:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Приднестровието спазарено за вино

Русия може да запази и узакони военното си присъствие в отцепническата област Приднестровие в Молдова, а молдовското вино може да се върне в Русия още през лятото, съобщи в. "Независимая газета". Това ще стане, ако е вярна информацията, че на срещата на върха на ОНД в Санкт Петербург на 10 юни ще бъде подписано ново споразумение между Русия и Молдова за размирния регион.

Според източник, близък до молдовското правителство, освен специален статут на Приднестровския регион документът предвижда руското военно присъствие в Молдова да се запази през идното десетилетие. Москва от своя страна щяла да вдигне блокадата върху износа на молдовски алкохол за Русия, която нанесе големи щети на бюджета на Молдова, съобщи източник от руското МВнР.
6
1507
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
30 Май 2007 21:23
Молдавия клекнА на руските " икономически лостове ". Пускат войска , а ще изнасят вино - Калашне Совиньон.
31 Май 2007 08:32
Приднестровието спазарено за вино
Руснаците са царе на такива сделки: прецедентът беше Аласка. Е посоката беше друга, но методът "Винас веритас" е същият.
31 Май 2007 11:11
На това му се вика Realpolitik
31 Май 2007 11:54
Не е ясна цената, която трябва да плати Молдова за "щедрия" руски жест към нея. Пълен неутралитет?
31 Май 2007 12:10
Колеги стига дезинформации.

Войската всъщност е група от 2000 руски специалисти енолози, които да помогнат на молдовските винопроизводители да изкарат "пестицидите" от вината си и да ги пригодят към изключително високите руски стандарти.

31 Май 2007 12:31
Всъщност, ако не ме лъже паметта, официално са около 1400 калпака. Като при това голяма част от тях са местни на служба в руската армия. Всъщност проблема е в складовете с оръжие. Преди 15 години когато молдовските националисти искаха със сила да възстановят суверенитета над територията, оръжието изкарано от складовете (с или без активното участие на служители на руската армия) спасява отцепниците. Според международни договорености Русия беше поела ангажимента до 1999 година (не съм сигурен точно за годината) да изтегли контингента си заедно с въоражението. Това все още не е факт.
Колкото до виното, преди да спрат молдовското и грузинското вино, България беше на 3 място по внос на вино в Русия. След като го спряха... всеки може да се досети как се отрази това на българските винопроизводители. Това е специално за онези наши патриоти, които с готовност са преименували Варна навремето.
А колкото до реалността - приднепровската молдовска република е своеобразна офшорна зона и голям преразпределителен контрабанден център. Затова когато Молдова и Украйна се договориха за митническа блокада, в Русия подкрепата за ПМР "странно" се активизира. И дойде забраната на молдовското вино.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД