да бъдат принуждавани да го правят.

Би следвало всеки застраховател да има и презастрахователна програма. И когато се натрупат много събития или много рискове на една територия, да намери подкрепа от своя презастраховател.

- Какво може да се очаква, след като отпаднат административно определяните минимални цени на "Гражданска отговорност"?

- Надявам се, че всички застрахователи ще разчетат правилно резервите си и въз основа на статистика ще изградят тарифи, които да бъдат адекватни на задължителните лимити. Сигурно ще има дружества, които ще изпаднат в затруднение и няма да могат да поемат плащанията си. Сигурно ще има такива, които ще предложат изключително ниски цени, но това предварително означава, че скоро след това ще бъдат елиминирани от пазара. Надявам се на здравия разум и на здравата ръка на Комисията за финансов надзор да не се допуснат такива ситуации.

- Безпроблемно ли бяха въведени стикерите за "Гражданска отговорност"? Появиха се разногласия в бранша по този въпрос.

- Това бяха временни и несъществени явления. 2-3 компании не можаха да се наложат да се отмени Наредбата за задължителното застраховане. Тя влезе в сила през 2004 г. и те имаха достатъчно време да реагират. Счели са, че трябва да реагират в последния момент. За мен това беше неправилна позиция, но всеки има право да взема решения и да си поеме отговорността за действията, които е предприел.

Стикерите се възприеха нормално от клиентите. Нямаше сътресения, а и не би трябвало да има. По-скоро от недостатъчното разясняване на този въпрос се получиха някои смущения. Клиенти, които имат сключени годишни застраховки още от началото на 2005 г., бяха останали с убеждение, че ако карат колата си без стикер, ще бъдат глобени. Което не е вярно. Искам отново да подчертая, че само всички застраховки, сключени след 1 юни, трябва да бъдат придружени от стикер, без значение дали са за един или три месеца, или година.

Въвеждането на стикерите не създаде особено притеснение, освен на тези компании, които не си бяха заявили своевременно стикери и се наложи в последния момент Гаранционният фонд да преразпределя количеството, за да може да удовлетвори и техните искания.

- Ще се запази ли големият дял на автомобилното застраховане в портфейлите на застрахователните компании?

- Въпрос на управление на портфейлите. Безспорно е, че у нас доминира автомобилното застраховане. Така е и в повечето страни от Централна и Източна Европа. Нашият пазар все още не е наситен с нови автомобили и сега е моментът, в който за първи път чувствително нараства техният внос. А делът на автомобилите втора употреба ще намалее, но те ще бъдат по-нови. Техните собственици ще бъдат принудени да сключат застраховки "Гражданска отговорност", а повечето от тях ще сключат и "Каско". Това предопределя нарастването на този сегмент от пазара. Но безспорно през тази и следващите 2-3 години пазарът и на имуществено, и на животозастраховане ще бележи значително по-голям растеж от досегашния.

- Последните предложения за данъчни промени бяха в ущърб на животозастраховането...

- Мисля, че ако парламентът гледа сериозно на тези неща, не би следвало да лишава хората от възможността да инвестират средствата си в допълнително пенсионно осигуряване и в дългосрочни застраховки "Живот". Безспорно данъчните облекчения дадоха тласък на тези два сегмента. Ако сега наистина се въведе това решение с крайно ниско лимитиране на средствата, които ще бъдат освободени от данъци, мисля, че ще се стигне до отлив на клиенти. Браншът е единен, че преференциите трябва да се запазят.
6
1258
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Юли 2005 01:06
То да беха само застрахователи те да пренебрегнеш писанието, ама цялата ни икономика я очаква такъв мощен удар!Пък който оцелеле, оцелее, за пореден път в нескончаемия български преход!

редактировал(а) - tupakmango на 08/7/2005 г/ 01:18:49

08 Юли 2005 07:18
Другарката ТЕМЕНУГА... класическа комуно-номенклатура среден клас...
класическа комуно-трансформация (па тоа бизнесс през кви "ФАЗИ" минааа)...
Риве...Изоставена-поредното отстъпление на висшата комуно-мафия на икономическия фронт съсредоточавайки се единствено и единствено в УПРАЖНЯВАНЕТО на ВЛАСТТА.
МАЛТА нали...във всички изостанали държави забелязъл съм могат да ти направят хубава пица и хубав коктейл
08 Юли 2005 08:38
Тарикатите от "Алианц" им се услади да печелят продавайки услуги у нас с неколкократно по-високи цени отколкото ги продават в Европа, но заплащайки тук на нещастните си служители 10-тина пъти по-ниски заплати, от колкото плащат на подобните в Европа. Ще им се този обир да продължи вечно!
Не мисля, че като дойдат и други застрахователи ще се свалят цените! Цял свят научи, че в България живее едно инертно и тъпо население, което разрешава да бъде експлоатирано до теоретично възможният максимум в световната практика. За сега много чужди фирми се възползват от това и други ще дойдат д ни яхат!
08 Юли 2005 10:21
Чиста и добре премислена измама!
Какви са Ви печалбите за 2004 г.?
Защо не показахте числата от отчета за Приходи и Разходи?
Алианц-българия да не е някакъв дребен български застраховател?
НЕ, това си е изключитено голяма международна корпорация.
Госпожо, с Вас сме се срещали лично и на въпроса ми :
- Колко процента от приходите по "гражданска отговорност" се изплащат като обещетения за неимуществени вреди?.
винаги съм получавал следния отговор:
- Не може да се определят точно, защото тези щети са предмет основно на съдебни искове, които се проточват с години..........

С две думи - ти го питаш "куме Иване, а то гледа за к**а да те хване"
Отговорете най-после.
Каква е сумата по ИЗПЛАТЕНИТЕ от вас неимуществени вреди(щети)???
Не искам проценти и заведени дела. Просто и ясно.
И ако сметнем броя на загиналите от ПТП и ги разделим на получената от Вас сума , ще се види на колко РЕАЛНО Алианц оценява човешкия живот в България.
Данните за Германия ги има в сайта на Алианц.
08 Юли 2005 10:45
CopCop, ако под по-висока цена разбираш по-голямо процентно съотношение между застраховка и премия, то безусловно си прав. И тук именно е големият страх на госпожата. Ще дойдат нерегистрирани гиганти, които ще започнат да предлагат застраховка живот на истинската й цена. Но фирмите, предлагащи автокаско, едва ли ще пострадат от конкуренцията. Те отдавна вече работят по европейски стандарти.
08 Юли 2005 17:13
за-страх-уловка
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД