:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лавината от заменки в София смути и съветници

51 решения за замяна на имоти срещу жилища е гледал СОС от началото на годината
Вили Лилков
Традиционно зачестяващите в предизборни времена заменки на общински имоти срещу жилища направиха впечатление и на самите съветници. "Количеството на тези решения обезпокоително расте, макар че те са във вреда на гражданите", е изтъкнал в свое питане до кмета Бойко Борисов съветникът от ДСБ Стефан Беязов. Той настоява администрацията да изрази категорично позицията си по този вид сделки.

51 решения за замени на общински имоти срещу жилища е гледал СОС от началото на годината досега, показа справка на "Сега". 7 такива сделки са обсъждани в рамките на заседанието от 15 май, други 19 - през целия април. В статистиката не са включени замените за прекратяване на съсобственост между общината и частни лица. Според Беязов практиката на замените е порочна и обезсилва закона за обществените поръчки, ощетявайки общината.

Общината губи от заменките, защото, вместо да продава прозрачно с участието на много кандидати, удовлетворява единични искания, припомня Беязов. Според него доказателство за това е и липсата на откази от страна на заявителите да сключат договорите при определените от СОС цени. "Въпреки стремежа на СОС да завишава лицензираните оценки отказали се няма", изтъква Беязов. Със заменките общината си спестявала и усилието да провежда ясна жилищна политика, а във фонда от апартаменти царяло безредие. В момента предложения за замени внасят само съветниците и районните кметове, Бойко Борисов отказа да предвижва подобни докладни.

Както "Сега" писа, съветниците не контролират докрай сделките по замени за собственост. През решение на СОС минава само оценката на съответния общински имот, който ще се заменя. Цената на жилищата, които получава общината, се определя постфактум от лицензирани оценители. Така възникват съмнения от завишаване на цените на получаваните жилища. Не е ясно и местоположението им, защото то не се споменава в докладната. Тази практика бе разкритикувана в доклад от Сметната палата и нееднократно от гражданските сдружения. По данни на палатата най-голям брой замени в последните 8 години са извършени в предизборната за местната власт 2003 г. - 253.



ТЕМПО

София се бави с изпълнението на чакания от години закон за устройство на територията й. Администрацията още не е готова с изискваните от закона наредби, които да гарантират спазването на нормите, изтъква в питане до кметския екип съветникът от ДСБ Вили Лилков. Той припомня, че до края на юли СОС трябва да възложи изготвянето на промени в новия устройствения план, за да се отстранят възникналите по него проблеми. Измененията задължително трябва да включват мерки за защита на зелени площи, чието предназначение по една или друга причина е било променено, подобрения в транспортната схема и ограничения за преструктурирането на вече съществуващи жилищни комплекси. Изтичат и сроковете за приемане на наредба за изграждането на паркинги и гаражи на територията на града, както и 6-месечният срок за издаването на актове за публична държавна и общинска собственост на всички паркове и градини.
4
2942
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
31 Май 2007 00:04
ЕВРИКА!!!
31 Май 2007 10:11
Тоя на снимката не ми се вижда да е смутен.
31 Май 2007 13:05
Например, апартамент в Дружба 2 за парцел 400 м2 на Патриарх Евтимии. На това му се вика "милионер за една нощ". А ние се чудим откъде тези Кайени, МЛ-и, Бентлита в тази бедна държава.
31 Май 2007 14:52
Не, бе пичове! Тоя кмет е е кат' оня кмет. Нема нищо обезпокоително. Вие само си трайте и гласайте според дебелината на врата и плитчината на ума.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД