:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,354
Активни 550
Страници 1,799
За един ден 1,302,066

Отговори "Игра"

Шах

В партията Соско - Войтачек белите жертват качество, за да придвижат спешно дамата си към царския фланг. 1.Тхе2! dxe2 2.Oh7+ Цh8 3.Oxg7+! Блестящ удар на изящна комбинация. 3...Цxg7 4.Дg6+ Цh8. Черните не могат да си поемат дъх! 5.Оg8! Поанта! Заплашва 6.Дh7 мат, а ако 5...Тхg8, то 6.Дh6 мат. 5...Тf7 6.Дхf7 Дd3 7.Дхе7 Txg8. След първия взлом черните малко минаха, но белите разполагат с неизчерпаеми атакуващи ресурси. 8.Дh4+ Цg7 8.Дg4+ Цh8 10.Дf4 Кв3. Контрашанс (11.Дh6+ Дh7 12.Дхh7+? Цхh7 13.Кхв3 Тd8!), лесен за разгадаване. 11.Кхв3! Дd1+ 12.Цh2 Тg6 13. Тс1 е1Д 14.Дf8 и черните прекъсват съпротивата.



Бридж

От атаката ви още едно важно рантре (влизане) в мора е отстранено, а е почти ясно, че намерението на S е да отиграе трефата в мора, притежавайки поне два картови цвята. Имал е очевидно купа К, каро АQ и минимум пика Q. От друга страна Е се е намесил с купи, и то при две обяви от опонентите, което е коректно с 6-карти (и в същия е с QJ10, бил е с каро К (сигурно сек -сама), следователно би трябвало да има трефа К и много вероятното пика А.

Стандартният ход е да се покрие с шестицата играната петица. А дали това е коректната реакция? Добър, ерудиран декларант ще играе филер (9 или 8) и сега дори Е да пропусне с трефа К (от Кхх), както е видно, S бързо ще дойде до четири взятки в цвета, а с това и девет за договора.

Ето защо силната ви реакция е с покриването на петица трефа с ... Q-та! Това ще нанесе съкрушаващ удар върху комуникациите на S и в двете ръце, което ще доведе до провал на договора. В ред случаи, когато S е с хх (2 карти) в трефа, той може да ви пропусне, разчитайки, че сте с КQх(х). Прочее ако сте с четири карти на KQ, то няма шанс и затова ще разчита евентуално на три трефи у вас.

Наистина S би могъл да играе (а и трябва!) по-добре, като не пропуска първата купа, но това е въпрос от друго естество, невлияещо върху хода ви с трефа Q.

Ръката на S: пика: Q108х, купа: Кхх, каро: АQ9х, трефа: хх.
518
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД