:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 184
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Татяна Дончева пак защити пламенно поправката "Ванко 1"

Свидетели сме на скандален опит за натиск върху парламента, възмути се соцдепутатката
Снимка: Борислав Николов
Татяна Дончева обвини медиите, че нарочно раздуват скандала около нея. Именно по нейно настояване през лятото правната комисия прие поправката "Ванко 1", въпреки че преди това я беше отхвърлила. Според Дончева раппевецът се е озовал на свобода не заради парламентарния гаф, а заради прокуратурата.
Дълго чаканата поправка на скандалния чл. 155 в Наказателния кодекс, който драстично намали наказанията за сводничество и доведе до по-лека присъда за рап певеца Ванко 1, вчера най-после влезе в пленарна зала за първо четене. По време на дискусиите най-активна бе депутатката от БСП Татяна Дончева, която отново пламенно защити поправката "Ванко 1" и нападна медиите.

"Свидетели сме на един скандален опит за натиск върху парламента", възмути се Дончева. Тя подчерта, че текстът е създаден през 50-те години и формулировките в него са архаични. Депутатите не могат да проследят делата, които са засегнати от измененията в НК. Дончева заяви, че прокуратурата е трябвало да събере повече доказателства в обвинението срещу Ванко 1, за да получи рап певецът по-висока присъда. "На прокуратурата така й е удобно да прилага закона. Знам кой плаща да има рубрика "Ванко 1" в медиите", скара се тя, но не назова имена. Според нея по досегашната формулировка "склоняване към съвкупление" и "предоставяне систематически помещение на различни лица за полови сношения" в затвора трябвало да влезе 70% от населението.

Според червената депутатка срещу нея се е разразила кампания, в която й е било приписвано нещо, чийто автор не е. Вчера тя бе подкрепена от Яни Янев от НДСВ, който също активно се включи в дебата по поправката.

Поправката "Ванко 1" фигурираше още в проекта за Наказателен кодекс на правителството, който обаче бе върнат от парламента за доработка. След това депутатите Мая Манолова (БСП), Надка Балева (БСП), Яни Янев (НДСВ) и Христо Бисеров (ДПС) внесоха отново част от текстовете на правителството. Сред тях бе и този за сводничеството. Текстът обаче бе отхвърлен от правната комисия. Тогава се намеси Татяна Дончева, която поиска прегласуване и поправката мина. След това промяната бе утвърдена и в пленарна зала.

Поправката предвижда тежките наказания за сводничество - от 10 до 20 г. затвор, да се налагат само ако престъплението е извършено с употреба на наркотици. В останалите случаи - дори ако жертвите са малолетни или непълнолетни, дори ако са повече от една, или става дума за рецидивист, престъпникът се измъква с до 6 г. затвор. Благодарение на това Ванко 1 се озова предсрочно на свобода, а присъдата му ще бъде значително намалена. До поправката два съдебни състава го осъдиха на 10 и 12 години затвор. След поправката присъдата му падна на 4 години и 6 месеца, но той обжалва и нея. ВКС ще гледа делото срещу него на 7 май.

Магистрати нарекоха поправката скандална, главният прокурор Борис Велчев я окачестви като "смущаваща". В края на 2006 г. шефът на парламента Георги Пирински каза, че това е най-големият гаф на 40-ото Народно събрание. По неофициална информация промените засегнаха десетки дела.

Вчера парламентът обсъжда 4 проекта за промяна на поправката "Ванко 1". Те предвиждат завишаване на присъдите и глобите за сводничество.

"Групата на "Коалиция за България" ще подкрепи като цяло законопроектите за промяна в чл. 155 на НК, а окончателният текст ще бъде изчистен до второ четене", обясни пред "Сега" шефът на правната комисия и депутат от БСП Янаки Стоилов. Подобно мнение изразиха и Борислав Ралчев от НДСВ и Метин Сюлейманов от ДПС.

Според Елиана Масева от ДСБ в НК има още много архаични текстове и затова е нужна цялостна нова наказателна политика. "Тази поправка не е случайна, не е случайно и че толкова време стои непоправена", усъмни се независимата Стела Банкова.

Гласуването ще е днес. Дори скандалната поправка да бъде променена, това няма да промени хода на висящите дела. Причината е, че според основен принцип в правото обвиняемият се възползва от най-леките възможни наказания, въведени, докато е подсъдим, независимо дали по-късно са били завишени.
16
5119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Март 2007 02:04
Добре - 'айде, Т. Донч. е малоумна - това ясно (сигурно извънземните я съветват, щото връзка м-у мозъка и реалноста нема). Ама това не извинява ония 240 идиоти, които са приели такава поправка.

(в интерес на истината не са 240, щото на заседание я се завъртят 50-60, я не)

Е как успяват да се мобилизират да приемат закони за защита на паспортни привилегии на родата си, а когато стане дума за истински и необходими на обществото закони гласуват к'вот им падне!! Бас държа, че не са и прочели това малоумие.

Не съм и предполагал, че на света може да има толкова срам...
08 Март 2007 02:43
Снимката на Т. Донч. е стахотна, браво на фотографа. Няма да я показвам на малкия ми син, няма да може да заспи детето.
08 Март 2007 06:29
Мислител "Аз предлагам да изнасилим Дончева и насила, против нейната воля, да я направим проститутка. Нека след това каже как е и какво наказание трябва да има за сводниците."
`'
Като я изнасилвате и принуждавате да проституира трябва задължително:
`
1. тя да не е под въздействието на наркотици. Първо, защото така извършеното престъпление е почти оневинено, благодарение да Дончева; и второ, защото когато тя е в пълно съзнание ще страда повече, и ще изпита това което хиляди български момичета преживяват когато са в ръцете на сутеньорите мародери.
`'
2. Плащайте на клиентите - наркомани, бездомници, току що освободени затворници, болни от спин - за да не могат да ви обвинят че сте извършвали деянието с користна цел. Според закона прокаран от Татяна Дончева, когато принуждението към проституция и сексуалната експлатацията не е с користна цел извършителите могат да се раминат дори с парична глоба. Ако вие кажете, и докажете, че сте ивършили деянието с благотворителна цел, може дори да получите награда.
08 Март 2007 06:36
Т.ДОНЧЕВА: "На прокуратурата така й е удобно да прилага закона. Знам кой плаща да има рубрика "Ванко 1" в медиите", скара се тя, но не назова имена."
'
Защо асоциацията на медиите в България не заведе дело срещу Дочева, за клевета и нанесени финансови загуби от нейно изявление, както и подронване на авторитета на българската независима журналистика. В противен случай, читателите може да приемат обвиненията, които прави Татяна дончева, за основателни.
08 Март 2007 06:54
Хак им на журналистките-репортерки в НС да ги ругае Т. Донч., защото миналата година я направиха най-симпатичната на медиите депутатка. Гнусла!
08 Март 2007 07:42
Червена пачавра от най-висок порядък
08 Март 2007 08:17
Еми прокуратурата наистина е виновна, че не е събрала доказатества за корситната цел на Ванко 1.Медиите що не хвърлят кал върху прокуратурата дето не може да докаже користните цели на рапъра и върху съда който смята Ванко 1 за безкористен сводник
08 Март 2007 09:08
"Депутатите не могат да проследят делата, които са засегнати от измененията в НК." - ааа, а какво ли могат тогаз депутатите г-жо Дончева?
08 Март 2007 10:02

Знам кой плаща да има рубрика "Ванко 1" в медиите"

А кой плаща, за да се намалят наказанията за сводниците?


За съжаление имаме проява на един от многото негативи на демокрацията - някой плаща и демократите-депутатите застават мирно и най-демократично гласуват за "Свобода за престъпниците, смърт за народа"
08 Март 2007 10:07
Поредния срам , колкото по - вече излизат на светло делата на парламента и на другите висши държавни институции толкова повече ме е срам от българския си произход . Страшно съжалявам за България, едно време чакахме да се оправим от само себе си , после някой друг да ни оправи , сега не знам какво да чакаме.
08 Март 2007 10:08
Ами, що не коментирате, страхотната студенстка логика на Любен Дилов-син, червен, за получения ключ от квартирата на приятел за сексуални упражневия...Ха Ха.
08 Март 2007 10:49
Поправката предвижда тежките наказания за сводничество - от 10 до 20 г. затвор, да се налагат само ако престъплението е извършено с употреба на наркотици.

Ето това е изречението, което всъщност не е вярно и което е удобно на прокуратурата. Думата "само" трябва да се махне.
08 Март 2007 13:06
Тая е много проста, мамка му!
08 Март 2007 13:59
Щатяна пламенно защити Ванко от скандалния член
08 Март 2007 14:20
Тва чудо ма майката природа, е звер- въркулак!
08 Март 2007 22:35
Бе таа мноо грозна на снимката бе. На живо същата вещица ли е?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД