:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София въвежда солени такси за движение на тежки камиони

Извънгабаритните коли ще минават през столицата само с разрешение на общината
Солени такси за движение на пренатоварени и извънгабаритни превозни средства из градската пътна мрежа въвежда София. Собствениците на надхвърлящи допустимите норми коли ще дължат суми в диапазона от 16 до 1090 лв. на ден, защото нанасят щети на настилката. Това предвиждат промени в общинската наредба за местните такси и цени на услуги, предложени от екипа на кмета Бойко Борисов. Бюджетната комисия в СОС вчера прие проекта.

Занапред собствениците на големи коли ще плащат при превишаването на 5 вида ограничения - за максимална ширина, височина, дължина, маса, натоварване на ос. Най-високи такси ще се дължат за наднормена маса. Рекордът от 1090 лв. на ден е за автомобили, надхвърлящи с над 60 тона максимално допустимата маса. При минимални претоварвания от 100 кг до 5 тона таксата е 30 лв.

24 лв. ще струва от 1 см до 1 метър в повече към ширината на колите, за превишение от 1 до 50 см във височината ще се плаща 16 лв., а при дължината най-ниската такса е 30 лв. - за отклонение от 1 см до 3 м. При превишаване на всеки един от показателите таксите за всяко нарушение се сумират.

Наред с това за извънгабаритните превозни средства се въвежда разрешителен режим. Разрешителното ще се дава 5 дни след подаване на заявление в общинската дирекция "Транспортна инфраструктура" и ще струва 20 лв. В него ще се посочва точният ден на пътуване.

Подобни такси отдавна съществуват при републиканската пътна мрежа, сумите са оправдани на фона на щетите, аргументираха се от общината. Съветници обаче се усъмниха, че събираемостта ще е ниска заради лош контрол. С него ще бъде натоварен КАТ, а таксите ще се внасят в общинската транспортна дирекция. За да контролира колите обаче, КАТ трябва да разполага със специална техника, като везни за отчитане на масата например.



НОВОСТИ

Такса се въвежда и за новорегистрираните търговци на територията на София. Наред с другите суми те ще трябва да платят и 20 лв. за вписване на задължителното уведомление за извършване на търговска дейност в информационните масиви на районите. Вписването и досега се правеше, но за него не се дължаха такси. Родителите пък ще плащат такса за детска градина през лятото само за дните, в които детето им присъства.
3
2095
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Март 2007 07:01
Вероятно Столичната община има нов чиновник ! Та е решил да си подсигури рушветец! Чиновника в това му е далаверата - да забрани нещо за да може да го разрешава същото това нещо срещу парични знаци - колкото повече, толкова по разрешено!
28 Март 2007 08:54
Да живее демокрацията. То КАТ за какво ли не отговаря, та едни общински такси да са му кусура.
28 Март 2007 22:38
а при дължината най-ниската такса е 30 лв. - за отклонение от 1 см до 3 м.

Иди сега вярвай, че размерът няма значение
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД