:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,301,251
Активни 162
Страници 13,252
За един ден 1,302,066
VOX POPULI

Колко печелят застрахователите от "Гражданска отговорност"?

Собственици на коли настояват във форума на "Сега" да се вдигне размерът на обезщетенията
Снимка: "Сега"
Опашките пред КАТ за новозакупени автомобили след влизането ни в ЕС станаха пословични. В България средно всеки трети вече има кола.
Сократ XII

След като застраховките са задължителни, мисля, че имаме право да знаем как стоят реално нещата! Комисията по финансов надзор да публикуват точни данни. И не ме интересуват доводи за търговска тайна. Да намерят начин (напр. чрез обобщаване) да я скрият. Или ако не могат, пак казвам, не ме интересува. Който иска гарантирани обществени средства, ще трябва да осигури и прозрачност. Ако не му харесва - да не се занимава с тази застраховка, а само с незадължителни.

Julius Caesar

Сократ е прав. Нека КФН наистина да покаже реални цифри - приходи на застрахователните компании от "Гражданска отговорност"("ГО") и изплатени застрахователни премии. И истината ще излезе наяве. Защото преди около месец финансовият министър ей така, между другото, каза по "Хоризонт", че за 2006 г. тази разлика (уточнявам - само за "ГО"!) е около 60 000 000 лева.ПикачуКФН трябва наистина да следи каква е нормата на печалбата от всяка застраховка поотделно. Защото наистина ГО носи огромни печалби, които далеч надхвърлят приетата за нормална в ЕС 20%. И това е така, защото застрахователите масово не спазват сключените договори с клиентите. ПРИМЕР: Във всяка полица е указано, че застрахователят носи неимуществена отговорност до 700 000 лв. или нещо от този размер. Питам - колко наследници на убити български граждани са получили подобна сума?Doctora"Плавното покачване" на ГО може да бъде оправдано само ако има статистика (в колко ПТП на територията на България български шофьори са катастрофирали с чужденци). Поне 90% от редовно регистрираните български автомобили никога не са пресичали границите на страната.

sasossПонеже имаше експертни оценки, че "нормалната печалба е 20%" и че застрахователите прибирали едни 60 млн. от разликата между събрано и изплатени обезщетения, бих искал да обърнете внимание на следното:

Около 3 млн. регистрирани превозни средства по 120 лева средна застраховка ГО прави около 360 млн. лева. 20% "нормална печалба" от тях прави 72 млн., или приблизително толкова, колкото са спечелили застрахователите. "Спечелили" не е точната дума, защото с тези пари покриват разходите си за дейността. Но това е друга тема.

По-важното е, че плащаните обезщетения в България наистина са ниски. И всъщност обезщетенията за смърт са доста по-близки до европейските, отколкото обезщетенията за телесна повреда. Дори обезщетенията за материални щети са по-ниски.

Затова според мен застрахователите трябва да бъдат преследвани за изплащането на по-високи обезщетения. Мисля, че затова трябва да се промени и нормативната уредба. И ако са верни данните за "нормалната печалба" на застрахователите, то би трябвало да следват нови увеличения и изглежда само конкуренцията задържа цената ниска.

Това, че за много българи цената е непосилно висока, не означава, че трябва да се отказваме от подобаващите обезщетения. Това означава, че много българи с покупката на автомобил са надскочили финансовите възможности.Doctora

Но ако проследим отсъжданията на българските съдилища за случаите на неимуществени вреди (смърт, трайна и временна нетрудоспособност), застраховката трябва да стане лев и половина. Всъщност задължителната застраховка ГО е един косвен данък, който тя ни събира чрез застрахователите. За което им оставя комисион.sasossВ една европейска страна всяко увреждане се оценява с точки по една таблица. Загубиш око - 20 точки, загубиш 2 - 40 точки. Всяка година държавата определя 1 точка за съответната възраст какво обезщетение носи. Около съответната сума, която се получава, пострадалият и застрахователят могат да се договарят. Ако не стигнат до споразумение, съдът ще определи обезщетението, което пак ще е около съответната сума. В България системата е по-друга и се определя процент на инвалидност (не съм сигурен за термина), на базата на който се определя обезщетението. Но основната разлика е, че в момента държавата е определила много ниски обезщетения за съответните проценти и дори да стигнеш до съд, съдът ще се съобрази с вече определения от държавата размер на обезщетение.Doctora

Динамиката на застрахователния пазар в България, поне в последните 18 години, продължава да се диктува от застраховките "Гражданска отговорност" и "Каско", формиращи 65% от общите приходи на застрахователните компании. Въпросът е защо?

Защото застраховането по принцип изисква наличие на свободни пари. Особено животозастраховането, здравното и пенсионното застраховане.

Та пак повтарям. Застрахователите и държавата действат в случая на принципа: халваджията за бозаджията.. Единият удря тъпана, другият прибира парсата. Който не го разбира, негов проблем.
3
3610
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
22 Ноември 2007 11:21
Не смятам, че просто вдигане вноските на ГО, ще подобри с нещо ситуацията по българските пътища. Ако се увеличават вноските, трябва задължително да има огромни отстъпки за шофьори, които не причиняват катастрофи или евентуално само минорни случки. Трябва да има и ясна система, за оценка на тежестта на ПТП-то или друго нарушение. Освен това, добре е глобите, които се налагат от КАТ за престъпване на закона също да оказват влияние на величината на вноската ГО. Защото тези нарушения на правилата за движение като превишена скорост, употреба на алкохол и подобни, са потенциални опасности за предизвикване на щети, които само по късмет не са се случили. Иначе се губи мотивацията за повече внимание у водачите.
22 Ноември 2007 15:47

Чудех се какво липсва, а то уважаемата газета СЕГА била изрязала голяма част от коментара ми. При това от средата. Ами тогава да не бяхте пускали нищо! За сметка на това пък, коментара на sasoss, който е след моя и който е в подкрепа на застрахователите е целия (макар че и той не е малък). Ако прибавим и липсващия коментар на Параграф 39 за това, че тази застраховка трябва да е държавна и още няколко дреболии излиза, че СЕГА е сглобил една манипулативна статийка в подкрепа на застрахователите и увеличаването на застраховките. И всичко това в рубриката VOX POPULI (ГЛАС НАРОДЕН). Е, преди два дни казах, че ако засека още една тенденциозна и явна манипулация и ме губите като фен. Така и стана: изгубихте ме като фен и ме спечелихте като неприятел! От днес, сайта на СЕГА е в забранителния списък на моя компютър.


________________________________
Морал - това са интересите на другите
22 Ноември 2007 16:55
Чети бе, Чукча 12 :
Собственици на коли настояват във форума на "Сега" да се вдигне размерът на обезщетенията.
Размерът на обезщетенията, не застрахователната премия..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД