:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС прави обща донорска мрежа

Всеки ден умират 10 европейци, които чакат орган за присаждане
Снимка: Ройтерс
Създаването на обща европейска донорска карта би улеснило намирането на органи за трансплантиране.
Комисарят по здравеопазването Маркос Киприану обяви вчера план за "насърчаване на донорството от живи донори", както и за създаване на ефикасна обща система за донорство в ЕС, съобщи вчера електронното издание "ЕЮ Обзървър". Всеки ден 10 европейци умират в напразно очакване да им бъде присаден орган, който би могъл да спаси живота им.

Дебатът за донорството в Европа се разпали с голяма острота, провокиран от предстоящо холандско телевизионно риалити шоу, в което зрители ще изпращат послания до умираща жена с препоръки на кого от трима пациенти да дари бъбреците си. Планът на Киприану предвижда да бъдат съставени специални медицински екипи, които да преценяват кой е подходящ за донор в случай на смърт.

27-членният Европейски съюз изпитва остър недостиг на органи за присаждане, защото броят на нуждаещите се нараства много по-бързо от броя на дарителите. В списъците на чакащите в момента фигурират 40 000 души, от които между 15% и 30% ще умрат, докато чакат да им бъде присадено сърце, дроб или бъбрек.

Киприану предлага да се създаде единна донорска карта в Европа, която ще улеснява издирването на хора, склонни да дарят органи след смъртта си. Проучване на Брюксел показало, че 81% от европейците подкрепяли идеята. Проблемът е да се запълни пропастта между броя на склонните да станат дарители и броя на хората, които действително се съгласяват да бъдат взети органите след смъртта им. Така например през 2006 г. 56% от европейците са твърдели, че са готови да дарят органи след смъртта си, но в различните страни между 6% и 42% от случаите, когато се стигне до изпълнение на волята им, близките им се противопоставят. Оказва се, че само 41% от европейците разговарят по този въпрос с близките си и оттук се появява различие в мненията.

Киприану препоръчва да се засили обществената активност по въпроса, като се привлекат медиите, но подготвяното холандско телевизионно шоу настройва публиката по-скоро отрицателно.

РИАЛИТИ ШОУ

Холандската телевизия Би Ен Ен започва от утре риалити шоу, в което смъртно болната 37-годишна Лиза би трябвало да избере по съвет от зрителите на кого от трима пациенти да дари двата си бъбрека. 80-минутното предаване би илюстрирало според авторите му колко остър е проблемът за донорството. То ще напомни също за съдбата на предишния директор на телевизията, умрял от спиране на бъбречната дейност, докато чакал намирането на донор. Министърът на образованието и културата Роналд Палстерк осъди шоуто като неетично и нелепо, защото представя проблема под формата на състезание. Пластерк е бивш директор на холандския раков институт. Говорител на Еврокомисията също определи предаването като проява на лош вкус.
1015
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД