:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,557,906
Активни 72
Страници 2,014
За един ден 1,302,066

За цената на проститутския морал

Или защо всички ще има от какво да се срамуваме, ако отворят досиетата по Пловдивския почин
"Моралът няма цена!", възмутено възкликна Ангел Малинов, запитан от несъзнателни журналисти колко ще ни излезе отварянето на всичките досиета. Тъй синият депутат и колегите му, вдъхновени автори на законопроекта за разкриване на щатните и нещатните сътрудници на ДС и военното разузнаване, доказаха, че не вдяват не само секретните работи, но и обикновените житейски истини.

Понеже са изписани тонове мастило за секретните работи - че следите от най-мръсните доноси отдавна са заметени, нека видим как стоят нещата с морала.

Ако той нямаше цена, неморалността нямаше да съществува. Това може да ви го каже всяка проститутка. Понеже в България нейният труд е незаконен, й се плаща не за услуга, а за това, че нарушава морала. И на каква цена? Ами зависи. Около Лъвов мост - за двайсетина кинта. В лъскавите столични хотели - за стотина долара.

По същия начин стоят нещата с доносниците. Понеже в България трудът на щатните и нещатните сътрудници на ДС и военното разузнаване, упражняван от 1944 г. до 1 януари 1990 г., вече ще е незаконен, трябва да си платим, за да узнаем нарушителите на морала.И колко ще ни струва?Ами зависи. Минимум 200-ина хиляди годишно, ако комисията-отварячка е скромна. А може и 2 млн., ако реши да се вживее в ролята си на важен държавен орган.

Ето как изглежда сметката, която самообявилите се за възкресители на морала ще предявят към нас, данъкоплатците.

1 редови деец от 12-членната комисия по досиетата ще получава заплата, 3 пъти по-висока от средната за страната. За 2001 г. финансовото министерство е предвидило 272 лева месечно. Значи се полагат 816 лева, което прави 9792 лева годишно. За 11 редови членове - 107 712 лева. На председателя на комисията му се дават 10% отгоре - сиреч 898 лева на месец, или 10 704 лева годишно. Общо за всичките 12 апостоли - 118 416 лева на година.

Какво значи това за джоба на обикновения данъкоплатец със средна заплата? От своите 272 лева той всеки месец трябва да внася 42,62 лева данък. Което ще рече, че 20 работници ще издържат един от редовите апостоли, а 22-ма - техния шеф. Сиреч месечните данъци на 242-ма българи ще отиват за заплатите на комисията.

Но това не е всичко. Де се е чуло и видяло комисия без секретарки, шофьори, технически сътрудници? Тяхната работа ще е отговорна и заплатите им трябва да съответстват на нея. Колко експерти ще наемат 12-те членове, за да се ориентират в дебрите на архивите? Колко чифта ръце ще са им нужни, за да се справят чисто физически с ровенето в досиета, картотеки, регистри, микрофилми? Само Бог знае. А като прибавим и тоновете хартия, които ще изпише комисията, сметката доста набъбва.

Но да речем, че си заслужава да я платим, за да научим кой кой е бил в тайните структури на тоталитарната власт.Наистина трябва да бъде застигнато от възмездие нищожеството,което е донасяло, че комшията му разказва вицове за Тодор Живков. Само че авторите на Пловдивския почин за отваряне на всички досиета напълно са пренебрегнали морала. В Интернет щастливо ще си съжителстват и това нищожество, и човекът, който е съобщил, че се готви терористичен акт. Срещу имената им просто ще пише, че са били сътрудници на 6-о управление на ДС. Спокойно ще си плуват в мрежата и завистникът, който е накиснал колегата си, че май е продал тайните на научния институт, понеже се е върнал от чужбина с нов шушляк, и човекът, който наистина е уведомил за кражба на проекти. Срещу имената и на двамата просто ще пише, че нещо са правили за Второ главно.

Да сложиш в един кюп мръсниците и хората, които са се грижили (или са мислили, че се грижат) за националната сигурност, не е морал, а чиста неморалност. Чиято цена отгоре на всичко вече сме плащали. Когато в зората на демокрацията Великото народно събрание реши да разкрие сътрудниците на ДС в своите редици, тъкмо това направи - в черния списък влязоха и тези, които сами са се натискали да доносничат, и онези, които в лагерите с бой са били принудени да подпишат декларации.

Могат ли сега вдъхновените законотворци, които ще отварят досиетата на всички българи,да гарантират, че нито един човек няма да бъде незаслужено омаскарен?За всеки разумен човек е ясно, че не могат. И че никакъв морал няма да възтържествува - сухи от помията ще излязат тъкмо най-големите мръсници. Техните доноси са прибрани от ДС, за да бъдат шантажирани. Защото само те могат да бъдат шантажирани. Хората, които са работили за националната сигурност, няма от какво да се срамуват.

Или поне доскоро нямаше. 107 депутати смятат да променят това. Ако се намерят още 14, всички ще има от какво да се срамуваме. Нали ние, избирателите, ги изпратихме в Народното събрание.
797
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД