:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,165,429
Активни 92
Страници 4,849
За един ден 1,302,066

Блазе ни за инфлацията

България откри, че поскъпването на живота идва от забогатяване
Светослав Терзиев
"Богат народ - големи разходи", зарадва ни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "Питат откъде е инфлацията?! Тя е от потребителското търсене. Няма инфлация без платежоспособно търсене", заяви доц. д-р Петър Димитров, сякаш за да покаже защо мнозина смятат, че икономиката не е наука - като първопроходците на родния бизнес, завършили спортни и милиционерски школи.

Сигурно щяхме да повярваме на министъра, ако живеехме още в условията на реалния социализъм с неговия хроничен дефицит на стоки и услуги. При затворен пазар повишеното търсене би означавало поскъпване на стоки, щом не достигат. От 18 години обаче България има отворен пазар, а от почти година е част от единния европейски пазар, който не страда от дефицит и може да предложи насищане на всеки търговски сектор при повишено търсене. Казано просто: по-голямо търсене - по-голямо предлагане. И ако има отражение върху цените, то е в посока надолу, а не нагоре, защото се печели от оборота. Купуваш ли повече, получаваш отбивка от цената. Затова повишеното търсене по Коледа например води до коледни намаления. Но не и у нас.

В България положението е различно, защото така твърди министърът. Което означава, че или държавата ни още не е влязла в Европа, или министърът си е останал в друга епоха. Уважението към властта предполага по-скоро първото. Истината е, че когато общите пазарни механизми се подменят отдиктата на тъмни структури,цените могат да се управляват по волята на групировки и "бизнесмени", които така и не се наситиха за сметка на народа през годините на прехода. В подобни условия пазарът е по-скоро затворен, а министрите изпълняват декоративна роля.

Официално обаче България членува в ЕС. Брюксел завчера й спусна обща стратегия за единния пазар през ХХI в., чиято цел е "устойчиво и неинфлационно развитие" за постигане на "икономическа и социална хармония". Партийната линия, очертана на пленума, веднага намери европейско продължение вчера на дебата в Народното събрание по проектобюджета за 2008 г. Шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров, който оглавяваше икономическото министерство преди Петър Димитров, потвърди, че народът с повишената си платежоспособност помпа инфлацията, но добави и два фактора от световния пазар: повишените цени на горивата и поскъпването на храните.

Същите фактори, разбира се, действат не само в България, а и в целия ЕС. Картината, която ни представи в понеделник Евростат, изглежда така: измерената през октомври годишна инфлация на единния европейски пазар е била 2.7%, докато през октомври 2006 г. е възлизала само на 0.5%.Къде сме ние?В България през миналия месец е отчетена инфлация от 10.6% спрямо октомври 2006 г. По този показател страната ни е изпреварена само от Латвия с 13.2%, но през септември сме били наравно с по 11%. Румъния едва е достигала 6.9%. Ако не се отпускаме, идния месец може да надминем и латвийците. Когато другите фактори са общи за всички европейски държави, очевидно голямата разлика между средната инфлация в ЕС от 2.6% и българската инфлация от 10.6% се дължи на някакъв национален феномен. А това не може да бъде друго освен феноменалното забогатяване на българина, за което стана дума и на пленума на ВС на БСП, и на дебата в парламента.

Трябва да се уточни, разбира се, за кой българин става дума. Няма как единният пазар да не изравни цените в ЕС или поне да не ги доближи. В това отношение България показа най-голяма изпълнителност, като за по-малко от година не само настигна, но дори изпревари по скъпотия на храни и други основни стоки по-стари членки на ЕС, на които този процес е отнел години. Получава се така, че стоки, произведени в България, струват даже по-скъпо от внесените от Германия, Франция, Белгия и пр. В тези стоки се калкулират не само поскъпващите суровини от световния пазар, но и живият труд, който в България е десет пъти по-евтин, отколкото в Западна Европа. Разликата се прибира от онези българи, чиято покупателна способност неспирно расте. Именно тях имат предвид БСП и правителството, когато ги дават за пример как положението се оправя. Оттук пък всеки може да си направи извод чия е властта и на кого служи.

Единственото, което би трябвало да ни притеснява в този просперитет, еевропейската завистПратеник на ЕС, който завчера обясни в София новата стратегия на Брюксел за единния пазар, изказа мнение, че изравняването на цените на стоките, но не и на цените на труда, води до нелоялна конкуренция. "Известно време ще има търпимост, защото всички признават, че някои процеси изискват време, но тя ще се изчерпа", каза той пред в. "Сега". Така например българските застрахователи обясняват, че трябва да изравнят застрахователните вноски със западните, защото, ако българин в чужбина предизвика катастрофа, ще трябва да се плащат обезщетения на европейците по техните тарифи. Такива катастрофи обаче са по-скоро рядкост, защото масовите обезщетения се плащат на българи в България по съвсем други тарифи, отразяващи цената на труда в българските автосервизи, както и общото ниско равнище на живота у нас. Фактически застрахователите настояват всички да се застраховат като французи, но масово да получават обезщетения пак като българи. Това е типичен пример за нелоялна конкуренция спрямо западните застрахователни компании, защото общите правила биха служили само за оправдание на несравнимо по-голямата норма на печалбата на българските фирми.

Чуждата завист обаче не бива да ни разколебава. Тя само потвърждава правотата на властта, че българинът забогатява - толкова, че по брой на скъпи коли изпреварва средните европейци. За да не страдат обаче, трябва да им кажем, че едни други 7-8 милиона българи твърдо заемат дъното на европейската класация по доходи.
Снимка: архив на "Сега"
Властта забеляза, че инфлацията идва от повишено потребителско търсене.
40
4476
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
21 Ноември 2007 23:47
всъщност аз съм 100% съгласен с министър димитров, ама от истината боли.
22 Ноември 2007 00:02
всъщност аз съм 100% съгласен с истината, ама от министър димитров боли.
22 Ноември 2007 01:00
Браво Бекс!
Все някой трябва да разбива митовете, че гладуваме щото така е редно в Европа!
22 Ноември 2007 01:23
Всичко в името на човека, всичко за благото на човека !
Новото е добре забравено старо ... или не толкова добре забравено.
22 Ноември 2007 01:27
Министърът да вземе да прочете тия няколко реда, преди да дрънка глупости:


Пратеник на ЕС, който завчера обясни в София новата стратегия на Брюксел за единния пазар, изказа мнение, че изравняването на цените на стоките, но не и на цените на труда, води до нелоялна конкуренция. "Известно време ще има търпимост, защото всички признават, че някои процеси изискват време, но тя ще се изчерпа", каза той пред в. "Сега".
22 Ноември 2007 01:43
Всичко във вимето на човека
22 Ноември 2007 01:56
Откакто тоз юнак стана шеф на баш министерството , сън нямам - ще тръгне по истината ... Той и наистина тръгна , но насреща й ...

22 Ноември 2007 02:10
Няма инфлация без платежоспособно търсене

Такава идиотщина пък не съм чувал.
Само комуняга може да я измисли.
22 Ноември 2007 02:36
ГЛУПОСТИ на търкалета!
При Валутен Борд НЯМА Инфлация, а има ПРЕразпределение на Доходи и Печалба- от джобовете на Купувачите към джобовете и банковите сметки на Продавачите!!! КАЗАХ!
22 Ноември 2007 03:03
Данъчните си поискаха по 12 допълнителни заплати
Служителите на агенцията за приходите може да получават по 6000 лв. премии годишно
-В. "НОВИНАР"-22.11.2007- Натиснете тук
22 Ноември 2007 04:59
Начи при валутен борд нямало инфлация?! Т'ва трябва да е някакъв нов вид икономика, параграфска. А може и да е част от една друга - малко позабравена.
Но това поне показва недвосмислено защо я докарахме до просешка тояга при социализма при наличието на подобни "капацитети".
22 Ноември 2007 07:08
През август си бях в България. Капка вода не съм сложил в уста. Поради което за един месец цената на бирата по трасето София - Мездра - Враца - Плевен - Варна се повиши с десетина процента. Моите извинения.
22 Ноември 2007 07:33
"но и живият труд, който в България е десет пъти по-евтин, отколкото в Западна Европа."
Не е ТОЧНО така, даже СЪВСЕМ не е така.
По-точно живият труд е НАДЦЕНЕН в България.
Требва да се гледа производителност, а не присъствие. Нали така!
22 Ноември 2007 07:48
Параграфе, инфлация е обезценка на парите спрямо стоките и услугите на пазара, не спрямо някаква друга валута (инак, ако вземеш сега, ще трябва да кажеш че даже има дефлация но то спрямо долара)
Хугин (или както си там, поста над моя) производителността в БГ е към 3.5 пъти по-малка, а доходите към 10 пъти по-малки. Не е там заровено кучето, ами в разпределението на доходите в национален мащаб, дето е от вида бананова република.


А това дето се случва сега - тъдявашния бизнес е под яко натиск от външния (точно зарад ес отварячката) и си вдига нормите на печалба да може да оцелее при несравнимо по-малки финансов резерв, също и мениджърски акъл.
22 Ноември 2007 10:32
Откога Петър Димитров разбира от икономика?!
След 20 години източване и емиграция, няма един свестен да стане министър. Само кютюци като Димитров, Масларова, Гагаузов и т.н. В сравнение с тия Доган е Наполеон.
22 Ноември 2007 10:42
Супер статия. За първи път, някоий да сподели как българските "капиталисти" ограбват народа- европейски цени, мизерни заплати за работниците. А това, че тоя министър си е купил доцентската титла е от ясно, по-ясно. Това може да го говори само един тъп икономист от живково време.
22 Ноември 2007 10:49
Терзиев !
Особено за:
"Няма инфлация без платежоспособно търсене", заяви доц. д-р Петър Димитров, сякаш за да покаже защо мнозина смятат, че икономиката не е наука - като първопроходците на родния бизнес, завършили спортни и милиционерски школи."
Има и един проф. Иван Ангелов, бивш съветник на Виденов. И той е такъв титан на мисълта!
Неговата идея беше държавата да налива кредити във фактически фалиралите предприятия за да ги изправи на крака!? резултатите ги видяхме всички.
22 Ноември 2007 10:56
Искам да помоля г-н Терзиев да напи6е и статия в близко време, когато цените на пшеницата ще почне да спадат/а тя ве4е започна и да спада/ дали на6те алчни производители и търговци ще намалят съответно и цените на хляба и др. стоки. Второ доц. Димитров да обясни как така цените са европейски и защо ревливият бълг.бизнес не дава европейска заплата.Ето вече всички данъци ги свалиха и какъв е резултата заплатата от 300 стана 350, от 400 на 430 в София.В Кюстендил от 200 на 240.Питам аз това пари ли са за живеене. Ама даже това е смешно-как може да има заплата още от 200-220лв. Това се наричА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА ВОДИ ДО ПОЯВАТА НА КОМУНИЗМА .


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.8)

Редактирано от - bot на 22/11/2007 г/ 16:55:29

22 Ноември 2007 11:26
нарастването на инфлацията било резултат от "забогатяването" на населението.защо ли това ми напомня някои позабравени вече реплики на правешкия хитрец Тодор Живков цитирам:"благодарение на повишеното благосъстояние на трудещите се цените на стоки и услуги се коригират (разбирай повишават) с...........процента.така че ..........нищо ново под слънцето
22 Ноември 2007 11:36
Аз таман са чудех що в страните с най-голямя инфлация населението е най-покупателно, а то било обратното! Като почне народът много да купува- вдигат му инфлацията за награда. ХВАЛА НА ТАКИВ МЪДРЕЦИ, ДЕТО НЕЗНАЯТ ОТДЕ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ!/ Така де, като няма хляб да ядат пастички
22 Ноември 2007 11:43
Инфлацията във валутен борд по български вариант - стоките поскъпват веднъж заради повишени цени на горива и суровини; втори път поскъпват заради напъна на грижовните работодателски души да подредят бъдещето на децата до девето поколение напред в ЕС; трети път поскъпват заради общ спад на националното производство. Два са вариантите за урегулиране на икономическата ситуация - или държавата да напечата нови пари, които да компенсират потребителите с увеличение на доходите и да се запази потребителското търсене на нивото си от преди повишените цени на стоките; или потребителите да свият търсенето. Първият вариант е забранен заради валутния борд. Остава втория- затягане на коланите. По тази причина отчетената 11% инфлация досега ще предизвика номинален икономически растеж, а това ще означава че някой ще се хвали с увеличение на БВП на книга. Реалния растеж обаче ще е НУЛА, защото няма да има увеличение на потреблението, напротив, то ще се свие. И тогава ще почне старата игра - "Държавата цъфти и връзва, пък населението бедно и недоволно". Е как няма, щом всичкото пара е отишла само в свирката и в силиконови ценности...
22 Ноември 2007 13:50
E, тука онемях....
22 Ноември 2007 13:52
На всички форумци задавам задачка за домашно.
Откъде вестник "Труд" си е намерил най-добрите икономически прогнозисти в България?
Пуснат например огромно заглавие ДОМАТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО 2.50 - няма грешка. Стават наистина. И това далеч не е единичен случай.
22 Ноември 2007 14:13
Автора
22 Ноември 2007 14:36
Сократе ти откри студената вода.
Аз бих попитал, как така, в началото на ноември, от телевизията ни информират, че грипът, който ЩЕ ни мори през зимата, бил модифициран вирус?
Как така авансово те знаят как ще се измени вируса?
Ами много просто, мафията на вносителите на скъпи лекарства, как ще изтърве 7 милиона балъци.
Мафията сама разпространява вируса. Да речем в градския транспорт.
Какво ?
Вижда ви се нереално ли?

22 Ноември 2007 14:54
Кемпес!
Виноват!
И за студената вода си прав, и за другото. Грипът вече ме гази. Хранителната мафия също - още от лятото. За хляба Сергейчо им удари малко наколенки преди изборите и в "Труд" изскочи заглавието, че хлябът няма да поскъпва. Ама изборите минаха - не може хората вечно да си стискат дебелата кесия, трябва да им платим с хляб по 2 лева.
22 Ноември 2007 15:10
Значи забогателият народ си спира парното, за да има пари за ядене. И понеже сметките за парно са повече от една средна заплата, излиза, че българинът го е ударил на живот - харчи две заплати за ядене. Ми как няма да има инфлация, като всеки българин излиза, че яде за двама
22 Ноември 2007 15:26
Почитаеми FL!
И друг път съм забелязал подчертаната ти омраза към "комунягите" - както се казва ни в клин, ни в ръкав... Сигурно имаш причина за това... Твое право е и аз го приемам! Обаче, ако си направиш труда да понамериш някоя стара книжка (от тези по които се явявахме на изпити на времето), ще видиш, че според ортодоксалните "комуняги", както ги наричаш, инфлацията се поражда от съвсем други фактори. Глупост като тази на "доцент доктора" (боже! пази ни студентите!) няма да срещнеш никъде. Този, казвам, "доцент доктор" няма нищо общо с "комунягите", а просто е едно просто момче отдавна достигнало и далеч подминало прага си на компетентност.
Дали е комуняга "доцент доктора" или не аз не знам, но знам (защото виждам!), че това е интелигентността и грамотността на хората, както го отбелязваш дори и ти, които ни управляват от много, много отдавна... И Азис най искаше да става депутатин...
22 Ноември 2007 15:50Мой познат беше стипендиант на фондация "Аденауер". И ми даде куп книги за него. Направо се шашнах, когато разбрах как е раздвижил германската икономика след войната. Под ръководството на финансовия министър тогава Ерхард с указ спират, замразяват цените. И започват да увеличават заплатите. С повече пари хората започват да купуват, от там - нарастване на производтсвото заради търсенето, от там - нови работни места. Следва освобождаване на цените и стабилизиране на икономика на висок стандарт. Излагам го в общи линии.
У нас е обратното - замразяват заплатите /фактически/, освобождават цените, намалява търсенето, свива се производтсвото...И вината е на повишеното търсене? Когато хората купуват само най-необходимото? БСП на власт - сигурна криза. Червени министри - най-невежите и нагли министри.
22 Ноември 2007 16:52
Борован!
Повтарям! Крещя!
Ако само освобождаваха цените, щеше да е песен. Да вземем за пример доматите. Бай Пейчо чува, че в София доматите са станали 2 лева. Натъпква москвича с домати и пердаши към София. Доматите стават 1 лев. Междувременно дотичва и братовчед му - доматите стават 50 стотинки.
Реалност. Бай Пейчо чува, че в София доматите са станали два лева. Натъпква москвича с домати. На входа към магистралата го пресреща Минчо Тъпото с бухалка и предлага да му купи доматите по 50 стотинки.
Вариант А. Бай Пейчо се съгласява. Доматите се продават в София по 2 лева. Могат и да гният - при вложение 25% все ще се изкара нещо отгоре. Ако е дошъл братовчедът на бай Пейчо и опита да продава по 1.50 - жална му майка.
Вариант Б. Бай Пейчо е як. Удря на Тъпото един тупаник и отива да продава в София. След една седмица или по-рано идват софийските приятели на Тъпото.
Бай Пейчо повече не отглежда домати.
В горния пример заменете доматите със захар (първото голямо начинание), сирене, кашкавал, хляб и т. н.
22 Ноември 2007 16:58
За автора,
За най-големия тъпак в управлението, ГЬОНСУРАТ НОМЕР ЕДНО (Петър Димитров)
22 Ноември 2007 17:53
Превод:Чавес е в линията на новите антиколониалисти, модерни и дяволски ефикасни. За разлика от Израел, която е една от най- репресивните колониални страни, големите западни страни ПРАКТИКУВАТ ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ ВЪРХУ ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПЛАНЕТАТА. Именно първия приоритет на Чавес беше да се откъсне от международните финансови кръгове, които поддържат в ЗАВИСИМОСТ развиващите се страни. Той затвори вратата на МВФ и на Световната банка. Разтежът на тази страна достигна 60%, по 7% на година. Чавес подписа многобройни споразумения със страните от латинска Америка, в ущръб на Щатите. той даже изкупи една част от дълга на Аржентина и я спаси от фалит.
КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НАШИТЕ ПОПЛЮВКОВЦИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ДИШАТ НИТО БЕЗ ФМИ, НИТО БЕЗ СВЕТОВНАТА БАНКА.

22 Ноември 2007 18:15
Да строим живота нов
с другаря Иванов !
- не е мое - на Трендафил Акациев е .
Но поддържам идеята "поплювковците" да постъпят по венецуелски - да повдигнат стандарта чрез откриване на петрол на бг територията с помощта и мъдрото ръководство на др. Иванов!
22 Ноември 2007 18:19
BOROWAN Тоюно това трябваше да стане и у нас. Обаче, ...
Земята е запусната защото ликвидационните съвети ликвидираха селското стопанство. Промишлеността я няма. Как да се развива икономиката. Ние ядем чесън от Китай, домати от не знам къде си и външнотърговския ни баланс се понася на незнам какви си висоти.
22 Ноември 2007 19:23
Малко ще перефразирам и префризирам
Да строим живота нов
за др.Петър Димитров

22 Ноември 2007 20:28
Малко по-горе , Котка , че и не врещи ... Да ми дойде по-долу ... Малка радост за едно благородно куче ...

22 Ноември 2007 22:56
Абре, другари комунистически и капиталистически политкомисари - видяхте ли ква е темата тук? Или карате като Мирча Кришан с краставицата?
23 Ноември 2007 02:10
ЧАРЛИ ДАРВИН,
/:/ "Параграфе, инфлация е обезценка на парите спрямо стоките и услугите на пазара, не спрямо някаква друга валута (инак, ако вземеш сега, ще трябва да кажеш че даже има дефлация но то спрямо долара)..."
......................................... ......................................... .....................................
АНДЖЪК, де!
Левът, при Валутиен борд, е ФИКСИРАН по Стойност! Затова и аз твърдя, че при Валутен борд НЯМА Инфлация/обезценяване на лева/, а има ПРЕразпределение на Доходите/на Купувачите/ и Печалбата/ на Продавачите/, при ЕДНО и СЪЩО Количество левове на Пазара!!! Просто, от джобовете на Купувачите излизат повече пари и повече пари влизат в джобовете на Продавачите- а продадените и купени стоки НЕ са се увеличили по размер/брой/, а само по Цена!
Инфлация има, когато държавата печати и на Пазара излизат повече Пари, отколкото е стойността на Стоките на пазара! При Валутен борд държавата НЕ печати пари БЕЗ стоково-валутно покритие! Сиреч, ако има Инфлация сега, то тя е ВНЕСЕНА и идва от "туристическите пари"/джобните пари на туристите/, "емигрантските пари"/ които идват от чужбина/, "мафиотските пари"/ на международната Мафия/- срещу тези пари НЕ стоят произведени в България и изнесени в Чужбина стоки, но, при Валутен борд българската държавата е длъжна да НАПЕЧАТИ левове срещу тези влезли в България "НЕстокови пари"/валута/. Така, на Пазара в България излизат пари ВПОВЕЧЕ и пораждат ВНЕСЕНА Инфлация- която държавата се мъчи да овладее, чрез ИЗЛИШЪЦИ в бюджета или чрез военни разходи/предимно покупки хна военна техника от Чужбина- тези пари НЕ се появават на Пазара в България!/ !!! Всичко друго НЕ е Инфлация, а ПРЕразпределение на Доходи и Печалби- разбирай, ОГРАБВАНЕ на Купувачите/които ОБЕДНЯВАТ!/ от Продавачите/които ЗАБОГАТЯВАТ!/! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 23/11/2007 г/ 02:11:01

23 Ноември 2007 09:43
Мааму стара, Параграфе, ти ме накара да се замисля.
Оборете го, ако лъже, бе! Въпросът е сериозен, струва си обсъждането.
23 Ноември 2007 13:07
Така ще е, ако в Еврозоната няма инфлация.
Но левът се влияе от еврото, от долара...и от цената на суровините.
Скачени съдове.


Милиардите от Брюксел за изравняването между бедни и богати не се усвояват ефективно


България усвоява средно около 28% от парите, които ЕС отпуска по линия на кохезионните фондове. Парите от Брюксел са мощен инструмент за евроинтеграцията, но засега местните власти не могат да ги използват пълноценно.


За България, която беше приета в ЕС в началото на тази година, става дума за много пари – близо 7 милиарда евро за идните седем години.


Тези помощи се отпускат в рамките на регионалната структурна политика и целта им е да подкрепят по-бедните европейски региони в желанието им икономически да догонят богатите. Обаче новоприетите държави в ЕС срещат големи трудности с изискванията на Брюксел. Най-сериозният проблем е, че отговорните лица в съответните страни не са достатъчно компетентни, казва Роланд Бломайер, който по поръчение на Европарламента проучва причините за ниската усвояемост на еврофондовете. Според него условията за участие в конкурсите често пъти са прекалено трудни, а стойностите на проектите – прекалено ниски. Още една причина е, че обикновено липсват експертни оценки за ефекта, до който би довел един или друг проект – например, какво въздействие ще окаже върху околната среда построяването на нова автомагистрала. Когато установи подобен дефицит, Брюксел веднага спира парите.

Редактирано от - Артиста на 25/11/2007 г/ 16:47:33

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД