:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Исканията за имунитета на Софиянски се удвоиха

Главният прокурор Никола Филчев засипа парламента с делата на бившия кмет
Главният прокурор Никола Филчев масирано атакува парламента с искания за имунитета на Стефан Софиянски. Вчера той прати нови две молби - заради делото за "Милениум център" и разследването за обезщетяване с имоти на бизнесмена Еди Минасян. В понеделник той поиска имунитета му за делото за "Бизнесцентър -"Гурко" 1", а преди време - и за Халите. Засега няма индикации, че Филчев ще атакува имунитета и на останалите депутати с висящи дела - Атанас Атанасов, Венцислав Димитров и Фидел Беев.

Според прокуратурата със сделката за "Милениум център", сключена през 2002 г., общината е ощетена с 14 874819 лв. Делото е в съда от ноември миналата година. От декември, когато му даде ход, съдия Алексей Трифонов проведе 5 заседания.

Обвинението за обезщетяването с имоти на Минасян, известно като "Делото за Погребите", бе повдигнато на Софиянски в края на миналата година. Според разследващите бизнесменът Минасян е получил имоти 5 пъти по-скъпи, отколкото е трябвало. Сделката е разследвана и през 1997 г., но тогава делото е прекратено поради липса на престъпление и обвинения не са повдигнати.

Както и първия път, новината за новата прокурорска атака отново завари Софиянски в Европейския парламент. Като български наблюдател в него той вчера чу на живо дебатите по последния доклад за страната ни.

"Поведението на Филчев се превръща в личен тормоз", оплака се Софиянски след второто искане.

Филчев все още не е изчерпал всички възможности да му иска имунитета. Бившият кмет е разпитван и заради ремонта на столичния бул. "Витоша" през лятото на 2001 г. Поправките бяха обявени за аварийни и затова нямаше обществена поръчка за избор на фирмата, която да ги направи. Няма пречка имунитетът на Софиянски да бъде поискан и за да му бъде повдигнато обвинение по това, а и по което и да е друго дело.

Свалянето на депутатски имунитет става единствено с решение на Народното събрание. Процедурата не е обвързана със срокове.

"Новите искания не са обсъждани, защото нямаме мандат за това, а не сме и запознати с тях", заяви Пламен Ранчев, шеф на временната парламентарна комисия по искането за сделката с Халите. Утре комисията ще се ориентира към решение и да започне изготвянето на доклад. "Той ще бъде внесен в пленарна зала в срок", увери Ранчев. Мандатът на комисията изтича на 7 ноември.

Ако новите 3 искания на Филчев бъдат възложени на комисията, те ще се преценяват поотделно и най-вероятно мандатът й ще бъде удължен.
12
618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
25 Октомври 2005 22:48
София и Букурещ се зарекоха да изпълнят изискванията на ЕС: Исканията за имунитета на Софиянски се удвоиха.



25 Октомври 2005 22:55
Филчев е прав за себе си и за обществото да покаже, че не Прокуратурата и професионалистите в съдебната система са тези, които не са адекватни на Европейските практики!
Делата срещу Софиянски и не само срещу него прашасват по бюрата много преди Европа да почне да ни ръчка по този въпрос!
Всеки му е ясно, че "Прехода", т.е. безнаказанато разграбване на обществената и държавна собственост, трябваше да свърши по-бързо и който взел - взел!
Но, на много "демократи" и всички определящи се като "Политическа класа" с виден типопредставител Ст.Софиянски "Прехода" им хареса и пожелаха да го продължат съобразно персоналните си алчности*!
Браво на Филчев! Намери точният типо-представител да покаже на "Политическата Класа" какви са!

* за Ст.Софиянски и десет кметски мандата щеха да са му малко, ако не бе Прокуратурата да ни светне, поне малко за какво става дума!
26 Октомври 2005 01:39
Хайде сваляйте си гащите най сетне. Шоу..

26 Октомври 2005 04:45
Мафянски не си е платил в центъра както трябва и сега ще го цакат.
Плюс това требва да се покаже пред ЕС някаква активност за вкарване най после на едър мафйот зад решетките.
Ма защо не започнаха с Черепите и Кюлевиte??? Или те слушкат и снасят...
26 Октомври 2005 09:39
Нормално е щом България праща за наблюдател в Европарламента такива мафиоти, да очакваме такива оценки за състоянието на борбата с престъпността и корупцията.Този ако имаше грам морал и достойнство нямаше да се крие зад имунитета си
26 Октомври 2005 10:01
Още един едър собственик си отиде-мир на праха му.Кой ли ще е следващия?
26 Октомври 2005 11:40
всички дела срещу софиянски ще се провалят. просто са недоказуеми. какво е това 'ощетил държавата'? как ще го докажеш? чрез допускане на противното ли?
корупция значи рушвет, а рушвет се дава на 4 очи , а вече и без очи-превеждат ти пари в банковата сметка и толкоз. иди доказваи!
26 Октомври 2005 12:54
Гаспарини,
златни ти уста! Пророчески въпрос в горния ти постинг.
Започнаха и Кюлевите...
26 Октомври 2005 13:13
Жалка държава сме! Когато на всички стана ясно колко "успешен" кмет е имала София през последните десет години и че Филчев в момента ЗАЩИТАВА общественият интерес, няма нито един глас в негова подкрепа в публичното пространство! Съдебната реформа, ако има такова понятие изобщо, не може да бъде откъсната от публичното съзнание на обществото. Преди всичко се изисква непримиримост в нагласите, когато са на лице действия в негова вреда. За съжаление този процес "още не е стартирал"...
26 Октомври 2005 14:31
Собственикът на ДЗИ Емил Кюлев е бил убит.
26 октомври 2005 | 09:35

Брех, таман попитах за правосъдие, те земали та по бързата процедура.
Начи да се готвят Черепа и Любо Пъпката....
26 Октомври 2005 14:48
GASPARINI,
/:/ "...Плюс това требва да се покаже пред ЕС някаква активност за вкарване най после на едър мафйот зад решетките.
Ма защо не започнаха с Черепите и Кюлевиte??? Или те слушкат и снасят...
Създадено: 26.10.2005 г. 04:45:21 [/b
......................................... ....................
АБЕ, ти да НЕ си внук на Ванга, бе?!? Или сам раздаваш "правосъдие" ?!?
В 04:45 ч. искаш тук СЪД за "Кюлев-ите", а в 09:15 ч. Емил Кюлев вече НЕ е между живите?!?
ЕДИН ПО ЕДИН- ДО ЕДИН!!!
26 Октомври 2005 15:40
Парграфче, пунтирам Христо Калчев дето предсказа смърта на Луканов.
То не требе па каквато и дарба да познаеш че следващите ще са Черепа, Гущеров, Любо Пъпката, Маргините, Младжо(вече гръмнат), може и Петйо Блъсков. Ще има и малко висши полицаи , бивши ДС служители а даже и депутати.
Такава е логиката за унаследяване и прикриване пътя за забогатяване на някои фамилии на висши офицери от ДС.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД