:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата си взе двореца "Кричим"

Дворецът „Кричим" и огромният парк край него, принадлежали някога на Кобургите, стават публична държавна собственост и се предоставят на Националната служба за охрана към президентството. До края на тази седмица областната администрация в Пловдив ще издаде официално документите за актуването, съобщи областният управител Тодор Петков. Става дума за площ от 1996 дка, като най-големият парцел в парка - от 1697.7 дка, е защитена територия. Този статут му е отреден през 2000 г. от тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева. Оттогава на практика с имота не могат да се извършват сделки. В него има и 63 сгради и помощни постройки.

НСО използва резиденцията за представителни нужди от 1992 г. Службата отправя първото искане за одържавяване през 2003 г. Тогавашният областен управител Гьока Хаджипетров (НДСВ) отказва. По това време имаше публикации, че царското семейство опитва да си върне двореца.

Макар че носи името „Кричим", дворецът се намира в землището на Куртово Конаре. Мястото е харесано от Фердинанд още през 1902 г. Монархът биолог бил впечатлен от лонгозните дъбови гори. И досега наоколо са запазени дървета на по 500-600 г., увити с лиани. Според възрастните хора цялата местност била закупена от княза на цени, три пъти по-високи от пазарните.
14
2976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
28 Март 2007 01:20
Браво на държавата! Сега трябва да си вземе и Рила.
28 Март 2007 01:56
ПЪЛНА обърквация?!
Така и НЕ се казва: от кого държавата "си взе двореца "Кричим" ; чия и каква собственост е бил имотът преди сега държавата да го обяви за "публична държавна собственост"; защо сега се променя статута "защитена територия" на този имот; и прочие?!?
Очевидно, от страх да НЕ спомене "без нужда" името "царско" и НДСВейско, или от страх да НЕ оплете конците, журналистката изпрела цяла къделя тинтири-минтирита!
28 Март 2007 03:36
Кричим никога не е бил на Кобургите. Както и останалите заграбени дворци и земи. Дошлият по едни риза и гащи австрийски поручик и наглото му потомство са крали на поразия. Интересно - защо им се "реституират" имоти по заявление, а останалите имаме документи, нямаме земя?
Взеха двореца на Симеон Хасан, лош народ.
28 Март 2007 05:44
Познайте сега какво ще стане с двореца, горите и дивеча в тях?След 2-3 години пълна разруха.
28 Март 2007 09:30
Началото добро-да видим продължението!
28 Март 2007 10:01
Най-вероятно ще бъде застроено и бетонирано.
Много ми хареса едно изказване на журналист , мисля, че беше по ТV СКАТ :Сакскобурготски имаше абсолютни шансове да стане Цар на цяла България но крадливата му душица го превърна в жалък горски.

Редактирано от - ТАПА на 28/3/2007 г/ 10:56:07

28 Март 2007 10:47
да му ядете на царя главата!
28 Март 2007 14:43
До Fabian
28 Март 2007 15:05
Параграфе,
на кого бил досега Кричим, та сега държавата да си го вземе... Ами че как на кого?! Неговият предишен собственик, доколкото си спомням, се казваше Спас Гърневски, комай единственият кмет-поет по нашенските земи. Според прочетеното в тогавашните вестници, през последната година на кметуването си /в Пловдив/ той надал сватбарски вик: "Царю! Чакам те да дойдеш да си вземеш двореца в Кричим! Това е мое и на общината решение!" Провикването не било в рима, обаче, защото царят обичал много поетичните места, но не и поезията.
28 Март 2007 15:53
КЛАНСКИ,
Иванчо се обадил на Марийка и й казал: "Марийке, ела довечера у нас- да правим секс...", а Марийка му отговорила:"А, Иванчо, разбрах ти намека! Ще дойда!"...
Сигурно С.К. НЕ е разбрал намека на С.Г.?!?
28 Март 2007 16:11
"Като гледам не вярвам на ушите си"
След 45г. комунизъм и 10г.пладнешки комунистически обир имат наглоста, същите разбойници и техните клакьори да клеветят Царя, като, че ли сме 1945г.Направо ще си заслужим, на път за Китай, да сме минали транзит през Европа и бавно по моста на Босфора.Така ще се озовем пак в пъкала, но този път дявоплите около казана ще са с дръпнати очи и много по-жестоки.Няма да ви дадът и капка Кока Кола, колкото и да сте жадни.Само препикана речна китайска водица.Да не ви казвам какво ще се случи, когато му дойде времето и Американците решат да спуснат втората желязна завеса.Тогава, това което го преживяхме от 09.09.1944г., ще ни се случи на ново, но по 3.Най-напред Хунвейбините, ще пратят в лагери предателите от БСП, независимо, че те ще са основните виновници да се озовем под китайски контрол, защото водачите им ще са задигнали всички пари и ще са се преселили точно на време във Флорида.
28 Март 2007 16:51
Браво на държавата прибра си своята собственост
28 Март 2007 17:45
Апсолятно съм изненадън от твърденията на някои така наречени българи-Нер васко че щело да се запусне резервато-да не би до сега царя лайняра да го е подържал?!И другия там кичещ се с "баритон"!Ти си абсолютен "дискант" бе бате
Заради такива педали продажни сме на това деридже! t
28 Март 2007 20:14
Държавата е ликвидираха точно от комунистите, като не се посрамиха да задигнат и пенсиите на родителите си.Сега пак някой разбойник ще сложи ръка на резервата и на двореца Кричим, както покриха и продадоха цялата индустрия на скраб и боровите гори из родопите в гръцко.Сега тук комунистическите безродници и клакьори на най- долната отайка на обществото, вика дръще крадеца.Най-големите виновници за пропадането на България викат дръще Буш и Горбачов, защото още не им дошло времето да ги вкарат в стадиона и да си кажат всичко за извършените престъпления.Толкова са глупави, че си вярват, че ще им се размине.На никой не му се е разминало, когато е загубил война, а още повече студена война.Въпрос е на време едните крадци да претрепят другите.Останалите сами ще се гръмнат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД