:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хаос със здравното обслужване на туристите

Почва борба за парите от застраховките на чужденците
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Докато хотелиерите и МЗ се разправят за лекарите, плажните заведения във Варна вече освежават инвентара си за новия сезон.
Задава се хаос в здравното обслужване на туристите по морето, предупредиха хотелиери. От РЦЗ Варна не отрекоха, че има проблеми. Лекарите не знаят как ще бъде организирана практиката им по комплексите. Първите туристи обаче вече дойдоха, а за Великден по Северното Черноморие се очакват 20 000 румънци. Според Гриша Фиданов от Съюза на българската туристически индустрия тяхното лекуване не е обезпечено.

От 1 януари спешната и неотложна помощ за туристите от ЕС е безплатна, като за това на лекарите плаща нашата здравна каса. Преди няколко дни министър Радослав Гайдарски препоръча хотелиерите да подпомогнат лекуването в курортите, като финансират разкриването на кабинети. Според Фиданов обаче главната цел на министерството е цялото обслужване да се поеме от лекари, работещи със здравната каса, като бъдат изгонени от хотелите докторите на свободна практика. "Как ще задължим гостите да ползват само определен вид помощ, какво става със 17-те частни линейки в Златни пясъци? Защо да плащаме на хора, които не можем да контролираме?", попита Фиданов.

Хотелиерите се опасяват, че ако в курортите лекуват само доктори по касата, туристите ще получават същото лошо медицинско обслужване, каквото и българите. Касата плаща по 12.50 лв. за обикновен преглед и 7 лв. за вторичен. В същото време поликлиниките и лекарите, които сега обслужват хотелите, не ползват НЗОК, а са сключили договори с европейските здравни застрахователни фондове. Оттам те получават за преглед между 40 и 50 евро по линия на здравната застраховка на туристите. Според Фиданов истинската цел на МЗ е да прилапа тези пари.

Проблем създава и закъснялата реакция на министерството. Готви се специална наредба, която според браншовиците ще излезе чак в средата на май. А дотогава виси не само лечението на болните, но и откриването на плажния сезон на 1 май, който също трябва да бъде гарантиран с медицинска помощ.

Шефът на РЦЗ Варна Валентин Балкански потвърди, че лекарите изчакват новия режим и не подават заявления за практика по комплексите. Според него и хотелиерите усложняват проблема, тъй като понякога искат по 20 000 лв. наем за кабинет на сезон.

Срещу идеята на МЗ се обявиха и лекарските организации. В четвъртък при Гайдарски ще има среща по въпроса.
38
2634
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
28 Март 2007 00:24
От кога го разправям/пиша за този "задаващ" се хаос! Чака ни мнооог интересен сезон!
28 Март 2007 08:46
Кашата пълна!На 01.05.МинЗдрав с декрет ще обяви, че 12 лв., които касата плаща са равни на 50-60- те евро получавани досега, като при сключване на този договор докторите ще трябва и ръка да целуват!Где-що види някакъв пазар, Гайдарски се хвърля с гърди и го запушва.А Матросов спи, щото снощи е чел/писал до късно...
28 Март 2007 09:20
А майтапа за болниците е още по-пълен, защото Джеймс, докато си танцува салса, си изкълчва рамото, следва помощ ( примерно по 221 пътека ); той си заминава на втория ден за родината щастлив и доволен, но НЗОК не плаща нищо - неизпълнен стандарт ( 4 дни задължителен престой ), това, че самолетът му лети на 3-я ден не я интересува......за паричния еквивалент дори няма какво да се обсъжда
28 Март 2007 09:29
Higia, те скоро май от Банско бяха изврещели.Може и да бъркам курорта, ама лекували хората 2-ма туристи, пролежали си пътеките и живо-здраво!После пратили документите им в НЗОК-Благоевград/този град не го бъркам/, оттам пратили документите в София и толкоз.Познай кой е платил лечението на гореспоменатите чужденци.От джоба си.Буквално.
28 Март 2007 09:40
Това въобще не ме учудва, нали и при нас n-броя случаи компетентно не ни се заплатиха. Това сигурно е от невуса, който е толкова голям, че пречи на шефката ( дерматоложка ! ) на НЗОК да мисли.
Но затова пък сутрешните новини започваха патетично - в Пирогов ще се провежда трансплантация ( бъбречна ) от френски екип. Как точно ще се финансират нещата не ми се мисли!
28 Март 2007 11:11
Вие в "Пирогов"още ли не сте минали на фотосинтеза-я глейте кво слънце е напекло с разрешение на Министерството и НЗОК!Със сигурност ще се намери някое документче, което покрай безбройния списък вменени ви задължения/спешност, нощност, безотказност и пр./благородно ви отпуска това право...
28 Март 2007 12:36
Задава се хаос в здравното обслужване на туристите по морето, предупредиха хотелиери.

То, хаосът в здравеопазването си съществува и сега. Единственото спорно нещо е, дали въобще е възможно да стане по-голям!
Касата плаща по 12.50 лв. за обикновен преглед и 7 лв. за вторичен. В същото време поликлиниките и лекарите, които сега обслужват хотелите, не ползват НЗОК

Нищо не им пречи на лекарите по курортите и занапред да не ползват НЗОК.
Никой не може да ги накара насила. Най-много, както беше заплашил онзи ден Гайдарски, да им прекрати договорите с КаШата. Ама те и без това няма да ги имат!
Голямата веселба ще настане, когато започнат да идват сметки за лечение на български здравно осигурени граждани в ЕС. Тогава ще ги питам кака Рума и бате Емо кви ще ги дъвчат
И тогава и лекарите, и пациентите ще се смеем през сълзи
28 Март 2007 12:39
Проблемът изглежда неразбираем и дори леко смешен за широката публика (факт е пълната липса на коментари във форума освен на 2 колеги), но всъщност е много сериозен и с голям потенциал за лоши/трагични последствия, най-малкото от които е излагацията пред Европа и света. Не е и далечен във времето, защото след една седмица на курортите ще се изсипят 15-20 000 румънци.
28 Март 2007 12:39
... майната им на туристите ... кво стана с оня дър, трънски ли беше ... още ли не са го опандизили
в ред. ... един кирливец па се замислил за румънците ....

Редактирано от - Старшината на 28/3/2007 г/ 12:41:35

28 Март 2007 12:43
Федя,
Миналата година имаше такъв случай на Златните, където колежка от такъв кабинет без договор с НЗОК отказала да прегледа болно германче без кешово заплащане и ги насочила устно към държавната болница. След това РЦЗ смля от проверки собственика на кабинета, а дежурната лекарка отнесе глоба от 2000 лева. Сега държавата се опитва да прехвърли горещото яйце (а то е горещо - ВЕРВАЙ МИ) в ръцете на хотелиерите. Струва ми се, че този път ще удари на камък. Номерът с издаването на НАРЕДБА №Х просто няма да мине. Съсловието на хотелиерите е далеч по финансово обезпечено и независимо от лекарското и няма (надявам се) да се поддаде на административно изнудване.
28 Март 2007 13:00
Аааааааааа, стига се злословили, стига инсинуации!
Другарят Гайдарски не спира да обяснява, че здравеопазването е ОК, а вие продължавате да мрънкате.
28 Март 2007 13:05
Трябва да питате "зъбарите" от Петрич, Смолян...дори и от Благоевград - как се "оправят" с гръцките "здравни туристи"!
Понатрупаха опит вече, трети месец яко "доене"...
28 Март 2007 13:07
Нещата са сериозни и по друга причина.Де що има читав доктор по морето лятото бяга нанякъде.Къде да изкара някой лев, къде да си почине като бял човек.Никой никъде не е помислил, че Черноморското ни крайбрежие увеличава народонаселението си минимум с 1.5 млн.човечета/може и да греша с цифрата/.Някой някъде по министерствата да взема този факт присърце?Хайде глупости-лято, сезон на отпуски.За спешната помощ/която май пак ще е буфер за недомислиците/не ми се говори.Освен, че няма 1 щатна бройка разлика м/у зима и лято по морето, освен че няма останали лекари в нея Министърът гордо заявява че пари няма и няма да има.Народът лятото кисне като охрана на плажове и басейни.И понеже сме по-светци от Папата, със сигурност де-що има някакъв останал ресурс в здравеопазването по морето ще го пропилеем за лекуване на кредит на пияни, бити, е...ни европейци, а пък българина закъсал през лятото в собствената си държава, не дай Бог катастрофирал, ДГД!!!
28 Март 2007 13:18
На мен тази работа ми прилича на осигуряване на високите наеми на лекарските кабинети и запазване на здравния парцел. Ясно е, че проблемът е за хотелиерите а не за лекарите. А доктори ще има, защото има пари. Дали само частни или и такива по договор със здравната каса, щом има пари на плажа, някой ще се наведе да ги вземе.
28 Март 2007 13:20
OLDMAD,
Това имам предвид, че широката публика и в твое лице не разбира за какво иде реч. Говори се за СПЕШНА ПОМОЩ, а не за лечение на хронични заболявания. Зъболекарските услуги не влизат в това число. Бедна ти е фантазията какъв панаир беше преди 3-4 години, когато кранкенкасетата спряха да плащат за зъболекарски услуги по нашите курорти. Бабите-германки бяха пощурели!
28 Март 2007 13:21
Ако е "доене" изобщо няма да идват. Истината е, че като се лекуват в България, пътят им излиза безплатен. Даже им остават и пари за пазар...
28 Март 2007 13:21
Добре бе човек, ама погледни Гайдарски накъде посяга, а?!
28 Март 2007 13:57
Федя, интимното желание на г-н Министъра, прокраднало се тези дни по медиите е да ЗАДЪЛЖИ лекарите, работещи по курортите да сключат договор с НЗОК, защото било ориенталско да се плаща кеш.Съгласен съм за кешовото плащане, ама с европейския му начин на мислене хич не се връзва размера, който касата ще наложи на колегите.Сключиш ли договор-в ръчичките си и на Касата, и на министъра.Тя, НЗОК едва се оправя с ОПЛ-тата, дето от 7 години се борят с нея, а с още един куп 'договорни партньори само за сезона въобще не я виждам...
28 Март 2007 14:09
Хипократе, не знам как е сега, но преди години по времето на "социализъма" чужденците си плащаха като попове в така наречените валутни кабинети и поликлиники. Имаше такава в Златни пясъци и съм бил свидетел на това как нашите доктори ги "разтоварваха" яко. Естествено тогава всичко отиваше за държавата.
Процедурата беше изключително добре изработена.
Идва Ханс и първо отива при преводачите. Преводачът с немски го води в приемен кабинет където Ханс казва от какво се оплаква. Дори и симптомите да са температура, болки в гърлото и хрема му се правят пълни изледвания и .......рентген. Всяко изледвене струваше между 25 и 30 долара толкова се плащаше и за преглед. Накрая отново се отива при приелият го лекар който на базата на готовите резултати констатира, че Ханс е настинал и му предписва лекарства за още толкова пари. След като си купи илачите преводача му попълва документи в които се пише колко точно е похарчил за лечението си и предполагам после кранкенкасата ги връща.
Беше доста простичко и доходно
28 Март 2007 14:37
televiz, нали по това цари единомислие във форума. Системата е сбъркана тотално. От тук идва и хаоса. Макар че, както писах и по-горе тепърва предстои да се изприщваме, и ние , и вие. Министърът е толкова добре запознат с това, което управлява, че даже не знае, че не може да задължи когото и да е да сключи договор с когото и да е.
Просто е необходима нова система за здравно осигуряване. Сегашната Здравноосигурителна система в България е, както кавате вие, лекарите, в клинична смърт (може и в мозъчна, май е по-точно )
28 Март 2007 14:43
Хипократ2006, доколкото си спомням този случай, ставаше въпрос за отказ на лекаря да признае издадена за България Застрахователна (осигурителна) полица и искал пари в брой. Това е по-различно. Отказано е банково плащане (по полицата) и ако са го драли (лекаря) то си е било напълно заслужено. Трябва да се научиме да работим като европейци, пък тогава да очакваме европейски доходи.
28 Март 2007 14:49
Папарол,
точно същото правеха германците с нашите туристи. Като медицински директор на наша застрахователна компания съм получавал документи за мъж, счупил дясната си ръка (т.н. фрактура локо типико), на който бяха направили всички възможни изследвания (кръв, урина, рентген), консултации с невролог, дерматолог и...гинеколог. Документите бяха перфектно попълнени...
28 Март 2007 15:24
Doctora!
28 Март 2007 15:38
Нашите управници освен за ПАРИЧКИТЕ от еврофондовете, като че ли за нищо друго не са помислили преди и след влизането в Евросъюза.Сега тепърва им идва на ум
28 Март 2007 15:55
Сега тепърва им идва на ум

KOPELE, ти си бил голем оптимист!
Имаше един виц:
Акъла е като мензиса на жената. Не дойде ли навреме, хич и не го чакай!

Редактирано от - Федя на 28/3/2007 г/ 15:57:01

28 Март 2007 16:03
Федя, изхождайки от вица си мисля, че както жените влизат м менопауза, така и управниците ни са влезни в умствена такава.Особено някой от тях , които са и на подходящата възраст за това
28 Март 2007 18:52
paparol,
Ситуацията до преди 2 години (последно работих лято 2005) беше принципно същата с няколко разлики както следва:
1. Поликлиниката беше не една, а ДЕСЕТКИ (практически във всеки хотел)
2. Туристите ставаха все по-бедни със всеки следващ сезон (имам наблюдения в/у три последователни)
3. Сметките ставаха все по солени.
4. Поради огромната конкуренция броят на клиентите ставаше все по-малък, а това влошаваше ситуацията по т3.
5. Поради т5. заплащането на лекарите ставаше относително по-малко, затова и повечето качествени хора след сезон 2004 избягаха. Аз издържах само още половин сезон и аз се махнах - просто нямаше смисъл да се трепя. Тъй като владея свободна английски и руски, а на курортите понаучих от няма накъде и малко немски (преводачи отдавна няма) - на шефа му беше много мъчно.
6. Поради т2 работата с клиентите ставаше все по-трудна - вечно се занимавахме с разни пияни простаци, дето нямаха кинти да си платят.
7. Т4 доведе след себе си и някой чисто балкански явления, като кражби на клиенти от "чужди" хотели, скандали м/у отделните екипи за това на кого е даден пациент (често на самата улица и пред клиента), гонки с линейки по алеите, чувал съм и за размяна на шамари (на мен слава богу не ми се е налагало) и прочие чисто нашенски простотии.
Съвсем отделна тема е как частните болници плащаха на ръка на колегите от Спешното отделение и крадяха пациенти директно от шокова зала. А пък как се плащаще на ръка на рентгенолозите за снимките като се заобикаляше касата (вземаха половината от сумата) А пък .....
Ееех спомени.
Като цяло и досегашната система беше голяма излагация във всяко едно отношение, но и това, което замисля министерството не е (никак) цвете за мирисане.
Такива ми ти работи!
28 Март 2007 19:01
Федя,
За да се признае такава полица трябва да има договорка (поне устна - немците ги спазваха) за изплащане на парите. По принцип кабинетите на Златните нямаха никакви (официални) взаимоотношевия с Кранкенкасетата и всички дойчовци си плащаха кеш, получаваха мед сертификат и фактура, които (безпроблемно доколкото знам) осребряваха в Германия. Проблемите започнаха, когато вместо туристи, у нас започнаха да идват социално слаби, които просто нямаха кинти.
А иначе Кранкенкасетата са коректни платци. Помня имаше един случай на гнемец с тежко сърдечно заболяване, който ИЗБЯГА от местната УМБАЛ, поради мизерните условия и категорично отказа да се върне там дори след като най-учтиво му обясних, че ще умре. Настояваше за санитарен самолет. След разговор с застрахователя (беше АДАС ако не ме лъже паметта), последният гарантира изплащането на парите за нашето обслужване и обеща да поеме сметката в ЧАСТНА болница. Одрахме ги над 500 евро и накрая немеца като видя условията в частната болница МИ ЦЕЛУВАШЕ РЪЦЕТЕ. Няма да го забравя никога този ... айде да не казвам какъв, че пак ще се отприщиш да ми обясняваш колко съм зъл. Колко са били одрани застрахователите от частната болница просто не смея да си представя.
28 Март 2007 19:36
Господа Лекари я ме осветлете:
Значи какво излиза с общо-европейските застраховки - нищо не става. Трябва да си имам частна застраховка, така ли?
28 Март 2007 19:40
nenedada,
Господата лекари на този етап хабер си нямат как точно ще се напеди хавата и засега само споделят опит от минали времена.
28 Март 2007 19:59
с частната застраховка всичко е ясно...обаждам им се - казвам какво струва и те го обобряват и ми връщат парите.
Общо европейската застраховка разчита на държавното здравеопазване дето го няма и трябва да се плаща на ръка така или иначе...затова казах че си трябва частна застраховка.
28 Март 2007 20:00
Хипократе, ето ти нещо съвсем свежо като новина, и за съжаление оправдаващо най-лошите ми очаквания: Във всички самолети с туристически групи, кацащи по летищата, още на борда, а после и в залите за посрещачи туроператорите непрекъснато повтарят, че здравеопазването у нас за европейски граждани е БЕЗПЛАТНО!Никой не им казва, че това се отнася евентуално само за спешните случаи.Умниците в касата вдигат рамене като ги попиташ за заплащане и твърдят, че "ще измислят нещо".Само че, самолетите вече долитат, пълни с обичайния беден и прост евронарод.Оказва се, че след като имаш договор с НЗОК си длъжен на всекиго.Все още спирам по катастрофи, вдигам разни припаднали по улиците, ама от тук насетне ставам анонимен-след време някой ще ме съди, че съм му помогнал...
28 Март 2007 20:34
televiz,
Винаи има нещо по-лошо. Аз например имам една пациентка, която не се е осигурявала в БГ, но има осигуровка в някаква Кранкенкасе (размахва някаква карти) и твърди съвсем убедено, че АЗ трябва да хукна дяа я изчиствам от компютрите на НОИ - тя си била осигурена, женицата.
28 Март 2007 20:46
Лошото е че женицата е права. Длъжен си да я лекуваш защото има общоевропейска застраховка по Европейската конвенция за свободата на придвижване. както за нормално лекуване така и за кризи. Виж за изчистването трябва да се погрижи умрялото магаре на НЗОК...
Ако тя си е плащала в Еропейкса страна Българската каса не може да има претенции към нея.
28 Март 2007 20:52
televiz, вече сме минали на зелено - пием фанта тропикал, ядем салатка, но все пак внимаваме с естествената боя за коса....
винаги има и по-лошо - Хосе Луис Алварес дос Нуньос и незнам си още какво - многообещаващ футболист в петрички отбор (с личен номер ) ни бе на гости в травмата - е за това време друг отбор го " взел", но докато се уредят формалностите, мина нашия отчет, тези от касата искаха справки от НАП, ПАП, ТАП и накрая пихме една студена вода за бг футбола!
като сме на футболна вълна да споделя, че този, който сега дава 40 млн за бази, ни черпи с липса на пари - не си плати метала за крайниците и моралистите го "съжалиха". Та от такива очакваме да ни оправят!
28 Март 2007 20:54
Аз не казвам, че тя е виновна. Само че НЗОК я дава като НЕОСИГУРЕНА (така е според страницата на НОИ) и отказва да ми плаща за нея. Нямам право и да и давам направления за каквото и да е. Иначе аз си я прегледах БЕЗПЛАТНО - дори и потребителската такса не получих!
28 Март 2007 20:54
Хаосът с българските пациенти засегнал чуждестранните? Ами хубаво - може пък и нашият хаос да пооправят ззаради европейците. Иначе - доктори по морето и планината, спасявайте сезона. Като бягате надалеч.
28 Март 2007 21:17
Франсетата са го измислили елегантно по френски.Пациента плаща кеш 23евро, ако е домашен адрес +10евро.На пациента е задължението да се занимава с осигурителна каса.пред нея доказва дали е бил спешен или не.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД