:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 499
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Предлагат допуск до тайни и на хора с дела

Снимка: Велислав Николов
Цвета Маркова напомни на политиците, че трябва да решат дали кандидатите за кметове на населени места ще трябва да преминават задължителна проверка за разрешение за достъп до класифицирана информация.
Лицата, срещу които имат досъдебно производство, ще могат да получават допуск до класифицирана информация, а тези, които вече са получили разрешение, ще го запазват до произнасяне на евентуална присъда, дори и срещу тях да започне наказателно дело.

Това ще стане, ако правителството се съгласи с предложение на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да бъде сезиран Конституционният съд с искане за отмяна на текст от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Пред агенция "Фокус" вчера председателката на ДКСИ Цвета Маркова обясни, че разпоредбата на чл. 40, ал. 1, т. 5 от закона противоречи на конституцията. Според този текст лице, срещу което има образувано предварително производство, не може да получи разрешение за достъп до класифицирана информация. Мотивите са, че този текст не е съобразен с основния принцип на правото, че всяко лице е невинно до доказване на противното с влязла в сила осъдителна присъда.

"Срещу едно лице започва предварително производство, получава отказ от проучващия орган, след което го обжалва пред ДКСИ. Ние потвърждаваме отказа, както е по закон. След това обаче, ако съдът оправдае това лице, според закона в едногодишен срок от отказа не може да му бъде направено ново проучване", обясни Маркова. Според нея така се стига до нарушаване на човешки права - лицето не може да упражнява своята професия или да заема определена длъжност, защото допускът е условие.
1
1309
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Май 2007 12:01
То в държавното управление малко са хората без дела....Лошото е, че и осъдени няма. Иначе, може да преподават в затвора аритметика, например.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД