:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двата критични язовира се изпразват през вецове

Най-сетне започна източването на двата големи язовира "Искър" и "Въча", след като от края на миналата седмица е ясно, че те опасно увеличават обемите си. Водите ще се освободят през три ВЕЦ. Ековедомството е решило така, защото източването през изпускателите създавало опасност от излизане на водите в заливната зона.

Два от вецовете, натоварени тези дни максимално, са частни - "Кокаляне" и "Пасарел", и са приватизирани от бизнесмена Христо Ковачки, който през 2001 г. ги препродава на смесено дружество между френската "Мекамиди" и "Литекс". Яз. "Въча" ще бъде източен през централа на НЕК. При по-големи изпуснати количества се натоварват повече мощности на централите, обясниха експерти. Вчера така и не стана ясно кой носи отговорност за критичните нива на водоемите.

Яз. "Въча" стигна обем до 221 млн. кубика при разпореден от МОСВ контролен обем от 195 млн. куб.м. Пресаташето на НЕК Христина Стоянова обясни, че те не можели да източват, ако МОСВ не им разреши. На сайта на министерството обаче пише, че контролният обем е 195 млн. кубика и се препоръчва при необходимост да се отворят основните изпускатели на яз. "Кричим". От Министерството на бедствията също обясниха, че още на 23 май Емел Етем е написала писмо на и.д. министър Анна Янева да се освободи обем заради опасност от преливане.

Вчера МОСВ съобщи, че няма опасност от висока вълна по "Искър". ГЗ е предупредила кметовете и стопаните наоколо да не пасат добитъка си и да стоят далече от заливната зона в близките дни. Прогнозите са, че до утре реките в централната част на Дунавския водосбор ( Вит, Осъм, Янтра) ще повишат нивата си, а на места ще паднат валежи около 30-40 л на кв.м.
8
2434
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
30 Май 2007 22:00
... е, всеки се изпразва някакси, нали ... накой "през", дръг - "във" ...
31 Май 2007 06:05
По голяма глупост не бях чел скоро. "Двата критични язовира се изпразват през вецове" Така Янчулев като беше кмет на гр.София изпразваше язовир Искър и после се оказа, че от това изпразване в язовира не остана вода и софянци се оказаха на режим. Второ автора на статията защо не си направи труда да провери на кой са ВЕЦ "Пасарел" и ВЕЦ "Кокаляне" и колко ще спечели от произведеният от "извънредно" източване на яз. "Искър" ток .
31 Май 2007 08:56
Частни ВЕЦове, частни ТЕЦове, частни АЕЦове, частна държава, мамата си трака
31 Май 2007 10:05

Не бе,
България е държава на демократите или на мафията - все тая.
31 Май 2007 10:18
Прав си Наваха. Основателен въпрос, защото тока, произведен от тия ВЕЦ-ве задължително се изкупува от НЕК.
31 Май 2007 12:01
Определено не бях чела по-глупава статия от тази. Аз бих го казала по-добре. За да отговоря на въпроса защо се изкупува задължително от НЕК, ще ви кажа само, че мощностите на ВЕЦ-овете, влизат в определена от ДКЕВР рамка. Под определена мощност ел.енергията се изкупува задължително от НЕК и разпределителните дружества. Ако прочетете закона, ще разберете. За отговорността при изпразването на язовирите, ами тя се споделя от всички - МОСВ, на първо място, ползвателите на водните маси - собствениците на ВЕЦ-овете и НЕК, в случай, че ВЕЦ-а е негова собственост. Прехвърлянето на отговорността е тънкият момент. Статията е написана толкова хаотично, че прегледа на печата в сутрешните емисии е по-подробен и ясен.
31 Май 2007 12:35
мекамиди е собственост на едф"електрисите дьо франс", жижи не си напълно прав собствениците на ВЕЦ сключват договор за водоползване с МОСВ и само то може да резреши колко вода да се ползва, ама нали са некомпететни в МОСВ е за тав цялата работа не работа на околната среда, водите, които се използуват за промишлени цели да отговаря за тях .Водите както и всички природни ресурси трябва да са едно място в другие страни си имат министерства на природните ресурси , а при нас е разпръснато поне в 3 министерства и от там няма кой да поеме отговорност, какато и инкой не може да ти каже къде какво има, щото няма обща карта.
31 Май 2007 14:56
То през вецове и тецове цялата държава източиха, та някякви пишман гьолове нямало да източат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД