:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,557,660
Активни 74
Страници 1,768
За един ден 1,302,066
Бриллиантовая рука

Диамантен император сменя алуминиевия крал в "Мобилтел"

Човекът, който купува половината от българския GSM-оператор, диша във врата на "De Beers"
Снимка: Ройтерс
Явно "Мобилтел" е обречен да остане в руско-израелската орбита. След дълги и мъчителни преговори с най-различни мобилни оператори от световен мащаб единственият ни засега GSM-оператор най-вероятно ще мине под контрола на 43-годишния Лев Леваев, наричан още диамантеният император на Русия.

Всъщност Леваев има много общи неща с Майкъл Чорни. И той като него е роден в Ташкент, а от години живее в Израел. И той е натрупал солидно богатство благодарение на умелото използване на ситуацията в Русия и връзките си с управляващите там, за да придобие ексклузивни права за търговия със стратегически природни богатства (Чорни - алуминий, Леваев - диаманти). И той има твърде противоречива слава - едни го смятат за човек с доста съмнителни методи на работа, а други - за уважаван и щедър бизнесмен. И той отделя огромни пари за благотворителност.

Няма спор, че Лев Леваев знае как да прави пари от всяко нещо, с което се захване. Пословичната му религиозност не му пречи да води доста агресивна бизнесполитика.

"Първият урок, който научих в бизнеса, бе, че сключването на сделка със силно религиозен човек не намалява вероятността за измама", разказва Леваев в едно от малкото си интервюта. "Една от първите ми сделки беше с такъв човек. Работих като шлифовчик на диаманти по 20 часа на ден и с огромен труд успях да събера $ 15 000, за да купя от този човек суровина. "Не се вълнувай, ти си религиозен младеж и аз ще ти помогна", ми каза той. По-късно, когато започнах да продавам обработените диаманти, за тях ми даваха не повече от $ 5000. Отначало реших, че тъй като съм млад и неопитен, лошо съм ги шлифовал. Постепенно обаче проумях, че той ме е излъгал, че дължината на брадата нищо не определя и че има и религиозни лъжци", казва той и добавя, че и до ден-днешен е благодарен на този човек, комуто дължи един от най-важните уроци в бизнеса.

Как Лев Леваев за кратко време се превръща от обикновен търговец на диаманти в един от най-крупните играчи на този пазар? Тайната е простичка - просто става доверено лице на бившия шеф на Руския комитет за скъпоценни метали (РКСМ) Евгений Бичков, който изгражда цяла мрежа от фирми, изнасящи диаманти от Русия. В момента в Москва върви съдебен процес срещу Бичков и Андрей Козльонок, шеф на една от тези компании - "Голден АДА", за незаконен експорт на ценности от държавния резерв за около $ 200 млн.

Леваев избира далеч по-елегантния начин да се включи в тази мрежа - започва да създава смесени компании с различни държавни структури. Законът е доста либерален към тези фирми, защото те се смятат за начин за привличане на чужди инвестиции в Русия (отделен въпрос е, че "чужденците" са предимно бивши съветски граждани с израелски и белгийски паспорти). Смесените компании имат приоритет при достъпа до суровината, имат право да изнасят неограничено количество скъпоценни камъни, които закупуват 10% по-евтино, отколкото "Де Беерс" например. Освен това през първите 3 години след създаването си не плащат данъци. Затова обикновено след 3 години те се закриват и на тяхно място изникват нови. Неизменни са само собствениците им.

По данни на руската Сметна палата всяка година от запасите на държавната хазна чрез смесени фирми се продават диаманти за $ 1 млрд. За сравнение - през 1996 г. "АЛРОСА", която добива 99% от диамантите в Русия, е реализирала на вътрешния и международния пазар стока за $ 1441 млн.

Интересното е, че за да получи една компания право да изнася диаманти, са необходими указ на президента и постановление на правителството, което да е подписано още от министрите на финансите, на икономиката, на външноикономическите връзки и от премиера.

Какви са причините за безгранично доверие от страна на държавните структури към Лев Леваев може само да се гадае. Факт е обаче, че чрез своята фирма в Русия - "Руиз Даямонд лтд", той не само изнася диаманти, но започва да изкупува и фабрики за накити и дори находища на скъпоценните камъни.

Все пак Леваев не е застрахован от скандали. Според "Русский вестник" през 1996 г. срещу него в Израел е започнало следствие за опит за даване на подкуп на депутат.

През 1997 г. пък му се наложило спешно да напусне Белгия, тъй като го заплашвал затвор за неплащане на данъци.

Много интересна е анголската сделка на Лев Леваев. Навремето СССР доставя оръжие за освободителната борба там, а в замяна получава правото да разработи крупното находище на диаманти Catoca. Така руската "АЛРОСА" реализира 90% от износа на анголски диаманти.

През 1997 г. обаче "АЛРОСА" започва да изпитва финансови трудности и в ролята на спасител се явява Леваев, който дава $ 25 млн. за продължаване на работата. Срещу това получава 18% от акциите и правото да изкупува и продава по свои канали.

През декември 1999 г. анголското правителство създава с декрет компанията "Sodiam", която поема функциите на държавната компания "Endiama". То анулира всички предишни договори на "Endiama", в т. ч. и с "АЛРОСА", и дава на "Sodiam" ексклузивни права за търговия с всички добивани в Ангола диаманти. Веднага след това Лев Леваев създава съвместна компания със "Sodiam" - Angola Selling Corporation (51% държат местните власти, останалите си поделят Леваев и белгийският му съдружник Силвиан Голдберг), която поема контрола върху целия експорт на диаманти от тази страна.

Специалистите отбелязват, че по-голямата част от анголските диаманти отиват в Израел, който благодарение на Леваев стана най-крупният център в световната търговия на диаманти. Миналата година Израел внесе елмази за $ 3,9 млрд. Леваев пък стана вторият по значимост дистрибутор на необработени диаманти в света след De Beers.

Възходът на Лев Леваев е толкова впечатляващ, че дори "Файненшъл таймс" публикува специален материал за него. Според финансовия вестник анголската сделка предизвикала силно негодувание в отрасъла. "Вместо да го поздравят с победата, дилърите ехидно го питат може ли да гарантира, че работи само с "чисти" диаманти" (т. е. добити от териториите, контролирани от правителството, а не от UNITA - б. р.), пише "Файненшъл таймс". "Аз съм 100% чист", отвръща Леваев.

"Файненшъл таймс" добавя към биографията на Леваев и друг щрих: позовавайки се на анонимен агент на МОСАД, вестникът твърди, че за да достигне своите цели в Ангола, диамантеният император е използвал услугите на военните и на КГБ.

В излязлата преди година в Русия книга "Диамантената война" пък се твърди, че Лев Леваев е двоен агент - на КГБ и на МОСАД.

В интерес на истината идилията с анголското правителство трае кратко. Няколко месеца по-късно отношенията помежду им са прекратени, част от шефовете на "Endiama" са уволнени заради обвинения в корупция, а "АЛРОСА" пак получава ексклузивните права за търговия с диаманти. Основната причина е, че израелският партньор непрекъснато се опитвал да занижи стойността на добитите елмази. Освен това хората на Леваев няколко пъти са засичани да купуват нелегално диаманти, които на "черния" пазар в Ангола се продават основно от хора на UNITA, която пък така финансира антиправителствената военна групировка.

"Днес приемам загубите по същия начин, както и печалбите - казва Леваев. - Този, който не умее да загуби много, не може и много да спечели."

Въпреки загубата Леваев е сред най-богатите и уважавани бизнесмени в Израел. Ежегодният обем на производството на Levаev Group е около $ 1 млрд. Неотдавна руската му компания "Руиз даямондс лтд" получи правото да изкупува 20% от уралските диаманти за срок от 3 години.

Леваев е акционер и в голямата строителна компания "Африка-Израел" и дори преговаря за купуване на дял в Националната банка на Израел. Собственик е и на империята за бански костюми "Гуткес", макар че, както сам признава, нищо не разбира от мода. По план този бизнес трябва да бъде наследен от най-голямата му дъщеря Рути.

"Имам голямо семейство и след време децата ми ще се влеят в компанията. Когато имаш много деца и не искаш двама царе да се бият за една и съща корона, се налага да раздадеш на всеки по компания", обяснява философията си Леваев. Според него не е задължително да разбираш от бизнеса, който подхващаш, важното е да намериш специалисти, които да го движат. Леваев признава, че притежава доста фабрики по света, в които не е стъпвал нито веднъж.

Леваев редовно е включван в официални израелски делегации, особено за преговори с Русия. Според "Файненшъл таймс" той е много приближен на президента Путин и нищо чудно скоро да измести от Русия De Beers, през която в момента минават 95% от руския експорт на диаманти. Факт е, че Леваев е близък приятел на фаворита на Кремъл - Роман Абрамович, и че изигра доста странна роля в битката на Путин с медийния магнат Владимир Гусински. Няколко часа преди шефът на "Медия-Мост" да попадне в затвора БутЫрка, бе свикан извънреден конгрес на Федерацията на еврейските общини, на който приближеният на Гусински Адолф Шаевич бе свален от поста главен равин на Русия. Той бе заменен от Берл Лазар, принадлежащ към неортодоксалното течение "ХАБАД-Любавич", което се финансира от Лев Леваев и Роман Абрамович. Така бе избит основният коз от ръцете на Гусински - еврейският. Шефът на "Медия-Мост" е президент на Руския еврейски комитет, но заради рокадата не можа да се възползва от това свое предимство.

В подкрепа на тезата за тесните връзки на Леваев с Кремъл е фактът, че една от първите срещи на Путин като премиер беше точно с Федерацията на еврейските общини. Оттогава е изказването на Левиев, че точно "Путин е човекът, който ще изведе Русия от кризата до нови висини".

Лев Леваев: "Аз съм голям лентяй, можех да постигна много повече"

Силно религиозен, бизнесменът харчи по 10 млн. долара годишно за благотворителностЛев Леваев е роден на 30 юли 1956 г. в Ташкент. Баща му Авнер Леваев бил управител на антиквариат и семейството му било доста заможно за времето. Фамилията спазвала строго всички еврейски традиции, Лев се прославил още на 13 години с умението си да тълкува на иврит неделната глава от Тората.

Лев е първият син след четири дъщери и още от малък показал завидния си бизнеспотенциал. Първата си "сделка" развъртял от раждането на брат си. Според еврейските обичаи детето, което носи хубава новина, получава възнаграждение. Предприемчивото момче веднага обиколило половин Ташкент с велосипеда си, за да съобщи новината, и "заработило" около 1000 рубли. С тези пари купило малко дрехи, които после препродало с добра печалба.

Леваев разказва, че един от най-ярките спомени от детството му в Ташкент са антисемитите, които го нападнали и пребили жестоко. "Може би сега помагам на евреите в бившия СССР, за да залича тези рани", казва той.

Лев е на 15 години, когато семейството се изселва в Израел. Там става ясно, че всички диаманти, купени от баща му за парите, получени от разпродажбата на имуществото в Ташкент, са фалшиви. По-късно Леваев разказва, че именно тази травма, причинена тогава на семейството му, го е накарала да се посвети на диамантения бизнес.

На 16 години той постъпва в работилницата за шлифовка на диаманти "Зотар". След връщането си от военна служба открива собствена работилница. През 1986 г. е обявен за най-добрия майстор в отрасъла. Тогава започва и бизнесът му с диаманти от Русия.

Днес Лев Леваев живее със съпругата си Олга и деветте си деца в Бней-Барак в триетажна вила с асансьор и басейн. Най-малкият му син е роден само няколко месеца след като първородната му дъщеря го направи дядо.

"Ако не бяха задълженията ми към моите родители и към онези, които участват в моите благотворителни програми, отдавна да съм захвърлил всичко и да се занимавам с това, което ми харесва - летене, скокове с парашут, надпревара с джипове, езда, пътешествия по света...", разкрива Лев Леваев в интервю за седмичника "Совшавуа" (петъчно приложение към израелския вестник "Маарив").

"Аз съм принуден да печеля, защото съм задължен да жертвам. Това не е работа, а поръчение от Господ. Трябва да обезпеча няколко хиляди души, което не е много лесно. Изслушването на проблемите ме довежда до депресия. Но ако не печеля и не жертвам, ще бъда повикан за отговор на оня свят. Понякога завиждам на онези, които нямат богатство и тревоги", обяснява той.

Леваев е известен и със силното си преклонение пред родителите си, вече покойници. В тяхна памет е основал благотворителните фондации "Ор Авнер" и "Ор Хана", които работят в 54 града на бившия СССР. В училищата, детските градини и безплатни столови, финансирани от "Ор Авнер", задължително висят портрети на баща му, а в учрежденията, спонсорирани от "Ор Хана" - портрети на майка му. Леваев харчи годишно около 10 млн. долара за благотворителност.

През 1990 г. Леваев се отказва от руското си гражданство. В момента е гражданин на Израел, Белгия, Гърция и Индия.
 
Диамантената борса в Тел Авив.
1060
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД