:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Следствието изненада Корнелия Нинова с разпит

Бившият зам.-министър на икономиката дава показания за класифицирана информация за "Булгартабак"
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Корнелия Нинова се озова на разпит в следствието ден преди прокуратурата да обяви резултатите от проверката на корупционния скандал "Овчаров-Александров".
Ден след като усилено се заговори за оставката на директора на националното следствие Ангел Александров, от службата контрираха изненадващо с разпит на отстранената зам.-министърка на икономиката Корнелия Нинова. Тя е един от основните "обвинители" на Александров. Твърди, че е била притискана от Александров да предостави данни срещу директора на "Булгартабак" Христо Лачев и че върху нея е оказван натиск за пълнене на "черни каси". Думите й подкрепят и следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова, с които Нинова е приятелка от магистратските си години. Шарланджиева и Иванова твърдят, че са били принуждавани от Александров да търсят съдействието на Нинова във връзка с Държавния резерв, хазарта и цигарения холдинг. Днес прокуратурата официално ще обяви резултатите от проверката, но вече е ясно, че те няма да са благоприятни за Александров и методите му на работа.

Двучасовият престой на Нинова в следствието вчера по никакъв начин не е бил съгласуван с прокуратурата. "Прокуратурата нито е разпореждала, нито е провеждала такъв разпит", категорична бе говорителката на обвинител №1 Маргарита Попова. Никой от следствието не беше открит за коментар.

Самата Нинова обясни пред агенция "Фокус", че е била разпитвана като свидетел по досъдебно производство на НСлС, за да изясни защо в Министерството на икономиката не е третирана като класифицирана информация документацията, свързана с приватизацията на "Булгартабак холдинг", и защо не е засекретена. Ставало дума за Стратегията за приватизация на "Булгартабак" и приложенията към нея. "Те не са секретни. Никога не са били, те са приети от Министерския съвет и парламента, не са били секретни и тогава, и сега. "Булгарбатак" е публично дружество и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа ние сме задължени да даваме актуална информация на Българската фондова борса и Комисията по финансов надзор. Ако засекретим информацията, няма да можем да изпълним своите задължения. А санкциите там са сериозни", обясни Нинова.

В момента все още няма стартирала процедура за приватизация на "Булгартабак". Според шефа на сигурността в "Булгартабак Холдинг" Богомил Янев никаква информация, засягаща холдинга, не попада в обхвата на Закона за защита на класифицираната информация. Въпреки това 5-6 човека в холдинга имали достъп до класифицирана информация, тъй като работели с документи, които получават от държавни или общински ведомства.

Преди две седмици прокуратурата образува и дело за длъжностно присвояване от дружеството, но обвинения по него все още не са повдигнати.

ДЕЛО

Нинова, която бе и шеф на УС на тютюневото дружество, бе уволнена от Сергей Станишев още в началото на корупционния скандал между Александров и шефа й Румен Овчаров. Срещу нея и следователката Татяна Шарланджиева бе образувано и дело за престъпление срещу правосъдието. Според прокуратурата те са пазили бизнесмена Красимир Георгиев от наказателно преследване по делото "Топлофикация". Обвинения не са им повдигнати.
3
4458
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
30 Май 2007 21:28
е била разпитвана като свидетел по досъдебно производство на НСлС, за да изясни защо в Министерството на икономиката не е третирана като класифицирана информация документацията, свързана с приватизацията на "Булгартабак холдинг", и защо не е засекретена.

ако наистина само това са я разпитвали ... по-добре да не я бяха разпитвали.
Май ще бъде поредния кьор-фишек за корупция. Гарван, гарвану око не вадел.
30 Май 2007 21:48
То и с разпита ще си остане.Плоскостта на нещата в така наречения "скандал"започна да се измества.Не, че се надявам на позитивизъм.
31 Май 2007 12:43
Тъжно, явно няма да дочакам заглавие "Корнелия Нинова изненада следствието с разкрития"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД