:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,385
Активни 557
Страници 1,830
За един ден 1,302,066

И август ще бъде с рекордни жеги като юли

2007-а е най-топлата от 120 години насам
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След като общината не взе специални мерки за помощ на столичани в жегите, Панчаревското езеро беше сред малкото възможности за разхлаждане в София.
И през август термометрите ще отчитат 40 градуса, съобщи вчера Латин Латинов, ръководител на секция "Оперативни прогнози на времето" в Института по метеорология. Според него високи стойности ще има в началото и в края на първото десетдневие. Валежите през август ще бъдат под нормата за месеца, а температурите - над средната норма. Очакваните краткотрайни валежи през август няма да имат никакво значение за селските стопани, твърдят метеоролозите.

Зам.-шефът на НИМХ Петьо Симеонов обясни, че засушаванията в страната са в Дунавската равнина, защото там се регистрират и най-високи температури. Другият район е Добруджа. Там обаче сушата е частична, защото на места са паднали по-сериозни валежи. Другият регион е Югоизточна България - Източната част на Тракийската низина, където заради сухата почва и високите температури се създадоха и най-благоприятни условия за пожарите, обясни Симеонов.

2007 г. се очертава като най-топлата година от 120 години насам. Специалистите обаче не очакват да бъдат надминати рекордните температури от 44.5 градуса. В неделя в 64 от измервателните станции са поставени температурни рекорди, съобщи зам.-шефът на Института по метеорология д-р Петьо Симеонов. Вчера бяха поставени нови рекорди в десетки градове от страната, след като термометрите надскочиха 40 градуса. Очаква се днес температурите да бъдат с още 1-2 градуса по-високи.

Като основна причина за горещото лято специалистите посочват атмосферната циркулация, известно влияние отдават и на глобалното затопляне. Трябва да сме готови за аномалии, очакват ни топли лета, но не се знае с каква цикличност, предупредиха метеоролозите. Според експериментални сезонни прогнози се очаква септември да бъде по-влажен и хладен. Очаква се по-хладна и валежна зима.
4
6479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Юли 2007 12:05
Дай боже, Латин Латинов да е сбъркал, че и август ще е такова чудо като юли! Не се живее в такава жега! Пък разправят, че африканците били мързеливи! Ами кой може да се мръдне да направи нещо на открито в България през жегата-всички са се изпокрили на сянка или на климатик!
24 Юли 2007 15:58
Да, нали имаше някакво изследване защо северните народи са по-работливи. На кой му се бачка в тоя пек, камо ли да си размърда мозъка.... Затова сме по-умни от гърци, испанци италианци!
24 Юли 2007 18:08
Обикновено прогнозите на синоптиците в повечето случаи се оказват точни. Така, че не ми се вярва да е сбъркал Латин Латинов!
24 Юли 2007 21:36
Молим НАТО за помощ
Апел за помощ до Евроатлантическия координационен център при кризи, ЕС и Руската федерация е пратила България. Това обяви вчера шефът на Гражданска защита инж. Андрей Иванов. Инициативата е на министрите Емел Етем и Румен Петков.
От Германия обаче попитали дали страната ни може да заплати помощта. За сметка на това споразумението ни с Русия предвижда ние да доставим само вода и гориво. Останалите разходи се поемат от Москва. Предложения за съвместна дейност са отправили Австрия, Турция и Испания.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД