:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,748
Активни 204
Страници 24,382
За един ден 1,302,066
НА ГОСТИ

Българската Мерилин Монро от ж.к. "Дружба"

Актрисата Силвия Въргова, която поразително прилича на русокосата холивудска звезда, мечтае мъж да й разказва вечер любимите приказки
Снимка: Петър Ганев
Руси коси, алени устни, премрежен поглед, вълни сексапил - така изглежда жената-мечта в очите на хиляди мъже. Холивуд отдавна е открил топлата вода. Но Мерилин Монро е само една. Което не пречи да има милион нейни копия по целия свят.

И у нас кандидатките да се окичат с това определение не са малко. Има обаче една актриса, която засенчва всички. Това е Силвия Въргова, известна още и като българската Мерилин Монро. Тя не само прилича на холивудската звезда. Силвия е една от малкото родни актриси, пожънали успех и на международна сцена. През лятото тя представи на най-престижния театрален фестивал в света - в Единбург, своя моноспектакъл "Медея XXI век". Там толкова я харесали, че веднага я поканили да гостува и през следващата година. Покана за 2001 г. има и от Лондон - отново за същия спектакъл.



"Мечтая да снимам в киното",



изповядва актрисата, докато разсипва току-що приготвеното кафе в ефирен китайски сервиз. После пълни кристални чаши с шампанско, а искрящата течност пречупва отблясъците, хвърляни от пищните аплици. Да не си помислите, че Силвия Въргова живее в замък? Актрисата обитава малък апартамент в столичния ж.к. "Дружба". В този комплекс жилищните блокове са стари, посивели от въздуха и времето, и с излющени фасади. Силвия обаче е превърнала дома си в малък оазис, в който щом пристъпиш и попадаш в друг свят. Има нещо театрално в подредбата. Има и много носталгия.

Силвия обича сама да поддържа дома си. Това я успокоява, а и така релаксира. От известно време обаче се е принудила да наеме жена за чистенето, тъй като от много ангажименти



почти не й остават свободни минути



"В Единбург през 2001 г. смятам да покажа "Медея", но и нещо ново. Не се задоволявам само с едно, обичам да вървя напред", разкрива тя плановете си. В тях влизат и два проекта, които най-вероятно ще бъдат на сцената на Сатиричния театър. Единият е по Брехт, а другият е мономюзикъл, който ще бъде и първият по рода си в България.

За предстоящите празници обаче актрисата все още не е правила никакви планове. "Не знам дали ще бъда в дома си, на планина или в чужбина", казва тя. В интерес на истината Силвия обича да приема гости. Макар че напоследък и за това не й остава много време. Тя обаче не съжалява. "Самотата е привилегия. Аз се чувствам добре сама. Имам какво да си кажа".



Домът на актрисата е впечатляващ



Но не с луксозни мебели или безобразно скъпи вещи. В жилището й има стени, малки помещения, но няма врати. Човек може да опише кръг, ако се разходи последователно от просторното антре, през дневната, трапезарията, кухнята и завърши пак в антрето. Стените са светли и създават допълнителен простор. Разчупват ги и многобройните гипсови корнизи и древногръцки колони. Трапезарията и кухнята са разделени от малък барплот. Това не пречи обаче да са в два различни стила. Кухнята е модерна, а трапезарията с резбовани мебели, тежка маса и старинен шкаф. Малката дневна пък има три отделни къта. Единият е с люлеещ се дървен стол.



Другият е наречен "Босфорски"



- с бял кожен диван в нестандартна форма, параван от ковано желязо, тапет на сини и златни ивици, и завеса в същите тонове, богато украсена с огромни пискюли. Пред него е поставена масичка, върху която в месингови чаши плуват различни свещи. Въобще - ориенталско настроение.

Едната стена на дневната е заета от диван в любимите на актрисата сини тонове. А над него е закрепена огромна картина на Пламен Капитански. Другата стена е приютила библиотеката и спомените на Силвия. В кръгла рамка е поставена нейна снимка от първата й филмова роля - още като студентка в класа на проф. Гриша Островски. До нея е поседнал един



Арлекин, който си е донесла от Венеция



"Той ми е много скъп, тъй като го купих от уличката, на която е и родната къща на Карло Голдони. Обичам този автор, защото първата ми роля на сцена бе в неговото "Площадче", разказва Силвия.

Сувенири притежава и от многобройните пътувания на баща си из целия свят. "Имам прекрасни родители и много ги обичам", топло казва актрисата.

На библиотеката стои и едно странно дайре. "То не е българско, макар че е купено от Бургас", уточнява Силвия. След което с блясък в очите показва един от най-долните рафтове - пълен с детски книжки. "Обожавам приказките. Любимата ми е "Снежанка". Много обичам да ми разказват приказки. Но няма кой. Искам да намеря мъж, който да ми разказва приказки. Но и да ги осъществява. А най-много мечтая да имам дете", признава актрисата.
 
Библиотеката е приютила спомените на Силвия. Актрисата показва снимка от първата си филмова роля - все още като студентка.
 
Кухнята не е сред любимите помещения, но пък актрисата обича да изненадва гостите си с нещо приятно.
 
"Босфорският" кът на дневната е много екзотичен.
 
Глътка кафе от китайски сервиз...
 
Силвия Въргова отпива шампанско с аристократичен жест. Домът й обаче е в ж.к. "Дружба". Но и предстои промяна. Актрисата ще се мести в ново жилище в кв. "Витоша", което й е подарък от родителите.
8083
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД