:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Училищата не се отказват от опашки за първолаците

В столицата продължават да приемат деца по датата на подаване на документите
Желанието на просветното министерство да се преустановят опашките за записване на първокласници е на път да се провали. Част от училищата в центъра на София продължават да приемат децата по датата на подаване на документите, установи проверка на "Сега". Това означава, че денонощните опашки, които миналата година се извиха пред няколко елитни училища, вероятно ще се повторят и при тази кампания.

В общо 40 училища в страната, от които 18 в София, кандидатите са повече от свободните места. Преди дни от просветното министерство съобщиха, че датата на подаване на документите вече няма да е основният критерий при класирането на детето в желаното училище. В писмо до регионалните инспекторати от началото на април министър Даниел Вълчев предлага детето да се приема с предимство, ако в същото училище учат брат или сестра или пък работи един от родителите, ако детето живее в района или има специални потребности и сградата разполага с достъпна среда.

Същите критерии са определени от 32-ро СОУ в София. Според информацията в сайта на училището обаче ще бъдат приети първите 132 деца. Ако след записването останат свободни места, ще бъдат поканени следващите деца по входящ номер. От 38-о училище на ул. "Шипка" също обясниха, че критериите им за прием се покриват с предложените от МОН. С предимство ще се приемат тези деца, които първи са подали документи и живеят в района на училището, обясниха от канцеларията на 31-во училище в "Слатина".

36-о СОУ в "Красно село" приема документи, докато има свободни места. Предимство ще имат децата, които имат брат или сестра в същото училище и тези със специални потребности. В 6-о и 7-о СОУ няма да обявяват допълнителни критерии, всички желаещи се приемат.

В 133-о СОУ, пред което миналата година се извиха денонощни опашки, все още не приемат молби. На 24 април педагогическият съвет на училището ще определи критериите, по които ще се класират първолаците. Информацията ще бъде обявена в сряда или четвъртък следващата седмица.

В 96-о СОУ в "Люлин" вече са подадени 167 молби, което е с около 40 повече от свободните места. Според директора Соня Букева основният проблем е, че 90% от родителите искат децата им да учат английски език, а няма толкова свободни места. Ще се опитаме да убедим родителите да изберат и друг чужд език, а не само английски, добави Букева. Педагогическият съвет е одобрил допълнителни критерии за прием - ако детето е било в подготвителен клас в същото училище или е учило английски по системата Step by step.
1571
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД