:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 479
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СКЪПИ ГОСТИ

Японската анимация влиза в българския дом

"Принцеса Мононоке" бележи дългоочаквания дебют на японската анимация "манга" в българските видеотеки. На прочутите рисувани филми от страната на изгряващото слънце досега се наслаждаваха само по-отворените киномани - чрез Интернет и тук-таме по сателитните телевизии.

Манга-анимацията няма много общо с детските рисунки на Уолт Дисни. В нея липсват мишки, покахонтаси, безобиден хумор и плоски идеи. Но пък има драматизъм, насилие и крайно графично изобразяване, подобно на това в комиксите.

"Принцеса Мононоке", въпреки доста модната си екологична тематика, всъщност е епична приказка за богове и чудовища. Главен герой не е въпросната принцеса, отгледана от вълци, а принц Ашитака. Храбрият младеж се изправя срещу злото, предизвикано от липсата на хармония между хората и природата. На екрана се редуват отрязани органи и картини на разрушение с лирични пасторални пейзажи.

Филмът на Хаяо Миязаки, добил прозвището "японският Уолт Дисни" пожъна огромни успехи в родината си преди 3-4 г. Заради сложните си идеи и визуализации на брутално насилие, в по-голямата част от света филмът не се препоръчва за деца под 13 г. Зрителите над тази възраст обаче ще останат доволни.
530
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД