:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,366
Активни 550
Страници 1,811
За един ден 1,302,066

Вълчев даде заден за бонусите на учителите

Училищата сами ще решават на кого и как да разпределят увеличението
СНИМКА: ПРЕСФОТО БТА
Даниел Вълчев забавлява участници в похода по стъпките на Таньо Войвода, след като проливен дъжд ги принуди да се подслонят в крайпътно заведение.
Просветният министър е на път да отстъпи по въпроса за диференцираното заплащане на учителите. Ако социалното напрежение е много голямо, идната седмица Даниел Вълчев ще предложи на отрасловия съвет нов вариант за разпределение на средствата, съобщиха вчера от МОН. Предложението на Вълчев е парите за диференцирани заплати да се превеждат на училищата и те да решават как ще ги разпределят - поравно на всички учители или на част от тях по определени критерии. Тези дни 2 елитни столични училища - Националната природо-математическа гимназия и 29-о СОУ, бойкотираха схемата за диференцирано заплащане и обявиха, че ще се откажат от парите за бонуси. От 1 юли се предвижда добрите учители да бъдат поощрени с увеличение на заплатите, за което са отделени 13.1 млн. лв. Според предварителните разчети на МОН 40% от педагозите няма да вземат увеличение, за останалите 2/3 то ще е средно с 40 лв.

Това е правилна стъпка и бих приветствал подобно решение, коментира директорът на НПМГ Петър Недевски. Той припомни, че едно от несъгласията на учителите от подопечното му училище бе за начина на разпределение на парите. Според него колегите му биха приели идеята. Недевски обаче повтори, че сумата е много смешна и е като подаяние на фона на увеличението от 200 лв. на заплатите на столичните ватмани.

Учителите от 29-о СОУ са приели декларация, която ще изпратят до МОН, съобщи директорката Весела Палдъмова. Колегите настояват първо да се повиши основната заплата на учителите, а след това да се въведе и диференцираното заплащане, обясни тя.

В Силистра просветният министър заяви, че е готов да се срещне с учителите без посредничеството на синдикатите и така пряко да се уточнят проблемите. Бях останал с впечатление, че хората представляват учителите, а сега започвам малко да се съмнявам в това, коментира Вълчев по повод участието на учителските синдикати към КТ "Подкрепа" и КНСБ в решенията.
17
2583
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
30 Май 2007 21:57
... защо ли "заден" ми свучи като "задник" ..
30 Май 2007 22:08
Ако сумата е същата, каквито и нови начини да предлага Министъра няма да имат ефект.А, и за претърпяното фиаско на първото предложение все ще се намерят виновни - сега синдикатите, при второто друг.Собствени грешки не са "възможни".
30 Май 2007 23:01
Бахти мутрите са на тази снимка! Този Вълчев все повече ми прилича на клоуна Н. Василев.
30 Май 2007 23:32
Няма ли кой да му помогне, божее, да го хвърли от шестия етаж тоя...
31 Май 2007 08:35
Тая работа с разпределението на учителските бакшиши е бая комплицирана. Всички възможни критерии са лесно оборвани, особено от нас българите, които все гледаме в канчето на съседа. Ето ви парите и директорите да ги разпределят. Това си е умен ход. Кой ще е виновен - директорите , те са бая много. Няма да е само министъра. Че щи възникнат маса скандали на местно ниво не е никак важно. Най много някой и друг директор да подаде оставка.
31 Май 2007 08:41
Това е поредният организиран саботаж срещу образованието на българите!
Имам в предвид въвеждане на диференцирано заплащане на учителският труд!
Това е ход целящ да скара и разедини учителите противопоставяйки ги един на друг!
Държавата няма да дава пари за учителите, а който от тях иска по-голяма заплата, да я заграби за сметка на своите колеги от същото училище!
Въвеждането на тази практика със сигурност ще разбие окончателно образованието ни и ще подготви изчезаването на българската нация в България!
Това е подсказана със сигурност от "европейски доброжелатели".
Паралелно с налагането на така очакваната от медиите клауза на ЕС, за лишаване на България от възможност да съди чужденци за престъпления извършени в България, скоро ще станем свидетели за превръщането на родината ни в свърталище на европейски измет, който ще граби съвсем безнаказано формално образованите българи!
31 Май 2007 08:42
Въпреки летните жеги, министърът показва, че може и да мисли. Най-сетне нещо го светна! Нищо, че именно учителите повече от година казваха и доказваха, че идеята му е мъртвородена. Защото е глупава, несправедлива и унизяваща достойнството на учителите. Сега обаче да продължи да мисли, да запее най-сетне песента, която гилдията очаква от него. Ако не може или не иска - предстои обновяване на кабинета, момент удобен да си тръгне. Защото образованието на децата ни не е шоу./Виж снимката горе/.
31 Май 2007 08:57
Големият проблем на всеки демагог като тоз министър хастъпва когато нещата опрат до цифри. Неможеш да дадеш 40 лв. и да плеснеш с ръце, че нещо си свършил! Не трябва да забравяме, че когато се обсъждаше бюджета НДСВ се вълнуваха не от парите за образование, а от парите за армията. Нека Софийския университет да размисли как да посрешне проф. Петканов и доц. Вълчев след клоундата която направиха в изпъкнителната влас.
31 Май 2007 09:00
Медийният клоун сътвори поредната си простотия. Егати и държавата, щом тоя е министър
31 Май 2007 09:00
"Учителските" синдикати отдавна не представляват учителите , а колкото до новата идея - макар че наистина парите са скандално малко е сякаш по-добра от безумните скали за оценяване , договорени между министъра и синдикалистите .
31 Май 2007 09:23
Май по-слаб министър на образованието от 1878 година насам не е имало в България.Голям образ....
31 Май 2007 10:16

Каква е най-характерната черта на българската демокрация - мизерните заплати. Не само на учителите, на всички работещи в България заплатите трябва първоначално да се увеличат ДЕСЕТ ПЪТИ и чак след това да се мисли за диференциране на заплащането. Но пусти тъпи кратуни демократски не увират за това просто нещо. Без достойно заплащане на труда на българина България съвсем скоро няма да я има, колкото и демократите да се напинят и самоизтъкват колко са велики.
31 Май 2007 11:11
Точно така.
В нивото на заплащането е гирата, която тежи на всеки опит за оптимизация на какъвто и социален елемент у нас.
Вълчев е поставен в положение (и притискан) да покаже ефективност, НО БЕЗ вдигане на доходите над нивото на мизерията.
А както знаем - мизерията ражда само мизерия.
Той е обречен да загуби, колкото и да се старае.
Неговият кон е с букаи (вързани крака).
А иначе съм категорично несъгласен с крайните оценки на неговата работа.
Това е първият просветен министър с прогресивно мислене, който се захвана да разбута блатото и който опитва да прилага реални инструменти за оптимизация на управлението.
И - затова се реве срещу него с пълен глас, защото работи, а не се спотайва, както другите преди него.
Защото клати статуквото на най-закостенялата и инерционна прослойка у нас - на "просветните" началници.

31 Май 2007 11:47
господа управляващи, бе що не опитате с DDT?
31 Май 2007 12:09
Истината е, че образованието трябва да се променя с фейс-лифтинг. Не изкорен. Коренът е добър. Трябва да се взисква повече от учителите и преподавателите. Например, да дават мотивирани оценки. Да има обратна връзка. А, заплатите са смешни. От там да започнат, пък тогава да взискват. Не Вълчев да прилаяга методики за оценки и бонификации, заимствани от Транснационални Компании. Тук говорим за ОБРАЗОВАНИЕ< не за бизнес. Аман от бизнесмени в тая държава. Не остана кой да се грижи за обществените интереси.
31 Май 2007 19:10
Тарикат е министърът - сега от доста време и за доста време ще се говори за учителските заплати. И сетне в съзнанието на хората ще остане само споменът, че даскалите са получили повишение. детайлите се забравят бързо. И пак ще бъде- абе, той ли краде палто, на него ли крадоха - имаше нещо. И пак ще се заговори за алчните даскали.
31 Май 2007 20:10
Идеята за мотивираните оценки е добра. Нещо повече - това е пак "забравено старо". Аз като ученик оценка на писмена работа без обяснения "защо" и какво трябва да коригирам, не съм получавал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД