:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 71
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Копенхаген е хем купон, хем спокойствие

Столицата с русалката се слави с бира, екстравагантни музеи и още какви ли не хубости
Идвайки от шумната и пренаселена Европа /Хамбург е последната спирка в хаоса на големите градове/, първите впечатления от Дания са за бягство от "безумната тълпа" и автомобилното нашествие. Усещане, което не те напуска дори и в Копенхаген, отскоро свързан с континенталната част на страната посредством безкраен мост в открито море - истински шедьовър на съвременните технологии. Чудо наричат и съществуващия от няколко месеца подобен "висящ път", свързващ на свой ред столицата със съседна Швеция. Причината за толкова модернизъм някои я откриват във викингите, прадедите на днешните датчани, запомнени в историята с техните смели набези. В периода 750 - 1050 г. бързите им кораби ги отнасят в далечни страни, където си спечелват славата на разбойници, завоеватели и колонизатори, но и на умели търговци и изследователи.

В превод



Копенхаген означава "пристанище на търговци"



и от пристанището започва първата голяма среща с т.нар. туристически забележителности на града. Тук човешкото стълпотворение е впечатляващо: всеки иска да види Сирената, поседнала морно на камъка на брега на морето и да се снима до нея. Историята й започва от приказката "Сирената" на Ханс Кристиан Андерсен, написана през 1837 г. Сирената изплувала от водите, за да си почине малко, но толкова й харесал градът, че решила да остане завинаги там, разказва легендата. Бронзовата фигура всъщност е поставена през 1913 г.

Шарените автобуси на два етажа, безплатните колела, големите моторници, обещаващи пътуване край брега и из каналите на столицата- всичко приканва към откриване на прелестите на града, омаяли морската гостенка. Явно, че и хората са част от очарованието му: едва сте успели да разгърнете пътеводителя и ето, че неочаквано се приближава усмихнат жител и ви пита любезно дали може да ви помогне. Така без особени затруднения поемате правилната посока към центъра, който не е далеч и представлява



огромна пешеходна зона



Необезпокоявани от светофари, автомобилно задръстване и бензинов задух, можете да се насладите на зелените паркове, усамотените църкви /Руската църква носи името на Александър Невски/, кралските бюстове, паметници, фонтани и дворци, които тук са в изобилие. Веднага се забелязват четирите палата на кралската обител, стил рококо, които образуват уникален по рода си в Европа осмоъгълен площад. Неизменна туристическа атракция е и смяната на караула пред кралските порти. От официалното му обявяване за столица през 1417 г. Копенхаген е седалище на най-старата монархия в света. Родословното дърво на настоящата кралица Маргрете води началото си от Горм ден Гамле, прочут крал от времената на викингите.

Не е случайно и изобилието от крепости и замъци в околностите на Копенхаген, истински съкровища на архитектурното изкуство, от векове обитавани от благороднически семейства. Днес много от тях са превърнати от собствениците им в хотели или луксозни ресторанти. Нерядко самите барони или баронеси разказват истории на посетителите, свързани с прадедите им и замъка. Най-известен за нас



е Хамлетовият в Елсинор,



намиращ се на около 40 км от столицата, разположен на брега на морето. Претърпял пожари и различни реставрации, с днешния си интериор той не предлага автентични свидетелства от "гнилата" епоха на Шекспировия принц. Голяма част от него е превърната в Морски музей, посветен на датското корабостроене и търговия през изминалите векове.

Тук е моментът да се изкаже похвала за забележителната изобретателност на датчаните да откриват музей по всякакъв повод - има поне по един за всеки вкус и фантазия. Неизбежно е разочарованието на любителите на музеите от невъзможността да се обиколят всичките. В Копенхаген те са наистина безброй. Наред с традиционните има и доста екзотични - Музей на тютюна, Музей на еротиката, Музей на работниците, Музей на кехлибара /Дания е голям производител/, Музей на кралската гвардия, Музей на модерното изкуство, Музей на восъчните фигури, Музей на Копенхаген, Музей на рекордите на Гинес, Музей на ежедневния живот в Дания, Ботанически музей, Музей на театъра, Музей на киното, Музей на музиката, Музей на скулптурата, Музей на Съпротивата и т.н., и т.н. Прибавете и множеството художествени галерии, Зоопарка, Планетариума, Експериментариума, където можете сами да си направите повече от 280 експеримента.

Но предпочитаното място за развлечения за млади и стари е известният



в цял свят парк "Тиволи",



създаден в средата на миналия век в центъра на столицата, въпреки протестите на "здравомислещите". Смес от Луна парк със захарен памук и забавления, ботаническа градина с над 4000 цветя, 29 ресторанта, китайска пагода, индийски палат, балети и концерти на световни знаменитости, шоу спектакли, 110 000 светлини, 5 милиона посетители годишно - всичко това е магията на градините "Тиволи". Любопитно е, че най-старият парк за развлечения в света - "Баккен" - се намира също в Копенхаген. Със своите 100 игри-забавления, 16 ресторанта и 20 барчета той е не по-малко зрелищен от прочутия си събрат.

Очебиен е



култът на датчаните към слънцето



Кафенетата са пръснати навсякъде, където успява да пробие светлината и топлината му, дори в закътаните и тесни средновековни улички или надлъж морския канал в стария рибарски квартал. Казват, че няма нищо по-датско от това да седиш на слънце, да пиеш бира "Туборг" и да се наслаждаваш спокойно на заобикалящия те свят в компанията на приятна музика. Често сервират типичното датско ястие - "смореброд", което в буквален превод означава "хляб и масло", поднасяно с избор от над 200 "притурки", вариращи измежду почти всички видове риба, меса, зеленчуци, пастети, майонеза или невъобразимо богатство от сосове. Обичани са и екзотичните кухни като креолската, монголската, японската. Но китайските ресторанти са тези, които дебнат почти на всеки ъгъл и примамват неотклонно клиентите с най-ниските си цени.

По време на престоя си няма начин да не научите датската



дума "так" (благодаря)



Щедро и по всякакъв повод тук се благодари. При повторно отиване в някоя гостилница, например се благодари за оказаното гостоприемство последния път, на тръгване се благодари за вкусните ястия, а на следващия ден е прието обаждане по телефона, за да се благодари още веднъж за вчера.

Ако на тръгване от Копенхаген желаете да вземете сувенир за спомен, ви очакват куп джунджурии, най-разпространените от които са, разбира се, Сирената, мини-макети на замъка на Хамлет, входната врата на "Тиволи", кехлибарени украшения и дрънкулки, както и имитации на прочутия бял кралски порцелан, рисуван ръчно.
 
Най-дългият висящ мост в Европа (6,8 км) свързва източна и западна Дания
 
Датският престолонаследник принц Фредерик показва на японския император Акихито и императрица Мичико макет на кралския дворец Амалиенборг в парка "Леголанд" в Копенхаген
 
Малката русалка - туристическият символ на Копенхаген
 
Датската кралица Маргрете (в средата) в ложата си в Кралския театър заедно с други короновани особи
 
Мостът Орезунд, който свързва Копенхаген с Швеция
2683
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД