:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 228
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Катарзис

Дясното съществува въпреки лидерите си

Бойко Борисов няма никакво намерение да обединява, а да покорява - всички и наред
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Иван Костов би предал себе си, ако се съгласи на трайна коалиция със СДС и напусне лидерския пост ДСБ. Пламен Юруков търсеше алтернативна реалност между клиентелизма, кариеризма и обикновения профанизъм в СДС, но прекалено много се замота в собствената си политическа реализация.
Костов няма да си ходи от лидерския пост в ДСБ, камо ли да напусне политиката, нито ще влиза в дясно съглашателство в парламента. Юруков може и да направи своя група в столичната община, но може и да се откаже. Може и да си сътрудничи с Бойко Борисов, но може и да го играе твърдо (това е малко вероятно). Обещава да създава идеология, а не да я сменя, странно - никой не му вярва. Може би защото извън това словосъчетание няма нищо конкретно. Генералът-кмет е амбициран да стъпи здраво на десния тепих, обаче някои не го приемат като десен. Иска марката и електората, обаче леко се дистанцира от идеята да събере в едно Командира и новия лидер на СДС. Пък и няма нужда -



време е за доказване, не за фрапе



И въпреки тая нерадостна картина от родната дясна действителност, мантрата "дясното е нужно" още действа.

Кметските избори дадоха поредното доказателство, че гражданите са петимни за друго извън тройнокоалиционното управление. Но изборът им е ограничен между твърдоглавието на вкаменелостта Костов и зализаните зигзаци на Пламен Юруков. И, разбира се, новия политически персонаж Бойко Борисов, чиито сигнали са доста разнопосочни. Страхотен избор!

Най-предвидим от тримата е, разбира се, Костов. При него винаги има много черно и по-малко бяло, но нюансите са изключени. Най-големият компромис, който може да направи със себе си, е да постигне едно полуединство за вота, колкото да не загуби всичко. След което се връща в нормалното си състояние - да взема желаното за действително. Който иска да го напуска, който иска да го заплюва. Затова напълно в реда на нещата е сегашното му обещание да не слиза от лидерството в ДСБ за нищо на света и да не прави обща група с когото и да било, ако ще процентите му подкрепа да минат под нулата. Иначе ще предаде себе си.

Пламен Юруков търсеше алтернативна реалност между клиентелизма, кариеризма и обикновения профанизъм в СДС, но толкова много се замота в собствената си политическа реализация, че и на него вече му е трудно да се оправи в ситуацията. Лупингите между ДПС, ГЕРБ, Костов и кой ли още не родиха собствения му каламбур, че Бойко



Борисов е десен, но партията му - не



Или другото му творение - сините застават зад депесарския Хасан Азис в Кърджали срещу всички от анти-ДПС коалицията. И последващото обяснение, че ония в Националния съвет нещо са полудели, сякаш той лети в паралелен свят. А този нескопосан опит за съюз с Бойко под условие? Костов може и да излезе прав, че сините в СОС ще играят с Борисов срещу ДСБ. Проблемът при новопоявилите се политици като Юруков е, че могат да сменят посоката със същата сръчност, с която сменят прическата си.

Странно ли е тогава, че генерал Бойко успя да нахълта в сградата на "Московска" 33 още на първия тур? Ако има нещо странно, то е, че го направи с толкова малко над 50-те процента при тая разпердушинена десница и левица. Не напразно неформалът на ГЕРБ предпочита да се нарича десен. Там има хляб, натам го тика западният вятър. Колкото и парадоксално да е,



дясното продължава да е на мода



Само че за Борисов е важно да го покори. И тук му е проблемът, защото десните граждани отдавна са престанали да се отъждествяват с лидерите си. Те ги компрометират като нормални хора. Оценката, която дават по избори, е 2% за Костов, малко повече за Юруков, другите се разтварят като капка вода в чаша мастика. В тая мътилка Бойко попада под графата: "още недоказал непригодността си".

А Борисов обаче иска всичко - от марката СДС до национализма на "Атака". И между другото да отвори очите на Станишевия електорат и да удари по Доган. Държи да стъпи здраво на тепиха, обаче противникът да не е като Скалата. А да е разконцентриран, неуравновесен и да търси своя спасител, а не оня с ъперкъта.

На кметските избори инстинктът за самосъхранение на Костов и Юруков присветна, макар и в крайна самоотбрана. Колко неискрени са били и двамата, се разбра веднага след края на вота. Очевидно е, че няма как да извършат тайнството на обединението. Въпросът е каква е ролята на Бойко Борисов. Ако се съди по действията му на изборите, когато предпочете да извади свои хора срещу тези на СДС и ДСБ, желанието му е да бъде единственият опозиционер и лидер, който може да спаси всеки, повярвал в силите му. На него, не на друг. Другите са просто фон за мускулестата му фигура.
55
3490
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
10 Ноември 2007 00:18
зигзаци
полуединство
дясното (светлото, топлото, мокрото?, - простички думичкиза глупавичките десни и леви граждани )
авторски стил = обикновен профанизъм
Дефиниция : десен гражданин - когато по тротоара се движат граждани, ония, които се движат в дясната половина по посока на движението са десни граждани. Добре, но движението е двупосочно и за гражданите, движащи се в обратна посока десните граждани са леви граждани.
Ама как да разберем кой гражданин е десен, и кой ляв?

10 Ноември 2007 00:28
Леви са тези, които са с лява резба.
10 Ноември 2007 00:59
Все пак, "ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!" на всеки, за когото 10-ти ноември /1989 г./ е Празник!!!
10 Ноември 2007 02:11
Все пак, днес 10-ти ноември е!!!

Пълнолетието на българската демокрация
Самобитният ни преход има опасност да се превърне в първобитен
- Натиснете тук
10 Ноември 2007 02:16
Как може да съществува десен човек само по себе си. Все едно еднополюсен магнит или Запад, или сянка без тяло, съпруг без съпруга. Нещо е западно по отношение на нещо друго, което се намира на изток от него. Не е така с десните, горките, сиротни плоскоглавци.
10 Ноември 2007 07:26
Брейй, на тоя ден Другара Младенов заедно с Другарите Луканов и Джуров свалиха Другаря Живков! Бравос, Другари! А около един милион другари бекапари си легнаха комунисти, а се събудиха социалисти....маладци, так держать (кокала). Бе щом партията нареди, не живков, ми и майка парашкева, дет се вика, ще сменят. и не социалисти - ако трябва и канибали ще станат. Само партията да каже. Кеф ти 9-ти септември, кеф ти 10-ти ноември. Ашколсун, кератлар!
10 Ноември 2007 11:04
Б.Б. обединява не десните, а тези които 1997 гласуваха за СДС, а после за царя. Аз не бих ги нарекла точно десни (не става дума за убедените монархисти), а търсещи поредния спасител. ГЕРБ веднага привлече като магнит търсещите келепир и затова разнородни като манталитет и идеи. Оттам и щедрото финансиране с цел реализиране на бъдещи ползи.
Десно, ляво, все тая. Б.Б. се изживява като обединител и спасител. И понеже делят с "Атака" един електорат на следващите избори ГЕРБ ще прилапа по-голямата част от него.
А дясното както го смятат за умряло, така може и да се възроди. Във Великобритания консерваторите управляваха три мандата преди лейбъристите на Тони Блеър да спечелят и да управляват вече трети мандат. И никой не смята в момента, че консерваторите нямат бъдеще.
Де да имахме леви лидери като Тони Блеър и десни като Маргарет Татчър!
10 Ноември 2007 11:13
Ами чи ква е разликата межд косерватори и лейбъристи, леви и десни в английския двуполюсен политически модел? Аз, както и други проЗти като мен, виждаме разликата колкото единият е "ляв", другият е "десен" в чифта чорапи или в усмивките на М.Тачер и Т.Блеър?!





Редактирано от - ritorno на 10/11/2007 г/ 11:29:09

10 Ноември 2007 11:47
Крю,
колко пъти съм ти реквал да не се опитваи да мислиш ...
10 Ноември 2007 13:38
Дясното съществував въпреки лидерите си


Да ама няма да е за дълго. Опелото предстои...
10 Ноември 2007 13:46
Бесния,
Ще те разочаровам като ти кажа, че ми плащат точно да мисля. И щом за толкова години не са ме уволнили...
10 Ноември 2007 14:13

Аз не бих ги нарекла точно десни, а търсещи поредния спасител.

Е к'во лошо има в търсенето на поредния?! Да не би оставането при омацалите се да е по-добра стратегия?! А дали (ще) е спасител, само времето ще покаже. А то засега работи в негова полза (колкото и да не им се иска на някои смятащи се за автентични десни (каквото и да значи това)).


________________________________
Морал - това са интересите на другите
10 Ноември 2007 14:20
Хехехе, а Комарницки е къде-къде по-точен.
При това, можеш да си сменяш героя му с коя да е дясна политическа фигурка...

Редактирано от - Calina Malina на 10/11/2007 г/ 14:41:54

10 Ноември 2007 14:44
Kruvelka
А дясното както го смятат за умряло, така може и да се възроди. Във Великобритания консерваторите управляваха три мандата преди лейбъристите на Тони Блеър да спечелят и да управляват вече трети мандат. И никой не смята в момента, че консерваторите нямат бъдеще.
Круелка пак мечтае на глас за светлото капиталистическо бъдеще. И все ни дава примери от мрачниш Албион - я от Ирландия, я от Великобританя.
Те все ей такива, като неш ни будалкаха, как ще станем като САЩ, като Швейцаря, и като кой ли не. Пък ние това дшсно стигнахме до Африка.
Инак нали е мо0дерно и БСП станаха десни.
10 Ноември 2007 16:50
Те все ей такива, като неш ни будалкаха, как ще станем като САЩ, като Швейцаря, и като кой ли не. Пък ние това дшсно стигнахме до Африка.

Докато левото не фърли топа ще подминеме и Африка.
10 Ноември 2007 17:07
Зевзек, ми то" Африката" е заложена още в самото будалкане!? Да обещаваш едновременно толкова различни по между си модели на обществено - политическо устройство като САЩ и Швейцария е равносилно на профанизация, ми такова профанско си е цялото ни политическо пространство, родено и „обещавало” в прехода. Примерът ти важи и за тук Натиснете тук

10 Ноември 2007 20:47
Риторно ,
Доктор Хаус , смята да го каже на НП Г-н Байърли ... Тоз модел насилва нашего брата и обла хурка ще му се окаже... Кат немало кой , та бат Бой ... Десен ... Понеже свивката на шията му , натам сочела... Булгаристан , с Ирак и Косово ли го мешат ... ? Само твърдоглавие на сценаристите ли е това ...

10 Ноември 2007 21:25
Вдясно са Парите, вляво е Потта!/Р39/
Ако Човек трябва да избира какъв ДА Е- ясно е, къде ще избере да е!
Но Човек е там, където е!
Проблемът на България и българите/по Националност/ е, че ВСЕКИ си МЕЧТАЕ да бъде ВДЯСНО/при парите, а НЕ при потта!/! И всеки се надява ДРУГ да му изкара парите/ с пот/!!!
Да ама НЕ! За да има Работодатели-Капиталисти, трябва да има и Наемни работници, които да им работят и да им вадят Пари/Печалба/! При това, Работниците, теоретично и на практика, са- и НЕ може да НЕ са!-в пъти/в много пъти/ повече от Работодателите!
Следователно, МНОГОБРОЙНИ по членство и електорат "десни" партии- това са, очевидно и логично, партии на МЕЧТАТЕЛИ и самозаблуждаващите се наивници, ако са Наемни Работници! Многобройни по членство и електорат "десни" партии, всъщност, са партии на "Такъв ИСКАМ да бъда!" а НЕ партии на "Такъв СЪМ!"! Е, какво чудно тогава, че в България е ПЪЛНО днес с "разочаровани МЕЧТАТЕЛИ". Впрочем, колко "дяволи" могат да се съберат на върха на една "ДЯСНА" игла?! ?!
Абе, голямо/ и нескончемо/ боричкане за пустото му "Дясно"/ за пустите му Пари, де/!!!
10 Ноември 2007 21:49
Зверзек
Докато левото не фърли топа ще подминеме и Африка.
Лявото няма да хвърли топа никога. Май дясното у нас хвърля топа. Само дето БСП го крепи. Инак светът винаги е стъпвал първо на ляво, дясното се е дърпало, но се е повличало след него.
10 Ноември 2007 21:50
Паро ,
Промяната в мисленето/съзнанието , по правило иде по-късно , а най-често и най-просто - късно ...

10 Ноември 2007 22:03
Единственото нещо което е по-малко
правдоподобно от това че си помагал на CIA е, че си помагал на богаташ на остров.
каза Кади на д-р Хаус

Редактирано от - hamel на 10/11/2007 г/ 22:04:45

10 Ноември 2007 22:16
Маркс++ прав си, но проблемът е в това, че БСП отдавна не е лява партия и в нея няма нищо ляво. Тя се разконспирира във властта и това ще бъде края й.
Параграфе, също си прав по принцип. На практика левите партии, носители на оригиналната лява политическа идея в Европейския Развит Запад са били дълбоки идеалисти и са започнали неговото преустройство след ВСВойна, като са наложили своята политика, постижения и морал на десните, които пък излязоха на преден план едва в края на 70-те години. Друг е проблема, че сегашните леви и десни партии в България нямат нищо общо с оригиналните/автентични десни и леви идеи на същия този Европейски Запад, който е техен родител и там те достигат своя връх в нашето съвремие. Западноевропейските партии изискват и реална членска маса, защото те там завземат избирателите с идеите си и разчитат на реална членска маса за вътрешната си издръжка.
Нито помен от тях няма в сегашното българско политическо пространство и това е много тревожното. В България "леви" и "десни" претенденти са нищо повече от ЕТ бизнес партии на едрия мръсен капитал и като знаем, че той е започнал в България своето начало с грабеж, какъвто не е познат в историята на капитализма въобще, можем да си представим и техния морал.





Редактирано от - ritorno на 10/11/2007 г/ 22:30:18

10 Ноември 2007 22:28
Как трябва да изглежда лявото в днешния конвергиран свят не е много ясно (поне на мен). Имам пред вид в Европа. В Южна Америка, Африка и Азия по-може да се обрисува нещо, самите условия го предполагат. А за Европа, лявото се отъждествява със синдикатите, а по-рано и със зелените.
10 Ноември 2007 22:54
hamel
Как трябва да изглежда лявото в днешния конвергиран свят не е много ясно (поне на мен). Имам пред вид в Европа.

В Западна Европа началото на лявото се отъждествява с нашите широки социалисти, унищожени след 1944 г. Всъщност, България върви по паралелен път със Западна Европа до 1944 г. След ВСВойна лявото се развива в социалдемокрацията и наричаните до края на 70-те години там "комунисти", които обаче нямат нищо общо с болшевиките. В началото на 80-те години те променят името си от "комунисти" в "ляво обединение" или се сливат със социалдемократите и често са управлявали заедно със социалдемократите. Вярно е, че левите сили са родители на синдикатите в Европа и на социалния пазарен икономически модел, също плановия държавен капитализъм, която З.Европа развива след войната. Въобще, след войната Европа променя изцяло насоките на развитието на капитализма си. Левите сили са много силни в З.Европа до края на 70-те години и те я изкарват от огромните материални и човешки разрушения след войната, те са тези, които вдигат на крака З.Европа от огромната разруха на войната. Зелените се раждат по-късно и също клонят към левите сили, но често ги причисляват и към центризма. Левите раждат и идеологията на реалната демокрация в Европейския Запад и я налагат на десните сили. Уникалната европейска социална държава се ражда паралелно със социалната пазарна икономика и тя е голямо постижение на Европа, защото завинаги унищожава бедността и мизерията в Европа. Десните сили обаче не смеят да я пипнат, когато започват да идват по често на власт след 80-те години, разлика в отношението си към социалната сфера между леви и десни няма, разликата между тях се състои в отношението към бизнеса.
В северна Европа левите партии са много силни още от 20-те години на 20-ти век и там монархиите още тогава хвърлят авторитарните си дрешки и възприемат парламентарните форми, за това Северна Европа се радва още тогава на истинска демокрация, за разлика от средна и южна Европа, където продължават да господстват авторитарни монархии и републикански режими.
България има също европейско постижение и е дала нещо на Европа в създаването на уникалниа БЗНС и неговата идея. По примера на БЗНС още в 20-те години на миналия век се раждат много селски партия в цяла Европа, много от тях в З.Европа са живи и до днес, успели да се претрансформират в модерни центристки партии, дори и управляват и сега…
По отношението на системите, които се градят в Западна и Източна Европа след ВСВойна разлика в собствеността особено няма, има разлика в политическата система. В З.Европа, след войната почти 70 % от собствеността в икономиката й е държавна и едва в 80-те години и тя започва бавна либерализация на икономиката си , която продължава и до днешен, но по съвсем други методи и съзнание на обществото и пропорционално отношение „изостава” от България. Държавната собственост продължава да бъде значителен процент там придружена с отличен мениджмънт в нея и на естествените монополи. Плутокрация има, но не и олигархия, по подобие на развитата сега в България, има голямата средна класа на справедливостта. За това и не приема плоския данък, който е идеологически противник на средната класа и е в неин ущърб. Наличието на държавна сфера в икономиката и държавен мениджмънт не пречи за ефективното развитие на икономиикте й- сега в първата десятка в света са западноевропейски страни по ефективност на развитието на икономиикте си. Това поддържа силна, грижлива е еднакво справедлива държава към всеки свой гражданин.






Редактирано от - ritorno на 10/11/2007 г/ 23:21:26

10 Ноември 2007 23:19
Господа ,
Вестникът е двоен и някой пробват на глас Краткия курс ... Молим вас ...

10 Ноември 2007 23:31
Марксе,
Не мисля, че Великобритания и Ирландия са толкова мрачни (освен времето, разбира се).
Сега искам да ми обясниш за какъв дявол в Германия се налагат (десни) реформи. Нали лявото е най-доброто - благодарение на него някои хора цял живот не са работили, а са разчитали на социалната държава. Обаче това е социална справедливост, нали? Един да работи, да плаща данъци, да изплаща жилище, а друг да лежи по гръб и държавата да му осигурява всички благинки. Въпросът е какво ще прави социалната държава когато първите намалеят, а вторите се увеличат? Ще внася работници от чужбина!? Да, ама и те бързо се изтарикатяват и щом получат гражданство лягат на социални помощи. Барабар с големите си семейства. Да ти е познато от Германия, Франция или Швеция?
А пък ritorno със следния бисер:
"За това и не приема плоския данък, който е идеологически противник на средната класа и е в неин ущърб. "
Хайде, оставяме на мира "идеологическия противник". Ами да запитаме някой, получаващ примерно 1500 лева дали му харесва плоския данък или не. Точно средната класа (получаващите по-високи от средната за страната заплата) имат най-голяма сметка от плоския данък. И не ми разправяйте глупости от рода как тези хора са зажаднели да споделят доходите си с някой мързелив тарикат в името на социалната справедливост.

Редактирано от - Cruella de Vil на 10/11/2007 г/ 23:55:13

11 Ноември 2007 00:05
RITORNO,
"Леви" и "десни"/ и средни" и "никакви"/ винаги ще има, докато има Работодатели-Собственици на Средства за Производство, и Наемни Работници, работещи за Заплата с тези Средства, за Печалба на Работодтелите-Собственици на Средствата!
Кратко казано: Работещите за Заплата са/трябва да са!/ "ЛЕВИ", а получаващите Печалба от Работата на работещите ИМ за Заплата са/трябва да са!/ "ДЕСНИ"!
Които са едновременно и "Наемни Работници" и "Работодатели" НА САМИТЕ СЕБЕ СИ- сиреч, които работят НА себе си и ЗА себе си/БЕЗ да наемат Наемни Работници!/, са "СРЕДНИ"!
Всички извън тези три, са "никакви"!!!
Или са "Политическа Класа"/по М. Джилас/- сиреч, "НИКАКВИЦИ"/по Параграф39/!
Сега, да си припомним, че на 11-ти ноември 1989 г., сутринта, 99.9% от българските Граждани бяха "ЛЕВИ" по социално-икномически Статус- Немни Работници! Или, с по-голямо Въображение, може да се приеме, че са били "СРЕДНИ"- щото, нали, ОБЩОНАРОДНА Собственост на Средствата за Производсво!
Е, сега, след 18 години и благодарение на Приватизацията и Демокрацията, 5-8% са "ДЕСНИ" по социално- икономически Статус/ Работодтели са!/! Е, откъде се появиха по площадите тогаз МИЛИОНИТЕ "десни" у нас?! Пълна МИСТЕРИЯ?! Или пълно ОБУНАЧВАНЕ?! Или, най-обикновено "седесароцарогербване"- което си е пак обуначване, де?! Тъй и туй, май, ще да е?!
"Левите" у нас считат за луди! А "десните" ЛЕВИ, или "левите" ДЕСНИ, са шизофреници, май?!
11 Ноември 2007 01:04

Ето как Петко Симеонов, един от първите СДС лидери, говорел на Андрей Луканов:
Лукчо, братче, не ни пускат момичето по телевизията. Хайде звънни им, че тази вечер я искаме да прочете една декларация.

Цялото материалче: Натиснете тук


________________________________
Морал - това са интересите на другите
11 Ноември 2007 01:16

(Пак там) Лияна Панделиева, първото лице на СДС и очевидец:
Разпадът в СДС се случи не по политически и идейни причини, а поради лична ненавист и желание за власт и популярност. Днес, когато демокрацията навършва пълнолетие, този проблем все още не е преодолян.



________________________________
Морал - това са интересите на другите
11 Ноември 2007 01:41
Отминали времена...но за голямата част от хората - искренни...
P.S. А "причината" Панделиева да се появи на плаката бе един разговор между двама истински демократи - Жоро Спасов и Любо Собаджиев - и двамата Бог ги прибра и настани в едно по-чисто, честно и злачно място...



_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2007 02:41
Крувелке, Ти нямаш нито грам представа за десните реформи в социалната сфера в Германия. Десните сега на Меркел не ограничават социалната сфера, нито я режат, а усъвършенстват, защото тя, както и образованието е свързана с бизнеса и трудовия пазар, а десните са по-добри в създаване на взаимната им връзка. В Германия няма лежащи на социални цял животи и не може да има, именно реформите в социалната сфера и усъвършенстването й , развитието й в по нагоре, не позволяват такъв лукс, както и в никоя западноевропейска развита държава (от старите членки) Ти имаш примитивни представи за социалната сфера в З.Европа вероятно си я придобила от страната на мрачния Албион, която пък няма социална сфера въобще, загуби я още при времето на М.Тачер. Я прочети какво казва дясната Меркел за т.н. социална солидарност характерна за социалната сфера ето тук Натиснете тук Да взимат трудова ръка отвън, за Германия означава квалифицирана. В социалната сфера работодателите са длъжни да реализират толкова много социални програми, че те първо се принуждават да взимат местната квалифицирана работна ръка и ако няма, чак тогава да прибягват от други страни.
Що се отнася до моя „бисер”, който ти окачестви като глупости, ще ти кажа, че именно голямата средна класа в развитите З.Европейски страни е върл противник на плоския данък, защото тя е най-големия потребител на услугите в социалната сфера - държавното образование и здравеопазване и куп други, а плоския данък е установено, че не може да вкара толкова приходи, нужни за социалната сфера, колкото данък ДОД. И се нарича там „идеологическо противник на плоския данък”, защото с него ще бъде ударена и намалени услугите в най важната за нея- „социалната сфера”. Единствена от западноевропейските страни в ЕС –Исландия има въведен плосък данък и то 37, 7 %., но си е друго, тя е микространа с 300 000 население и е все едно дали ще бъде ДОД или плосък. От източна Европа Естония, Румъния, Словакия и причините са други, но пък ставката е мин.27%. А да не приказваме за спекулативно ниския 10% български данък на другаря СтаниШеф, който се въвежда за единствено за намеренията на едрия мръсен и спекулативен български бизнес да продаде активите си на американски инвеститори и да плати възможно нисък данък, или още по-спекулативно-прозрачния ГЕРБ-овски плосък данък 7%? Това вече е уговорено с мистър Беърли, питай него...
И в България 1500 лева заплата получават само 5% от хората.
Няма да ги обсъждам подробно тук, ще ти кажа, че ако ти си представител на "дясната идея" в българското политическо пространство(не дай боже негов идеолог или поне в ръководството на партия), веднага ми дава обяснение защо то е толкоз жалко и примитивно, даже неродено дете и си е само все още в стадия на ембриона.



Редактирано от - ritorno на 11/11/2007 г/ 02:54:07

11 Ноември 2007 02:42
Параграфе, прав си, особено за средната класа в България 1989г. за това се надявам да разбереш, защо смятам сега год. 2007 , след като България е изпаднала в четвъртата си национална катастрофа, на фона на историческия европейския опит след ВСВойна, ще може да се вдигне само с лява политика, но лява по европейски, а не по български- такава България все още няма!


Редактирано от - ritorno на 11/11/2007 г/ 02:43:40

11 Ноември 2007 09:15
Параграфе,
Интересно как те приемат с тези възгледи в атака? Особено пигмеят Пиздеров, въобразил си, че е титан от ранга на Хитлер?
Пък и от бесепето ще те заклеймят, те нали се отказаха от марксизма и обявиха за свои духовни бащи Карл Кауцки, Едуард Бернщайн, Янко Сакъзов , Адлер и др. все отбор социалдемократи и искат да създават средна класа /мидъл клас/ . Само че, мидъл клас я делят още на лоу-мидъл клас и хай мидъл клас . Аз си мисля, че хай-мидъл клас е за да се присламчи червената олигархия към средната класа, да не би да ги причислят към лоу-хай клас, или не дай си боже към хай клас.
А лоу мидъл клас - на практика почти просяци, ще бъде за целокупния български народ, състоящ се предимно от леви граждани и гражданки според марксовото класово разделение в зависимост от собствеността върху средствата за производство.
Социалдемокрацията - най великото средство за постигане на класово примирение и замъгляване класовото съзнание на левите граждани и гражданки.
11 Ноември 2007 09:58
SIR LANSELOT,
Аз НЕ съм и никога НЕ съм бил член на Партия "Атака!!!
Бил съм Учредител на Партия "Атака", но БЕЗ да ставам нейн член! САМО съм й фен!!!
Апропо, НЕ съм бил никога и член на БСП, а само й бях фен и Гласоподветел на БСП- до САМОсвалянето от БСП на собственото й Правителство/ на Правителството Виденов!/! Оттогава съм АНТИфен на БСП, а от 2005 г. съм "атакист"/ по фенство и Гласоподаване, а НЕ по членство!/ - но съм вече КОМУНИСТ по убеждения, "благодарение" на Демокрацията-ДемоОСРАцията-ДемоОГРАБВАция та на "демократите", на пишман-социалистите/Ръководството на БСП!/, на "царистите", "турцистите" и непукистите!



Редактирано от - paragraph39 на 11/11/2007 г/ 10:08:24

11 Ноември 2007 10:01
За това и не приема плоския данък, който е идеологически противник на средната класа и е в неин ущърб.
Толкова много думи, а може да се каже кратко и ясно - завист

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
11 Ноември 2007 10:37
Отново свеж полъх от идеи от... родината на Дядо Коледа.
"Десните сега на Меркел не ограничават социалната сфера, нито я режат, а усъвършенстват, защото тя, както и образованието е свързана с бизнеса и трудовия пазар, а десните са по-добри в създаване на взаимната им връзка."
В какво се състои усъвършенстването? Ето някои от мерките: въвеждане на такса при посещение на лекар, частично платени стоматологични услуги, орязване на социалните помощи, увеличаване нма работното време в някои фирми ("Сименс" до 8 часа дневно при същата заплата, вероятно повишаване на пенсионната възраст... Други "леви" мерки на усъвършенстване да добавиш?
"Да взимат трудова ръка отвън, за Германия означава квалифицирана." Ъ-хъ, едно от последните предложения беше за гледачки на възрастни хора. При толкова безработни...
"...голямата средна класа в развитите З.Европейски страни е върл противник на плоския данък, защото тя е най-големия потребител на услугите в социалната сфера - държавното образование и здравеопазване и куп други..."
Още един бисер. Защо само средната класа да е най-голям потребител на въпросните услуги? Другите слоеве ги потребяват в същото количество. За да се направи нещо "безплатно за всички", то някой трябва да го плати. Ако стедната класа потребява 100 условни единици, то тя плаща 200 заради останалите, които не плащат или плащат по-малко. Защо ли бащата на Щефи Граф беше осъден за укриване на данъци?
Да, страните от Западна Европа прилагат прогресивен данък, но в България хората масово укриват доходи. Защо един, получаващ 1500 и плащащ данъци върху цялата сума, да плаща повече от друг, получаващ 2000 лева, но делкалариращ 300? Ако се реши проблема със събираемостта на данъците в хазната ще има много повече пари. Освен това в България за средна класа се считат хора, които имад доходи под помощите за безработни в Европа. И дума не може да става за сравнение.
И хайде стига с тези внушения и манипулации, че привържвниците на дясното били едва ли не социопати, които не възприемали идеята за "социална солидарност". Всичко трябва да бъде с мярка, защото при големи данъчни тесли икономиката губи конкурентоспсобността си. Което води до стагнация и застой.
11 Ноември 2007 10:44
Kruelke
1. Нито Ирландия нито Великобритания са толкова десни. Скоро гледах данните за данъците в Ирландия - някъде към 35%, ние с нашия 10% ще сме много по-десни. Във Великобритания е същото. За сведение във Великобритания здравеопазването е много социално.
2. Ти постояно тръбиш за либерализъм, но традиционно либерализмът не е консервативна (дясна) политика. Навремето борбата между ляво и дясно е било между - либерали (Гладстоне например) и десни (Дизраели). Едва след като се появяват лейбъристите лявото отива кън тях. След войната Европа става лява, без лявата държавна намеса тя не е могла да се оправи от последствията на войната. Едва през 80-те дясното почва да печели почва с Татчър, която възприема догмите на либералната икономика, срещу които по-рано консерваторите са се борили.
САЩ също се измъкват от голямата депресия благодарение на клонящата наляво икономика на Кейнс.
В Германия Меркел не смее да пипне социалните придобивки, само се опуитва да ги оптимизира.
На нас, обаче, дясното ни докара само грабеж (характерен за капитализма-ето сега се шири скандалът със Сименс в Германия) и мизерия, докато преди 1989г. живеехме скромно, но прилично и сравнително изравнено.
Оправи си понятията Круелке.
11 Ноември 2007 10:48
Скоро гледах данните за данъците в Ирландия - някъде към 35%, ние с нашия 10% ще сме много по-десни.
Ти не гледай само един данък. У нас през бюджета се преразпределя над 40% от БВП - и през 2008 ще е малко по-голям дял, отколкото през 2007. Така че хич не сме десни. Това, че правителството е принудено да направи нещо по-дясно, за да се опита да спре изтичането на качествени хора от страната, още не го прави дясно - и няма да спре изтичането на хора или да докара сериозни инвестиции - за това са необходими много по-десни мерки!

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
11 Ноември 2007 10:48
В Германия Меркел не смее да пипне социалните придобивки, само се опуитва да ги оптимизира.
На нас, обаче, дясното ни докара само грабеж (характерен за капитализма-ето сега се шири скандалът със Сименс в Германия) и мизерия, докато преди 1989г. живеехме скромно, но прилично и сравнително изравнено.
Оправи си понятията Круелке.



Редактирано от - Oraсle на 11/11/2007 г/ 10:50:09

11 Ноември 2007 10:55
привържвниците на дясното били едва ли не социопати, които не възприемали идеята за "социална солидарност".
Социалната солидарност е хубаво нещо, зависи с кого сме солидарни. Десните (и аз в това число) сме за солидарност с инвалиди, болни, сираци... Левите прибавят към обектите на солидарност и мързеливци, тъпаци, търтеи и т.н.

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
11 Ноември 2007 11:15
Точно така, Манрико! Държавата трябва да подпомага инвалидите, болните, възрастните и сираците. Останалите категории да бъдат така добри да се оправят сами, т.е. и те да бъдат солидарни с бутащите каруцата, а не да се возят отгоре.
Марксе,
В "Икономист" имаше сравнителна таблица на общото данъчно бреме в ЕС, Най-ниски са данъците във Великобритания, следвана от Ирландия. Прогресивна данъчна скала - да, но при съпоставими с Европа доходи и висока събираемост на данъците. Само при тези условия би било справедливо.
Става дума за икономически, а не за обществен либерализъм. В Обединеното кралство консерваторите (Татчър) проведоха десни (либерални реформи).
Едно примерче от първа ръка:
Двойка българи замиинаха за Германия в началото на 90-те. Работиха малко, след това останаха без работа от оттогава насам живеят основно на помощи с прекъсвания за да си изработят някакъв минимум и да започнат да ги получават пак. И това, което най-много ме изуми беше, че германската държава плаща на родителите им (!?) в България месечно по 100 евро защото били бедни.
Какво стана когато Германия взе да проверява придобилите гражданство за второ гражданство? Ами хиляди хитреци (вкл. и българи) изгубиха помощите си. Което означава, че много имигранти правят точно това - придобиват гражданство за да живеят на помощи.
11 Ноември 2007 12:06
Круелке, показа още веднъж , че имаш повърхностни знания за социалната система в Германия. Знаеш, ама на муууу
В какво се състои усъвършенстването? Ето някои от мерките: въвеждане на такса при посещение на лекар, частично платени стоматологични услуги, орязване на социалните помощи,

Има въведена еднократна годишна административна общинска такса в поликлиниките и нищо повече, това не прави здравеопазването платено, тя е между 17-22 евро, бълха ги ухапала при техните доходи. Защото моделът „частно джипи” въведен от СДС управление в България е израз на КОРУПЦИЯ в здравеопазването и НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ -смесване с умисъл двете системи- тази на САЩ и тази на Европа. При това тази мини такса се поема от РЕАЛНИЯ СОЦИАЛЕН МИНИМУМ, имаш ли представа какво значи той и как се изчислява, че за хората с доходи под него, всички разходи в здравеопазването се поемат от държавата?! Така е подсигурено безплатното медицинско осигуряване. Зъболекарките услуги от самото начало са били платени, сега те се оптимизират по възрастови групи и се намалят техните цени като държавния фонд ги поема.
Няма „отрязани” социални помощи, намалена е МИНИМАЛНАТА социална помощ и ЗАЩО? Защото, ако остане безработен, човекът има право да взима от касата на профсъюза си до 2 години 70-80% от заплатата си и след този период тя пада на минималната социална помощ, която беше чиста(за облекло и храна, телефон, транспорт и др и хич не са много за Германия) преди 380 евро, сега стана 300 евро и защо? Защото, ако той е в трудоспособна възраст искат да го принудят по този начин да започне работа. Ако трудовия пазар изисква нова квалификация, изпращат го на такава, социално министерство плаща през това време социалната му помощ с големина на профсъюзната и след като мине квалификацията НЕПРЕМЕННО се трудоустроява. В Германия има бол работа но за квалифицирана работна ръка. Важна е КВАЛИФИКАЦИЯТА свързана с трудовия пазар и това е политика на социално министерство и правителството- много гъвкава политика много помагаща.
увеличаване нма работното време в някои фирми ("Сименс" до 8 часа дневно при същата заплата,

Това не е възможно в Германия, защото там има РЕАЛНА ЗАЩИТА НА ТРУДА И въведен РЕАЛЕН СОЦИАЛЕН МИНИМУМ, който се изчислява по специална формула, задължителна за всички стари членки на ЕС и по този минимум се нагласява автоматично минималната заплата, без тя да е обявена. При това има и въведена ЧАСОВА ЗАПЛАТА и не е възможно това да случи в Сименс, това са слухове, които ти си чула от някой неграмотник и ги повтаряш. Едно е Сименс в Германия, друго Сименс е в България, фирмата работи по правилата на местните трудови законодателства и ако в България няма защита на труда и не се спазва трудовото законодателство ЧАСТНАТА фирма СИМЕНС хич не й пука за това.
стъврад хормула на вероятно повишаване на пенсионната възраст... Други "леви" мерки на усъвършенстване да добавиш?
"Да взимат трудова ръка отвън, за Германия означава квалифицирана." Ъ-хъ, едно от последните предложения беше за гледачки на възрастни хора. При толкова безработни...

Безработни в Германия са НЕКВАЛИФИЦИРАНИТЕ.
"...голямата средна класа в развитите З.Европейски страни е върл противник на плоския данък, защото тя е най-големия потребител на услугите в социалната сфера - държавното образование и здравеопазване и куп други..."
Още един бисер. Защо само средната класа да е най-голям потребител на въпросните услуги? Другите слоеве ги потребяват в същото количество. За да се направи нещо "безплатно за всички",
то някой трябва да го плати. Ако стедната класа потребява 100 условни единици, то тя плаща 200 заради останалите, които не плащат или плащат по-малко.

Всички социални групи плащат еднакво от данъците си за да получат безплатно медицинско обслужване по държавните болници, но въвеждането на такси за някои услуги удря по кесията на средната класа, докато богатите не го чувстват, защото имат средства да си направят допълнителна частна здравна застраховка в частните застрахователни дружества, които им плащат всичко при нужда- дори и таксито и бензина.
Средния гражданин счита за излишен лукс при държавно здраво осигуряване да си прави отделно частна държавна застраховка която върви към 600- 1500 евро най –малко годишно на човек
Ако се реши проблема със събираемостта на данъците в хазната ще има много повече пари.

Да, ама в България не е решен, а в Германия е решен този въпрос и пак не щат и да помислят за плосък данък
Освен това в България за средна класа се считат хора, които имат доходи под помощите за безработни в Европа. И дума не може да става за сравнение.

В България няма и помен от средна класа ма Круелке, ако ти се считаш за такава, то 95% от народу българску не се счита и няма основание да се счита за принадлежащ към измислената от теб средна класа
И хайде стига с тези внушения и манипулации, че привържвниците на дясното били едва ли не социопати, които не възприемали идеята за "социална солидарност".

Ми "социопати” сте, защото въобще не познавате другата, голяма и развита Европа, нямате и хал хабер представа от нея и сте бълвали само некадърни управления с американски съветници.(включително и за олигархическите събратя на СДС- БСП и производни.
Ако аз съм от страната на дядо Коледа, ти си от остров Тамбукту.






Редактирано от - ritorno на 11/11/2007 г/ 13:37:04

11 Ноември 2007 12:23
Марксе++, благодаря ти че си ме разбрал за историческата картина на мястото и ролята на левите сили Европа и нуждата от ляво сила в България за вдигането й от националната катастрофа по подобие опита на Европа.
Но по отношение на Ирландия и Великобритания грешиш.
Първо- разделяй Ирландия от Великобритания. Ирландия възприе от Великобритания модела на либерализация на икономиката си чрез малката и средна фирма, НО забележи: този модел е възприет и от ЕС останалите срани на ЕС, НО с държавно подпомагане старта на фирмата чрез Общия европейски социален фонд, от който всички страни получават субсидии, но се харчат по други схеми, не по тези на България
Ирландия обаче, съчета това с модела на континентална Европа за държавно образование и държавно здравеопазване
Великобритания имаше държавно здравеопазване до М.Тачър.Тя обаче го ликвидира и направи здравеопазването и образование по модел на САЩ напълно платено.




Редактирано от - ritorno на 11/11/2007 г/ 12:26:11

11 Ноември 2007 12:53
11 Ноември 2007 13:42
Структурата/Модел на политическата ни система , произтича темелно , от налагащата се Структура на обществото/общуването , което измисляме и сторваме "за общо си добро" ... Според това разбиране , иде и потребността ни от Нов Договор , който да закрепи лявото/радикално и дясното/консервативно в родната ни , собствено Политика , а между им - национално/либерално-то , като деликатен синтез на всичката различност в Общия ни дух и интелект за развитие ... Не бива "само и просто" , да подражаваме , че и да имитираме , опитът на другите ...

11 Ноември 2007 13:48
Оракле, изкажи се и ти по въпроса, че немам сили да се занимавам с такива бисери.
"Великобритания имаше държавно здравеопазване до М.Тачър.Тя обаче го ликвидира и направи здравеопазването и образование по модел на САЩ напълно платено." Без коментар.
"Всички социални групи плащат еднакво от данъците си за да получат безплатно медицинско обслужване по държавните болници..." Еднакъв процент не означава еднакво.
"Слуховете" за Сименс ги показаха по Дойче Веле канал.
"Безработни в Германия са НЕКВАЛИФИЦИРАНИТЕ". Гледачките на възрастни хора са квалифицирани...
Понятието "социална солидарност" маскира зле прикрите личен интерес. Който е с доходи между минималните и средните ще иска повече безплатни услуги (разбирай платени от някой друг, защото не може да си ги позволи). И разбира се, ще иска стръмна данъчна скала с високи данъци за високите доходи, защото той няма да ги плаща. Който е с високи доходи естествено няма да иска да плаща високи данъци, а да си ползва по-голяма част от заработените пари. Десните поне си го казват открито, ама левите ни баламосват с термини като "социална солидарност" и "социална справедливост". А нещата са мно-о-о-го много прозрачни.


11 Ноември 2007 13:51
beagle приятелю, ЕС ни прие с „политическо решение” не да ползваме автоматично опита му и чужди нам модели, а да се доближим по-плътно до сърцето на неговата демокрация, за я изучим и творчески да прилагаме опита на големите и развити европейци. Защото истински просперитет се получава, само ако имаш истинска демокрация в управлението на държавата и такава е реализирана единствено в Западна Европа- в развитите й страни.
Ако пък говориш за консенсус между сегашни леви и десни, то си го има, макар и привидно да играят играта на „управляващи” и „опозиция” в парламента ни- това е единната обезцветена олигархия, която и управляващи и опозиция са създали сега.
Ако говориш за Нов договор като Нова конституция, това е безспорно нужно, да се изхвърли завинаги нашата посттоталитарна гиньоганевска и байганьовски конституция дейставаща сега...




Редактирано от - ritorno на 11/11/2007 г/ 14:55:55

11 Ноември 2007 13:57
Круелке, не търси под вола за декизиране на твоето КРАЙНО НЕЗНАНИЕ по въпроса и резонния ти отговор НО КОМЕНТ!
Десните поне си го казват открито, ама левите ни баламосват с термини като "социална солидарност" и "социална справедливост".

Ма какви "леви" говорят за "социална солидарност" ? Меркел лява ли е и откога стана лява? Нали ти дадох да прочетеш нейното изказване? Натиснете тук
Това твое ми прилича на жива манипулация и особено психическо състояние




Редактирано от - ritorno на 11/11/2007 г/ 14:03:31

11 Ноември 2007 14:32
Kruelke
Много ама много си незапозната с това, което е в Германия. И това, което най-много ме изуми беше, че германската държава плаща на родителите им (!?) в България месечно по 100 евро защото били бедни.
В Германия не се плаща на родителите, че са бедни. Ти изпращаш пари, а след това като представия съответния документ ти се преспадат от данъците. Това важи и за германците.
Ти нещо смесваш лявото с това, че се плащало за това, че не се работи. Тогава Тодор Живков ще е най-десния политик защото беше подгонил всички дето не работеха. Истина е, че западното социалдемократично разбиране за лявото и социалната политика е преразпределение на доходите, защото те запазиха частната собственост и капиталистите, но за да осъществят социална политика трябваше да вземат от тях, чрез големи данъци. Типичен модел за това са скандинавските страни - Швеция, Норвегия и Финландия. Никой не може да каже, че са зле, даже напротив. Марксисткото разбиране е съвсем различно. То се състои в това да няма експлоатация, следствие частната собственост, т.е., парите, които се получават да отговарят на труда. Беяе направен опит то да се реалиира в страни с недоразвита икономика и с липса на технологии.
11 Ноември 2007 16:15
Риторно ,
Благодарско , че и как ... Иначе , да ти е светло , че Доктор Хаус ми е забранил "ако"-то в подобните текстове ... Не че щяло да мирише неприятно , а такова си било , като "тако и вако"... Затуй , удри директно по нагласите в "компанията" ни , за Нов , Точен Договор ...


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД