:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,157,814
Активни 83
Страници 3,959
За един ден 1,302,066

Ученици учат по четири урока в час

По време на стачката децата натрупали рекордно много неизвинени отсъствия
СНИМКА: БГНЕС
От вчера в Стара Загора има само една работеща детска ясла - №3. Останалите пак са в ефективна стачка, защото са получили само половината от 10-те процента увеличение на заплатите през юли. Това е станало по решение на общината. Служителите настояват за нови възнаграждения - 350 лв. стартова заплата за медицинска сестра и за възпитател, 280 лв. за готвач, 250 лв. за огняр и санитар.
Учениците от Видин учат по 4 урока от разказвателен предмет за един час. Сигналът е подаден устно от родител, съобщи началникът на регионалния инспекторат Зоя Йорданова. Според нея учителите не искат да работят допълнително, но децата са натоварени и изпитват затруднения при овладяване на материала.

В Стара Загора пък учител от началния курс замествал часовете по физическо възпитание с други часове, за да навакса с уроците, съобщи началникът на РИО Любомир Любенов. Той добави, че скоро инспекторатът ще открие горещ телефон, на който може да се подават сигнали по подобие на "зеления" телефон на МОН. Според Любенов ще се обсъжда вариант дали учебната година да се удължи за първолаците до 31 май, а за учениците от II до IV клас - до 6 юни.

Предупредили сме колегите да няма случаи като четири урока в един час или замяна на един предмет с друг, коментираха началници на РИО от страната. В петък на среща с просветния министър Даниел Вълчев те ще обсъждат ситуацията в отделните училища и региони. Повечето предложения на регионалните инспекторати от страната са за удължаване на първия учебен срок с една или две седмици за сметка на междусрочната ваканция.

Заради стачката се появи и още един казус - много ученици са натрупали неизвинени отсъствия, защото не са знаели, че част от учителите водят редовни часове. Родители от София сигнализираха, че има случаи на "рекорди" от по 180 неизвинени отсъствия. Подобен проблем се решава на училищно ниво, обясни шефката на РИО-София Ваня Кастрева. Родителят трябва да подаде молба до директора за извиняване на отсъствията, като в нея обясни какво се е случило. В правомощията на училищното ръководство е да реши проблема и да извини отсъствията на такива ученици.ОТЛИВ

Варненските учители масово оттеглят предизвестията си за напускане. В града бяха подадени 429 молби. Сега обаче само 3 преподавателки решиха да излязат от системата. Една от тях - Грета Щиркова, заяви, че учителите трябва да си направят партия. Тя преподава в Четвърта езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", където е завършил Даниел Вълчев. Щиркова обясни, че си отива от системата главно за да запази достойнството си. Другите две напускащи са начални учителки от СОУ "Димчо Дебелянов". Председателят на учителския синдикат на "Подкрепа" във Варна Стойко Атанасов пък призна, че на национално ниво профсъюзите са направили повече от допустимото грешки. Колективът на строителната гимназия "Колю Фичето" обяви миналата седмица, че търси начини да смени синдикалните лидери.
33
3231
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
13 Ноември 2007 07:16
Да взимат по 4 урока на час не може. А по 3 може ли? Горките деца!

Като си спомня каква пяна хвърляха даскалята тук как всичко било по програма и всеки час бил точно по план, чак ми се повдига.

И какви са тия магии с една допълнителна седмица, малко от междинната ваканция и айде-ее, изпързаляхме ги. Ми даскаля, децата не са сюнгери да ги изстисквате.

Трябва да се отучва точно толкова време, колкото даскалите погубиха със стачката си. Сиреч - 2 месеца. Необходимо е също българският учител да свикне с мисълта, че му се плаща за точно определена работа. Който не увира - вън.
13 Ноември 2007 07:25
Ега ти лъжливия парцал!
13 Ноември 2007 08:31
Ехооо, аман от манипулации!
Що не пишете за уволнената директорка-инвалид, господа "журналисти"? Или и след като осъди министерството и България в Страсбург ще мълчите?
Докога ще плащаме за глупостта и наглостта на управляващите?

ПП А диктовки, вместо часове по физическо са редовна практика от години в началното училище и нямат нищо общо със стачката. Ама дали му пука на министърът за това? Не, естествено. Той е зает да чисти инвалидите от системата. За жалост, няма кой да изчисти умствено увредените от правителството.
13 Ноември 2007 08:52
Оло, - Ти да не си пил мастило толкова рано? 18 дни никакви преговори по време на стачката. Кой е виновен - МОН или учителите. Като се правиш на тарикат, после ти набиват "канчето"! Сега МОН и РИО ще подскачат като ощипани кадъни, но каквото си дробил, това ще сърбаш! И отново някой, бил казал на някого. Дребна манипулацийка, но вече само шарани като теб ще се хванат.
13 Ноември 2007 08:53
Тука май само даскали и членове на семействата им се изказват.
Не може да се "наваксва" с учебна програма. Имаше едно време ускорено производство и предсрочно изпълнение на плана. "Петилетката за четири години" и т.н. Все едно да седна при бръснаря, а той да ме обръсне два пъти, защото следващата седмица ще е на санаториум. Или полицията да преустанови работа, а след това да арестува двойно повече престъпници или да раздаде два пъти повече глоби, за да се "наваксат" пропуските в обществения ред. Образованието е процес, който трябва да се съобразява с децата и това което става е за тяхна сметка.
Пожелавам на всички учители да се вдигнат учителските заплати и да се назначават всички учители /включително и сега действащите/ след общ конкурс, който да не се провежда от учители, а от комисии с преподаватели от ВУЗ.
И тогава от сегашните учители ще останат 10%. Бих бил горд, ако са повече.
13 Ноември 2007 09:14
Чернев, - Много преподаватели от ВУЗ влязоха в политиката и виж какви ги забъркаха. Хайде да не забатачваме и средното образование.
13 Ноември 2007 09:28
Чернев, Чернев!Само дето няма кой да се явява на конкурсите!И сега една сериозна препоръка към вестника!Що не вземете да поразровите в кирливите ризи на МОН, да видите що далавери ще изкочат наяве!Случаят с уволнената заради инвалидност директорка на пловдивското училище е само върхът на сладоледа.А че за тая тъпотиия на монстъра ще трябва да плащаме всички също е факт.
13 Ноември 2007 09:47
В закона никъде не пише , че след стачка трябва да се наваксва.Кое е това предприятие, което е наваксвало с продукция ако е стачкувало.Това са чисти глупости , които се правят от натягащи се учители по 4 урока-простотия.Да му мисли МОН след като протака и не реши проблема.Нека сега Даниел Вълчев реши какво да се прави , той и без това не може да реши проблемите нито на учителите със заплатите , нито на учениците с матурите/една глупост , която дори самия той не знае защо на този етап трябва да се проведе, може би защото той така иска/.Нека поне за целия си мандат една работа да свърши и да реши какво да се прави след като протака месец и полвина, а не по медиите всеки ден да се пишат глупости.Или за него сега най важния проблем е уволнението на директорката на пловдивското училище.Тя ли му пречи толкова в кражбите , които министъра и министерството правят.За това пишете господа журналисти, а не как една натегачка предала 4 урока!!!!
13 Ноември 2007 10:05
В закона никъде не пише , че след стачка трябва да се наваксва.

Става въпрос за деца!
За екземпляри мислещи по този начин няма и не трябва да има място в българското училище.
13 Ноември 2007 10:25
За това "наваксване" трябваше да се мисли предварително - от правителството естествено. Все пак обърнахте ли внимание за какви заплати се борят тези от детските градини - да започват с 250 лева/санитар, огняр/, 280 лева/готвач/ и 350 лева/мед.сестра и възпитател/. Щом се борят за тези "неимоверно високи заплати" както ги определят форумци, които бяха против учителската стачка, може да си преставим какви пари взимат сега - 180 лева или малко отгоре. Как живеят тези хора не знам!!!
13 Ноември 2007 10:41
Май всички много бързо забравиха, че през времето, когато ние бяхме ученици, ходехме на есенни бригади, които продължаваха един месец. Може би и в момента се получи такава ситуация. Стачката трая малко повече време, но едва ли е толкова фатално.
А преподаване на два урока в един учебен час не е явление, възникнало след учителската стачка. 4 вече са малко множко)))))Но дали това е истина? Доста се съмнявам. С тези т.нар. "горещи телефони" колко може да се злоупотребява, е друг въпрос.
13 Ноември 2007 10:42
ХУЗ, - Само в предизборните обещания образованието е приоритет! Как се живее в България тях не ги интересува. ТЕ нали живеят добре! Поне един референдум от кумова срама да бяха направили. Да ама не! Даже "другарите" си бяха раздали "Приказка за стълбата" от Хр. Смирненски, но като си помисля, че и Христос го продадоха за 30 сребърника.
13 Ноември 2007 10:46
... да бяха мислили за това родителите, които не подкрепиха стачкуващите учители - точно те позволиха на "правителството' да протака, протака ....
13 Ноември 2007 10:47
Набързо "преподадени" 3-4 урока на час, кой разбрал - разбрал, кой - не, си е негов проблем. Такова е мисленето и такъв е професионализма на великите ни учители.
А за това, че няма, кой да се явява на конкурсите - айде бе, преди няколко дни рева една госпожа по ТВ, на която й приели оставката, а тя се надявала да я приемат символично.....Няма едно свободно място за учител. Стига демагогия.
13 Ноември 2007 10:49
XYZxyz!
Съгласен съм, че всички изброени от теб суми са жалки и нищожни, но нека ги погледнем на фона на заплащането в България в различните сфери. Искам да те попитам какво точно е образованието на един огняр? Ще ти кажа - ПУЦ или два месеца курсове. А на една санитарка?
Колко получава една сестра в тежко отделение в някой МБАЛ?
Разбирам, че с 250-350 лева не се живее, но огромна част от българите живеят така. Стачка на парче не оправя нещата и мирише на политически игри от страна на синдикатите. Трябва да се махне това престъпно правителство и да се върви напред защото сега ние не само, че стоим на едно място, но и се връщаме назад!
13 Ноември 2007 10:59
Крушенка, - Откъде толкова злоба? Да не би да си стара мома?
13 Ноември 2007 11:15
Споделям мнението и на XYZxyz и Paparol.
Бих попитала другите - не ви ли писна това постоянно плюене? Хубаво е, че някой /учителите/ най-накрая се надигна и каза, че не иска да работи за такива мижави пари. Докога повечето от нас ще работим за мизерни стотинки?
Моя приятелка, която работи в отделение по хемодиализа, и от 6 нощи в седмицата, 4 е на работа, получава купони за храна на стойност 25 лв. и 240 лв. заплата / с извънредните нощни смени стават 300 лв. чисто/. Смятате ли, че това е нормално заплащане за подобен труд? За 25 лв. човек вече дори не може да си зареди нормално хладилника. Да не говорим какво може да си позволи с 240 лв. Да не ви споменавам за гаврата /според мен/, че в плика със заплата получава редовно моралнопоучителни бележки от шефа си, че е длъжна да проявява хуманизъм, понеже той е висше човешко задължение. Излиза, че по-голямата част от българския народ работи от хуманизъм за чест и слава, или за удоволствие, в случай, че сме мазохисти.
13 Ноември 2007 11:29
paparol,
всички правителства досега бяха престъпни. И да се махне сегашната тройна коалиция, кой ще я замени? Другите да не би да са по-свестни? Нали им се нагледахме на всичките през тия 18 години. То и затова сега ГЕРБ и АТАКА са все още популчрни - още не са ни управлявали, за да ги плюем и тях, както останалите - СДС, ДПС, костоваците, БСП и т.н.
Сравнението колко получавали останалите е в стил "защо в ада около казана с българите няма дяволи пазачи". Това противоречи на моя начин на мислене, който е точно обратния - за да си добре, трябва и останалите около теб да са добре. Стачка на парче - ами ето имаше стачка на по-голямо парче - учителската и пак нищо. За общонационална стачка, както е в белите държави, може само да мечтаем, а и тя не може да се обявява за всяка отделна малка група.
13 Ноември 2007 11:32

4 урока в един учебен час - даже и за за толкова не им плаща държавата.
13 Ноември 2007 11:52
още ли има наивници, които смятат, че средното образование в бг. дава знания, а не дипломи и че процеса ще се развива с пълна скорост в начертаната от правителството програма - липса на елементарно образование. средното да го прекръстят на елементарно, та да отговаря на знанията
13 Ноември 2007 12:31
Трябва да се махне това престъпно правителство и да се върви напред защото сега ние не само, че стоим на едно място, но и се връщаме назад!
paparol, ами нали именно заради това трябваше да станем всички като един заедно с учителите, а не да стоим по форуми и кръчми и да ги плюем и злобеем!? Защото сега работата стана - "кой ми сра в гащите"!
13 Ноември 2007 12:31
Хайде малко на уроци по математика! Учебната година е от 36 седмици от тях 6 са загубени остават 30. Ако имаме 1 час седмично (за по-лесни сметки) и вземаме 4 урока в час то следва, че за 30 часа ще вземем 120 урока при 36 по разпределение.
Как мислите дали някой ще тръгне да взема по 4 урока само и само да навакса до края на ноември?
Мен лично ме съмнява!
13 Ноември 2007 12:50
Паисий,

Недей да смяташ толкова много. Сега имам да те питам. По програма по физическо възпитание децата рябва да покриват нормативи. Например 50 метра бягане за Н секунди. Това трябва да се случи в рамките на срока. Как ще накараш дете в 5-ти клас да бяга при температура под 8 градуса, без да се разболее, за да покрие норматив? Казвам ти, че ако това се случи с моето дете учителят по физическо ще го пишат във вестниците, а покрай него може и мен. То бива УМНИ учичели, ама чак пък толкова!!

Редактирано от - Петър Петров на 13/11/2007 г/ 12:51:56

13 Ноември 2007 12:52
Не зная какво ви съмнява, но вчера учителката по БЕЛ на сина ми /9ти клас/ вдигнала скандал на класа защо не са си учили сами по време на стачката, а висели в интернет и по кафенета.

Ами дайте по тази логика да си учат у дома през цялата година и да ходат само на изпити... Леле, какви икономии за бюджета ще има.
13 Ноември 2007 13:13
След , като децата е трябвало по време на стачката да си учат сами, то защо ли се върнаха учителите?Е вярно, трябва да си получат наградите за безочието!
13 Ноември 2007 13:31
Знаете ли колко полезно би било всеки родител да присъства в един учебен час в класа на детето си. Колко изненадани ще останете всички...Аз съм присъствала в няколко. От класа на собственото си дете останах много разочарована. Учителката говори, обяснява, децата просто присъстват. Зададе им един елементарен въпрос, чийто отговор се съдържаше в заглавието на новия урок, написано на дъската. Никой не съобрази, за да го прочете и отговори.
И същата учителка, същият урок в съседен клас - огромна разлика. Живи, умни деца - слушат, мислят, вземат участие. Направо да ти е кеф да ги учиш.

13 Ноември 2007 13:51
Да се упражнявам отново с “краставицата” нямам намерение. Влизам само, защото 2 изречения ме провокираха:
Предупредили сме колегите да няма случаи като четири урока в един час или замяна на един предмет с друг, коментираха началници на РИО от страната.” – какво означава “предупредили”? Ще има ли санкции, изводи за учителите (диференцираното заплащане!)? Или и тук става дума за “краставицата”.
Варненските учители масово оттеглят предизвестията си за напускане.” – това оттегляне само по тяхно желание ли става? Доколкото знам, подадено (и парафирано, че се приема) предизвестие вече означава напуснал служител. Оттеглянето може да реши не подалия, а този, който го е приел. Въпрос на преценка и добра воля. Има ли случаи на отказано оттегляне на предизвестие?
13 Ноември 2007 15:22
Стана това, което се очакваше да стане. "Обидените" на правителството даскаля се върнаха в класните стаи и решиха да си го "върнат" на децата, щото така е най-лесно. Сега някой трябва да ги плаща тия криви сметки и това не трябва да бъдат децата и родителите. Тая срамна ситуация я предизвикаха даскалятга с ината, арогантността и простотията си. Вместо да си влязат в ролите и да помагат на децата, повечето от тях сега ще се юрнат ургулешката да претупват материала и да чупят рекорди по домашни и упражнения в къщи. Това всъщност не ме учудва - те толкова си могат, мързи ги и така обичат да работят. Затова най-добре тия, които не им се работи и не им харесва да се махат. Да останат малко, но качествени. Така и повече пари ще има за заплати и децата няма да страдат от нечии криви сметки и нацупени фасони.
13 Ноември 2007 16:27
Форумци може ли да ми кажете медицинските сестри от детските ясли въобще имат ли право на стачка и ако нямат, то защо не последват адекватни действия за това своеволие!?
13 Ноември 2007 16:46
Няма основание от учителите да се иска да наваксват с материала, след като за това няма да им се плати, а по време на стачката учителите, както добре знаете, не получаваха заплата. Този вариант 4 урока за един час изисква от учителите много повече от това, за което им се плаща. За децата е ясно, но да беше мсилело правителството за това, вместо да протака преговорите.
13 Ноември 2007 17:02
Наистина наваксването създава сериозен проблем. Но проблемът се създава от инспекторатите. Те имат противоречиво по същността си изискване - от една страна забраняват отпадането на една или друга тема, от друга - забраняват обединяването на две или повече теми в един урок. Е, как да стане тогава преструктурирането?!!
13 Ноември 2007 18:23
Calina Malina,
абсолютно права сте. А я си представете, ако т.нар. "преструктуриране на материала" означава методическа реорганизация на учебното съдържание, близка до пропускането на дадени теми, как учениците ще стигнат до умножение и деление без да са взели /или добре затвърдили/ събиране и изваждане, които ще бъдат "преструктурирани" / - разбирай, минати отгоре-отгоре/. Не виждам и как по чуждите езици при учениците, които тази година започват изучаване на езика от нулево ниво, ще се "преструктурира" ученето на "А-Б-то", за да се стигне до сложната граматика в изходното ниво в края на учебната година. Значи, от една страна "не пропускайте теми", от друга "не преподавайте повече от един урок на час". Остава: удължаване на учебната година. Учителите, мисля, биха го приели това при определени условия, но не и учениците и родителите. Най-вероятно, най-не биха го приели МОН, че им обърква всички сметки. А знаете ли колко ужасно горещо е в класните стаи в някои населени места още от май месец. Учениците едвам издържат на жегата в кабинетите през юни.

И кой е казал, че трябва да се наваксва пропуснатото? Румънските учители са отказали да покрият пропуснатия материал, ако за това не им бъде заплатено. /За всички, които умишлено пропускат факта, че на стачкуващ не се заплаща, ще припомня, че стачкуващите учители не получиха заплати за 6те седмици на стачката/. Тук не става въпрос за комерсиализиране и нисък морал, а за основно човешко и демократично право на непринудителен труд. За всеки труд в нормалните общества се плаща. Другото се нарича робство.

Искам да припомня на всички, за които учителите са просто "нагли даскаля" - многократно ви беше преподавано във форума, че стачки няма само при тоталитарните режими. Или степента на интелигентност не ви позволява да го проумеете цели 18 години след "избухване" на демокрацията, или гражданската ви култура относно демократичните права на хората ви е под нулата, или обслужвате явно или тайно, срещу заплащане, такъв един режим. Вие изберете верния отговор. Ако има друг възможен отговор, моля споделете го тук.
13 Ноември 2007 18:58
Много си развалих мнението за тези хора, които наричат себе си учители.
Всеки може да се нарече учител, обаче не всеки е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД